050 - 3 123 123
U bent hier: Home | Danny

SRC-Reisleider Danny

Wie veel reist wordt wijs, wie wijs is blijft thuis, luidt de spreuk van Confucius. En wie graag door de paleizen van het Alhambra wil dolen, in een oldtimer over de Malecón in Havana wil rijden, heerlijke vis wil eten in een klein barretje achter de rivierkade van Porto, een glas rode wijn wil drinken op het Plaza Mayor van Salamanca...

door de straatjes van de medina in Féz wil slenteren, uit wil kijken over de citadel van Machu Picchu, de sfeer van de pelgrimage naar Santiago wil ervaren of heerlijke pintxos wil eten in de oude wijk van Bilbao, wordt reisleider. Twintig jaar geleden nam ik dat besluit en juist door van al die culturele en gastronomische verleidingen te kunnen genieten én ze te delen, heb ik van die beslissing nog geen moment spijt gehad.

Bestemmingen: Spanje, Portugal, Peru, Argentinië, Chili
Webblog: Spaans Bloed

Danny
Reisleider sinds 1998

Dit zijn de reizen die ik ga begeleiden. Gaat u mee?

Naam reis
Vertrek
Reisduur
Vervoer
Prijs p.p.
Wijzingen in de reisplanning zijn voorbehouden.

Reisverhalen van Danny

Insidertips Santiago de Compostela
Door reisleider Danny | 13-03-2019
Spanje is bekend om zijn zonnige costa’s, de grootse cultuurschatten van Andalusië, wereldsteden als Barcelona en Madrid… Prachtig, echt waar. Maar ik loop vooral ook warm voor dat andere Spanje, dat in het noorden ligt. Hier vindt u groene ruige kusten, een schitterend hooggebergte, authentieke regio’s als Galicië en Cantabrië, en een gebied waar een volk woont dat een taal spreekt dat met niets te vergelijken is, de Basken… Er is hier zo veel dat zo aantrekkelijk is!
Het landelijke leven in Asturië en Cantabrië
Door reisleider Danny | 28-02-2019
Perdiendo el norte is een Spaanse uitdrukking die wordt gebruikt als iemand zijn orientatie kwijt is. Letterlijk vertaald naar het Nederlands zou het betekenen, het noorden verliezen. En dat doen veel vakantiegangers die naar Spanje afreizen. De Costa del Sol en Costa Brava zijn overbekend en soms overvol, maar wie kent de Costa Verde, de groene noordkust van Asturië en Cantabrië? Wie kent de strandjes van Silencio, Liencres, Oriñon of Los Locos?
Insidertips Bilbao
Door reisleider Danny | 22-10-2018
Wilt u naar Bilbao? Dan kunt u niet om het Guggenheimmuseum heen. Dit fraaie gebouw is dé reden dat veel mensen de stad bezoeken. Bilbao is echter veel meer dan dat, helemaal sinds het in de jaren 90 een gedaantewisseling. U vindt er geen grauwe industrie meer, maar vrolijke, hippe, gastronomisch en cultureel hoogstaande hotspots.

Met mijn onderstaande tips kunt u zich goed vermaken in Bilbao. Sterker, als u bij ons een reis boekt, krijgt u een e-book met maar liefst 50 tips voor deze leuke stad! Lees snel verder, en wie weet zie ik u eens in Bilbao?
Insidertips Madrid
Door reisleider Danny | 21-10-2018
Hieronder vindt u een aantal tips voor een bezoek met de Spaanse hoofdstad. Madrid zal u misschien bij een eerste kennismaking afschrikken vanwege de drukte in het verkeer en de voetgangers in de winkelstraten en langs de Gran Vía. Madrid heeft niet de uitstraling van Barcelona met zijn Ramblas, Middelandse Zee en werken van Gaudí. Madrid is een moderne stad en ik hoop dat u met mijn tips toch een goede indruk zult krijgen van deze Europese hoofdstad die voor veel mensen een échte Spaanse stad is.
In Cubaanse rook opgegaan
Door reisleider Danny | 28-03-2018
Rodrigo de Jeréz was de eerste Europeaan die ondervond dat roken niet gezond is. Zijn vrouw betrapte hem in het achterkamertje met een soort stokje van bladeren in zijn mond, terwijl er rook uit zijn mond en neus kwam. Ze sleepte hem gelijk mee naar de inquisitie omdat ze dacht dat hij door de duivel was bezeten...
Elsje mag misschien weer even naar huis
Door reisleider Danny | 23-02-2018
Het is een bericht dat regelmatig opduikt in de pers: Elche wil zijn dame terug. La Dama de Elche, hieronder op de foto. Elsje noemen wij reisleiders haar in vakjargon. Het is een beeld uit de tijd van de Iberiërs dat werd gemaakt tussen de 5e en 4e eeuw voor Christus. Eind 19e eeuw werd ze gevonden in Elche en aangekocht door het Louvre. In 1941, bij een ruil van kunstwerken tussen het Franse Vichy-regime en het Spanje van Franco, kwam het beeld naar Madrid. Haar eerste onderkomen was het Prado en sinds 1971 staat ze in het archeologisch museum in de hoofdstad.
Ik, Jordaan Petrus Valen
Door reisleider Danny | 24-01-2018
Als gedoopte Nederlander in Spanje heb je het niet makkelijk. Dat klinkt vreemd in een land waar de katholieke kerk nog altijd een belangrijke rol speelt in de maatschappij. Het zijn ook niet de priesters die ons het leven soms onnodig ingewikkeld maken, maar de Spaanse bureaucraten en andere baliemedewerkers. Ik moet eerlijk bekennen dat mijn ouders het de Spaanse ambtenaren ook niet makkelijk hebben gemaakt.
Een weekeinde in een leeg dorp
Door reisleider Danny | 19-12-2017
Op dit bankje is het al heel lang stil. Maar als je lang naar de foto kijkt, zie je het beeld verschijnen: drie of vier oude mannetjes bij elkaar, keuvelend, een met zijn kin leunend op een stok. Ze zijn al jaren geleden naar het kerkhof gebracht, net buiten het dorp. We zijn in Justel, een dorp in het noorden van de provincie Zamora, gelegen in een vallei tussen de bergketens van Culebra en La Cabrera. Uitgenodigd door Lorenzo, een vriend van wie zijn ouders uit dit dorp komen.
Met de Spaanse vlag
Door reisleider Danny | 20-10-2017
Met een oppervlakte van 294 m2 is de vlag op de eerste foto dé grootste vlag van Spanje, een doek van 21 meter lang en 14 meter breed. Hij hangt aan een mast van vijftig meter hoog. Of beter gezegd, dit wás de grootste vlag van Spanje, tot een dag of tien geleden een projectontwikkelaar over een gevel van een zijn gebouwen een vlag uitrolde die tweemaal zo groot was.
Analfabetisme in de Andalusische flamenco
Door reisleider Danny | 04-09-2017
Waar gaan de teksten van de flamencozangers nu eigenlijk over? Jaren stond ik met een mond vol tanden, zoekend naar een antwoord, wetende dat ik dat nooit zou vinden, duikend in een hooiberg zonder speld.
Cubaanse helden
Door reisleider Danny | 22-03-2017
Santiago staat bekend als de meest heroïsche stad van Cuba. Het staat geschreven op een enorm propagandabord op het Plein van de Revolutie.
De weergaloze natuur van Zuid-Amerika
Door reisleider Danny | 15-11-2016
Toen mij werd gevraagd dit verhaal te schrijven, was ik in Madrid en vond de Dag van de Hispanidad plaats. Een kleurrijk lint van gemeenschappen uit onder andere Cuba, Argentinië, Mexico, Chili en Peru trok zingend en dansend door de straten. Ik voelde de essentie van Latijns-Amerika; van de son die uit de Casa de la Trova swingt tot de muziek van de panfluit die weerklinkt in de Andes.
De geheimen van Latijns-Amerika
Door reisleider Danny | 12-09-2016
Het was nog vroeg in de ochtend, toen ik het luikje van het raampje in het vliegtuig omhoog schoof. Ik keek naar beneden en zag hoe de opkomende zon de Amazonerivier omtoverde in een goudkleurig lint, dat zich kronkelend een weg zocht door het oerwoud. Even later kwamen de besneeuwde toppen van de Andes in zicht. Het was of ik over een rode loper Latijns-Amerika binnenkwam. En toen moest het avontuur nog beginnen.
Verrassend Bilbao
Door reisleider Danny | 25-08-2016
Soms, als ik na een copieuze lunch in het Peruaanse restaurant Rocoto door de wijk Duesto in het Spaanse Bilbao afdaal richting de rivier - en het is mooi weer - wil ik wel eens op een bankje gaan zitten voor de universiteit.
Spaanse delicatesse Angulas
Door reisleider Danny | 31-07-2016
Het is een ongelooflijk verhaal, maar deze witte sliertjes van zo’n twee tot drie jaar oud, niet groter dan een lucifer en een gewicht van minder dan een gram, hebben een enorme wereldreis achter de rug. Zo'n twee of drie jaar geleden vertrokken ze uit de Sargasso Zee, een zee aan de westrand van de Atlantische Oceaan, waarin een deel van de Bermudadriehoek ligt.
Portugal en Spanje: grenzeloos verschillend en toch hetzelfde
Door reisleider Danny | 11-07-2015
Wie de kustlijn van Portugal bestudeert, herkent daar een gezicht in. Het voorhoofd wordt gevormd door de Minho-streek. Daaronder ligt Porto: het oog. De neus is de rots van de Cabo da Roca, die bij Sintra de Atlantische Oceaan induikt. Daaronder ligt de monding van de rivier de Taag als de mond. De kin wordt gevormd door de Cabo de São Vincente in de Algarve. De Portugezen hadden de kustlijn zelf kunnen kneden.
Noord-Spanje
Door reisleider Danny | 06-03-2015
Ik had net een groep begeleid in Marokko. Op de snelweg tussen Casablanca en het vliegveld ging mijn mobiele telefoon. De verlossende woorden: we wachten op je. Een paar dagen eerder vreesde ik het angulada-eetfestijn nog te moeten missen. De angulada is een gastronomisch feest van baby-aaltjes. Deze grijswitte sliertjes zijn een delicatesse in de Spaanse keuken en kosten een vermogen rond de kerst. Als voorafje stonden er eendenmosselen en zeespin op de kaart. De wijn die dit zeebanket ging begeleiden, was een verdejo uit Rueda.
El Camino – de weg naar Compostela
Door reisleider Danny | 11-02-2013
De pelgrim knoopt de schelp achter op zijn rugzak. De man in het kantoortje zet een stempel op zijn nog maagdelijke stempelkaart. Dan loopt hij naar buiten, aan de overkant van het pelgrimskantoor koopt hij een stok, zijn uitrusting is nu compleet. Voor hem ligt De Weg. De eerste stap voelt zo onwerkelijk aan. Hoeveel stappen zouden het zijn naar Santiago de Compostela? Het is ruim 810 kilometer, dat weet hij wel.