050 - 3 123 123

Jordanië is betoverend

Door reizigster Carla Schrama | 24-11-2018

SRC-reizigster Carla Schama reisde in november onder leiding van reisleidster Willy Siegers naar Jordanië: ‘Dit land is inderdaad betoverend, zoals de naam van deze cultuurvakantie zegt. Maar tijdens deze reis zag ik behalve het sprookje ook het echte, hedendaagse Jordanië. Dat maakte deze reis voor mij belangrijk. Elke dag was een avontuur, mede door reisleidster Willy, een echte rots in de branding.

Een fantastische reis

Natuurlijk was Petra, de roze stad, al genoeg reden voor mij en mijn zus om het land te bezoeken, maar er was nog zo veel meer. Duizenden jaren beschaving in de Jordaanvallei heeft zo veel sporen nagelaten. De kastelen, tempels, arena’s, kerken, moskeeën en pleinen, alle uit oude tijden. De monumenten in Jerash. De mozaïeken in Madaba. Bij elke site wist onze Bedoeïenengids Ibrahim ons prima te informeren over wat we zagen. En bovenop Mount Nebo ademloos door het uitzicht op de regio, met Jeruzalem, Bethlehem, Nablus en Damascus op een paar uur gaans.

Het straatbeeld in de steden en dorpen ademt de Arabische cultuur. Maar in de woestijn wonen veel Bedoeïenen die nog nomadisch leven, overal zagen we hun tenten met kamelen en kuddes schapen en geiten. Het inwonertal is sinds het ontstaan van de staat in 1948 sterk gestegen. Vele Palestijnen hebben zich in Jordanië gevestigd, met name in de steden. En onderweg zagen we vanuit de bus een groot vluchtelingenkamp. Jordanië vangt als buurland duizenden Syrische vluchtelingen op.

Groots was Petra als stad, als ervaring, als kunstwerk, onderhouden en geëxploiteerd door de Beduls. We hebben gretig gebruik gemaakt van de mogelijkheid om hun kamelen, ezels en/of paarden te bereiden. Ook in de Wadi Rum mocht er weer kameel worden gereden, terwijl we bij de rondrit in jeeps werden vervoerd. En laten we Dode zee niet vergeten, waar we ons in lieten drijven. En de golf van Akaba, waar we in geïmproviseerde boerkini’s een duik hebben genomen. En de bazaar op de laatste avond in Amman, waar hele gezinnen hun avond uit vierden en ik een prachtige henna tattoo heb laten zetten als aandenken.

Ik heb echt genoten: van de reis, van de reisleidster en gids en natuurlijk ook van het reisgezelschap. Onze reis naar Jordanië was fantastisch en eentje om nooit te vergeten!’

Reisverslag Betoverend Jordanië
Mevrouw Carla Schrama heeft van haar reis ook een mooi reisverslag geschreven en daarin een veel sfeervolle, leuke foto’s geplaatst. Wilt u weten hoe mevrouw Schrama haar reis heeft beleeft? Lees dan haar reisverslag!

Meer reisverhalen

Ik heb echt genoten van de reis, van de reisleidster en gids en natuurlijk ook van het reisgezelschap!