050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Moskou by night

Moskou by night

Door reisleider Johan | 20-08-2017

Bij een bezoek aan Moskou hoort sinds enige tijd een rondrit door de stad in de avond en nacht. Dat is interessant, omdat de stad zich ingespannen heeft om, door middel van een doordacht verplichtingsplan, ook ’s avonds de bezoekers te verbazen. Vooral de monumentale gebouwen zijn prachtig uitgelicht. Niet alleen de oude monumenten, zoals het historisch museum en het warenhuis GUM aan het rode plein, maar ook de bouwwerken uit de Stalintijd en de moderne wolkenkrabberwijk ‘Moskou-City’ zijn prachtig verlicht.

Vanaf de mussenheuvels heb je een prachtige positie om de oude stad aan je voeten te zien liggen, met op de achtergrand Moskou-city en verdeeld over het oude centrum de zeven zusters: de behoorlijk pompeuze bouwwerken in een neo-classisistische stijl. Eén van die zusters ligt, als je op het uitzichtpunt op de mussenheuvels, staat vlak achter je: het hoofdgebouw van de Lomonosov-universiteit.

Ook prachtig om te bekijken bij kunstlicht is het ‘park pobedi’, het overwinningspark. Op deze ‘paklonni gorada’ (de heuvel waar je je hoed afzet) staan monumenten ter nagedachtenis aan drie belangrijke oorlogen. Een monument herdenkt de oorlog tegen Napoleon, die in 1812 Moskou binnentrad en verwachtte dat de Russen hem daar de sleutels van de stad zouden overhandigen. Dat liep wat anders: de Moskovieten hadden hun stad in brand gestoken en hadden de stad verlaten, de binnentrekkende Franse soldaten niets biedend dan brandende bouwwerken. Dat betekende het begin van het einde van de opmars van Napoleon. De Franse soldaten, koud en hongerig, verlieten de spookstad en werden tijdens hun terugtocht naar het Westen aangevallen door Russische troepen en verslagen. Die hele geschiedenis is prachtig beschreven in ‘Oorlog en vrede’ van Leo Tolstoj. Naast de overwinning op de Fransen staan in dat park monumenten voor de twee wereldoorlogen. Vele fonteinen die rood-aangelicht water spuwen, maken van het park een indrukwekkend geheel.

Tijdens een reis in juni zat er een goede fotograaf in mijn groep: Erwin Biezer. Hij was vooral geïnteresseerd in de architectuur van de hoogbouw en dan met name van de zeven Stalin-zusters. Maar ook van nachtelijk Moskou maakte hij prachtige foto’s, die ik met zijn instemming hier met u deel.

Meer reisverhalen

Vanaf de mussenheuvels heb je een prachtige positie om de oude stad aan je voeten te zien liggen