050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

Het goede Griekse leven

Door reisleidster Ineke | 04-06-2016

Het is voorjaar, het seizoen waarin de natuur in Griekenland tot leven komt. Alles is frisgroen en de typische voorjaarsbloemen geven een kleurig uiterlijk aan het landschap.

Het goede uit de natuur

De sinaasappelbomen staan in bloei en overal ruik je de zoete geur van de bloesem. Ook de olijfbomen staan in bloei, maar de bloemetjes zijn klein en geuren nauwelijks. Wel geven ze al een idee of de oogst dit jaar overvloedig zal zijn of niet.

Zodra de zon iets meer warmte geeft, verplaatst het dagelijkse leven zich van binnen naar buiten. De vloerkleden worden geklopt en opgeborgen, en waar nodig worden de muren fris wit gekalkt. De groentetuintjes worden omgespit en op de markt zijn volop potten met groenten en kruiden te koop, zoals basilicum en oregano, die in de eigen tuin of op het balkon worden gezet. Ook trekken de Grieken de natuur in om kruiden te plukken, die ze daarna drogen.

De Grieken op het platteland leven dicht bij de natuur. Alles wat de natuur schenkt, wordt gebruikt. Zo is er een bijzondere groente die in de bergen wordt geplukt, de ‘chorta’, dat letterlijk ‘gras’ betekent en op onze spinazie lijkt. Van de citrusvruchten, die overal in het Griekse land te vinden zijn, wordt alles gebruikt. De schillen, bijvoorbeeld, worden in suiker gekookt. Zo wordt het typische Griekse ‘glyka tou koutaliou’, oftewel ‘zoetigheid van een lepeltje’ gemaakt. Het Griekse equivalent van ons koekje bij de koffie. Een erg lekker alternatief!

Buitenleven

Het goede Griekse leven uit zich ook in de belangrijkste maaltijd van de dag, de lunch. Geen broodje kaas, maar warm eten. Na de traditionele siësta volgen dan ook nog de ‘mezedes’, heerlijke kleine hapjes. Dit kan van alles zijn, zoals stukjes tomaat en komkommer, gehaktballetjes of olijven. Met een goed glas wijn of ouzo erbij! De Grieken zijn daarna weer klaar voor het vervolg van de werkdag. De boeren gaan naar hun land en de vissers varen met hun bootjes de haven uit om hun netten uit te zetten. De restaurants gaan open en de terrassen lopen vol. Door het heerlijke klimaat speelt het goede leven zich ook ’s avonds buiten af.

Alle seizoenen in Griekenland hebben hun eigen charme. De tijd van de olijfoogst is vooral bijzonder. Deze oogsttijd duurt van ongeveer half november tot en met februari. Afhankelijk van het aantal bomen dat een familie bezit, is het een drukke tot een erg drukke tijd. Het hele gezin helpt mee en in het dorp praat men nergens anders over, want olijven en olijfolie zijn een belangrijk onderdeel van het dagelijkse menu. En in de zachte winters is het heerlijk om buiten in de zon aan het werk te zijn. Ook dat hoort bij het goede Griekse leven!

Meer reisverhalen

SRC-reisleidster Ineke
De Grieken op het platteland leven dicht bij de natuur.