
Bourgondisch erfgoed in Brugge, Gent en Mechelen
Reisleider Noël:
‘Gent en Brugge waren in de 14e en 15e eeuw het bruisende hart van Vlaanderen. Deze grootse kosmopolitische steden wisten hun gunstige ligging, aan de Schelde dan wel aan zee, tussen Frankrijk en Engeland in, volop te benutten. De handel in wol en laken maakt beide steden rijk. Vooral Brugge was het economisch kruispunt van Noord-Europa, waar Duitse, Spaanse, Portugese, Italiaanse, Schotse en Engelse kooplieden en bankiers handel dreven en elkaar beïnvloedden. Niet vreemd dat de op machtsbeluste Bourgondische hertogen hun oog lieten vallen op beide internationale handelscentra en het rijke graafschap Vlaanderen via een uitgekiende huwelijkspolitiek aan hun gebieden toevoegden.
Al deze impulsen zorgden voor een bloei van de kunsten. Zij aan zij met de Bourgondische hertogen gaven de rijke kooplieden van Brugge en Gent opdrachten voor de vervaardiging van prachtige altaarstukken. Maar trots als zij waren lieten zij zich ook graag zelf portretteren. De Vlaamse schilders hadden de olieverftechniek geperfectioneerd en waren mede hierdoor in staat levendige, verfijnde en gedetailleerde schilderijen te maken. Jan van Eyck was een van de voortrekkers binnen het schildersgilde, met in zijn voetsporen kunstenaars als Rogier van der Weyden, Dirk Bouts, Hans Memling en Hugo van der Goes. De kunst kenmerkt zich door een bijzonder verfijnd gebruik van olieverf, dat door Jan van Eyck was geperfectioneerd. Met deze zogenaamde glacis- of glaceertechniek konden dunne lagen transparantgekleurde olieverf op het paneel worden aangebracht. Dat zorgde voor een schitterend kleurenpalet en een haast juweelachtige uitstraling.
Tijdens deze korte kunstreis ontdekt u meer over de Vlaamse schilder Jan van Eyck, misschien wel de beroemdste kunstenaar van zijn tijd. Met zijn schilderwerk ontketende hij een ware revolutie en was hij van grote invloed op de verdere koers van de westerse schilderkunst. In de imposante Sint-Baafskathedraal in Gent, ziet u het meesterwerk De Aanbidding van het Lam Gods en in het Groeningemuseum in Brugge bewondert u enkele van de mooiste schilderijen van Van Eyck en zijn tijdgenoten. Daarnaast verkent u ook de prachtige middeleeuwse stadscentra van Brugge en Gent, waar u diverse Bourgondische highlights bewondert. In het aangename Mechelen, ooit zetel van de Bourgondische vorsten, bezoekt u het museum Hof van Busleyden dat volop in het teken staat van de Bourgondische geschiedenis. Tussen al deze middeleeuwse pracht is er natuurlijk ook voldoende tijd om te genieten van het aangename Bourgondische leven! Mag ik u in Bourgondisch Nederland verwelkomen?’
De reis in het kort
Reisbeschrijving
dag 1: Jan van Eyck in het Groeningemuseum in Brugge
Vanuit onze opstapplaatsen rijden we naar Brugge, bijgenaamd de ‘schone’. De sfeervolle stad oogt als een schilderachtig middeleeuws openluchtmuseum waar vervlogen tijden herleven. Tijdens onze wandeling ontdekken we bijzondere historische plekken zoals de 83 meter hoge Belfort op de Grote Markt, de blikvanger van de stad. Vanaf de markt is het slechts een klein stukje naar de Brug, het oudste deel van Brugge, waar adembenemende prachtige gevels, gebouwd in verschillende stijlen om onze aandacht vechten. Het monumentale stadhuis is hier het pronkstuk. Natuurlijk zien we ook de grachten, reien geheten, en genieten we van de vele schilderachtige plekjes, historische gebouwen en eeuwenoude boogbruggen. Onderweg bezoeken we het Groeningemuseum, dat wereldberoemd is vanwege zijn verzameling Vlaamse Primitieven. Onze aandacht gaat vooral uit naar twee meesterwerken van Jan van Eyck: ‘Madonna met kanunnik Van der Paele’ en het portret van Margareta van Eyck, maar daarnaast genieten we hier ook van het werk van Rogier van der Weyden, Hans Memling en Gerard David. ‘Het Laatste Oordeel’ van Hieronymus Bosch is de smaakvolle kers op de wondermooie collectie. Als de tijd het toelaat nemen we nog een kijkje bij de witmarmeren Madonna van Michelangelo in de Onze-Lieve-Vrouwekerk, een herinnering aan de intensieve handelscontacten tussen Brugge en Florence. Hierna rijden we naar Gent, waar de we komende twee nachten verblijven in de schaduw van de beroemde Sint-Baafskathedraal. (ca. 295 km)
dag 2: Verkenning van Gent: het Lam Gods in de Sint-Baafskathedraal
Na het ontbijt starten we onze kennismaking met Gent. Onze eerste stop is natuurlijk de gotische Sint-Baafskathedraal, gebouwd in de 15e en 16e eeuw. Vanuit ons hotel hebben we de middeleeuwse pracht al kunnen bewonderen. In de kerk gaat onze aandacht vooral uit naar De Aanbidding van het Lam Gods van Jan van Eyck. Het altaarstuk, geschilderd in opdracht van de Gentse politicus en koopman Joos Vijd, bestaat uit twaalf panelen, waarvan er acht met scharnieren gesloten kunnen worden. De vleugels zijn aan beide kanten beschilderd, zodat er verschillende voorstellingen zijn als de panelen open of dicht zijn. Hubert van Eyck nam de opdracht aan, maar hij overleed in 1426, waarna zijn jongere en bekendere broer Jan het altaarstuk voltooide. Op 6 mei 1432 werd het onder grote belangstelling geïnstalleerd in de Vijdkapel van de Sint-Baafskathedraal. In 2012 werd begonnen met een ingrijpende restauratie die inmiddels grotendeels voltooid is. Gedurende de restauratie werd in de crypte van de kathedraal een nieuw bezoekerscentrum ingericht waardoor we het verhaal van het Lam Gods op een nóg uniekere manier ervaren. De prachtige kathedraal herbergt ook tal van andere kunstschatten, waaronder de rococo-preekstoel, het barokke hoogaltaar van marmer en een meesterwerk van Rubens. Aansluitend maken we een stadswandeling door de levendige binnenstad van Gent, waarbij we genieten van sfeervolle pleintjes en schilderachtige straatjes. In de Sint-Niklaaskerk bezoeken we het licht- en klankspektakel Lights on Van Eyck. Deze digitale en muzikale interpretatie met projecties op alle muren en gewelven zijn een ode aan Het Lam Gods en het oeuvre van grootmeester Jan van Eyck. Natuurlijk genieten we ook van de prachtige Gentse grachten tijdens een heerlijke rondvaart. Vanaf het water kunnen we de huizenpracht aan de Graslei en Korenlei nog beter bewonderen. Op een zonnige dag wemelt het aan de kades van de studenten en mensen die genieten van het Bourgondische leven. In de namiddag kunt u Gent op eigen gelegenheid verkennen. Komt u op een gezellig terrasje bij van al deze indrukken onder het genot van een Belgische versnapering of beklimt u liever de toren van het Belfort voor een prachtig zicht op de stad?
dag 3: Naar Bourgondisch Mechelen en terug naar Nederland
Na het ontbijt rijden we naar Mechelen, ooit zetel van de Bourgondische vorsten. Deze stad zal u verbazen met haar rijke Bourgondische geschiedenis en imposante Sint-Romboutstoren. In de 15e en 16e eeuw maakten de Bourgondische vorsten Mechelen tot één van de belangrijkste steden van de Nederlanden. Onder andere Margareta van Oostenrijk zorgde ervoor dat de stad een ware bloeiperiode doormaakte, wat nu nog steeds te zien is aan de oude kerken, rijk versierde gildehuizen en Bourgondische paleizen. In het museum Hof van Busleyden leren we meer over deze geschiedenis. Het museum is gevestigd in een prachtig renaissancepaleis, dat oorspronkelijk gebouwd werd als woning voor de humanist Hiëronymus van Busleyden. Na wat vrije tijd waarin u kunt genieten van een laatste Belgische lunch rijden we terug naar Nederland, waar we aan het einde van de middag aankomen. (ca. 250 km)
Opstapplaatsen
De opstapplaatsen voor deze reis zijn:
Amersfoort | vertrek 08.30 uur Station NS
Tourbushalte, hoek B.Wuytierslaan/Stationsplein
Breda | vertrek 10.00 uur Station NS Breda-Prinsenbeek
Parkeerterrein Hoge Mosten
U kunt op eigen gelegenheid (met de auto of het openbaar vervoer) naar uw opstapplaats reizen. Als extra service bieden wij u de mogelijkheid om een extra overnachting voor en/of na uw vakantie te reserveren in een hotel nabij de opstapplaats. Hieronder vindt u meer informatie over dit hotel.
Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.
Schiphol Travel Taxi
Wanneer uw reis vertrekt vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!
Vluchttoeslag
Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!
Informatie over uw vliegreis
Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.
Hotel
Hieronder vindt u informatie over het hotel, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in een ander, gelijkwaardig hotel. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Bekijk de website van Hotel ibis Gent Centrum Sint-Baafskathedraal,
Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

Bekijk de website van NH Hotel Amersfoort

Bekijk de website van Bastion Hotel Breda
Deze reis wordt soms uitgevoerd met een kleiner reisgezelschap van maximaal 20 deelnemers. Indien dit van toepassing is wordt dit in bovenstaand overzicht met het blauwe icoon ‘Kleine groep’ vermeld.

Volg ons