050 - 3 123 123
Zorgeloos uw vakantie boeken
Veilig reizen met het SRC-coronaprotocol
Informatie over de drukte op Schiphol

De jonge jaren van Nederlands beroemdste schilder

Reisleidster Marjorie:
‘De zonnebloemschilder, zo kennen velen Nederlands beroemdste kunstenaar! In zijn eigen unieke, expressieve schilderstijl met krachtige kleuren en dynamische penseelstreken legde Vincent van Gogh het prachtige Zuid-Franse landschap in talloze schilderijen vast. De velden met zonnebloemen inspireerden hem tot expressieve stillevens en gaven hem zijn bijnaam, gegeven door zijn goede vriend Paul Gauguin.

Maar voor dat Vincent deze later zo wereldberoemde schilderijen maakte, had hij er al een lange carrière opzitten. Vincent was een laatbloeier. Hij zocht lang naar zijn bestemming in het leven en probeerde verschillende banen, van kunsthandelaar tot schoolmeester en lekenprediker. Pas op 28-jarige leeftijd vond hij dankzij de steun van zijn jongere broer Theo zijn roeping: kunstschilder. In de eerste vijf jaar van zijn schilderscarrière was Nederland Vincents werkterrein. Vooral in Brabant waar hij geboren was en zijn ouders woonden maakte hij talloze schetsen, tekeningen en zijn eerste meesterwerk ‘De aardappeleters’.

Tijdens deze korte kunstreis bezoekt u dichtbij huis verschillende plaatsen die belangrijk waren in de jonge jaren van deze wereldberoemde schilder. De reis start natuurlijk in het Van Gogh Museum in Amsterdam, waar u een prachtig overzicht krijgt van zijn werk. Een aantal van de plaatsen en onderwerpen die door hem geschilderd zijn, ziet u met eigen ogen tijdens deze kunsttrip, zoals het kerkje in Nuenen dat Van Gogh meermaals vastlegde. In Nuenen bezoekt u ook het museum Vincentre, waar u op een interactieve manier ontdekt hoe zijn eerste grote doeken tot stand kwamen. Dit Brabantse oeuvre bewondert u vervolgens in het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Ook wandelt u door zijn geboortedorp Zundert en bezoekt u in Etten de kerk waar Vincent regelmatig de dienst van zijn vader bijwoonde.

Na een bezoek aan de Van Gogh-collectie in het Kröller-Müller Museum rijden we naar Drenthe, waar Vincent in het najaar van 1883 enkele maanden verbleef. Een kort bezoek, maar een dat een diepe indruk op hem achterliet. In zijn Drentse werken ontbreekt, net als in zijn Brabantse oeuvre, de kleur en de expressiviteit waar Vincent na zijn dood om geroemd werd. Zijn grote fascinatie voor het eenvoudige landleven spreekt in al zijn werken echter boekdelen. Ontdekt u met mij de Nederlandse roots van Vincent van Gogh?

Pluspunten
vervoer in comfort class-touringcar
goed middenklassehotel
2x ontbijt en 1x diner
rondleiding Van Gogh Museum
audiosysteem
de beste SRC-reisleider
inclusief 100% CO₂-compensatie
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
Nuenen, Zundert en Etten
Van Gogh Museum in Amsterdam
Kröller-Müller Museum in Otterlo
Nieuw-Amsterdam en Zweeloo
Van Gogh Kerk in Etten
museum Vincentre in Nuenen
geboortehuis en kerkje in Zundert
Noordbrabants Museum in Den Bosch
kerkje van Zweeloo
Van Goghhuis in Nieuw-Amsterdam
Reisleidster Marjorie
SRC-reisleidster sinds 2013
Deze korte kunsttrip is een volledige onderdompeling in Vincents jonge jaren in Brabant en Drenthe!
Ontmoet onze beste reisleiders in Nederland
SRC-reisleidster Wendy
Reisleidster sinds 2008
SRC -reisleidster Adriënne
Reisleidster sinds 2006
SRC-reisleider Bart
Reisleider sinds 2006
Reisleidster Marjorie
Reisleidster sinds 2013

De reis in het kort

Van Gogh Museum in Amsterdam en de kerk van Etten
Vincent in Brabant: Zundert, Nuenen en het Noordbrabants Museum in Den Bosch
Kröller-Müller Museum op de Veluwe en naar Nieuw-Amsterdam en Zweeloo in Drenthe

Reisbeschrijving

dag 1: Van Gogh Museum in Amsterdam en de kerk van Etten

Onze onderdompeling in het leven en werk van Vincent van Gogh start in Amsterdam in het Van Gogh Museum, dat sinds de opening in 1973 de grootste collectie van Vincents schilderijen ter wereld huisvest. De verzameling, bestaande uit 200 schilderijen van Vincent en zijn vriend Paul Gauguin, 400 tekeningen en alle brieven van Vincent, is door Theo’s weduwe Jo Van Gogh-Bonger zorgvuldig bij elkaar gehouden. Tijdens een rondleiding zien we op de schilderijen diverse plaatsen die we tijdens deze kunsttrip ook met eigen ogen zullen zien! Hierna gaan we naar het Brabantse Etten, waar de familie Van Gogh vanaf 1875 zeven jaar woonde in de pastorie, die achter de kerk stond. Vincent werkte destijds in het buitenland (onder meer in Parijs, Engeland en de Belgische mijnstreek Borinage) en Etten was voor hem de thuisbasis waar hij tijdens de feestdagen werd herenigd met zijn familie. In de lente van 1881 koos hij ervoor om definitief bij zijn ouders te wonen. Vincent was toen al beginnend kunstenaar en tekende veel in de omgeving en met modellen uit het dorp. In de kerk bekijken we een kleine expositie over Vincents verblijf in én vertrek uit Etten. De kleurrijke ramen van de kerk en de bijbehorende informatieve panelen vertellen aan de hand van verschillende thema's en cruciale momenten een mooi verhaal. Na ons bezoek aan Etten rijden we naar het hotel in Breda, waar op deze avond een welkomstdiner wordt geserveerd. (ca. 180 km)

dag 2: Vincent in Brabant

Op 30 maart 1853 werd Vincent als oudste zoon van Anna Cornelia Carbentus en Theodorus van Gogh in Zundert geboren. Zijn vader werkte als predikant in dit Noord-Brabantse boerendorp en de pastorie met de mooie tuin vormde het hart van Vincents gemoedelijke jeugd. We bezoeken zijn geboortehuis en wandelen langs verschillende plekken in Zundert, zoals de begraafplaats en het kerkje, die een rol in zijn jeugd hebben gespeeld. Hierna rijden we naar Nuenen, waar Vincent in december 1883 na een verblijf in Den Haag en enkele maanden in Drenthe te zijn geweest, terugkeerde naar het huis van zijn ouders. Vincent was dol op Nuenen en hij legde in talloze studies de omgeving en de bevolking vast. We zien het kerkje dat hij meerdere keren heeft geschilderd en bezoeken het museum Vincentre, waar we op een interactieve manier ontdekken hoe Vincent in Nuenen leefde en hoe zijn eerste grote doeken tot stand kwamen. We besluiten de dag in het Noordbrabants Museum in Den Bosch, het enige museum in het zuiden van ons land, waar we originele werken van Van Gogh kunnen bewonderen. In het voorjaar van 2021 heeft het museum de nieuwe presentatie 'Van Gogh in Brabant' geopend. Schilderijen, brieven, foto's, animaties en andere objecten vertellen over Van Goghs beginnend kunstenaarschap en over de verbondenheid met zijn geliefde Brabant. Vincent had een grote fascinatie voor het leven op het platteland en schilderde in de omgeving van Nuenen graag boeren en landarbeiders. Met hun doorleefde gezichten vertegenwoordigden zij voor hem het zware boerenleven. Na ons bezoek keren we terug naar Breda. U kunt op deze avond op eigen gelegenheid in het sfeervolle centrum dineren. (ca. 185 km)

dag 3: Kröller-Müller Museum op de Veluwe en Van Gogh in Drenthe

Helene Kröller-Müller was een van de eerste ‘fans’ van Vincent van Gogh. Zij beschouwde de schilder als een van de ‘grote geesten van de moderne kunst’. Tussen 1908 en 1929 legde ze samen met haar man Anton de bijzondere collectie aan die nu wordt bewaard in het Kröller-Müller Museum. De grote aandacht van het echtpaar Kröller-Müller voor Van Gogh heeft sterk bijgedragen aan de huidige waardering voor zijn werk. We genieten een laatste keer op deze reis van Vincents werken die in de Van Gogh galerij te bewonderen zijn. Vervolgens rijden we naar Drenthe, waar Vincent in het najaar van 1883 drie maanden verbleef. Na twee weken in Hoogeveen trok Vincent met de trekschuit dieper Drenthe in. Vanuit het logement van Hendrik Scholte in Nieuw-Amsterdam verkende hij de hei- en veengebieden. Uit de verschillende brieven aan zijn broer blijkt dat het landschap, de bewoners en de oorspronkelijkheid van Drenthe diepe indruk op hem maakten. We bezoeken het oude logement waar hij twee maanden verbleef en werkte aan verschillende schilderijen, schetsen en aquarellen. Daarna rijden we naar het prachtige Drentse dorp Zweeloo, dat Vincent op een van zijn vele ontdekkingstochten bezocht. De eeuwenoude hoeves rond de Brink, het protestantse kerkje, de uitgeleefde lindenboom; veel herinnert aan de drie werken die Vincent hier maakte. Met deze Drentse excursie is er een einde gekomen aan onze Nederlandse Van gogh-onderdompeling. We rijden naar de opstapplaatsen in Zwolle en Amersfoort. (ca. 420 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. In de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt echter dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. Het kan dan zijn dat u de kosten voor de excursie direct na uw (online) reservering via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen dient te betalen. In andere gevallen betaalt u ter plaatse aan de reisleider. Per excursie staat vermeld welke werkwijze gevolgd wordt.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Opstapplaatsen

De opstapplaatsen voor deze reis zijn:
Zwolle | vertrek 08.30 uur Station NS, achterzijde
Tourbushalte aan de Hanzelaan, circa 100 meter vanaf Grand Café Lubeck
Amersfoort | vertrek 10.00 uur station NS
Tourbushalte, hoek B.Wuytierslaan/Stationsplein
Amsterdam | aankomst 11.00 uur
Bus- en tramhalte 'Museumplein' aan de Van Baerlestraat

Omdat deze reis start in Amsterdam bij het Van Gogh Museum kunt u ook hier uw vakantie beginnen. In dat geval kiest u voor de opstapplaats Amsterdam, Museumplein. U kunt voorafgaande aan het museumbezoek uw bagage in de touringcar achterlaten. Let op: op de terugreis wordt Amsterdam als uitstapplaats niet aangedaan!

U kunt op eigen gelegenheid (met de auto of het openbaar vervoer) naar uw opstapplaats reizen. Als extra service bieden wij u de mogelijkheid om een extra overnachting voor en/of na uw vakantie te reserveren in NH Hotel Amersfoort of in Grand Hotel Wientjes in Zwolle.

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrekt vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotel

Hieronder vindt u informatie over het hotel, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in een ander, gelijkwaardig hotel. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

hotel Apollo Breda City Centre in Nederland
Hotel Apollo Breda City Centre - Breda
Hotel Apollo Breda City Centre ligt, zoals de naam al zegt, in het centrum van Breda. Vanuit het hotel wandelt u in tien minuten naar de Grote Markt of het centraal station. Het hotel beschikt over een restaurant en een bar. Ook is er een lift aanwezig en kunt u gratis gebruikmaken van wifi. Tegen betaling kunt u bij het hotel parkeren. De kamers zijn voorzien van airconditioning, koffie- en theefaciliteiten, een tv, een kluisje en een badkamer met een toilet en een douche.

Bekijk de website van hotel Apollo Breda City Centre

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

NH Hotel Amersfoort
Hotel NH Amersfoort - Amersfoort
NH Hotel Amersfoort ligt op 5 minuten loopafstand van zowel het stadscentrum als het station. Het hotel beschikt over een restaurant, een bar, een terras, een 24-uurs receptie, een lift, wifi in de openbare ruimtes, een kluis, een wekservice en parkeergelegenheid (tegen betaling). De kamers zijn voorzien van een tv, airconditioning, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een bad of een douche, een toilet en een föhn. Het ontbijt wordt van maandag t/m vrijdag geserveerd van 7.00 - 10.00 uur, op zaterdag van 8.00 - 11.00 uur en op zondag en feestdagen van 8.00 - 12.00 uur.

Bekijk de website van NH Hotel Amersfoort
Bilderberg Grand Hotel Wientjes in Zwolle
Bilderberg Grand Hotel Wientjes - Zwolle
Bilderberg Grand Hotel Wientjes is gevestigd in de voormalige burgemeesterswoning, op slechts 250 meter van het station en op loopafstand van het historische centrum van Zwolle. Tegen betaling kunt u parkeren op het terrein van het hotel. Het hotel beschikt over een bar en een eigen restaurant, restaurant W. U kunt gebruikmaken van de lift en in het gehele hotel is gratis wifi beschikbaar. De kamers zijn voorzien van een zithoek, een tv, een minibar, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een bad en/of een douche, badproducten en een föhn.

Bekijk de website van Bilderberg Grand Hotel Wientjes

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers delen via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven regelmatig hun ervaringen met ons over deze reis. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.

Het is een prachtige reis met een fijne afwisseling tussen het grootstedelijke en het dorpse leven, van het grote museum naar een intiem kamertje onder de deskundige leiding van een enthousiaste gids.
Beoordeling reisleider: 9
Beoordeling reis: 9Reisverhalen van reizigers
Wilt u meer weten over uw vakantiebestemming? Lees dan de prachtige reisverhalen van onze reizigers. Zij schrijven over hun ervaringen en belevenissen tijdens een SRC-reis.
Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (30 dagen voor vertrek)
Maximaal 34 deelnemers.

Deze reis wordt soms uitgevoerd met een kleiner reisgezelschap van maximaal 20 deelnemers. Indien dit van toepassing is wordt dit in bovenstaand overzicht met het blauwe icoon ‘Kleine groep’ vermeld.