050 - 3 123 123
Kosteloos omboeken
Geld retour, géén voucher
Veilig reizen met SRC-coronaprotocol

In de voetsporen van Nederlands grootste filosoof

Reisleider Joen:
‘Benedictus de Spinoza is Nederlands beroemdste filosoof, die samen met een kleine groep filosofen gezichtsbepalend is geweest voor het westerse denken. Al vond zijn gedachtengoed in de 17e eeuw veel weerstand, zijn ideeën over tolerantie, vrijheid van denken, van godsdienst en van meningsuiting zijn van groot belang geweest voor onze moderne samenleving. Zoveel belang als er aan zijn denkbeelden wordt gehecht, zo weinig is er nog terug te vinden over de man zelf!

Tijdens deze unieke themareis gaan we op zoek naar herinneringen aan Spinoza. Onze speurtocht start in de meest vrijdenkende stad van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, Amsterdam. Hier werd de filosoof in 1632 geboren als zoon van Portugees-joodse immigranten. In de joodse buurt rond het Waterlooplein proberen we de plekken waar Spinoza opgroeide en naar school ging terug te vinden. Ook bezoeken we de grootse Portugese Synagoge en natuurlijk mag het Joods Historisch Museum niet ontbreken.

Spinoza was voorbestemd om de handel in zuidvruchten van zijn vader over te nemen. Maar het zou anders lopen: de jonge man die geschoold was door de meest beroemde rabbijnen van zijn tijd raakte geïnteresseerd in de filosofie en liet zich al vroeg kritisch uit over traditionele joodse standpunten. Door een banvloek werd hij verstoten uit de joodse gemeenschap en de rest van zijn korte leven zou hij doorbrengen in Zuid-Holland. Vanaf dat moment begint de periode waarin Spinoza zich ontpopt tot een van de verlichte geesten van het allereerste uur.

Net als Spinoza verlaten we Amsterdam en reizen we naar Rijnsburg. Hier staan we in Spinoza’s studeerkamer, waar de geleerde aan zijn magnus opus werkte. Ook in Voorburg is het speuren naar herinneringen. De twee woningen waar de geleerde in die jaren verbleef staan er niet meer, maar met een beetje fantasie kunnen we Spinoza en zijn vriend Christiaan Huygens door de straten van Voorburg zien wandelen. Tot slot bekijken we in Den Haag het huis waar hij op vierenveertig jarige leeftijd stierf. Speuren naar Spinoza betekent ook wandelen door de geschiedenis van de Republiek tijdens het Eerste Stadhouderloze Tijdperk en het rampjaar 1672. Op het Binnenhof en bij de Haagse Gevangenpoort komt deze geschiedenis en de rol van Spinoza tot leven.

Dit is een bijzondere reis in het voetspoor van een van de invloedrijkste filosofen van het westerse denken die ik u van harte kan aanbevelen. Gaat u mee?’

Pluspunten
vervoer in comfort class-touringcar
goede middenklassehotels
centrumhotel in Amsterdam
centrumhotel in Den Haag
2x ontbijt
audiosysteem
de beste SRC-reisleider
inclusief 100% CO₂-compensatie
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
Portugese Synagoge in Amsterdam
Joods Historisch Museum in Amsterdam
joodse begraafplaats Beth Haim
Museum Het Spinozahuis in Rijnsburg
Huygens' Hofwijck in Voorburg
Domus Spinozana in Den Haag
joodse buurt in Amsterdam
Nieuwe Kerk in Den Haag
Haagse gevangenpoort en Binnenhof
Huygens’ apotheek in Voorburg
SRC-reisleider Joen
SRC-reisleiders sinds 1995
In Amsterdam, Rijnsburg, Voorburg en Den Haag gaan we op zoek naar herinneringen aan de grootste Nederlandse filosoof, Benedictus de Spinoza!
Ontmoet onze beste reisleiders in Nederland
SRC-reisleider Bart
Reisleider sinds 2006
SRC-reisleider Joen
Reisleider sinds 1995
Reisleider Johan
Reisleider sinds 2013
Reisleider Steven
Reisleider sinds 2004

De reis in het kort

Spinoza in Amsterdam: wandeling joodse buurt, Joods Historisch Museum en Portugese Synagoge
Portugees-joodse begraafplaats Beth Haim, museum het Spinozahuis in Rijnsburg en Spinoza en Huygens in Voorburg
Spinoza in Den Haag met het Binnenhof, het Mauritshuis, de Gevangenpoort, het Spinozahuis en het grafmonument bij de Nieuwe Kerk.

Reisbeschrijving

dag 1: De Mokumer jaren van Spinoza

We starten onze speurtocht naar herinneringen aan Spinoza in Amsterdam of Makom Alef zoals de joodse gemeenschap dé handelsstad van de westerse wereld noemde. Hier stond in de joodse buurt het geboortehuis van Baruch de Spinoza. Als zoon van Portugees-joodse immigranten die rond 1600 via Nantes en Rotterdam naar ‘het vrije Jeruzalem’ waren verhuisd, groeide hij hier op tussen volksgenoten. Baruch heette hij alleen in de synagoge, zijn roepnaam was Bento, de Portugese variant van Baruch, ‘de gezegende’. Thuis sprak Bento Portugees, op straat Spaans en in de synagoge Hebreeuws. Later leerde hij ook Latijn, de taal waarin hij zijn boeken schreef en correspondeerde met geleerden in heel Europa. Het Nederlands bleef voor onze grootste filosoof een uitdaging. Waar zijn geboortehuis precies stond is moeilijk te achterhalen. Was het op het eiland Vlooienburg, waar nu aan de Zwanenburgwal een fraai standbeeld van de denker staat? Of is hij toch op de Houtgracht ter wereld gekomen, waar we weten dat zijn ouders gewoond hebben? In beide gevallen staat het ouderlijk huis er niet meer. Herinneringen aan Spinoza in de joodse buurt van Amsterdam zijn moeilijk terug te vinden, maar tijdens onze wandeling in de omgeving van het Waterlooplein gaan we op zoek. Uiteraard brengen we een bezoek het Joods Historisch Museum, gevestigd in vier monumentale synagogen middenin het joods cultureel kwartier. Hier ontdekken we meer over het Nederlandse joodse leven van toen. Natuurlijk bezichtigen we ook de kolossale Portugese Synagoge die in 1675 in gebruik werd genomen. Spinoza heeft hier nooit een voet over de drempel gezet: op 23-jarige leeftijd (in 1656) werd hij verbannen uit de joodse gemeenschap, waarmee een nieuw hoofdstuk in zijn leven begon. We overnachten in Amsterdam. U kunt op deze avond op eigen gelegenheid dineren in een van de vele Amsterdamse restaurants of een hapje eten in het hotel. (ca. 50 km)

dag 2: De productieve jaren in Rijnsburg en Voorburg

Net als Spinoza reizen we vanuit Amsterdam naar de Portugees-joodse begraafplaats Beth Haim in Ouderkerk aan de Amstel. In zijn jonge jaren legde Bento deze weg regelmatig af om gebeden te zeggen voor de overledenen. Hier lagen zijn ouders, stiefmoeder, halfbroer en zus Esther begraven. De grafzerken van Spinoza’s ouders liggen nog altijd, sterk verweerd, op de begraafplaats Beth Haim. Ook de graven van de rabbijnen die hem hebben onderwezen en betrokken waren bij zijn verbanning kunnen we op deze ochtend bekijken. Na dit bijzondere bezoek gaan we naar Rijnsburg, waar Spinoza in 1661 ging wonen. In de jaren tussen zijn banvloek en deze verhuizing verbleef hij waarschijnlijk bij vrienden in Amsterdam en studeerde hij aan de universiteit van Leiden. Het waren de jaren waarin hij leerde lenzen te slijpen om in zijn levensonderhoud te voorzien, waarin hij Latijn leerde en waarin hij zijn naam veranderde naar Benedictus. In Rijnsburg bezoeken we het Spinozahuis, de woning van chirurgijn Herman Homan waar Spinoza als kostganger een kleine kamer huurde. Hier sleep hij lenzen voor optische instrumenten en schreef hij zijn overpeinzingen met de ganzenpen neer. In zijn gereconstrueerde bibliotheek, waar Spinoza de oerversie van zijn magnum opus, Ethica, optekende, herleeft de tijd van de denker. Hierna reizen we naar Voorburg, waar Spinoza in 1663 naar toe verhuisde. Hij schreef in Voorburg zijn Theologisch-Politiek Traktaat, wat hem tot een van de meest omstreden politieke figuren in de Republiek der Nederlanden maakte. Ook hier moeten we speuren naar herinneringen aan Spinoza. In de Herenstraat, de plek waar de filosoof enkele jaren woonde, staat tegenwoordig de Huygens’ apotheek. Twee reliëfportretten in de gevel herinneren aan de generatiegenoten Baruch Spinoza en Christiaan Huygens, de grote Nederlandse sterrenkundige, die elkaar goed kenden. Huygens, die in Spinoza’s Voorburgse jaren regelmatig op de buitenplaats Hofwijck van zijn vader in Voorburg verbleef, kocht zijn lenzen bij Spinoza. We bezoeken de Hofwijck, waar we zowel een goed beeld krijgen van Constantijn Huygens, dichter, componist, diplomaat en secretaris van de stadhouders, als zijn zoon Christiaan. Na dit bezoek rijden we naar Den Haag, waar we overnachten. U kunt op deze avond een hapje eten in het hotel, in Scheveningen of in de binnenstad van Den Haag. De touringcar zal het vervoer verzorgen. (ca. 80 km)

NB Wanneer er een begrafenis plaatsvindt op de begraafplaats Beth Haim is deze gesloten voor publiek. In dat geval zal het bezoek komen te vervallen.

dag 3: Zijn Haagse jaren

In 1669 vertrok Benedictus de Spinoza naar Den Haag, waar hij tot zijn dood, zeven jaar later, zou blijven wonen. In de hofstad veranderde de filosoof, door zijn persoonlijke banden met de gebroeders De Witt en zijn felle pleidooi voor democratie en vrijheid van meningsuiting, van afvallige jood in staatsvijand nummer één. Dit werd onbedoeld versterkt door Spinoza’s woedende reactie na de moord op de gebroeders De Witt, geuit in het pamflet Ultimi barbarorum! Raadspensionaris Johan de Witt en zijn broer Cornelis werden in 1672 door een woedende menigte gelyncht en in stukken gereten op de stoep van de Haagse Gevangenpoort, vlak bij Spinoza’s zolderwoning aan de Paviljoensgracht. In dit Domus Spinozana, waar de filosoof tal van volgelingen en geestverwanten ontving en waar hij zijn Ethica afrondde, overleed Spinoza in 1677, op vierenveertig jarige leeftijd aan tuberculose en glassplinters in zijn longen. Hij werd begraven bij de Nieuwe Kerk aan het Spui, maar het huurgraf is in 1738 geruimd. Aan de achterzijde op het vroegere kerkhof is in 1927 een grafmonument opgericht ter nagedachtenis aan de grootste Nederlandse filosoof. We wandelen in de voetsporen van Spinoza door het oude centrum van Den Haag, waarbij we natuurlijk het Binnenhof, het Mauritshuis, de Gevangenpoort en het Spinozahuis zien. Het Domus Spinozana is normaal gesproken voor het publiek gesloten, maar wij krijgen hier vandaag een korte rondleiding. We zien natuurlijk ook het beeld van de grote filosoof dat voor het huis bedachtzaam de wacht houdt. Onze wandeling eindigt bij het grafmonument voor Spinoza bij de Nieuwe Kerk. De rest van de dag is vrij. U kunt nog even heerlijk Den Haag zelf verkennen. Aan het einde van de middag reizen we via het centraal station van Den Haag terug naar Amersfoort en Zwolle. (ca. 90 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. In de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangegeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. In dat geval betaalt u, na uw (online) reservering, de toeslag voor deze extra's via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Opstapplaatsen

De opstapplaatsen voor deze reis zijn:
Zwolle | vertrek 08.30 uur Station NS, achterzijde
Tourbushalte aan de Hanzelaan, circa 100 meter vanaf Grand Café Lubeck
Amersfoort | vertrek 09.30 uur station NS
Tourbushalte, hoek B.Wuytierslaan/Stationsplein
Amsterdam | aankomst 10.30 uur Station NS Amsterdam Amstel
Bushalte voorzijde MEININGER Hotel, Julianaplein 6

Omdat deze reis start in Amsterdam kunt u ook hier uw vakantie beginnen. In dat geval kiest u voor de opstapplaats Amsterdam. Let op: op de terugreis wordt Amsterdam als uitstapplaats niet aangedaan! U kunt in dat geval uitstappen op Den Haag Centraal.

U kunt op eigen gelegenheid (met de auto of het openbaar vervoer) naar uw opstapplaats reizen. Als extra service bieden wij u de mogelijkheid om een extra overnachting voor en/of na uw vakantie te reserveren in NH Hotel Amersfoort of in Grand Hotel Wientjes in Zwolle.

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrekt vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotels

Hieronder vindt u informatie over de hotels, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in andere, gelijkwaardige hotels. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Leonardo Royal Hotel in Amsterdam, Nederland
Hotel Leonardo Royal Hotel Amsterdam - Amsterdam
Het Leonardo Royal Hotel Amsterdam ligt direct aan metrostation Overamstel en is daarmee een perfect uitvalsbasis voor een bezoek aan onze hoofdstad. Binnen enkele minuten reist u met de metro vanaf het station naar Amsterdam Centraal. In het hotel zelf vindt u een restaurant, een bar, een fitnesscentrum en een sauna. Er is een lift aanwezig en u kunt overal gratis gebruikmaken van wifi. De hotelkamers zijn voorzien van airconditioning, een tv, een koelkast, een koffiezetapparaat en een badkamer met een douche en een toilet.

Bekijk de website van Leonardo Royal Amsterdam
Leonardo Royal Hotel Den Haag Promenade, Nederland
Hotel Leonardo Royal Hotel Den Haag Promenade - Den Haag
In de rustige omgeving van het Van Stolkpark en tussen het strand van Scheveningen en het centrum van Den Haag ligt het Leonardo Royal Hotel Den Haag Promenade. Met de tram reist u gemakkelijk en snel naar het centrum van de stad. Het hotel beschikt over een gezellig restaurant met een bar, een fitnessruimte en een wellnesscentrum met verschillende spafaciliteiten en een binnenzwembad. Tevens is in het hotel een lift beschikbaar en kunt u gratis gebruikmaken van wifi. De moderne kamers zijn voorzien van airconditioning, een zithoek, een minibar, een tv en een badkamer met een toilet en een douche en/of een bad.

Bekijk de website van Leonardo Royal Den Haag Promenade

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

NH Hotel Amersfoort
Hotel NH Amersfoort - Amersfoort
NH Hotel Amersfoort ligt op 5 minuten loopafstand van zowel het stadscentrum als het station. Het hotel beschikt over een restaurant, een bar, een terras, een 24-uurs receptie, een lift, wifi in de openbare ruimtes, een kluis, een wekservice en parkeergelegenheid (tegen betaling). De kamers zijn voorzien van een tv, airconditioning, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een bad of een douche, een toilet en een föhn. Het ontbijt wordt van maandag t/m vrijdag geserveerd van 7.00 - 10.00 uur, op zaterdag van 8.00 - 11.00 uur en op zondag en feestdagen van 8.00 - 12.00 uur. Ter plaatse dient u de city tax te betalen.

Bekijk de website van NH Hotel Amersfoort
Bilderberg Grand Hotel Wientjes in Zwolle
Bilderberg Grand Hotel Wientjes - Zwolle
Bilderberg Grand Hotel Wientjes is gevestigd in de voormalige burgemeesterswoning, op slechts 250 meter van het station en op loopafstand van het historische centrum van Zwolle. Tegen betaling kunt u parkeren op het terrein van het hotel. Het hotel beschikt over een bar en een eigen restaurant, restaurant W. U kunt gebruikmaken van de lift en in het gehele hotel is gratis wifi beschikbaar. De kamers zijn voorzien van een zithoek, een tv, een minibar, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een bad en/of een douche, badproducten en een föhn. De toeristenbelasting en service charge zijn inbegrepen.

Bekijk de website van Bilderberg Grand Hotel Wientjes

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers delen via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven regelmatig hun ervaringen met ons over deze reis. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.

Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (30 dagen voor vertrek)
Maximaal 34 deelnemers.

Deze reis wordt soms uitgevoerd met een kleiner reisgezelschap van maximaal 20 deelnemers. Indien dit van toepassing is wordt dit in bovenstaand overzicht met het blauwe icoon ‘Kleine groep’ vermeld.
Direct na boeking ontvangt u van ons een e-mail met de bevestiging en het reserveringsnummer. Vervolgens ontvangt u binnen een werkdag de factuur. U kunt tijdens uw boeking de (aan)betaling via Ideal voldoen of achteraf via de instructies die u bij de factuur ontvangt.
ANVRSGRCalamiteitenfondsiDeal
Boek uw reis bij SRC Reizen
Veilig boeken via onze beveiligde verbinding
De CO₂-uitstoot van uw reis wordt door SRC Reizen 100% gecompenseerd
Reis veilig met het SRC-coronaprotocol