
Reisdagboek Jugendstil in Wenen
SRC-reiziger mevrouw Wesselink reisde in maart onder leiding van reisleider Frans naar Wenen om zich onder te dompelen in de sierlijke Weense jugendstil. Mevrouw Wesselink schreef over haar reiservaring een verslag dat zij graag met u deelt!
Kennismaking met Wenen
Op maandagochtend 11 maart 2024 vertrokken we, met Hans, Frans en 16 reizigers naar Wenen. Hans is onze chauffeur en Frans, onze reisleider en Jugendstil- en Klimt-kenner. Tijdens de reis, door het Beierse woud, trakteerde Frans ons op kleine colleges (hapklare brokjes informatie) over de Weense architectuur (Olbricht, Loos, Wagner), muziek (Mozart, Shubert, Schonberg, Bruckner en Straus), schilderkunst en schrijvers. We hebben zelfs een complete literatuurlijst over Wenen gekregen. De colleges werden afgewisseld/begeleid met muziekfragmenten en gedichten.
Na een overnachting in Neurenberg in een uitstekend hotel komen we tenslotte op dag 2 aan in Wenen. We maken in de middag een rondrit door de stad, rijden langs beroemde jugendstilpaviljoens (Otto Wagner) en bezoeken het kleurrijke Hundertwasserhaus. Het opvallende appartementengebouw is ontworpen door de Oostenrijkse kunstenaar Friendensreich Hundertwasser en is een voorbeeld van expressionistische architectuur. We logeren in een hotel met de toepasselijke naam Kaizer Franz Josef, in een prettige buurt, met tram 38 voor de deur, winkels en restaurantjes.
Wiener secession
De volgende ochtend op dag 3, maken we een uitgebreide stadswandeling, waarbij de architectuur van rond 1900 centraal staat. We krijgen een rondleiding in het clubhuis/verenigingsgebouw van de Wiener secession, een merkwaardig geproportioneerd gebouwtje, met een gouden koepel en jugendstilmotieven (Olbricht) en eindigen op het terras van het museumcafé. In de middag bezoeken we het MAK, waar van alles te zien is, waaronder veel gebruiksvoorwerpen (zilver, glas en meubels) uit het Wenen van rond 1900. Ook is er een vleugel ingericht met institutionele kunst met filmpjes vol protestdemonstraties en een tableau met tentjes, hutjes en andere bouwseltjes, een statement voor woningnood. Protest/architectuur is ook kunst!
Op het Zentralfriedhof (dag 4) bekijken we imposante grafmonumnenten van onder meer Beethoven, Franz von Suppe en vele anderen, en in de koepelkerk (Max Hegele) zijn beeldschone jugendstildecoraties te bewonderen. Daarna bezoeken we de fraai gerestaureerde neo-barokke villa waar Klimt woonde en werkte. In de middag gaan we naar het Leopold Museum in het MuseumsQuartier met een uitgebreide collectie van o.a. Klimt, Egon Schiele en vele anderen.
Villa's Klimt en Wagner en naar huis
Dag 5 staat in het teken van het Belvedere met een indrukwekkend trappenhuis, een gezellig cafe en een heerlijke museumwinkel met leuke hebbedingetjes. Hier is de grootste collectie van het werk van Gustav Klimt te vinden, 24 schilderijen, waaronder "de Kus". Een absolute must! Omdat onze chauffeur die dag vrij is, zijn we met het openbaar vervoer naar het centrum gereisd. De middag is ter vrije besteding. Voor mij wordt dat een culinaire tocht die begint bij Hotel Sacher met sachertorte. Daarna komen we terecht bij de oesterbar op de Naschmarkt en vandaar naar het Wiener schnitzelparadijs. En met tram 38 terug naar het hotel.
Op de laatste dag bezoeken we in de ochtend Villa Wagner. Het ontwerp van de villa vertoont invloeden van art nouveau-stijl met zijn organische vormen en decoratieve details. De villa is sinds 1988 het privémuseum van de kunstenaar Ernst Fuchs, die het huis heeft gedecoreerd met extravagante, licht erotische, barokke kunst. Vervolgens gaan we huiswaarts, met een overnachting in Neurenberg. Op zondag worden we verrast door Hans, die ons een tussenstop laat maken bij Seidl-confiserie, een locatie waar je behalve koffie, thee en limondade ook de grootste collectie (paas)chocolade van Europa aantreft. Levensgevaarlijk! Tegen vijven arriveren we, geheel volgens plan, in Amersfoort na de heerlijke kunstreis Jugendstil in Wenen.
Volg ons