050 - 3 123 123

Volg El Camino

Reisleider Joen:
‘Al eeuwenlang leggen pelgrims soms wel duizend kilometer te voet, of op de fiets, af naar Santiago de Compostela, in het meest noordwestelijke puntje van Spanje. De Camino, de pelgrimsroute naar het graf van de heilige Jakobus, voert langs de mooiste plaatsen en door een landschap dat zijn gelijke niet kent! En langs deze prachtige route vindt u verstilde romaanse kerkjes, stoere Romeinse bruggen en de trotse gotische kathedralen van Burgos en León!

Net als uw middeleeuwse voorgangers kunt u deze bijzondere pelgrimsroute naar Santiago de Compostela afleggen. Tijdens deze wandelreis maakt u ook echt deel uit van El Camino: u wandelt 5 etappes van de route daadwerkelijk zelf. We hebben voor u de mooiste en ook niet al te zware trajecten uitgezocht. Natuurlijk wandelt u het laatste deel en bereikt u Santiago, net als alle andere pelgrims, te voet: een bijzondere ervaring!’

Wandeltrajecten
Voor deze reis dient u over een goede conditie te beschikken. U moet gewend zijn om langere afstanden in een heuvelachtig landschap te lopen én over goede schoenen en een rugzak te beschikken. Wandelstokken zijn aan te bevelen.

Inspirerende foto's van deze reis
Reisleidster Qurina Dijkstra maakte met haar gasten de reis Wandelreis Compostela en legde de ruige natuur, de prachtige vergezichten en de oude dorpjes langs de route vast op prachtige foto's. Bekijk een verzameling van de mooiste foto's die Qurina tijdens de reis maakte, in haar fotoalbum van Compostela!

Pluspunten
rechtstreekse vluchten KLM
toeristenklassehotels
9x ontbijt en 9x diner
3x lunchpakket wandeltraject
wandeletappe naar Frómista
wandeletappe Puenta de la Reina
wandeletappe met Cruz de Ferro
wandeletappe naar Portomarín
wandeletappe naar Santiago
audiosysteem
de beste SRC-reisleider
inclusief 100% CO₂-compensatie
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
5 wandeltrajecten
Santiago de Compostela
Guggenheimmuseum Bilbao
León en Burgos
San Saturninokerk Pamplona
13e-eeuwse kathedraal Burgos
San Isidorobasiliek León
Santa Maria de Regla-kathedraal León
bisschoppelijk paleis Astorga
Santiago de Compostela
Las Rías Bajas
Heilige kruizen in Oviedo
paleis Sobrellano in Comillas
El Capricho in Comillas
SRC-reisleider Joen
SRC-reisleider sinds 1995
Doordat u 5 trajecten actief meewandelt, ervaart u – samen met andere pelgrims – de Camino op zijn puurst.
Ontmoet onze beste reisleiders in Spanje
Reisleider Joen
Reisleider sinds 1995
SRC=reisleidster Martine
Reisleidster sinds 1999
Reisleidster Qurina
Reisleidster sinds 2011
SRC-reisleider Ronald
Reisleider sinds 2000

De reis in het kort

Vlucht naar Bilbao en naar Pamplona
Pamplona en de 1e wandeletappe van Eunate naar Puente de la Reina (ca. 5,5 km)
Kathedraal van Burgos, 2e wandeletappe naar Frómista en naar León (ca. 5 km)
León en de 3e wandeletappe met Cruz de Ferro (ca. 9 km)
Bergpas O Cebreiro en 4e wandeletappe vanaf Brea naar Portomarín (ca. 14 km)
Laatste wandeletappe naar Santiago de Compostela (ca. 4,5 km)
Indrukwekkend landschap van Las Rías Bajas
Mondoñedo en heilige kruizen in Oviedo
Comillas en Guggenheimmuseum in Bilbao
Stadswandeling Bilbao en terugvlucht Bilbao – Amsterdam

Reisbeschrijving

dag 1: Amsterdam – Bilbao en naar Pamplona

We vliegen naar Spanje. Na aankomst op de luchthaven van Bilbao rijden we naar Pamplona, de hoofdstad van de regio Navarra, waar we de eerste nacht verblijven. Deze stad is vooral bekend om de jaarlijkse feesten van San Fermín, waarbij stieren door een grote menigte mensen door de straten van de stad worden gejaagd. (ca. 170 km)

dag 2: Pamplona en de 1e wandeletappe

In Pamplona wandelen we over het gezellige Plaza del Castillo en zien we het barokke stadhuis en de San Saturninokerk, waar de maagd van de pelgrimsroute wordt vereerd. Vervolgens rijden we naar Eunate, waar onze wandeling van circa 5,5 kilometer naar Puente la Reina begint. Vanuit dit charmante Castiliaanse stadje rijden we via Santo Domingo de la Calzada naar Burgos, waar we overnachten. Hier ontstond ooit het machtige Castiliaanse koninkrijk. De stad is een belangrijke halteplaats op de Camino de Santiago. (ca. 200 km)

dag 3: Burgos en de 2e wandeletappe

We bezichtigen in Burgos de overweldigende 13e-eeuwse kathedraal, die lijkt op de dom van Keulen. Ook bekijken we de oude stadspoort van Santa Maria en het Casa del Cordon. In de middag rijden we door de Castiliaanse graanstreek richting Frómista. De laatste 5 kilometer naar Frómista leggen we wandelend af, langs het kanaal van Castilië. In Frómista bezoeken we de prachtige romaanse kerk van San Martín. Op weg naar León, waar we overnachten, zien we de droge hoogvlakte langzaam overgaan in een groen landschap. (ca. 220 km).

dag 4: León en de 3e wandeletappe

León is vernoemd naar het Romeinse 7e legioen, Legio VII Gemina Felix, dat hier eeuwenlang zijn thuisbasis had. Via het Hostal de San Marcos gaan we naar het oude centrum, waar we de San Isidorobasiliek en de Santa Maria de Regla-kathedraal bezoeken. Ook zien we het Casa Botines van Antoni Gaudí. ’s Middags wandelen we weer een gedeelte van de route, met als beginpunt het Cruz de Ferro, een van de meest karakteristieke punten van El Camino. Dit is een overblijfsel van een klassieke milladoiro, een mijlsteen. Bij het Cruz de Ferro laten de pelgrims een van huis meegenomen steen achter. Hiermee leggen ze symbolisch hun zonden van zich af en vervolgen ze letterlijk verlicht hun weg. Tijdens deze etappe van ongeveer 9 kilometer wandelen we over een prachtige hoogvlakte naar het leuke bergdorpje El Acebo. Ons hotel voor deze nacht staat in Ponferrada. (ca. 115 km)

dag 5: Bergpas O Cebreiro en 4e wandeletappe naar Portomarín

Voor we aan onze wandeling van circa 14 kilometer beginnen, bezoeken we O Cebreiro, de bergpas die de natuurlijke grens vormt tussen Castilië, León en Galicië. Hier zien we de pittoreske oude ‘pallozas’, kleine stenen hutten met rieten daken. De bergpas, die op 1.300 meter hoogte ligt, was en is nog steeds een zware beproeving voor de pelgrims. In de plaats Brea zien we de mythische kilometerpaal 100. Vanaf deze plek bestaat de afstand tot Santiago nog maar uit twee getallen, wat een stimulerend effect heeft op het uithoudingsvermogen en het geloof van de pelgrim. Vanaf dit punt wandelen we naar Portomarín. Onderweg passeren we het klooster van Loio, waar in 1170 twaalf ridders zwoeren dat ze de pelgrims zouden beschermen tegen aanvallen van de Moren, waardoor de Orde van de Ridders van Santiago ontstond. Vanuit Portomarín rijden we naar ons charmante onderkomen in het rustieke dorpje Brión, vlak bij Santiago de Compostela, waar we drie nachten verblijven. (ca. 250 km)

dag 6: Laatste wandeletappe naar Santiago de Compostela

Vanaf de top van de Monte do Gozo, de Berg van Vreugde, die uitkijkt over de hoofdstad van Galicië, zagen de middeleeuwse pelgrims voor het eerst de heilige stad. Ze vielen op hun knieën en zongen al snikkend liederen voor hun veilige en behouden aankomst na hun gevaarlijke reis. Vanaf hier wandelen we de laatste 4,5 kilometer naar het Plaza del Obradoiro, waar de majestueuze barokke kathedraal van Santiago staat. Rond de kathedraal staat een aantal prachtige historische gebouwen, waaronder het Hostal de los Reyes Cathólicos, de herberg van de Katholieke Koningen. In de middag heeft u enkele uren vrij. (ca. 30 km)

dag 7: Las Rías Bajas

We maken een mooie natuurtocht door het imposante landschap van Las Rías Bajas, waar het graniet van enorme kliffen uit de zee oprijst. Las Rías Bajas is ontstaan doordat de zee op de riviermonding beukte. We vinden hier de meest ongerepte Spaanse stranden. Het gebied werd oorspronkelijk bewoond door de Kelten, gevolgd door de Romeinen en Moren. Overblijfselen van Keltische huizen komen we tegen in Castro de Baroña. (ca. 215 km)

dag 8: Heilige kruizen in Oviedo

Voor pelgrims is Santiago de Compostela de eindbestemming, maar wij hebben nog een prachtige terugreis voor de boeg. Op onze weg naar de Golf van Biskaje maken we een koffiestop in Mondoñedo dat aan de Camino del Norte ligt. Daarna vervolgen we onze route naar Oviedo in Asturië, waar in de Heilige Kamer van de kathedraal het Kruis van de Overwinning en het Kruis van de Engelen worden vereerd. We overnachten in Covadonga, dat in het schilderachtige nationale park Picos de Europa ligt. (ca. 450 km)

dag 9: Guggenheim in Bilbao

In Comillas zien we het paleis van Sobrellano, het grootseminarie en El Capricho, een wonderlijk paviljoen dat is ontworpen door Gaudí. Via een prachtige kustroute langs de Cantabrische Zee en de Picos de Europa bereiken we Bilbao. Hier bezoeken we het Guggenheimmuseum, een architectonisch hoogstandje. De collectie omvat werk van de meest prominente kunstenaars van de laatste 40 jaar. We overnachten in Bilbao. (ca. 250 km)

dag 10: Stadswandeling Bilbao en terugvlucht naar Amsterdam

We beginnen onze ontdekkingstocht in Bilbao in Las Siete Calles. De stad is uit deze zeven beroemde straten ontstaan. We wandelen door de pittoreske straatjes en bezichtigen de Santiago-kathedraal. Vervolgens lopen we naar het moderne centrum. In de typische barretjes, die zijn verstopt in de steegjes, kunt u heerlijke pintxos eten. Daarna vertrekken we naar de luchthaven van Bilbao voor de terugvlucht naar Nederland. (ca. 15 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. in de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangegeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. In dat geval betaalt u, na uw (online) reservering, de toeslag voor deze extra's via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Vluchtschema
klm.png

Amsterdam - Bilbao14:25 - 16:30 uur
Bilbao - Amsterdam17:15 - 19:15 uur

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrekt vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotels

U verblijft in toeristenklassehotels. De kamers zijn voorzien van een badkamer met een bad en/of een douche en een toilet. In alle hotels is gratis wifi beschikbaar. De meeste hotels hebben een lift. Hieronder vindt u meer informatie over de hotels die meestal op deze reis worden gebruikt. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens voor uw reis.

Hotel Albret
Hotel Albret - Pamplona
U verblijt in dit comfortabele en keurige hotel in Pamplona, een oude Romeinse stad aan de rivier de Arga. Het hotel heeft een gezellige bar.

Bekijk de website van Hotel Albret
Hotel Bulevar
Hotel Bulevar - Burgos
Vanuit dit hotel, dat moderne designkamers heeft, loopt u in 5 minuten naar het historische hart van deze oude Castiliaanse stad. Het hotel biedt een prachtig uitzicht op de kathedraal van Burgos. Er is een bar.

Bekijk de website van Hotel Bulevar
Hotel Riosol
Hotel Riosol - León
Hotel Riosol ligt naast de rivier de Bernesga in het centrum van León. In 10 minuten wandelt u naar de kathedraal en de historische wijk. Wifi is gratis beschikbaar in het gehele hotel.

Bekijk de website van Hotel Riosol
Hotel El Castillo
Hotel El Castillo - Ponferrada
Hotel El Castillo ligt aan de pelgrimsroute Camino de Santiago en op slechts 50 meter van het kasteel Templarios in Ponferrada. Alle kamers hebben openslaande deuren naar een Frans balkon.

Bekijk de website van Hotel El Castillo
Hotel Casa Rosalía
Hotel Casa Rosalia - Los Angeles-Brion
Deze gerenoveerde 250 jaar oude boerderij combineert historische charme met een prachtig eigentijds ontwerp. Hier kunt u heerlijk ontspannen in het zwembad en lezen bij het haardvuur. Het hotel ligt op 10 kilometer van Santiago de Compostela in het schilderachtige, groene Galicische landschap.

Bekijk de website van Hotel Gastronómico Casa Rosalía
Hotel Grand Pelayo, Spanje
Hotel Gran Pelayo - Covadonga
Deze accommodatie ligt in het schilderachtige nationale park Picos de Europa en heeft uitzicht op de kathedraal van Covadonga. Dit hotel biedt klassieke en stijlvol ingerichte kamers. Het Pelayo staat langs de Covadongas-pelgrimsroute. De omliggende heuvels en valleien zijn ideaal voor wandelen, fietsen en kanoën.

Bekijk de website van hotel Gran Pelayo
Hotel Barcelo
Hotel Barceló Nervión - Bilbao
Het uitstekende middenklassehotel Barceló Nervión is perfect voor deze citytrip! Langs de Nervión-rivier wandelt u snel naar de Calatravabrug, een architectonisch hoogstandje op 250 meter van het hotel. Ook bent u binnen 10 minuten bij het Guggenheimmuseum. De kabelbaan van Artxanda ligt op enkele minuten wandelafstand. Hiermee stijgt u in drie minuten tot grote hoogte, waardoor u een magnifiek uitzicht op de stad heeft! Hotel Barceló Nervión grenst aan het charmante oude centrum van Bilbao, waar u gezellige winkelstraten en pintxo-restaurants kunt vinden. Ook in het hotel zelf kunt u genieten: het restaurant serveert Baskische en internationale gerechten en in de lounge kunt u een hapje en een drankje nuttigen. Uw comfortabele kamer heeft gratis wifi, airconditioning, een tv, een telefoon, een minibar (tegen betaling) en een moderne open badkamer met glazen afscheiding met een bad en/of een douche, een toilet en een föhn.

Bekijk de website van Barceló Nervión

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

Schipholhotel A4
Hotel Van der Valk Schiphol A4 - Hoofddorp
Begin uitgerust aan uw vakantie en reserveer een overnachting voor en/of na uw vakantie, voor een aantrekkelijke prijs! Hotel Schiphol A4 is een comfortabel 4-sterrenhotel met uitstekende kamers. Het hotel ligt op slechts 10 kilometer van Schiphol. Tussen 6.00 uur en 23.40 uur gaat er een shuttlebus van en naar de luchthaven. Als u buiten deze tijden reist, kunt u gebruikmaken van de nachtshuttleservice. U kunt uw auto gratis maximaal 31 dagen parkeren bij het hotel.
NB Ter plaatse dient u 6% aan toeristenbelasting te voldoen.

Bekijk de website van Schiphol Hotel A4

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers hebben het afgelopen jaar via enquêtes, mail, Facebook en brieven hun ervaringen over deze reis gegeven. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, mail, Facebook en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.

Het was een prachtige reis!! Een mooie combi tussen wandelen en cultuur. De uitvoerige verhalen van Jeroen en de prachtige gevarieerde wandelingen op de pelgrimsroute maakten dat we ook het Camino-gevoel kregen. Een fantastische ervaring! We waren zo enthousiast over de wandelingen dat we de laatste dagen ook nog wel paar wandelingen hadden willen maken. Het audiosysteem is ideaal. Kortom, deze reis is een aanrader.
Beoordeling reisleider: 9
Beoordeling reis: 10
Mevr. A. Dickmann
Het gezelschap was prettig en gezellig. We konden het goed vinden met elkaar. Klasse hoor. SRC zou de reis naar Santiago de Compestella kunnen veranderen, door extra wandelingen toe te voegen, De afstand kan zeker gemiddeld tien kilometer zijn en met minder kerkbezoek.
Beoordeling reisleider: 7
Beoordeling reis: 7
Dhr. J. de Moor
Wat een geweldige reis, mede door de afwisseling van cultuur snuiven en wandelen. De vele verhalende informatie van onze reisleider hebben er ook toe bijgedragen dat het een fantastische ervaring was!
Beoordeling reisleider: 9
Beoordeling reis: 9
Mevr. J. van Veldhuizen
Ik heb op de voorlaatste avond een toespraak gehouden voor de reisleider en medereizigers. Deze toespraak is door u inmiddels op de website geplaatst en hiervoor heb ik ook via mail contact gehad. Hedenochtend heb ik een bericht ontvangen dat mij een tegoedbon van € 50,- is toegekend hiervoor. Ik stel dit zeer op prijs.
Beoordeling reisleider: 9
Beoordeling reis: 8
Dhr. J. Storms
Niets dan lof over deze pelgrimage naar Santiago de Compostela! Het was een fantastische reis volop cultuur, natuur en sportiviteit.
Beoordeling reisleider: 10
Beoordeling reis: 9
Mevr. J. van Spronsen
Santiago de Compostela: de pelgrimsplaats waarover wij allen zoveel hebben gehoord. De stad waar wij ook tijdens de voorbereiding van deze reis naar hebben uitgekeken! Lees mijn uitgebreide reisverhaal over de wandelreis naar Compostela!
dhr. J. Storms
Een van de betere reizen!
Beoordeling reisleider: 10
Beoordeling reis: 9
Marga van der Wijst
Zeer goed georganiseerde reis onder de bezielende leiding van een relaxte reisleider, die stuurde zonder dwang en met veel kennis: Joen Verbeeck.
Beoordeling reisleider: 9
Beoordeling reis: 9
Een prachtige reis gehad! Het aantal wandelingen had van mij wat meer gemogen, maar de door reisleider Danny Valen uitgekozen etappes waren erg mooi. Danny is een begenadigd verteller en combineert feiten met mooie verhalen. Dat was genieten! Dat hij via het audiosysteem te horen was, was ontzettend fijn!
Beoordeling reisleider: 10
Beoordeling reis: 8
L. Melchers
Deze reis heeft een grote indruk op ons gemaakt en dit danken we aan reisleider Joen Verbeeck. Hij wist zeer interessant en diepgaand te vertellen over het land, de streken, de talen en de bevolking. Daarnaast was hij uiterst beschaafd en vriendelijk.
Beoordeling reisleider: 10
Beoordeling reis: 10
Mevrouw Eijkelenberg
Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (57 dagen voor vertrek).
Maximaal 34 deelnemers.
Direct na boeking ontvangt u van ons een mail met de bevestiging en uw factuur. U kunt tijdens uw boeking de (aan)betaling via Ideal voldoen of achteraf via de instructies die u bij de factuur ontvangt.
ANVRSGRCalamiteitenfondsiDeal
Boek uw reis bij SRC Reizen
Veilig boeken via onze beveiligde verbinding
De beste reisleiders die u méér laten zien
De CO₂-uitstoot van uw reis wordt door SRC Reizen 100% gecompenseerd
U profiteert van de SRC-prijsgarantie: als u geboekt heeft, gaat uw reissom niet meer omhoog!