050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

Wijnen in Frankrijk: de kers op de taart

Door reisleider Noël | 26-10-2020

Dat Frankrijk in cultureel opzicht tot de top van Europa, misschien wel van de wereld behoort is evident. Hoewel we over smaak natuurlijk nimmer moeten twisten. Niet alleen bezit Frankrijk over een fors pakket cultureel(historisch) erfgoed, het land heeft ook een geheel eigen sfeer die met die van geen enkel ander land te vergelijken is. “Inderdaad een mooi en interessant land, alleen zouden er geen Fransen moeten wonen.” Hoe vaak heb ik dat al niet gehoord! Zelfs een toch gerenommeerde politica is er niet voor teruggedeinsd zich zo over de Fransen uit te laten. Hoe vreemd, want mijn ervaring is dat er heel veel aardige Fransen zijn en niet zo gek veel nare en dat geldt mijns inziens ook voor de Spaanse, Italiaanse en ga zo maar door bevolking.

Du pain, du vin et…

Wat Frankrijk voor mij (ver) doet uitstijgen boven het gros der andere landen is haar gastronomie en wijncultuur: u weet wel ‘du pain, du vin et (geen reclame)’. Aan de geheel eigen keuken van het land, die niet voor niets op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, ga ik nu voorbij, ofschoon mijn handen jeuken, want hoe verleidelijk is het om wat woorden te wijden aan al die overheerlijke typisch Franse gerechten. Maar ja, als ik dan toch een keuze mag maken, dan vind ik het nog leuker om de Franse wijnen een podium te geven. Vraag aan tien mensen wat hét wijnland bij uitstek is en de kans is groot dat het merendeel Frankrijk noemt. Niet vreemd, want samen met Italië is Frankrijk het allergrootste wijnland van de wereld, althans wat de productie, waarmee wordt bedoeld het aantal liters wijn, betreft.

Anders dan in Italië – waar werkelijk overal wijn wordt gemaakt, van het hoge noorden tot het diepe zuiden, van de Tyrreense tot de Adriatische Zee en ook nog eens op alle eilanden – heeft Frankrijk een aantal witte vlekken, al zijn dat er minder dan menigeen denkt. In het noorden bijvoorbeeld, grofweg de regio Nord-pas-de-Calais-Picardie is bij mijn weten geen wijnstok te bekennen. Zo ook in Normandië en Bretagne, waar dan wel weer appel- en perenbomen staan, waarvan het fruit kan worden gebruikt om zo’n lekkere dorstlesser als cider en een uit duizenden te herkennen destillaat als calvados van te maken. Daarover wellicht een andere keer! Ook in een groot deel van het heuvelachtige binnenland van Frankrijk, de Limousin en het westelijke deel van de Auvergne, is het tevergeefs zoeken naar een gezellige cave. Daartegenover staan dan de streken waar het werkelijk vergeven is van de wijngaarden, bijvoorbeeld rond de stad Bordeaux en in het zuiden, meer specifiek de Languedoc. En wat zijn die wijnvelden, vooral tussen pak ‘m beet mei tot en met oktober, prachtig om te zien. Niets leuker (vind ik) dan daar doorheen te rijden en, waarom ook niet, her en der te stoppen voor een dégustation, een proeverij, bij een wijnboer!

Zoveel smaken, zoveel wijnen

Allemaal goed en wel, maar het gaat natuurlijk om het drankje zelf. Tja, dat vind je lekker of niet, zo simpel is het. Als u niet vies bent van wijn en dat zijn stiekem toch heel wat mensen, dan is het zaak om toch vooral te gaan voor een lekkere wijn. En wat dat is, is vanzelfsprekend een kwestie van persoonlijke smaak. De een houdt van wit, de ander van rood, hij heeft het liefst een soepele fruitige wijn, haar kunt u wakker maken voor een stevig, door hout gedomineerd glas van dat edele vocht. Zoveel mensen, zoveel smaken. Het aardige is nu dat er zoveel verschillende wijnen zijn, dat er werkelijk voor ieder wat wils is. Neem nu alleen Frankrijk. Hoeveel wijnproducenten zijn daar wel niet? Het blijken er een slordige 75.000 te zijn. En al die bedrijven maken niet slechts één wijn, nee sommige van hen, zeker de grotere spelers, produceren vele tientallen verschillende wijnen. En al die wijnen, misschien zijn het er wel 300.000, hebben dus hun eigen smaak. En hun eigen liefhebbers. Ook al bent u de godganselijke dag met wijn bezig, dan nog is het onmogelijk om al die wijnen te kennen.

Gelukkig biedt het Franse restaurant waar u wilt lunchen of dineren, zo ook de wijnwinkel waar u vrolijk bent binnengestapt een min of meer beperkt aantal wijnen. Dat vergemakkelijkt de keuze. Maar dan nog is het soms moeilijk er nu net de wijn uit te pikken, waarvan u zeker weet dat die in de smaak zal vallen. Tenzij u weg bent van één bepaald type wijn, bijvoorbeeld een (rode) Côtes du Rhône of een Loirewijn op basis van de sauvignon blanc druif. Maar wat als u nu niet zo’n persoonlijke favoriet hebt? Geen probleem, de kelner of slijter is u, net als in Nederland trouwens, graag van dienst. Hij is de expert en het moet vreemd lopen wil hij niet in staat zijn recht of in de buurt van de roos te schieten met zijn advies.

Kers op de taart

Fransen hebben de naam chauvinistisch te zijn. Als u puur en alleen kijkt naar wat er op de gemiddelde Franse wijnkaart staat of wat er bij de Franse wijnwinkel in de schappen ligt, is dat voor 100% juist. Uit andere landen afkomstige wijnen – Italiaanse, Spaanse, Duitse – treft u doorgaans nauwelijks aan. Persoonlijk zit ik daar niet mee. Zoals eerder aangegeven is er zo’n diversiteit aan Franse wijnen dat er altijd wel iets van mijn gading tussen zit. Leuk vind ik het altijd om, indien mogelijk, een wijn ‘uit de streek’ te nemen. Dit kan soms verrassend positief uitpakken. Zo heb ik me recent in Nancy gelaafd aan enkele uit de buurt van Toul, een half uurtje rijden ten westen van Nancy, afkomstige wijnen. Veel verwachtte ik er niet van. Lotharingen is immers verre van bekend als wijnstreek, sterker nog, velen weten niet eens dat hier wijn wordt gemaakt. Maar de witte en vooral rosé wijn die mij werden gepresenteerd konden de toets der kritiek met gemak doorstaan. Deze wijnen heb ik dan ook niet gedronken, maar zoals dat in wijnland heet, gesavoureerd.

Waar u ook bent in Frankrijk, nooit is wijn ver weg. Zelfs niet in gebieden waar geen druivenstok te bekennen is. Voor mij maakt juist dat het feest dat een verblijf in Frankrijk sowieso al is, helemaal compleet. Inderdaad: wijn is de kers of beter druif op de (Franse) taart.

Ontdek zelf de lekkerste wijnen tijdens een reis naar Frankrijk!

Meer reisverhalen

SRC-reisleider Noël
Niets leuker (vind ik) dan tussen de wijnvelden te rijden en, waarom ook niet, her en der te stoppen voor een proeverij, bij een wijnboer!