Schatkamer aan de Bosporus

Reisleider Mesut Gülay:
‘Istanbul is een culturele schatkamer op het kruispunt van twee werelden. De stad werd meer dan 2.500 jaar geleden gesticht als de Griekse kolonie Byzantion en was eeuwenlang het middelpunt van turbulente historische ontwikkelingen. Het werd bestuurd door onder andere Romeinen en Ottomanen en belegerd door diverse andere volkeren.

Istanbul is een stad waarin u zich het ene moment als een sultan in het oude Constantinopel voelt, en het volgende moment als een wereldburger in een metropool. Of u nu door historische straatjes wandelt, gaat winkelen in een van de bazaars, een glaasje thee drinkt met uitzicht op de Bosporus of een praatje maakt met mijn vriendelijke landgenoten: de schatten van Istanbul zullen uw reis tot een onvergetelijke belevenis maken.'

Pluspunten
rechtstreekse vluchten Turkish Airlines
ruimbagage
centraal gelegen hotel
7x ontbijt
boottocht over de Bosporus
rondleiding Topkapipaleis
audiosysteem
de beste SRC-reisleider
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
Haghia Sophia
Blauwe Moskee
Grote Bazaar
Topkapipaleis
archeologisch museum
Egyptische kruidenbazaar
Basilicacisterne
Dolmabahcepaleis
Chorakerk
Suleymaniyemoskee
stadsmuren Constantinopel
Reisleider Mesut Gülay
SRC-reisleider sinds 2009
Bijzonder aan deze reis: Sultanahmet
Ik laat u graag de schatten van mijn land zien, laat u zich betoveren?

De reis in het kort

Vlucht Amsterdam – Istanbul
Sultanahmetplein: Haghia Sophia, Blauwe Moskee en Basilicacisterne
Bezoek Topkapipaleis en boottocht over Bosporus
Dolmabahcepaleis, Chorakerk en Suleymaniyemoskee
Archeologisch museum, uitzicht vanaf Gamlicaheuvel en Egyptische kruidenbazaar
Bezoek Grote Bazaar
Vrije dag
Vlucht Istanbul – Amsterdam

Reisbeschrijving

dag 1: Amsterdam – Istanbul

We vliegen naar Istanbul. Na aankomst op de luchthaven en onze kennismaking met de reisleider worden we naar het hotel in het centrum van de oude stad gebracht. (ca. 30 km)

dag 2: Sultanahmetplein

Als we over het Sultanahmetplein lopen, zien we twee van de beroemdste gebedshuizen ter wereld: de Haghia Sophia en de Blauwe Moskee. De Haghia Sophia werd ongeveer 1.400 jaar geleden gebouwd als een christelijke kerk in het oude Byzantium. We zien de fraaie mozaïeken en de immense koepel. De 1.000 jaar jongere Blauwe Moskee is van een hele andere schoonheid. De moskee dankt haar naam aan het bijzondere tegelwerk uit het stadje Iznik. De lichtval op de tegels zorgt voor een betoverende ‘blauwe’ sfeer. Na dit bezoek wandelen we over het Hippodrome naar de Basilicacisterne voor een bezoek aan dit bijzondere ondergrondse waterreservoir.

dag 3: Topkapipaleis en boottocht over de Bosporus

Honderden jaren lang was het Topkapipaleis de residentie van de Osmaanse sultans. Het enorme complex, met de zeer tot de verbeelding sprekende haremverblijven en schatkamers, is nu een museum. Tijdens een uitgebreide rondleiding bewonderen we de pracht en praal waarmee de sultans zich omringden. Hierna rijden we een stuk langs de Bosporus. In de middag maken we een boottocht over de Bosporus, terug naar de Gouden Hoorn. Rustig varend zien we aan weerszijden de twee werelddelen voorbij glijden. Aan het water staan prachtig gerestaureerde houten huizen en robuuste forten.

dag 4: Wereldlijke en religieuze pracht

Aan de Bosporus ligt het Dolmabahcepaleis, gebouwd in de tweede helft van de vorige eeuw. Het grote Osmaanse rijk was reeds aan het eind van zijn glorietijd, maar de toenmalige sultan spaarde kosten nog moeite om dit prachtige paleis te realiseren. Na ons bezoek gaan we naar de Chorakerk, met de mooiste Byzantijnse mozaïeken en fresco’s van de stad. Ook bekijken we de imposante stadsmuren van Constantinopel. We besluiten de dag met een bezoek aan de Suleymaniyemoskee. Uit de vele bijgebouwen blijkt dat een moskee behalve een gebedshuis ook een liefdadigheidsinstelling was. Gebouwd in opdracht van Sultan Suleyman de Grote is de moskee een ware getuigenis van het vakmanschap van de architect Sinan. Deze 16e-eeuwse bouwmeester was verantwoordelijk voor meer dan 300 gebouwen, waaronder 131 moskeeën!

dag 5: Archeologisch museum en Aziatische kant

Vandaag bezoeken we het archeologische museum, dat een collectie heeft die een periode van meer dan 5.000 jaar omspant. De prachtige sarcofaag van Alexander de Grote en de afdeling oosterse oudheden, met voorwerpen uit Egypte en Babylon, zijn echte publiekstrekkers. In de middag gaan we naar de Gamlicaheuvel, die aan de Aziatische kant van de Bosporus ligt. Het uitzicht over de stad is fantastisch! We zien de bruggen over de Bosporus en de Gouden Hoorn en de silhouetten van diverse moskeeën. Later dalen we af naar de bedrijvigheid van de 12 kilometer lange Bagdad Avenue, met de mooiste winkels van Istanbul. Aan het einde van de dag bezoeken we de exotische Egyptische kruidenbazaar. Deze avond kunt u een optionele show van ‘dansende derwisjen' bijwonen (kosten niet inbegrepen).

dag 6: Oriëntaalse markten

Deze ochtend leren we meer over het ambacht van tapijten maken. Daarna gaan we naar de grootste markt ter wereld: de Grote Bazaar van Istanbul. We kijken onze ogen uit in dit immense doolhof. Sieraden, tapijten, levensmiddelen; de meest fantastische zaken vindt u hier in overvloed. Na de lunch kunt u er zelf op uit trekken. Voor de onverzadigbaren ligt in de buurt van de Grote Bazaar ook nog de sfeervolle boekenbazaar.

dag 7: Vrije dag

De laatste dag is ter vrije besteding. Bezoekt u uw favoriete bezienswaardigheid nog een keer? Of gaat u naar een van de bazaars om souvenirs te kopen? Een bijzondere ervaring is een bezoek aan een authentiek Turks badhuis, een hamam. De reisleider kan u vertellen waar u de fraaiste badhuizen vindt. Ook kunt een optionele excursie maken naar de interessante oosterse volkswijk Eyüp (kosten niet inbegrepen). Hier kunt u onder andere een bezoek brengen aan het café van Pierre Loti en aan de moskee van de vaandeldrager van de profeet.

dag 8: Istanbul – Amsterdam

In de loop van de ochtend worden we naar de luchthaven gebracht voor de terugvlucht naar Nederland. (ca. 30 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. in de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangegeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. In dat geval betaalt u, na uw (online) reservering, de toeslag voor deze extra's via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Turkse keuken, Turkije
De Turkse keuken
Gezamenlijke lunches en diners
De reisleider biedt diverse opties voor gezamenlijke lunches en diners met een goede prijs/kwaliteitsverhouding. Zo kunt u de gevarieerde en lekkere Turkse keuken leren kennen. De prijs per lunch bedraagt gemiddeld € 13,- en per diner gemiddeld € 24,-. U bent niet verplicht om aan deze maaltijden deel te nemen.
Istanbul by night, Turkije
Istanbul by night
Istanbul by night
Duur: 3 uur
Minimaal 12 deelnemers
Prijs: € 15,- per persoon, te voldoen in euro’s
Op een van de avonden nodigt uw reisleider u uit voor een avondexcursie naar het verlichte Istanbul. Langs de sprookjesachtig uitgelichte Haghia Sophia en de Blauwe Moskee rijdt u naar het oude stadsdeel Tophane, waar u Turkse koffie kunt drinken en een waterpijp kunt roken. De tocht eindigt in de gezellige wijk Taksim. Hier heeft u nog wat vrije tijd voor we weer terugkeren naar het hotel.
Dansende derwisjen, Turkije
Dansende derwisjen
Mystieke dansen
Duur: circa 1,5 uur
Minimaal 12 deelnemers
Kosten: € 24,- per persoon, te voldoen in euro’s
Op een van de avonden kunt u deelnemen aan een excursie naar een oude hamam. Hier wordt een show opgevoerd door dansende derwisjen, leden van een mystieke religieus-filosofische stroming.
Eyüpmoskee en de Gouden Hoorn, Turkije
Eyüpmoskee en Gouden Hoorn
Kleurrijke volkswijken en een fraaie moskee
Duur: hele dag
Minimaal 12 deelnemers
Kosten: € 32,- per persoon, te voldoen in euro’s
Op uw vrije dag kunt u deelnemen aan een dagexcursie naar de kleurrijke volkswijk Eyüp. U maakt een bustocht langs de Gouden Hoorn en onderweg bezoekt u de beroemde Eyüpmoskee. Eyüp was de vaandeldrager van de profeet Mohammed. Vanaf het café Pierre Loti, genoemd naar de beroemde Franse schrijver en reiziger, geniet u van het prachtige uitzicht over Eyüp en de Gouden Hoorn. Uw reisleider vertelt u hier vast en zeker over deze bijzondere locatie en de Franse novellist. Een tocht langs de oude stadsmuren en over de kustweg voert u terug naar de wijk Eminönü. Hier wacht een heerlijke lunch op u. U kunt ook een kijkje nemen bij een Turkse juwelier.

Vluchtschema
turkish_airlines.png

Amsterdam - Istanbul14:40 - 19:00 uur
Istanbul - Amsterdam10:35 - 13:05 uur

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrek vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotel

Hieronder vindt u informatie over het hotel, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in een ander, gelijkwaardig hotel. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Berr, Turkije
Hotel Berr - Istanbul
Het goede middenklassehotel Berr ligt in de wijk Fatih, in het oude gedeelte van Istanbul. In de buurt van het hotel zijn verschillende restaurants en een aantal historische bezienswaardigheden, zoals de Fatihmoskee. Op 10 minuten lopen van het hotel vindt u een tramhalte. De tram brengt u in 14 minuten naar het Sultanahmetplein in het hart van de stad. Het hotel beschikt over een lift, een restaurant en een bar. De kamers zijn voorzien airconditioning, een tv, een kleine koelkast en een badkamer met een bad of een douche en een toilet.

Bekijk de website van Berr Hotel

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

Schipholhotel A4
Hotel Van der Valk Schiphol A4 - Hoofddorp
Begin uitgerust aan uw vakantie en reserveer een overnachting voor en/of na uw vakantie, voor een aantrekkelijke prijs! Hotel Schiphol A4 is een comfortabel 4-sterrenhotel met uitstekende kamers. Het hotel ligt op slechts 10 kilometer van Schiphol. Tussen 6.00 uur en 23.40 uur gaat er een shuttlebus van en naar de luchthaven. Als u buiten deze tijden reist, kunt u gebruikmaken van de nachtshuttleservice. U kunt uw auto gratis maximaal 31 dagen parkeren bij het hotel.
NB Ter plaatse dient u 6% aan toeristenbelasting te voldoen.

Bekijk de website van Schiphol Hotel A4

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers hebben het afgelopen jaar via enquêtes, mail, Facebook en brieven hun ervaringen over deze reis gegeven. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, mail, Facebook en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.

Geweldige reisleider met heel goede beheersing van de Nederlandse taal. Heel goed georganiseerd. Reisleider Mesut geeft heel veel informatie over de geschiedenis, de moskeeën, cultuur etc. Kortom top.
Beoordeling reisleider: 9
Beoordeling reis: 8
Timo van de Merwe
Onze hele groep was zeer enthousiast over de reisleider. Hij heeft ons naast “boekinformatie” veel verteld over het (moderne) Turkije, islam, gewoonten et cetera. Mesut is een zorgzame, hartelijke en bijzondere man!
Beoordeling reisleider: 9
Beoordeling reis: 8
G. Scheltens
Omvang van het reisgezelschap (26) was prettig. De gids is een prima ambassadeur van Turkije. Hij heeft ons beeld zeker positief veranderd.
Beoordeling reisleider: 10
Beoordeling reis: 10
We zijn zeer tevreden over de reis. De commerciële excursies (goud/zilver) mogen wat ons betreft wel vervallen. Tapijten maken was wel interessant; gaf een mooi beeld hoe dat gemaakt wordt.
Beoordeling reisleider: 9
Beoordeling reis: 9
Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (57 dagen voor vertrek).
Maximaal 34 deelnemers.
Direct na boeking ontvangt u van ons een mail met de bevestiging en uw factuur. U kunt tijdens uw boeking de (aan)betaling via Ideal voldoen of achteraf via de instructies die u bij de factuur ontvangt.
ANVRSGRCalamiteitenfondsiDeal
Boek uw reis bij SRC Reizen
Veilig boeken via onze beveiligde verbinding
De beste reisleiders die u méér laten zien
De CO₂-uitstoot van uw reis wordt door SRC Reizen 100% gecompenseerd
U profiteert van de SRC-prijsgarantie: als u geboekt heeft, gaat uw reissom niet meer omhoog, maar kan hij nog wel omlaag gaan!