Overweldigende natuur langs kliffen en levada’s

Reisleidster Marlies Korthof
‘Madeira is beroemd om haar levada’s: irrigatiekanaaltjes of -beekjes die al sinds de 16e eeuw door de bevolking worden aangelegd om water uit het regenrijke en waterrijke noorden van Madeira naar de drogere zuidkant van het eiland te brengen. Deze levada’s lopen soms zelfs dwars door gebergten heen! Tijdens deze bijzondere reis wandelt u langs deze levada’s, over het strand, door weelderige bossen en over ruig vulkanisch gebergte. Werkelijk prachtig!

Samen met uw reisleider én een officiële wandelgids ontdekt u de rijke natuur tijdens de wandelingen, en maakt u kennis met de mooiste dorpjes en stadjes van Madeira. Door het milde klimaat is het, zelfs midden in de zomer, vaak aangenaam om te wandelen. Heeft u een sportieve en flexibele instelling, wandel dan mee over dit schitterende eiland!’

De wandeltrajecten
U moet over een goede conditie beschikken en geen hoogtevrees hebben om de wandelingen tijdens deze reis te kunnen maken. De paden kunnen nat, glibberig en erg smal zijn. Stevige, bij voorkeur enkelhoge wandelschoenen met profielzolen zijn een must. Een wandelstok en een dagrugzakje kunnen nuttig zijn. Het is vaak niet mogelijk om met twee wandelstokken langs een levada te wandelen. Soms moet u een steile weg omhoog lopen om het beginpunt van een levada te bereiken, maar verder zijn er weinig hoogteverschillen. De afstanden van de wandelingen liggen tussen de 5 en 12 kilometer. Als de weersomstandigheden het niet toelaten om te wandelen, wordt het programma aangepast. Ook kan het voorkomen dat de wandelroute gewijzigd wordt door lokale omstandigheden. Met een sportieve en flexibele instelling zult u optimaal genieten van deze wandelreis.

Pluspunten
rechtstreekse vluchten Transavia
goed toeristenklassehotel in Funchal
7x ontbijt en 1x diner
2x lunchpakket
3 levada-wandelingen met wandelgids
audiosysteem
de beste SRC-reisleider
inclusief 100% CO₂-compensatie
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
3 levada-wandelingen
strandwandeling naar oud vissersdorpje
historisch centrum Funchal
botanische tuinen Funchal
wijnhuis Adegas do São Francisco
spectaculaire kaap Cabo Girão
museum over vulkanisme in Madeira
São Vicente en Monte
Reisleidster Marlies Korthof
SRC-reisleidster sinds 2000
Favoriete plek: De smalle levada’s met hun verborgen schatten
Tijdens deze bijzondere wandelreis wandelen we prachtige routes langs de levada’s, over het strand, door weelderige bossen en over ruig vulkanisch gebergte!
Ontmoet onze beste reisleiders in Portugal
Reisleider Joen Verbeeck
Reisleider sinds 1995
Reisleider Jurriaan van Kranendonk
Reisleider sinds 2013
Reisleidster Léonie Wisse-De Waal
Reisleidster sinds 2002

De reis in het kort

Vlucht Amsterdam – Funchal en gezamenlijk diner
Botanische tuinen, stadswandeling in Funchal met bezoek aan wijnhuis
Levada-wandeling met gids bij Prazeres (circa 12 kilometer)
Natuurtocht met de touringcar door de bergen en hoogvlakte van Madeira via Cabo Girâo naar Ribeira da Janela en Sâo Vicente
Wandeling Levado do Rei met gids (circa 12 kilometer)
Korte strandwandeling naar het oude vissersdorpje Câmara de Lobos (circa 5,2 kilometer), bezoek kerkje van Monte
Ochtendwandeling met gids bij levada Rota do Açúcar (circa 6 kilometer) en vrije middag in Funchal
Vlucht Funchal – Amsterdam

Reisbeschrijving

dag 1: Amsterdam – Funchal

We vliegen naar Madeira. Na aankomst op de luchthaven van Funchal worden we naar ons centraal gelegen hotel gebracht. Vanavond genieten we van een gezamenlijk diner. (ca. 20 km)

dag 2: Kennismaking met Funchal

De botanische tuinen van Funchal herbergen planten uit de hele wereld, waaronder woestijncactussen, regenwoudorchideeën en Zuid-Afrikaanse protea’s. Na ons bezoek wandelen we naar de kathedraal, die in 1514 werd voltooid. Het plafond en de koorbanken, waarop heiligen, profeten en apostelen in 16e-eeuwse kledij zijn afgebeeld, maken deze kathedraal erg bijzonder. Ook gaan we naar het wijnhuis Adegas do São Francisco, waar op de binnenplaats de geur van oud hout en madera ons tegemoetkomt. Sommige gebouwen in deze doolhof van kuiperijen, wijnkelders en proeflokalen stammen nog uit de 17e eeuw.

dag 3: Wandeling bij Prazeres in het zuidwesten van Madeira

Onze eerste wandeldag van deze reis begint rustig, met een relatief makkelijke wandeling van 12 kilometer. We wandelen met een gids langs een levada door het open landschap bij Prazeres. Afwisselend zien we struikbegroeiing, bloemen en landbouwgrondjes. Soms lopen we door de achtertuintjes van de huizen, waar de bewoners water uit de levada aftappen voor hun moestuin. Natuurlijk stoppen we af en toe om te genieten van mooie vergezichten. Deze wandeling langs de levada heeft weinig hoogteverschillen. Aan het eind van de middag brengt de touringcar ons terug naar Funchal. (ca. 100 km)

dag 4: De bergen en hoogvlaktes van Madeira

Vandaag maken we kennis met de bergen en hoogvlakte van Madeira. De touringcar brengt ons naar Cabo Girâo, de hoogste klif van Europa waarna we naar de bergpas Encumeada rijden. Op dit punt kunt u bij helder weer zowel de noordkust als de zuidkust van Madeira zien: heel bijzonder! Over de hoogvlakte rijden we naar Ribeira da Janela. Dit is een prachtig, verscholen dorpje op een rots aan de noordkust. Na de lunch koersen we langs de noordkust naar Sâo Vicente, waar we het museum over het vulkanisch ontstaan van Madeira bezoeken. (ca. 160 km)

dag 5: Levada-wandeling langs de mooie rivier aan de noordkust

Aan de noordkust van Madeira wacht ons een wandeling in een heel ander landschap. We lopen met een gids langs de Levado do Rei, bijgenaamd de mooie rivier. Na een wandeling door dichtbegroeid bos, langs een waterval, door een kleine tunnel en soms over smalle paadjes met uitzicht op de kust bereiken we een waterbassin met rotsen. Hier kunt u de voeten lekker koelen! Na deze wandeling van 12 kilometer komen we op een terrasje in Porto da Cruz bij van onze ervaringen. (ca. 100 km)

dag 6: Strandwandeling en hoogste toppen van het eiland

Na een rustige start van de dag lopen we vanuit een buitenwijk in Funchal ruim 5 kilometer over het (kiezel)strand en over de houten vlonder boulevard langs de zee naar Câmara de Lobos. Churchill kwam hier graag om dit vissersdorpje te schilderen. Na de lunch brengt de touringcar ons via een prachtige route omhoog naar één van de hoogste toppen van het eiland, die soms in flarden mist gehuld is. We bezoeken het intieme kerkje in Monte, genoemd naar Onze Lieve Vrouw van de Berg, waar de laatste Oostenrijkse keizer Karel I van Habsburg in een eenvoudige tombe begraven ligt. (ca. 70 km)

dag 7: Korte levada-wandeling langs de zuidkust en vrije middag

De levada Rota do Açúcar aan de zuidkust voert ons langs plekken waar vroeger de stengels ‘wit goud’ van Madeira groeiden. Af en toe zien we nog een klein veldje met suikerriet, dat herinnert aan dit rijke verleden. We lopen met een gids 6 kilometer om een vallei heen, vanwaar we regelmatig een bijzonder uitzicht op zee hebben. Vanmiddag heeft u tijd om in Funchal een museum te bezoeken, een terrasje te pakken of de laatste souvenirs te kopen. (ca. 50 km)

dag 8: Funchal – Amsterdam

We worden naar de luchthaven gebracht voor de terugvlucht. (ca. 20 km)
(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Wandeltrajecten
U moet over een goede conditie beschikken en geen hoogtevrees hebben om de wandelingen tijdens deze reis te kunnen maken. De paden kunnen nat, glibberig en erg smal zijn. Stevige, bij voorkeur enkelhoge wandelschoenen met profielzolen zijn een must. Een wandelstok en een dagrugzakje kunnen nuttig zijn. Het is vaak niet mogelijk om met twee wandelstokken langs een levada te wandelen. Soms moet u een steile weg omhoog lopen om het beginpunt van een levada te bereiken, maar verder zijn er weinig hoogteverschillen. De afstanden van de wandelingen liggen tussen de 5 en 12 kilometer. Als de weersomstandigheden het niet toelaten om te wandelen, wordt het programma aangepast. Ook kan het voorkomen dat de wandelroute gewijzigd wordt door lokale omstandigheden. Met een sportieve en flexibele instelling zult u optimaal genieten van deze wandelreis.

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. in de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangegeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. In dat geval betaalt u, na uw (online) reservering, de toeslag voor deze extra's via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Vluchtschema
transavia.png

Amsterdam - Funchal06:35 - 09:45 uur
Funchal - Amsterdam10:25 - 15:25 uur

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrek vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotel

Hieronder vindt u informatie over het hotel, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in een ander, gelijkwaardig hotel. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Hotel Do Carmo
Hotel do Carmo - Funchal
U verblijft in het goede toeristenklassehotel Do Carmo, dat centraal ligt in het historische centrum van Funchal, op loopafstand van de kathedraal. Het hotel beschikt over een receptie, een lift, een lounge, een terras, een bar en een restaurant. Op het dakterras kunt u gebruikmaken van een klein zwembad met ligbedden. De kamers zijn voorzien van telefoon, een tv, een kluisje en een badkamer met een bad en/of douche, een toilet en een föhn. Als u alleen reist, dan verblijft u in een 2-persoonskamer voor alleengebruik.

Bekijk de website van Hotel Do Carmo

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

Schipholhotel A4
Hotel Van der Valk Schiphol A4 - Hoofddorp
Begin uitgerust aan uw vakantie en reserveer een overnachting voor en/of na uw vakantie, voor een aantrekkelijke prijs! Hotel Schiphol A4 is een comfortabel 4-sterrenhotel met uitstekende kamers. Het hotel ligt op slechts 10 kilometer van Schiphol. Tussen 6.00 uur en 23.40 uur gaat er een shuttlebus van en naar de luchthaven. Als u buiten deze tijden reist, kunt u gebruikmaken van de nachtshuttleservice. U kunt uw auto gratis maximaal 31 dagen parkeren bij het hotel.
NB Ter plaatse dient u 6% aan toeristenbelasting te voldoen.

Bekijk de website van Schiphol Hotel A4

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers hebben het afgelopen jaar via enquêtes, mail, Facebook en brieven hun ervaringen over deze reis gegeven. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, mail, Facebook en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.

Groepsgrootte
Minimaal 12 deelnemers (57 dagen voor vertrek).
Maximaal 24 deelnemers.
Direct na boeking ontvangt u van ons een mail met de bevestiging en uw factuur. U kunt tijdens uw boeking de (aan)betaling via Ideal voldoen of achteraf via de instructies die u bij de factuur ontvangt.
ANVRSGRCalamiteitenfondsiDeal
Boek uw reis bij SRC Reizen
Veilig boeken via onze beveiligde verbinding
De beste reisleiders die u méér laten zien
De CO₂-uitstoot van uw reis wordt door SRC Reizen 100% gecompenseerd
U profiteert van de SRC-prijsgarantie: als u geboekt heeft, gaat uw reissom niet meer omhoog, maar kan hij nog wel omlaag gaan!