050 - 3 123 123
Kosteloos omboeken
Geld retour, géén voucher
Veilig reizen met SRC-coronaprotocol

Bewonder de mooiste tuinen van Capability Brown

Reisleidster Domitilla:
‘Engelse landhuizen en tuinen spreken bij velen tot de verbeelding en met de overweldigende populariteit van series als The Crown, Downton Abbey en Victoria is dat er de laatste jaren zeker niet minder op geworden. Op deze reis ervaart u tijdens bezoeken aan een aantal van de mooiste estates die Engeland te bieden heeft, waar deze passie vandaan komt.

Bij deze bezoeken maakt u kennis met Capability Brown, een van Engelands beroemdste landschapsarchitecten. Brown maakte de Engelse landschapsstijl populair tot ver buiten de landsgrenzen. In deze landschapsstijl moesten tuinen, in tegenstelling tot de Franse baroktuinen, natuurlijk overkomen. De Franse symmetrie verdween en glooiende decors met uitgekiende zichtlijnen, waterelementen en beplanting raakten in zwang. Brown was een keiharde werker: zijn naam is verbonden aan maar liefst 170 parken en landschapstuinen, maar hij ontwierp ook landhuizen, tuinhuizen en zelfs kerken.

Tijdens deze reis bezoekt u Stowe, waar Capability Brown zijn loopbaan begon en ziet u de parktuinen bij Belvoir Castle, Hampton Court Palace en Blenheim, alle drie aangelegd door de meester. Natuurlijk neemt u ook in een aantal van de landhuizen zelf een kijkje. Op het landgoed Chatsworth maakt u zelfs een Engelse Country Fair mee. Tevens kijkt u achter de schermen van de serie The Crown als u een bezoek brengt aan Hatfield House en Chenies Manor. Dat laatste vervulde de rol van Churchills huis in de serie. Of dit een goede keuze was, kunt u beoordelen als u naar Chartwell zelf gaat, het huis waar Sir Winston jaren woonde. Uw verblijf van vier nachten in The Manor Country House Hotel, gehuisvest in een 15e-eeuws Engels landhuis en omgeven door een prachtige tuin, maakt deze geweldige reis compleet!’

Pluspunten
vervoer in comfort class-touringcar
verblijf in middenklassehotels
4 nachten verblijf in Manor Country House
8x ontbijt en 8x diner
Engelse Country Fair op landgoed Chatsworth
vrije middag in Oxford
entreegeld en rondleiding Belvoir Castle
entreegeld en rondleiding Stowe Gardens
entreegeld en rondleiding Chartwell House
audiosysteem
de beste SRC-reisleider
inclusief 100% CO₂-compensatie
overige entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
Blenheim Palace en Hampton Court Palace
Belvoir Castle en Chatsworth House
Trentham Estate en Hatfield House
Chenies Manor en Stowe Gardens
Chartwell House en Oxford
Chatsworth Country Fair
Peak District en Oxforshire
SRC-reisleidster Domitilla
SRC-reisleidster sinds 2013
Tijdens deze heerlijke themareis verblijft u vier nachten in een heus country house hotel. The Manor Hotel is gehuisvest in een 15e-eeuws Engels landhuis omgeven door een prachtige tuin. Het perfecte decor om u helemaal in Engelse adellijke sferen te wanen!
Ontmoet onze beste reisleiders in Groot-Brittannië
SRC-reisleidster Wendy
Reisleidster sinds 2008
SRC-reisleidster Claudia
Reisleidster sinds 2001
SRC-reisleider Antoon
Reisleider sinds 2002
Reisleidster Astrid
Reisleidster sinds 1996
SRC-reisleidster Domitilla
Reisleidster sinds 2013

De reis in het kort

Via Calais en de Eurotunnel naar Engeland
Belvoir Castle, kennismaking met Capability Brown
Chatsworth Country Fair in het Peak District
Via Trentham Estate naar Oxfordshire
Blenheim Palace, geboorteplaats van Churchill
Stowe Gardens en vrije middag Oxford
Hatfield House, St Albans en Chenies Manor
Hampton Court Palace en Chartwell
Via Calais en de Eurotunnel terug naar Nederland

Reisbeschrijving

dag 1: Naar Engeland

Vanuit Amersfoort rijden we via Breda naar Calais voor de oversteek met de Eurotunnel. In 45 minuten staan we aan de andere kant en rijden we door naar Basildon, waar ons eerste hotel van deze reis staat. (ca. 476 km)

dag 2: Belvoir Castle, kennismaking met Capability Brown

We rijden noordwaarts richting het district Lincolnshire, waar we een bezoek brengen aan Belvoir Castle. Als we het kasteel naderen, komt het u misschien bekend voor. Dit kan kloppen, want Belvoir is in de serie The Crown een van de stand in locaties voor Windsor Castle. In het kasteel krijgen we onder leiding van een gids een rondleiding, waarna we ook de tuinen van het landgoed bewonderen, een van de laatste projecten waar Capability Brown aan werkte. Brown zag zijn plannen voor Belvoir nooit voltooid. Sterker nog, de plannen werden niet uitgevoerd en als verloren beschouwd in een brand in 1816. In 2013 werden ze tot ieders verbazing teruggevonden en zijn Browns plannen alsnog uitgevoerd. Aan het eind van de middag rijden we door naar Sheffield, waar we de komende twee nachten logeren. (ca. 318 km)

Capability Brown: Een revolutionaire visie op tuinarchitectuur
Lancelot Brown is voor veel Nederlanders misschien een onbekende naam, toch is hij waarschijnlijk Engelands meest invloedrijke landschaps- en tuinarchitect. Hoewel zijn leermeester op het landgoed Stowe, William Kent, geldt als de schepper van de Engelse ldanschapsstijl, maakte Brown deze populair tot ver buiten de Engelse landsgrenzen. In deze landschapsstijl moesten tuinen, in tegenstelling tot de Franse baroktuinen die tot voor Browns opkomst populair waren, natuurlijk overkomen. De Franse symmetrie verdween en glooiende decors met uitgekiende zichtlijnen, waterelementen en beplanting raakten in zwang. Zijn gebruik van de zogenaamde ha-ha (een droge gracht waarin de omheining verborgen was) zorgde ervoor dat aangelegde tuinen en omliggend landschap naadloos in elkaar overliepen. Overal zag Lancelot mogelijkheden tot verbetering, wat hem al snel de bijnaam ‘Capability’ opleverde. Capability Brown was een keiharde werker en behalve tuinen en parken ontwierp hij ook landhuizen, tuinhuizen en zelfs kerken. De projecten waaraan Brown werkte zouden naar huidige maatstaven miljoenen Britse ponden kosten en ook Brown zelf, hoewel van eenvoudige komaf, werd rijkelijk beloond door zijn opdrachtgevers.

dag 3: Chatsworth Country Fair

Liefhebbers van de BBC zien het zo vaak: een heerlijk zomerprogramma uit Groot-Brittannië, gefilmd tegen het decor van een van die gezellige, typisch Britse, country fairs. Vandaag gaat u het allemaal zelf beleven op het landgoed Chatsworth tijdens de Chatsworth Country Fair. Op de glooiende velden waaraan Lancelot Brown in het begin van zijn loopbaan werkte, geniet u van diverse demonstraties en voorstellingen. Veel Engelser dan dit wordt het niet! Natuurlijk is er ook de gelegenheid voor een bezoek aan het huis zelf. Terugrijdend naar hotel genieten we nog van het prachtige Peak District waarin Chatsworth House gelegen is. (ca. 52 km)

dag 4: Trentham en Oxfordshire

Vandaag verruilen we Lincolnshire voor het zuidelijker gelegen Oxfordshire. Onderweg stoppen we bij Trentham Estate voor een wandeling langs het meer dat Capability Brown hier aanlegde. Aangekomen bij het huis zien we de ha-ha, het ingenieuze idee waarmee Brown tuinen en de omringende wilde landschappen in elkaar liet overlopen zonder gebruik te hoeven maken van hekken. Eenmaal aangekomen in het plaatsje Weston-on-the-Green nemen we onze intrek in een heus country house hotel. The Manor Hotel is gehuisvest in een klassiek 15e-eeuws Engels landhuis omgeven door een prachtige tuin. Het perfecte decor voor deze reis om u helemaal in Engelse adelijke sferen te wanen. We verblijven vier nachten in deze prachtige entourage. (ca. 253 km)

dag 5: Winston Churchills Blenheim Palace

Vlak bij ons hotel ligt het prachtige Blenheim Palace, thuis van de Duke en Duchess of Marlborough en een van de meesterwerken van Capability Brown. Huis en tuin zijn niet voor niets opgenomen in de lijst van UNESCO-werelderfgoed. Nog vóór het landgoed opengaat voor het grote publiek worden we verwelkomd voor een privérondleiding door het huis. Hierna krijgen we een presentatie over een andere Britse grootheid die op deze reis ons pad vaker zal kruisen: Sir Winston Churchill. Churchill werd op Blenheim geboren en ligt er ook vlak bij begraven. In de op het landgoed gelegen Tempel van Diane deed Winston zijn aanstaande Clementine het huwelijksaanzoek. ’s Middags maakt u met uw reisleider een wandeling door de tuinen en ziet u het landgoed door de ogen van Lancelot Brown. Voor we terugkeren naar het hotel heeft u tijd om zelf het landgoed nog verder te verkennen of misschien wel een wandelingetje te maken door het nabijgelegen schilderachtige plaatsje Woodstock. (ca. 26 km)

dag 6: Stowe Gardens, de jonge jaren van Capability Brown

Stowe Gardens is de plek waar Lancelot Brown gevormd werd. Hij begon er als leerling tuinier onder William Kent om uiteindelijk al op 24-jarige leeftijd aangesteld te worden als hoofd van de tuinen. Als zodanig stuurde hij niet alleen de tuinmannen aan maar ook metselaars en timmermannen. Hier ligt dan ook de basis voor Browns latere ontwerp- en bouwprojecten die hij naast de parken uitvoerde. De periode van 10 jaar op Stowe was ook de eerste en enige keer dat Lancelot in loondienst werkte. Daarna begon hij voor zichzelf. Ook op persoonlijk gebied betekende Stowe veel voor Brown: hij trouwde er en stichtte er zijn gezin. In de Grecian Valley op Stowe loopt u in de voetsporen van de jonge Brown. ’s Middags gaan we naar het prachtige Oxford, waar u de hele middag op eigen gelegenheid kunt doorbrengen. (ca. 94 km)

dag 7: The Crown – Hatfield House en Chenies Manor

Vandaag nemen we een kijkje achter de schermen van de serie The Crown met een bezoek aan Hatfield House en Chenies Manor. Het is niet voor niets dat het prachtige Hatfield House zo geliefd is bij filmmakers. Behalve voor The Crown werden er ook opnames gemaakt voor andere films waar het Engels koningshuis centraal in staat zoals The Favourite en The King’s Speech. Maar ook Batman, Sherlock Holmes en Lara Croft wandelden door de gangen van het statige landhuis. In het knusse nabijgelegen St Albans heeft u de gelegenheid te lunchen voor we doorrijden naar Chenies Manor, ook al zo’n populair decor voor films, series en documentaires. Chenies geldt als een van de fraaiste Tudor mansions in Engeland en vandaag zien we met eigen ogen waarom het zo vaak prominent in beeld was in The Crown waarin het onderdak bood aan Winston Churchill. (ca. 202 km)

dag 8: Hampton Court Palace en Chartwell House

We verlaten ons prachtige landelijk onderkomen in Weston en rijden richting Britse hoofdstad, waar we nog een keer het pad kruisen van Capability Brown. Op Hampton Court Palace is het niet zozeer het werk van Brown zelf waar we ons in verdiepen als wel zijn relatie met het koninklijk huis. In 1764 werd Brown door King George III aangesteld als belangrijkste hoftuinier en ging hij wonen in een cottage op Hampton Court Palace. ’s Middags ontmoeten we nog een keer die andere Britse grootheid, Winston Churchill als we naar zijn echte huis gaan: Chartwell House. We overnachten in Ashford. (ca. 221 km)

dag 9: Naar Nederland

Na deze heerlijke onderdompeling in Engelse tuinen, landhuizen, tv-series, verhalen en gewoontes keren we via Calais en de Eurotunnel terug naar Nederland. (ca. 381 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. in de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangegeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. In dat geval betaalt u, na uw (online) reservering, de toeslag voor deze extra's via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Opstapplaatsen

De opstapplaatsen voor deze reis zijn:
Amersfoort | vertrek 08.30 uur station NS
Tourbushalte, hoek B.Wuytierslaan/Stationsplein
Breda | vertrek 10.00 uur Station NS Breda-Prinsenbeek
Parkeerterrein Hoge Mosten

U kunt op eigen gelegenheid (met de auto of het openbaar vervoer) naar uw opstapplaats reizen. Als extra service bieden wij u de mogelijkheid om een extra overnachting voor en/of na uw vakantie te reserveren in een hotel nabij de opstapplaats. Hieronder vindt u meer informatie over dit hotel.

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrekt vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotels

Hieronder vindt u informatie over de hotels, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in andere, gelijkwaardige hotels. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Holiday Inn Basildon in Basildon, Engeland
Hotel Holiday Inn Basildon - Basildon
Holiday Inn Basildon ligt op 3,2 kilometer van het centrum van Basildon en direct naast het Festival Leisure Park. Hier vindt u ook verschillende restaurants en recreatiemogelijkheden. Het hotel zelf heeft een restaurant, een bar en een tuin gelegen aan het meer. De comfortabele kamers hebben airconditioning, een kluisje, een tv, koffie- en theezetfaciliteiten en een badkamer met een bad of een douche en een toilet. In de kamers is gratis wifi en het hotel heeft een lift.

Bekijk de website van Holiday Inn Basildon
Jury's Inn Hotel in Sheffield, Engeland
Hotel Jurys Inn Sheffield - Sheffield
Jurys Inn ligt centraal in Sheffield. Het station is op 650 meter lopen, evenals het hart van de stad. Op 900 meter lopen van het hotel vindt u de populaire wijk Devonshire Quarter met bars, restaurants en galerieën. Het hotel zelf heeft ook een bar en een restaurant. Het hotel beschikt over een lift en overal is gratis wifi. De standaardkamers zijn 17 vierkante meter groot en hebben een airconditioning, een tv, koffie- en theezetfaciliteiten en een badkamer met een bad of een douche, een toilet en een föhn.

Bekijk de website van Jurys Inn Sheffield
The Manor Country House Hotel in Weston on the Green, Engeland
Hotel The Manor Country House - Weston-on-the-Green
Het Manor Country House Hotel is gehuisvest in een klassiek 15e-eeuws Engels landhuis, omgeven door een prachtige tuin. Het hotel ligt gunstig ten opzichte van Oxford (16 kilometer), het circuit van Silverstone (33 kilometer) en ook The Cottwolds en London zijn makkelijk te bereiken. Het hotel heeft een buitenzwembad, een tennisbaan, een restaurant en een bar. Er is geen lift in het hotel. De kamers bevinden zich in de manor of in het koetshuis. De comfortabele standaardkamers (minimaal 18 m²) zijn voorzien van een tv, koffie- en theezetfaciliteiten en een badkamer met een bad en/of een douche en een toilet. In het hele hotel is wifi gratis beschikbaar.

Bekijk de website van The Manor County House Hotel
Ashford International Hotel in Ashford, Engeland
Hotel Ashford International - Ashford
Het Ashford International Hotel ligt uitermate gunstig voor reizigers die gebruik maken van de Eurotunnel Shuttle: de terminal bevindt zich op 20 kilometer van het hotel. Het hotel heeft een spa met binnenzwembad, een sauna, een jacuzzi, een restaurant en een bar. Het hotel beschikt over een lift en er is overal gratis wifi. De standaardkamers (classic) van 22 vierkante meter zijn voorzien van een tv, koffie- en theezetfaciliteiten en een badkamer met een bad en/of een douche en een toilet.

Bekijk de website van Ashford International Hotel

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

NH Hotel Amersfoort
Hotel NH Amersfoort - Amersfoort
NH Hotel Amersfoort ligt op 5 minuten loopafstand van zowel het stadscentrum als het station. Het hotel beschikt over een restaurant, een bar, een terras, een 24-uurs receptie, een lift, wifi in de openbare ruimtes, een kluis, een wekservice en parkeergelegenheid (tegen betaling). De kamers zijn voorzien van een tv, airconditioning, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een bad of een douche, een toilet en een föhn. Het ontbijt wordt van maandag t/m vrijdag geserveerd van 7.00 - 10.00 uur, op zaterdag van 8.00 - 11.00 uur en op zondag en feestdagen van 8.00 - 12.00 uur. Ter plaatse dient u de city tax te betalen.

Bekijk de website van NH Hotel Amersfoort
Bastion Hotel Breda
Hotel Bastion Breda - Breda
Bastion Hotel Breda ligt naast de A16/afslag 17 en op enkele minuten loopafstand van het station Prinsenbeek. Het centrum is met het openbaar vervoer binnen 10 minuten te bereiken. Het hotel beschikt over een sfeervol restaurant, een bar, een terras, een 24-uurs receptie, een lift, gratis draadloos internet in het gehele hotel, een kluisje, wekservice en gratis parkeergelegenheid. De deluxe kamers zijn voorzien van een tv, airconditioning, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een bad of een douche en een toilet.

Bekijk de website van Bastion Hotel Breda

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers delen via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven regelmatig hun ervaringen met ons over deze reis. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.
Reisverhalen van reizigers
Wilt u meer weten over uw vakantiebestemming? Lees dan de prachtige reisverhalen van onze reizigers. Zij schrijven over hun ervaringen en belevenissen tijdens een SRC-reis.
Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (30 dagen voor vertrek)
Maximaal 29 deelnemers.

Deze reis wordt soms uitgevoerd met een kleiner reisgezelschap van maximaal 20 deelnemers. Indien dit van toepassing is wordt dit in bovenstaand overzicht met het blauwe icoon ‘Kleine groep’ vermeld.