050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
U reist in goed gezelschap
Veel tevreden reizigers

Op reis met Vincent naar Hoogeveen, Nieuw-Amsterdam en Zweeloo

Reisleidster Marjorie:
‘Zonovergoten akkers in de Provence met olijfbomen of cipressen, de vrolijke zonnebloemen, irissen en bloesembomen en de stadsgezichten in Arles: wie (her)kent niet de kleurrijke werken die Vincent van Gogh schilderde tijdens zijn verblijf in Zuid-Frankrijk? Dat de schilder ook enige tijd in het Parijse Montmartre werkte en dat zijn roots lagen in Brabant waar hij zijn eerste tekeningen en schilderijen maakte – toen nog met een donkere toets, denk aan De Aardappeleters – weten de meeste mensen ook wel. Maar dat Nederlands beroemdste kunstenaar ook enige tijd leefde en werkte in Drenthe, dat is amper bekend.

Het Drents Museum in Assen brengt hier in het najaar van 2023, 140 jaar na dat korte verblijf van Vincent in Drenthe, verandering in! De grootse tentoonstelling Op reis met Vincent - Van Gogh in Drenthe toont u het Drentse oeuvre van Van Gogh, dat bestaat uit een twintigtal schilderijen, tekeningen en aquarellen, waaronder het in 2019 aangekochte werk Onkruid verbrandende boer. Samen met de brieven die hij vanuit Drenthe schreef aan zijn broer Theo en de werken van tijdgenoten die hem inspireerden geeft de tentoonstelling een totaalbeeld van Vincents verblijf in Drenthe. Tijdens deze korte kunsttrip in eigen land brengt u uiteraard een bezoek aan deze prachtige expositie. Na een inleiding door een museumdocent kunt u ‘Op reis met Vincent - Van Gogh in Drenthe’ op uw gemak bekijken.

Maar voordat u het resultaat van Vincents korte verblijf in Drenthe gaat bewonderen, volgt u zijn voetsporen in de provincie zelf. Uw reis start, net als Vincents reis, in Hoogeveen: in Vincents tijd een bedrijvig knooppunt van vaarten waar de schuiten hoog opgeladen met turf doorheen trokken. Vanuit hier en later vanuit Nieuw-Amsterdam verkende de schilder het ruige Drentse landschap te voet en maakte hij verschillende tekeningen, schetsen en enkele schilderijen. Hij zag niet alleen de schoonheid van het Drentse veenlandschap, maar had vooral oog voor de gewone mensen en het zware bestaan van de landarbeiders in de grauwe herfstmaanden. Net als Vincent wandelt u door Hoogeveen, volgt u de Hoogeveense Vaart naar Nieuw-Amsterdam/Veenoord en bezoekt u het schilderachtige dorpje Zweeloo, waar Vincent de provincie op zijn mooist beleefde. Gaat u, net als Vincent 140 jaar geleden, dit najaar mee op reis in Drenthe? U zult verrast worden!’

  Dit is een reis van SRC Reizen en Van Gogh Europe
De kunst van Vincent van Gogh is onlosmakelijk verbonden met de vele plekken in Europa waar hij heeft gewoond en gewerkt. Veel van de landschappen en plaatsen die hem inspireerden zijn tot op de dag van vandaag te bezoeken: van zijn geboorteplaats Zundert in het zuiden van Nederland, tot aan de psychiatrische instelling waar hij een jaar verbleef in Saint-Rémy-de-Provence en de prachtige korenvelden van het Franse Auvers-sur-Oise. Van Gogh Europe maakt het mogelijk om in de voetsporen van deze wereldberoemde kunstenaar te treden en zelf zijn kunst, erfgoed en levensverhaal te gaan ontdekken. Binnen dit netwerk hebben zich 10 musea en 12 erfgoedlocaties uit Nederland, België, Engeland en Frankrijk verenigd, waaronder het Van Gogh Museum Amsterdam, Musée d’Orsay in Parijs en het Van Gogh House London. Met de ingang van het bijzondere Van Gogh-jaar in 2023 slaan Van Gogh Europe en SRC Reizen de handen ineen om u de kans te bieden de reis die Vincent van Gogh door Europa maakte te volgen. Lees meer

Pluspunten
vervoer in comfort class-touringcar op dag 1
uitstekend middenklassehotel in Assen
1x ontbijt en 1x diner
inleiding expositie ‘Op reis met Vincent’
bezoek Van Goghhuis Drenthe
bezoek Drents Museum
lezing over Van Gogh door de reisleider
audiosysteem
de beste SRC-reisleider
bijdrage aan SRC-bos via Trees for All
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
Van Goghhuis Drenthe in Nieuw-Amsterdam/Veenoord
het kerkje van Zweeloo
Logement Hartsuiker in Hoogeveen
‘Op reis met Vincent’ in Drents Museum
Van Gogh-muurschilderingen Hoogeveen
Hoogeveense Vaart
Reisleidster Marjorie
SRC-reisleidster sinds 2013
Deze korte kunsttrip is een volledige onderdompeling in Vincents tijd in Drenthe!
Ontmoet onze beste reisleiders in Nederland
SRC-reisleidster Wendy
Reisleidster sinds 2008
SRC -reisleidster Adriënne
Reisleidster sinds 2006
SRC-reisleider Bart
Reisleider sinds 2006
Reisleidster Marjorie
Reisleidster sinds 2013

De reis in het kort

Hoogeveen, Nieuw-Amsterdam/Veenoord en Zweeloo, overnachting in Assen
Bezoek Drents Museum: inleiding op en bezoek aan de expositie 'Op reis met Vincent - Van Gogh in Drenthe'

Reisbeschrijving

dag 1: Op reis door Drenthe

Net als Vincent van Goghs reis 140 jaar geleden start ons Drentse avontuur op het station van Hoogeveen. Na de kennismaking met de reisleider en nadat we de bagage bij de wachtende touringcar hebben afgegeven, maken we een wandeling in het voetspoor van de schilder door Hoogeveen. Vincent wilde hiervandaan met een schuit dieper de provincie in trekken, maar omdat hij eerst zijn verfvoorraad moest aanvullen, bleef hij uiteindelijk toch enkele weken in het bedrijvige Hoogeveen. Hij vond een kamer in Logement Hartsuiker en vandaaruit ondernam hij wandeltochten in de omgeving en bekeek hij de volgeladen turfschepen op de vaart. Hoewel het centrum van Hoogeveen grotendeels is veranderd sinds 1883, zijn enkele panden die Van Gogh heeft kunnen zien bewaard gebleven. We wandelen door het centrum en zien onder meer de molen en de Hervormde Kerk. Het postkantoor waar Vincent zijn brieven aan zijn broer en vader postte is helaas onherkenbaar veranderd en huisvest nu een eetcafé. Na enkele weken trok Vincent de provincie in. Hij nam de trekschuit over de Hoogeveense Vaart naar Nieuw-Amsterdam/Veenoord: een reis van ongeveer dertig kilometer, waar de schuit zes uur over deed. Onderweg maakte hij schetsen van het landschap. Net als Vincent volgen ook wij de Vaart, dieper het Drentse land in. Vincents eindpunt was de herberg in Nieuw-Amsterdam, waar hij een kamer kon krijgen met goed licht en waar hij langere tijd kon blijven. Zoals hij zelf aan Theo beschreef, kon hij vanuit de herberg makkelijk de "buurt met de groote oude plaggenkeeten" bezoeken. We brengen een bezoek aan het Logement Scholte, nu het Van Goghhuis, waar we de kamer van Vincent kunnen zien. Tijdens zijn verblijf in het logement maakte Vincent een tocht naar Zweeloo, het schilderachtige Drentse dorpje waar ook de Duitse schilder Max Liebermann had gewerkt. Vincent beschreef het dorp in de brieven aan Theo lyrisch: "Enorme mosdaken van huizen, stallen, schaapskooien, schuren. Hier zijn de woningen heel breed, tusschen eikenboomen van een superbe brons." Vandaag de dag is Zweeloo een van de weinige plekken in Drenthe waar Van Goghs tijd zo goed bewaard is gebleven. De overgebleven boerenbehuizingen met bijgebouwen, boomgaarden, monumentale bomen en het oude kerkje herinneren aan dag dat Vincent het dorp bezocht. Aan het einde van de middag rijden we naar Assen, waar we in het centrum overnachten. We dineren in ons hotel en na het diner verzorgt de reisleider een lezing over het leven van Vincent van Gogh en dan met name zijn Nederlandse jaren. (ca. 80 km)

dag 2: Op reis met Vincent - Van Gogh in Drenthe

Nadat we gisteren de plekken bekeken hebben die Vincent op zijn reis door Drenthe heeft bezocht, gaan we vandaag zijn Drentse oeuvre bewonderen in het Drents Museum. Nooit eerder was deze periode uit het leven van Vincent van Gogh onderwerp van een grote tentoonstelling. Naast enkele tientallen aquarellen en tekeningen zijn er vandaag de dag nog slechts zes schilderijen uit Vincents Drentse periode bekend. Het in 2019 samen met het Van Gogh Museum aangekochte werk Onkruid verbrandende boer is daar één van. In de tentoonstelling Op reis met Vincent - Van Gogh in Drenthe zijn meer dan twintig Van Goghs te zien, maar ook schilderijen, aquarellen en tekeningen van inspiratiebronnen en tijdgenoten die hij noemde in zijn brieven aan Theo. Voordat u op eigen gelegenheid deze unieke tentoonstelling kunt bewonderen, worden we eerst meegenomen in een boeiende presentatie over Van Goghs Drentse periode. Met al deze bagage kunt u daarna genieten van het bijzondere werk van Vincent van Gogh. U kiest zelf het moment dat u het Drents Museum weer verlaat en op dat moment is ook deze reis ten einde. U reist op eigen gelegenheid vanuit Assen terug naar huis.

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. In de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt echter dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. Het kan dan zijn dat u de kosten voor de excursie direct na uw (online) reservering via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen dient te betalen. In andere gevallen betaalt u ter plaatse aan de reisleider. Per excursie staat vermeld welke werkwijze gevolgd wordt.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Opstapplaats

De opstapplaats en -tijd voor deze reis zijn:
Hoogeveen | vertrek 11.00 uur Station NS
Tourbushalte, Stationsplein

Let op: deze reis eindigt in Assen. U reist vanaf Assen op eigen gelegenheid terug naar huis.

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrekt vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotel

Hieronder vindt u informatie over het hotel, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in een ander, gelijkwaardig hotel. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

City Hotel De Jonghe in Assen, Nederland
Hotel City De Jonge - Assen
City hotel De Jonge ligt in hartje Assen op zo’n 100 meter van de Brink, het centrale plein van de stad. Op 700 meter van het hotel vindt u het centraal station en naar het Drents Museum is het slechts 200 meter lopen. In het hotel zijn een gezellige bar en een restaurant en ook in de directe omgeving vindt u volop andere horecagelegenheden. De ruime airconditioned comfort kamers (28 m²) hebben koffie- en theezetfaciliteiten, gratis wifi en een badkamer met een toilet en een regendouche. Het hotel heeft een 24-uurs receptie en er is een lift.

Bekijk de website van City Hotel De Jonge

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers delen via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven regelmatig hun ervaringen met ons over deze reis. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.

Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (30 dagen voor vertrek)
Maximaal 34 deelnemers.
Direct na boeking ontvangt u van ons een e-mail met de bevestiging en het boekingsnummer. Vervolgens ontvangt u binnen een werkdag de factuur. U kunt tijdens uw boeking de (aan)betaling via Ideal voldoen of achteraf via de instructies die u bij de factuur ontvangt.
ANVRSGRCalamiteitenfondsiDealTrees for All
Boek uw reis bij SRC Reizen
Veilig boeken via onze beveiligde verbinding
Veilig uw (aan)betaling voldoen via Ideal
Veel tevreden reizigers gingen u voor
De mooiste reisprogramma's
De beste reisleiders laten u méér zien

Wellicht zijn deze reizen ook interessant voor u?