050 - 3 123 123
Kosteloos omboeken
Geld retour, géén voucher
Veilig reizen met SRC-coronaprotocol

Bourgondisch erfgoed in Brugge, Gent en Mechelen

Reisleider Bart:
‘Gent en Brugge waren in de 14e en 15e eeuw het bruisende hart van Vlaanderen. Deze grootse kosmopolitische steden wisten hun gunstige ligging, aan de Schelde dan wel aan zee, tussen Frankrijk en Engeland in, volop te benutten. De handel in wol en laken maakt beide steden rijk. Vooral Brugge was het economisch kruispunt van Noord-Europa, waar Duitse, Spaanse, Portugese, Italiaanse, Schotse en Engelse kooplieden en bankiers handel dreven en elkaar beïnvloedden. Niet vreemd dat de op machtsbeluste Bourgondische hertogen hun oog lieten vallen op beide internationale handelscentra en het rijke graafschap Vlaanderen via een uitgekiende huwelijkspolitiek aan hun gebieden toevoegden.

Al deze impulsen zorgden voor een bloei van de kunsten. Zij aan zij met de Bourgondische hertogen gaven de rijke kooplieden van Brugge en Gent opdrachten voor de vervaardiging van prachtige altaarstukken. Maar trots als zij waren lieten zij zich ook graag zelf portretteren. De Vlaamse schilders hadden de olieverftechniek geperfectioneerd en waren mede hierdoor in staat levendige, verfijnde en gedetailleerde schilderijen te maken. Jan van Eyck was een van de voortrekkers binnen het schildersgilde, met in zijn voetsporen kunstenaars als Rogier van der Weyden, Dirk Bouts, Hans Memling en Hugo van der Goes. De kunst kenmerkt zich door een bijzonder verfijnd gebruik van olieverf, dat door Jan van Eyck was geperfectioneerd. Met deze zogenaamde glacis- of glaceertechniek konden dunne lagen transparantgekleurde olieverf op het paneel worden aangebracht. Dat zorgde voor een schitterend kleurenpalet en een haast juweelachtige uitstraling.

Tijdens deze korte kunstreis ontdekt u meer over de Vlaamse schilder Jan van Eyck, misschien wel de beroemdste kunstenaar van zijn tijd. Met zijn schilderwerk ontketende hij een ware revolutie en was hij van grote invloed op de verdere koers van de westerse schilderkunst. In de imposante Sint-Baafskathedraal in Gent, ziet u het meesterwerk De Aanbidding van het Lam Gods en in het Groeningemuseum in Brugge bewondert u enkele van de mooiste schilderijen van Van Eyck en zijn tijdgenoten. Daarnaast verkent u ook de prachtige middeleeuwse stadscentra van Brugge en Gent, waar u diverse Bourgondische highlights bewondert. In het aangename Mechelen, ooit zetel van de Bourgondische vorsten, bezoekt u het museum Hof van Busleyden dat volop in het teken staat van de Bourgondische geschiedenis. Tussen al deze middeleeuwse pracht is er natuurlijk ook voldoende tijd om te genieten van het aangename Bourgondische leven! Mag ik u in Bourgondisch Nederland verwelkomen?’

Pluspunten
vervoer in comfort class-touringcar
goed toeristenklassehotel in centrum van Gent
2x ontbijt
rondvaart Gentse grachten
audiosysteem
de beste SRC-reisleider
inclusief 100% CO₂-compensatie
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
De Aanbidding van het Lam Gods van Jan van Eyck
Groeningemuseum in Brugge
Hof van Busleyden in Mechelen
Sint-Baafskathedraal in Gent
nieuw bezoe­kers­cen­trum Sint-Baafs­kathe­draal
licht- en klankspektakel 'Lights on Van Eyck'
Gentse grachten en Brugse reien
SRC -reisleider Bart
SRC-reisleider sinds 2006
Kom in Gent oog in oog te staan met het meesterlijke en recent gerestaureerde werk 'De Aanbidding van het Lam Gods' van de Vlaamse Meester Jan van Eyck.
Ontmoet onze beste reisleiders in België
SRC -reisleidster Adriënne
Reisleidster sinds 2006
SRC-reisleider Bart
Reisleider sinds 2006
Reisleidster Marjorie
Reisleidster sinds 2013

De reis in het kort

Naar Brugge, stadswandeling en bezoek aan het Groeningemuseum
Verkenning van Gent: het Lam Gods in de Sint-Baafskathedraal, licht- en klankspektakel in de Sint-Niklaaskerk en rondvaart over de grachten
Verkenning Mechelen met bezoek aan Hof van Busleyden en terug naar Nederland

Reisbeschrijving

dag 1: Jan van Eyck in het Groeningemuseum in Brugge

Vanuit onze opstapplaatsen rijden we naar Brugge, bijgenaamd de ‘schone’. De sfeervolle stad oogt als een schilderachtig middeleeuws openluchtmuseum waar vervlogen tijden herleven. Tijdens onze wandeling ontdekken we bijzondere historische plekken zoals de 83 meter hoge Belfort op de Grote Markt, de blikvanger van de stad. Vanaf de markt is het slechts een klein stukje naar de Burg, het oudste deel van Brugge, waar adembenemende prachtige gevels, gebouwd in verschillende stijlen om onze aandacht vechten. Het monumentale stadhuis is hier het pronkstuk. Natuurlijk zien we ook de grachten, reien geheten, en genieten we van de vele schilderachtige plekjes, historische gebouwen en eeuwenoude boogbruggen. Onderweg bezoeken we het Groeningemuseum, dat wereldberoemd is vanwege zijn verzameling Vlaamse Primitieven. Onze aandacht gaat vooral uit naar twee meesterwerken van Jan van Eyck: ‘Madonna met kanunnik Van der Paele’ en het portret van Margareta van Eyck, maar daarnaast genieten we hier ook van het werk van Rogier van der Weyden, Hans Memling en Gerard David. ‘Het Laatste Oordeel’ van Hieronymus Bosch is de smaakvolle kers op de wondermooie collectie. Als de tijd het toelaat nemen we nog een kijkje bij de witmarmeren Madonna van Michelangelo in de Onze-Lieve-Vrouwekerk, een herinnering aan de intensieve handelscontacten tussen Brugge en Florence. Hierna rijden we naar Gent, waar de we komende twee nachten verblijven in de schaduw van de beroemde Sint-Baafskathedraal. (ca. 295 km)

dag 2: Verkenning van Gent: het Lam Gods in de Sint-Baafskathedraal

Na het ontbijt starten we onze kennismaking met Gent. Onze eerste stop is natuurlijk de gotische Sint-Baafskathedraal, gebouwd in de 15e en 16e eeuw. Vanuit ons hotel hebben we de middeleeuwse pracht al kunnen bewonderen. In de kerk gaat onze aandacht vooral uit naar De Aanbidding van het Lam Gods van Jan van Eyck. Het altaarstuk, geschilderd in opdracht van de Gentse politicus en koopman Joos Vijd, bestaat uit twaalf panelen, waarvan er acht met scharnieren gesloten kunnen worden. De vleugels zijn aan beide kanten beschilderd, zodat er verschillende voorstellingen zijn als de panelen open of dicht zijn. Hubert van Eyck nam de opdracht aan, maar hij overleed in 1426, waarna zijn jongere en bekendere broer Jan het altaarstuk voltooide. Op 6 mei 1432 werd het onder grote belangstelling geïnstalleerd in de Vijdkapel van de Sint-Baafskathedraal. In 2012 werd begonnen met een ingrijpende restauratie die inmiddels grotendeels voltooid is. Gedurende de restauratie werd in de crypte van de kathedraal een nieuw bezoekerscentrum ingericht waardoor we het verhaal van het Lam Gods op een nóg uniekere manier ervaren. De prachtige kathedraal herbergt ook tal van andere kunstschatten, waaronder de rococo-preekstoel, het barokke hoogaltaar van marmer en een meesterwerk van Rubens. Aansluitend maken we een stadswandeling door de levendige binnenstad van Gent, waarbij we genieten van sfeervolle pleintjes en schilderachtige straatjes. In de Sint-Niklaaskerk bezoeken we het licht- en klankspektakel Lights on Van Eyck. Deze digitale en muzikale interpretatie met projecties op alle muren en gewelven zijn een ode aan Het Lam Gods en het oeuvre van grootmeester Jan van Eyck. Natuurlijk genieten we ook van de prachtige Gentse grachten tijdens een heerlijke rondvaart. Vanaf het water kunnen we de huizenpracht aan de Graslei en Korenlei nog beter bewonderen. Op een zonnige dag wemelt het aan de kades van de studenten en mensen die genieten van het Bourgondische leven. In de namiddag kunt u Gent op eigen gelegenheid verkennen. Komt u op een gezellig terrasje bij van al deze indrukken onder het genot van een Belgische versnapering of beklimt u liever de toren van het Belfort voor een prachtig zicht op de stad?

dag 3: Naar Bourgondisch Mechelen en terug naar Nederland

Na het ontbijt rijden we naar Mechelen, ooit zetel van de Bourgondische vorsten. Deze stad zal u verbazen met haar rijke Bourgondische geschiedenis en imposante Sint-Romboutstoren. In de 15e en 16e eeuw maakten de Bourgondische vorsten Mechelen tot één van de belangrijkste steden van de Nederlanden. Onder andere Margareta van Oostenrijk zorgde ervoor dat de stad een ware bloeiperiode doormaakte, wat nu nog steeds te zien is aan de oude kerken, rijk versierde gildehuizen en Bourgondische paleizen. In het museum Hof van Busleyden leren we meer over deze geschiedenis. Het museum is gevestigd in een prachtig renaissancepaleis, dat oorspronkelijk gebouwd werd als woning voor de humanist Hiëronymus van Busleyden. Na wat vrije tijd waarin u kunt genieten van een laatste Belgische lunch rijden we terug naar Nederland, waar we aan het einde van de middag aankomen. (ca. 250 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. In de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangegeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. In dat geval betaalt u, na uw (online) reservering, de toeslag voor deze extra's via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Opstapplaatsen

De opstapplaatsen voor deze reis zijn:
Amersfoort | vertrek 08.30 uur Station NS
Tourbushalte, hoek B.Wuytierslaan/Stationsplein
Breda | vertrek 10.00 uur Station NS Breda-Prinsenbeek
Parkeerterrein Hoge Mosten

U kunt op eigen gelegenheid (met de auto of het openbaar vervoer) naar uw opstapplaats reizen. Als extra service bieden wij u de mogelijkheid om een extra overnachting voor en/of na uw vakantie te reserveren in een hotel nabij de opstapplaats. Hieronder vindt u meer informatie over dit hotel.

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrekt vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotel

Hieronder vindt u informatie over het hotel, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in een ander, gelijkwaardig hotel. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Hotel ibis Gent Centrum St. Baafskathedraal, België
Hotel Ibis Gent Centrum St Baafs Kathedraal - Gent
Hotel Ibis Gent Centrum Snt-Baafskathedraal ligt in het historische hart van Gent, tegenover de gelijknamige kathedraal waar het wereldberoemde Lam Gods van Jan van Eyck hangt. Het hotel heeft een bar met uitzicht op de kathedraal, waar diverse Belgische bieren en andere specialiteiten geserveerd worden. In de directe omgeving van het hotel vindt u verschillende cafés en restaurants. Op 3.200 meter van het hotel is treinstation Sint Pieters met verbindingen naar Brugge (ca. 30 minuten) en Brussel (ca. 40 minuten). Het hotel beschikt over een lift. De kamers in Ibis Sint-Baafs hebben houten vloeren, airconditioning, geluidsisolatie en een badkamer met een bad of een douche en een toilet. Op alle kamers is gratis wifi beschikbaar.

Bekijk de website van Hotel ibis Gent Centrum Sint-Baafskathedraal,

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

NH Hotel Amersfoort
Hotel NH Amersfoort - Amersfoort
NH Hotel Amersfoort ligt op 5 minuten loopafstand van zowel het stadscentrum als het station. Het hotel beschikt over een restaurant, een bar, een terras, een 24-uurs receptie, een lift, wifi in de openbare ruimtes, een kluis, een wekservice en parkeergelegenheid (tegen betaling). De kamers zijn voorzien van een tv, airconditioning, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een bad of een douche, een toilet en een föhn. Het ontbijt wordt van maandag t/m vrijdag geserveerd van 7.00 - 10.00 uur, op zaterdag van 8.00 - 11.00 uur en op zondag en feestdagen van 8.00 - 12.00 uur. Ter plaatse dient u de city tax te betalen.

Bekijk de website van NH Hotel Amersfoort
Bastion Hotel Breda
Hotel Bastion Breda - Breda
Bastion Hotel Breda ligt naast de A16/afslag 17 en op enkele minuten loopafstand van het station Prinsenbeek. Het centrum is met het openbaar vervoer binnen 10 minuten te bereiken. Het hotel beschikt over een sfeervol restaurant, een bar, een terras, een 24-uurs receptie, een lift, gratis draadloos internet in het gehele hotel, een kluisje, wekservice en gratis parkeergelegenheid. De deluxe kamers zijn voorzien van een tv, airconditioning, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een bad of een douche en een toilet.

Bekijk de website van Bastion Hotel Breda

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers delen via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven regelmatig hun ervaringen met ons over deze reis. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.

Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (30 dagen voor vertrek)
Maximaal 34 deelnemers.

Deze reis wordt soms uitgevoerd met een kleiner reisgezelschap van maximaal 20 deelnemers. Indien dit van toepassing is wordt dit in bovenstaand overzicht met het blauwe icoon ‘Kleine groep’ vermeld.
Direct na boeking ontvangt u van ons een e-mail met de bevestiging en het reserveringsnummer. Vervolgens ontvangt u binnen een werkdag de factuur. U kunt tijdens uw boeking de (aan)betaling via Ideal voldoen of achteraf via de instructies die u bij de factuur ontvangt.
ANVRSGRCalamiteitenfondsiDeal
Boek uw reis bij SRC Reizen
Veilig boeken via onze beveiligde verbinding
De CO₂-uitstoot van uw reis wordt door SRC Reizen 100% gecompenseerd
Reis veilig met het SRC-coronaprotocol