U bent hier: Home | Reistips

Reistips

Vakantie is heerlijk genieten van de mooiste bezienswaardigheden, het lekkere weer en de lokale culinaire specialiteiten. Stress voordat u op reis gaat is dan het laatste wat u wilt! Met onze reistips helpen wij u graag op weg naar een ontspannen start van uw reis: van het juist inpakken van uw koffer tot het voorkomen van een jetlag. Als u de praktische zaken goed geregeld heeft, kunt u straks optimaal genieten van uw vakantie!

Vakantie checklist

Het zal u maar gebeuren… De avond voordat u vertrekt denkt u: ‘nog even mijn paspoort pakken’, en het ligt niet op de plek waar het altijd ligt. Dat betekent natuurlijk paniek! Om deze situaties te voorkomen is het handig een paar weken voor vertrek een vakantie checklist te maken met zaken die u absoluut niet mag vergeten op reis. Een extra broek kopen op de plek van bestemming wil nog wel, maar een paspoort… Hoe voor de hand liggend het wellicht ook mag klinken, we hebben voor u een aantal ‘nooit vergeten mee te nemen’- en een aantal ‘niet vergeten mee te nemen’-tips op een rijtje gezet, zodat u snel een compleet vakantielijstje kunt samenstellen. Wie weet zit er wat tussen waar u nog niet aan gedacht heeft!

Reisdocumenten

Nooit vergeten: een geldig grensdocument. U heeft de keuze uit een identiteitskaart of paspoort. Wilt u weten welke van de twee u nodig heeft? Dat kunt u bekijken op onze pagina over grensdocumenten. Op deze pagina kunt u ook bekijken of u een visum nodig heeft voor uw vakantie.

Betaalpas

Voor uw betaalpas van de bank is het goed om te kijken welke dekking u met uw kaart heeft, dat wil zeggen: kunt u er mee betalen in het buitenland, en zo ja, hoeveel mag u er mee betalen? De meeste betaalpassen hebben een standaard dekking in Europa. Reist u buiten Europa? Kijk dan na of u met uw betaalpas in uw vakantieland mag pinnen. Over het algemeen geldt dat deze functie standaard is uitgeschakeld. Vergeet ook niet het noodnummer van de bank waarmee u uw betaalpassen kunt blokkeren. Bewaar deze informatie apart van uw pasjes!

Verzekeringsbewijs

Vergeet ook uw zorgpasje niet op uw vakantie checklist te zetten. Stel dat u onverwacht medische hulp nodig heeft, dan vindt de dokter of het ziekenhuis het erg fijn als ze weten dat u verzekerd bent. Als u met SRC reist, dan bent u verplicht om een reisverzekering te hebben of af te sluiten. Neem het bewijs daarvan mee: stel dat er iets gestolen wordt, of u moet om andere redenen laten zien dat u verzekerd bent, dan is een verzekeringspasje of een kopie van het polisblad waarop staat dat u verzekerd bent, noodzakelijk. Hier vindt u meer informatie over uw reisverzekering.

Opladers en powerbanks

Weet u zeker dat u voor elk apparaat dat u meeneemt de juiste lader bij u heeft? En weet u zeker dat u de Nederlandse stekkers ook in uw vakantieland kunt gebruiken? In Groot-Brittannië, Ierland of Zwitserland heeft u bijvoorbeeld een verloopstekker nodig om de stopcontacten te kunnen gebruiken. Neem daarom standaard een wereldstekker mee en daarbij ook een stekkerdoos: zo kunt u meerdere apparaten tegelijkertijd opladen. Heeft u een powerbank? Deze mag alleen mee in de handbagage, en mag een maximaal vermogen hebben van 100Wh. Bovendien laat niet elke luchtvaartmaatschappij een powerbank toe. Check dit voordat u op vakantie gaat!

Fototoestel met daarbij…

Een extra geheugenkaartje! Want uiteraard neemt u wel uw fototoestel mee, maar dan wilt u nét een mooie foto van de hoofdattractie nemen, zegt uw camera dat er geen foto meer bij kan… Met een extra geheugenkaartje voorkomt u dat u op vakantie al foto’s moet uitzoeken. Dat doet u ook toch veel liever – stressloos – na afloop van uw reis, zodat u opnieuw geniet van uw vakantie?

Goede (wandel)schoenen

Op onze reizen laten we u meer zien! Maar… dat betekent wel dat er soms veel gewandeld wordt op uw vakantie. Zet daarom twee paar (wandel)schoenen op uw paklijst. U kunt zo om de dag op een ander paar lopen, dit is een ware verademing en zorgt er meteen voor dat u veel minder last krijgt van uw voeten. Heeft u een paar nieuwe schoenen gekocht? Loop ze thuis is, dan kan een hoop ongemakken als blaren en pijnlijke voeten schelen.

Handig voor het geval dat…

Hoewel u geen wandelende apotheek hoeft te zijn, is het handig om een klein EHBO-tasje mee te nemen met daarin pleisters, jodium, een pincetje en antimuggenspray. Vergeet ook zeker de paracetamol niet, in het buitenland is dat vaak een stuk duurder dan bij ons.

Heeft u wel eens een ansichtkaart gezien waarop het regent? Waarschijnlijk niet. Toch kan er op uw vakantie een buitje vallen. Neem daarom een kleine, handzame paraplu mee die gemakkelijk in de tas past, of een gemakkelijk opvouwbare poncho. Beter mee verlegen dan om verlegen in dit geval!

Bent u brildragend of heeft u contactlenzen? Vergeet niet een reservebril of nieuw setje contactlenzen mee te nemen. En uiteraard heeft u de zonnebril in uw tas!

Ook fijn om mee te hebben

Onze reisleiders vertellen de mooiste verhalen! Wilt u zeker weten dat u de juiste naam bij het juiste gebouw zet in uw fotoalbum? Een klein notitieblokje (met pen!) doet in dat geval wonderen.

Een petje of zonnehoed zijn ook nooit weg op uw vakantie checklist. In landen waar de zon hard schijnt, en ook nog een op een intensiteit die wij niet gewend zijn, is het fijn om de warmte van de zon met een petje of zonnehoed tegemoet te treden. Vooral handig voor mannen met minder haar, om het maar zo te zeggen. Bovendien kunt u zo rondlopen zonder zonnebril!

Een sjaaltje is waarschijnlijk niet het eerste waar u denkt als u een vakantielijstje samenstelt voor bijvoorbeeld uw vakantie naar Spanje. Of een ander warm land, zoals Italië, Griekenland, Malta of Zuid-Afrika. Maar als u in een touringcar zit, dan kan de airconditioning soms flink blazen om een prettige temperatuur in de touringcar te krijgen. Als de luchtstroom in uw nek zit, dan kan dat onaangenaam koud zijn. Bovendien kunt u er ook nog een stijve nek van krijgen. Met een sjaaltje voorkomt u een hoop ongemak!

Hoewel u natuurlijk niet direct een grote schijnwerper in uw koffer hoeft te doen, is een kleine zaklamp toch echt wel handig. Stel dat de stroom uitvalt? Of u zit midden in Afrika, en u wilt ’s nachts het toiletgebouw opzoeken? Niets zo naar dan juist op dat moment de verkeerde kant uit te lopen… Voordat u direct naar de winkel loopt: de meeste smartphones hebben tegenwoordig een zaklampfunctie. Check dat voordat u op vakantie gaat, en ook hoe deze werkt: erg handig!

Als laatste

Het kan voorkomen dat wat u volgens de regels wel mag meenemen in uw handbagage, door een beveiligingsmedewerker om veiligheidsredenen toch geweigerd wordt, dit is toegestaan. Voor een actueel en accuraat overzicht van wat wel en niet mee mag in uw handbagage, kunt u de website van Schiphol raadplegen.

Reistips

Vakantie is heerlijk genieten van de mooiste bezienswaardigheden, het lekkere weer en de lokale culinaire specialiteiten. Stress voordat u op reis gaat is dan het laatste wat u wilt! Met onze reistips helpen wij u graag op weg naar een ontspannen start van uw reis: van het juist inpakken van uw koffer tot het voorkomen van een jetlag. Als u de praktische zaken goed geregeld heeft, kunt u straks optimaal genieten van uw vakantie!

Koffer inpakken

Heeft u ontzettend veel zin in uw reis, maar ziet u op tegen het inpakken van uw koffer? Twijfelt u vaak over wat u moet meenemen, of het allemaal wel in de koffer past, en als het er dan eenmaal inzit, of de koffer dan niet veel te zwaar is? Met de onderstaande tips voor het koffer inpakken helpen we u graag op weg.

Begin op tijd en maak een vakantie checklist

Wacht niet tot het laatste moment met uw koffer inpakken. Veel handiger (én rustiger) is het om een paar weken van te voren al een vakantie checklist te maken met wat u mee wilt nemen, ingedeeld naar categorieën als kleding (en dat wellicht ook onderverdeeld), belangrijke documenten, betaalpassen en apparatuur. Bent u bang dat u een geschreven papiertje kwijtraakt? Er zijn tegenwoordig handige gratis Nederlandstalige apps als PackKing en PackPoint die het inpakleven een stuk gemakkelijker maken. Wat u echt niet mag vergeten op reis? We hebben het voor u op een rijtje gezet!

Tips bij het koffer inpakken

Heeft u wel eens gedacht: ‘dat past nooit in mijn koffer’, en heeft u daarom spullen niet meegenomen? Waarschijnlijk paste het toch wel! Het komt namelijk zelden voor dat er echt ruimtegebrek is in een koffer. Wat is dan de beste manier om uw koffer in te pakken? Rol bijvoorbeeld t-shirts en truien op, want dat zorgt ervoor dat u onbenutte plekken als de zijkanten en bovenkant van de koffer goed gebruikt. Er bestaat overigens een mythe dat opgerolde kleding niet kreukt. Dat klopt niet, kreuken komt altijd wel voor, maar in het geval van opgerolde kleding een stuk minder. Neemt u een colbertje mee? Duw de linkerschouder binnenstebuiten, pak de rechterschouder en duw deze door de linkerschouder, leg dat recht op elkaar en vouw het dubbel. Daarna nog één keer dubbelvouwen, en uw colbert komt vrijwel geheel kreukvrij weer uit uw koffer!

Voor het vervoer van de koffer is het handig om bij het koffer inpakken zware dingen als een toilettas, een paar schoenen (gevuld met sokken of ondergoed!) en boeken onderin te leggen, aan de kant van de wieltjes. Bovendien komen zo lichte dingen niet in de verdrukking als de koffer rechtop staat. Als u laders van uw telefoon, fototoestel of tablet meeneemt, doe deze dan samen in één zakje, dat voorkomt dat ze door de koffer gaan zweven. Ook handig: flesjes met vloeistof in een plastic tasje doen. Het zal u maar gebeuren dat de shampoofles lekt…

Wat neem ik mee?

Bedenk bij alles wat u inpakt: heb ik het echt nodig op mijn vakantie? Bijvoorbeeld in het geval van toiletartikelen. Er zijn reisflacons te koop voor shampoo en douchegel, en als u niet al te gehecht bent aan uw eigen merk, liggen er in vrijwel alle hotels toiletartikelen in de badkamer.

Voor kleding geldt natuurlijk dat uw kofferinhoud afhankelijk is van uw vakantiebestemming en het weer. Wij raden u aan om van tevoren te kijken wat de weersverwachting is. Als u naar Noorwegen op vakantie gaat, dan zult u eerder een extra trui mee moeten nemen dan wanneer u het zuiden van Spanje of Italië bezoekt. Neem dan juist katoenen shirts of overhemden mee omdat deze luchtig zijn bij warmte.

Bent u een fervent lezer? Uiteraard is een extra boek op vakantie mee fijn, maar het drukt nogal op het gewicht in de koffer… Voor gewichtsverdeling zijn twee kleine boeken overigens handiger dan één dikke pil. En wellicht is de aanschaf van een e-reader een aanrader? Het scheelt een hoop gewicht, en u kunt zoveel boeken meenemen als u wilt!

Koffer of flexibele reistas?

Neemt u een harde koffer mee of kiest u voor een flexibele reistas? Op de meeste vakantiebestemmingen is de keuze aan u. Maar soms komt het voor dat wij u adviseren om een reistas mee te nemen. Op reizen naar Afrika, Azië of Latijns-Amerika kan het door het vervoer in 4-wheel drives handiger/noodzakelijk zijn om een flexibele reistas mee te nemen. In dat geval kunt u voor vertrek op Schiphol uw reistas laten sealen, zodat uw reistas beschermd is tijdens de vlucht en de afhandeling op de luchthaven.

Hoeveel mag uw koffer wegen?

Op al onze groepsreizen geldt een standaard van 20 kilo ruimbagage. Dit vanwege de beperkte ruimte in de touringcar ter plaatse en de arbeidsomstandigheden van de chauffeurs. Voor de fly drives en de privéreizen wordt het maximumgewicht van uw koffer bepaald door de ruimbagage regel van de luchtvaartmaatschappij. Wilt u weten hoeveel uw koffer weegt? Er zijn speciale kofferweegschalen, maar wat u ook kunt doen, is eerst zonder koffer op de wegschaal staan en daarna met. Is de koffer op zichzelf al zwaar? Overweeg de aanschaf van een lichtgewicht koffer met vier wieltjes: ijzersterk en reuzehandig!

Reistips

Vakantie is heerlijk genieten van de mooiste bezienswaardigheden, het lekkere weer en de lokale culinaire specialiteiten. Stress voordat u op reis gaat is dan het laatste wat u wilt! Met onze reistips helpen wij u graag op weg naar een ontspannen start van uw reis: van het juist inpakken van uw koffer tot het voorkomen van een jetlag. Als u de praktische zaken goed geregeld heeft, kunt u straks optimaal genieten van uw vakantie!

Handbagage

Naast een goed ingepakte koffer neemt iedereen tijdens de vliegreis wel een reistas of een klein rolkoffertje mee als handbagage, al is het maar voor dat een rolletje pepermunt, de fotocamera, een flesje drinken… Maar mag u dat eigenlijk wel meenemen? En hoe groot en zwaar mag de handbagage in het vliegtuig eigenlijk zijn? De antwoorden vindt u hieronder!

Welke afmeting mag mijn handbagage hebben?

De IATA, de brancheorganisatie voor luchtvaartmaatschappijen, heeft in samenwerking met de grootste vliegtuigbouwers een standaard opgesteld voor de maten van handbagage (zowel koffers als reistassen), die het meest geschikt is voor de handbagagevakken in vliegtuigen. Vastgesteld is dat een afmeting van 55x35x20 centimeter (hxbxd) de ideale afmetingen zijn voor handbagage. Handbagage met deze maten is geschikt voor alle bekende airlines. Echter, per luchtvaartmaatschappij kan de afmeting dat u mee mag nemen aan handbagage verschillen. Wilt u op de luchthaven niet voor verrassingen komen te staan? Controleer dan voor vertrek op de website van de luchtvaartmaatschappij waar u mee vliegt welke richtlijnen zij stellen.

Welk gewicht mag mijn handbagage hebben?

De IATA heeft ook een standaard opgesteld voor het maximale gewicht van de koffer of reistas die u meeneemt als handbagage in het vliegtuig. 10 kilo is het maximum, maar ook hierbij geldt dat dit per luchvaartmaatschappij kan verschillen. Dus controleer voor vertrek bij de airline die uw vlucht uitvoert wat het toegestane gewicht is.

Wat mag mee in de handbagage?

Best veel! Zolang het gewicht van uw handbagage het maximumgewicht maar niet overschrijdt, en u een aantal voorwerpen op de juiste wijze verpakt.

Vloeistoffen in de handbagage

U mag nog steeds vloeistoffen meenemen in uw handbagage, zolang deze vloeistoffen, gels, crèmes en pasta’s per stuk niet meer inhoud bevatten dan 100 milliliter met een totale inhoud van 1 liter. U kunt dus per persoon maximaal 10 verschillende flesjes van ieder 100 milliliter meenemen. Deze moeten samen verpakt zijn in een transparant hersluitbaar plastic zakje. De flesjes zelf hoeven niet doorzichtig te zijn! Uitzondering op deze regel zijn vloeistoffen die u aantoonbaar nodig heeft tijdens uw vlucht, zoals medicijnen en babyvoeding. Wilt u een flesje water meenemen voor tijdens de vliegreis? Zorg dat uw navulbare fles leeg is voordat u bij de security check bent. Na deze controle kunt u de fles weer vullen.

Elektronische apparatuur in de handbagage

Wilt u uw camera, laptop, e-reader of tablet in uw handbagage meenemen? Dat mag. Tijdens de controle wordt u wel gevraagd deze apart door de scanapparatuur te laten gaan. Voor sommige landen zoals Amerika geldt dat een elektronisch apparaat geen sporen van reparatie mag vertonen die te zien zijn als het apparaat geopend is. Als dit wel het geval is, dan volgt inbeslagname. Let daar dus op! Wilt u een powerbank mee? Dat mag, maar dan alleen een powerbank met een maximaal vermogen van 100Wh. Bovendien laat niet elke luchtvaartmaatschappij een powerbank toe. Check dit voordat u op vakantie gaat!

Etenswaren in de handbagage

Neemt u voor de eerste dag ook een lunchpakketje mee? Geen probleem! In principe mag u alles meenemen, ook een rolletje pepermunt, zolang u de regels voor vloeistoffen maar in acht houdt. Chocopasta, jam en pindakaas worden bijvoorbeeld gezien als vloeistoffen, ook hier geldt dus de 100 milliliter regel. Wanneer u een broodje belegt met deze producten, dan zit u uiteraard ver onder de toegestane hoeveelheid. Zuivel, vlees en vis mogen niet in alle landen buiten de EU ingevoerd worden, dit soort producten kunt u dus beter thuis laten.

Scherpe voorwerpen in de handbagage

U mag ook kleine, scherpe voorwerpen als een schaartje, nagelknippertje, een nagelvijl of een pincet meenemen, zolang het scherpe gedeelte maar niet langer is dan 6 centimeter. Bedenk bij deze voorwerpen wel of u deze echt nodig heeft tijdens uw vlucht, of dat het ook gewoon in de ruimbagage kan. Een beveiligingsmedewerker mag dit soort voorwerpen namelijk altijd in beslag nemen als hij ze toch niet geschikt acht als handbagage.

Wat mag er niet mee in de handbagage?

Uit bovenstaande is duidelijk dat vloeistoffen die in een verpakking groter dan 100 milliliter zitten niet mee mogen. Ook wanneer u meer dan 1 liter aan vloeistoffen meeneemt, wordt u verzocht ter plekke vloeistoffen weg te gooien. Wat er nog meer niet mee mag? Voorwerpen met een scherpe punt of rand waarmee ernstig letsel kan worden toegebracht, slagvoorwerpen, explosieven en brandgevaarlijke producten, vuurwapens of sterk gelijkend… Hoewel we onze gasten kennen, en we ons niet kunnen voorstellen dat u het zou overwegen dergelijke zaken überhaupt in uw handbagage mee te nemen, kunnen we het toch niet onvermeld laten!

Als laatste

Het kan voorkomen dat wat u volgens de regels wel mag meenemen in uw handbagage, door een beveiligingsmedewerker om veiligheidsredenen toch geweigerd wordt, dit is toegestaan. Voor een actueel en accuraat overzicht van wat wel en niet mee mag in uw handbagage, kunt u de website van Schiphol raadplegen.

Reistips

Vakantie is heerlijk genieten van de mooiste bezienswaardigheden, het lekkere weer en de lokale culinaire specialiteiten. Stress voordat u op reis gaat is dan het laatste wat u wilt! Met onze reistips helpen wij u graag op weg naar een ontspannen start van uw reis: van het juist inpakken van uw koffer tot het voorkomen van een jetlag. Als u de praktische zaken goed geregeld heeft, kunt u straks optimaal genieten van uw vakantie!

Paspoort & visum

Ik ga op reis en neem mee… Mijn paspoort of identiteitskaart! Op uw vakantie heeft u een geldig paspoort of geldige identiteitskaart nodig, afhankelijk van uw vakantiebestemming. Welke van de twee u voor uw vakantieland nodig heeft? U vindt een compleet overzicht van alle landen op de pagina grensdocumenten en visa.

Let op de geldigheid van uw paspoort!

Bekijk een aantal weken voor u op vakantie gaat, wat de geldigheid van uw paspoort of identiteitskaart is. U zou er vlak voor vertrek maar achter komen dat deze niet meer lang genoeg geldig is… Op deze manier heeft u nog voldoende tijd om een nieuwe aan te schaffen. Voor sommige vakantielanden moet uw paspoort of identiteitskaart bijvoorbeeld nog drie maanden geldig zijn op de dag dat u weer naar huis gaat. Om verrassingen te voorkomen, kunt u op de pagina grensdocumenten en visa per land zien wat de eisen zijn voor de geldigheid van uw paspoort of identiteitskaart.

Moet ik een visum aanvragen?

Voor verschillende vakantielanden heeft u naast een geldig paspoort ook een visum nodig. Geldt dat ook voor uw vakantie? Als u een reis bij ons boekt, dan weet u al van te voren of u een visum nodig heeft en op welke wijze u deze kunt aanvragen. Vaak verzorgen wij het visum voor u voordat u op vakantie gaat. Maar soms kunt u het visum alleen aanschaffen bij binnenkomst in het vakantieland. Om een visum te kunnen aanvragen, heeft u altijd een geldig paspoort nodig. Bekijk dan direct bij aanvraag wat de geldigheid van uw paspoort is, dat kan een hoop ongemak schelen!

Een kopie van uw paspoort of identiteitskaart

Sommige hotels vragen voor een correcte inschrijving in de administratie (op verzoek van de lokale autoriteiten) om uw paspoort of identiteitskaart. Maar: officieel mag u dat helemaal niet afgeven. Toch gebeurt dat vaak wel, omdat het nu eenmaal gemakkelijk is. En de gedachte daarbij is ook vaak ‘wat kan er nu helemaal gebeuren’? U mag er uiteraard vanuit gaan dat de hotelier te goeder trouw is. Toch is het handig om een kopie af te geven in plaats van uw identiteitskaart of paspoort, waarbij uw Burgerservicenummer en het nummer van uw identiteitsbewijs is afgeschermd, bijvoorbeeld door dit zwart te maken.

Hoe ziet een veilige kopie eruit?

Dat is misschien een wat vreemde vraag… Toch is het in het geval van uw identiteitskaart of paspoort handig om daarover na te denken. Want zomaar uw grensdocument onder de kopieermachine leggen is geen goed plan. Zoals in de alinea hierboven staat, is het zeer verstandig uw Burgerservicenummer en het nummer van uw identiteitsbewijs af te schermen. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld eerst uw identiteitsbewijs of paspoort te kopiëren, en dan op de kopie de gegevens doorstrepen. Daarbij kunt u nog op de kopie de datum waarop de kopie is gemaakt zetten, met het woord ‘kopie’ erbij, en dan heeft u een veilige kopie gemaakt. Vindt u dit teveel gedoe? U kunt ook gebruik maken van de ID-cover!

De ID-cover

Een handig instrument voor het kopiëren van uw identiteitskaart of paspoort, is de ID-cover. Dit is een hoesje dat u bij een groot aantal gemeentes, bij ANWB-winkels en via de webshop van ANWB kunt bestellen. Deze ID-covers zijn overigens document afhankelijk: voor een paspoort heeft u een andere ID-cover nodig dan voor een identiteitsbewijs. Bij het paspoort schermt de ID-cover ook de pasfoto af: sommige hotels vinden een foto in de kopie wel een vereiste, dus het kan zijn dat u dan alsnog een kopie moet laten maken. Ook is het zo dat er een ID-cover is voor documenten vóór en uitgegeven ná 14 maart 2014. Het meest handige is het om er een aan te schaffen die geschikt is voor ná 14 maart 2014, want die is ook voor oudere documenten bruikbaar.

Kopie ID app

De Rijksoverheid heeft een speciale app gemaakt waarmee u een kopie van uw identiteitspapieren kunt maken. In de app kunt u datgene doorstrepen dat hoteliers niet nodig hebben, zoals uw Burgerservicenummer en het nummer van uw paspoort of identiteitskaart. In de app wordt daarnaast een watermerk in de kopie verwerkt, met daarin het doel en de datum van de kopie. Heeft u de kopie gemaakt? Dan kun u deze gewoon mailen naar de hotelier. De app kunt u gratis downloaden in de Apple App Store, de Google Play Store of Windows Phone.

Meer informatie over veiligheid van uw identiteitspapieren

Voor meer en de meest recente informatie over het veilig kopiëren van uw paspoort of identiteitskaart verwijzen wij u graag door naar de website van de Rijksoverheid. Daarnaast heeft de Rijksoverheid ook een aantal tips op een rijtje gezet over hoe u fraude met identiteitspapieren kunt voorkomen.

Reistips

Vakantie is heerlijk genieten van de mooiste bezienswaardigheden, het lekkere weer en de lokale culinaire specialiteiten. Stress voordat u op reis gaat is dan het laatste wat u wilt! Met onze reistips helpen wij u graag op weg naar een ontspannen start van uw reis: van het juist inpakken van uw koffer tot het voorkomen van een jetlag. Als u de praktische zaken goed geregeld heeft, kunt u straks optimaal genieten van uw vakantie!

Reisvaccinaties

U gaat straks genieten van een heerlijke welverdiende vakantie! Maar heeft u voor uw reis ook vaccinaties nodig? Wanneer u op vakantie gaat naar tropische verre oorden in Azië, Afrika of Latijns-Amerika is het wellicht logisch dat er inentingen en andere voorzorgsmaatregelen als malariapillen worden aanbevolen. Maar wist u dat er ook binnen Europa landen zijn waar een verhoogd risico op ziektes is? Daarom is het belangrijk om u voor uw vakantie te informeren.

reistips-vaccinatie.jpg
Voor sommige landen worden er vaccinaties en andere voorzorgsmaatregelen aanbevolen

Zijn vaccinaties voor mijn reis nodig?

In sommige vakantielanden bestaat er een verhoogd risico op (subtropische) ziektes, daarom worden er bij reizen naar sommige bestemmingen voorzorgsmaatregelen en inentingen aanbevolen. Wilt u een compleet overzicht van de gebieden waarvoor beschermende maatregelen als vaccinaties nodig zijn? Kijk dan op gezondopreis.nl of lcr.nl. Wanneer deze voorzorgsmaatregelen geadviseerd worden kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts of de GGD. Zij kunnen u adviseren over de inentingen en andere beschermingsmaatregelen die voor uw vakantie nodig zijn. U kunt het beste tijdig informeren naar de benodigde reisvaccinaties, zodat u zes tot acht weken voor de start van uw reis een afspraak kunt maken bij een vaccinatiebureau.

Kort voor vertrek

Heeft u een last minute geboekt? Of komt u er kort voor vertrek achter dat voor uw reisbestemming reisvaccinaties nodig zijn? Geen probleem, u kunt op de dag van vertrek op Schiphol in Vertrekhal 2 terecht bij Travel Clinic Schiphol voor persoonlijk reisadvies en vaccinaties. Ook last minute, maar maak dan wel een afspraak! Kijk voor meer informatie op de website van Travel Clinic Schiphol.

Tijdens de reis

Tijdens uw vakantie kunt u zich wellicht ineens afvragen of het aanhalen van een aapje nu wel zo verstandig is, of dat het ook alweer zat met het eten van ijsjes. En wat u moet doen om muggensteken te voorkomen. De GGD heeft allerlei handige reistips op hun website voor u op een rijtje gezet. Tevens hebben zij voor Android en iOS gratis app 'GGD reist mee' die u tijdens uw vakantie kunt raadplegen.

Reistips

Vakantie is heerlijk genieten van de mooiste bezienswaardigheden, het lekkere weer en de lokale culinaire specialiteiten. Stress voordat u op reis gaat is dan het laatste wat u wilt! Met onze reistips helpen wij u graag op weg naar een ontspannen start van uw reis: van het juist inpakken van uw koffer tot het voorkomen van een jetlag. Als u de praktische zaken goed geregeld heeft, kunt u straks optimaal genieten van uw vakantie!

Naar Schiphol

Schiphol is met elk vervoersmiddel goed te bereiken, het ligt er maar net aan wat uw eigen voorkeur van reizen is. Hieronder zetten we de mogelijke opties voor de reis naar Schiphol voor u op een rij.

reistips-naar-schiphol.jpg
Neemt u de auto naar Schiphol, of toch liever de trein of een taxi?

Auto

Eén van de mogelijkheden om bij onze nationale luchthaven te komen, is met de auto. Wanneer u zelf met de auto naar het vliegveld rijdt, kunt u uw auto parkeren bij ‘lang parkeren’ als u langer dan twee dagen wilt parkeren. Het tarief voor lang parkeren hangt af van de parkeerplaats die u kiest, u kunt de prijs berekenen op de website van Schiphol Airport. Er zijn daarnaast nog meer websites waar u, tegen soms voordeligere tarieven, uw parkeerplaats op Schiphol kunt reserveren. Als u wordt gebracht, dan kunt u uitstappen bij de Kiss and Ride. Wilt u langer afscheid nemen? Dan parkeert u bij ‘kort parkeren’, het tarief voor kort parkeren is € 1,- per 11 minuten.

Trein

Station Schiphol Airport ligt recht onder de Schiphol Airport. Vanuit de stationshal hoeft u alleen een verdieping omhoog met de roltrap of de lift. Vanuit hier kunt u rechtstreeks naar uw incheckbalie lopen. Plan uw reis van tevoren op 9292.nl of de NS Reisplanner, zodat u weet of u moet overstappen en hoe lang u hier de tijd voor heeft. Het is verstandig om een iets ruimere reistijd aan te houden, zodat u ook bij onvoorziene vertraging nog ruim op tijd bent voor uw vlucht.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrekt vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen. U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Wilt u reizen met de Schiphol Travel Taxi? Wij regelen het graag voor u! Neem contact met ons op door te bellen of vul ons contactformulier in.

Van der Valk Schiphol A4 Hotel

Vliegt u vroeg in de ochtend of komt u laat in de avond terug? Boek dan een overnachting in het Van der Valk Schiphol hotel. Dit hotel ligt op 10 kilometer van Schiphol Airport en biedt een gratis shuttle service van en naar het vliegveld tussen 05.00 uur en 23.40 uur. Buiten deze tijden betaalt u € 7,50 per volwassene voor een enkele reis. Op de website van het Van der Valk Schiphol Hotel vindt u de vertrektijden van de shuttle. Over parkeerkosten hoeft u zich geen zorgen te maken: u mag uw auto 31 dagen gratis parkeren op het terrein van het hotel!

Wees op tijd aanwezig op Schiphol

Reist u binnen Europa? Zorg dan dat u twee uur voor het vertrek van uw vlucht aanwezig bent op Schiphol. Wanneer u een intercontinentale vlucht maakt, wordt er geadviseerd om drie uur voor vertrek aanwezig te zijn op het vliegveld. In de mei- en de zomervakantie moet u rekenen op extra drukte op Schiphol, het is dan verstandig om nog een uur bij de adviestijd op te tellen: drie uur voor vluchten binnen Europa en vier uur voor intercontinentale vluchten.

Reistips

Vakantie is heerlijk genieten van de mooiste bezienswaardigheden, het lekkere weer en de lokale culinaire specialiteiten. Stress voordat u op reis gaat is dan het laatste wat u wilt! Met onze reistips helpen wij u graag op weg naar een ontspannen start van uw reis: van het juist inpakken van uw koffer tot het voorkomen van een jetlag. Als u de praktische zaken goed geregeld heeft, kunt u straks optimaal genieten van uw vakantie!

Op Schiphol

Eén van de grootste stressfactoren tijdens een vakantie is het vliegen. Hoe goed u zich ook heeft voorbereid, het inchecken op Schiphol, de securitycheck en het wachten voor het vertrek blijven altijd een bron van stress. Door alle tips voor het makkelijk en snel reizen via Schiphol voor u op een rijtje te zetten, hopen we een deel van de stress bij u weg te nemen!

Wees op tijd aanwezig op Schiphol

Deze tip heeft u vast eerder gehoord, maar het blijft een van de belangrijkste adviezen. Reist u binnen Europa? Zorg dan dat u twee uur voor het vertrek van uw vlucht aanwezig bent op de luchthaven. Wanneer u een intercontinentale vlucht maakt, wordt er geadviseerd om drie uur voor vertrek aanwezig te zijn. In de mei- en de zomervakantie moet u rekenen op extra drukte op Schiphol, het is dan verstandig om nog een uur bij de adviestijd op te tellen: drie uur voor vluchten binnen Europa en vier uur voor intercontinentale vluchten.

Thuis inchecken

Om uw wachttijd in de rijen op de luchthaven te beperken kunt u het beste online inchecken. Bij de meeste vliegtuigmaatschappijen kunt u 24 uur van tevoren inchecken, denk eraan dat u uw boardingpas in dit geval zelf moet uitprinten. Het is ook mogelijk om uw boardingpas vanaf uw mobiel te laten scannen. Ook steeds meer vliegtuigmaatschappijen automatiseren het inchecken van ruimbagage. U kunt dan ook zelf uw bagage ‘droppen’ bij een zogenaamde bagage drop off. Volg de instructies op het apparaat goed op, print het bagagelabel en bevestig deze op de juiste manier aan uw bagage. Uw koffer wordt nu automatisch naar het juiste vliegtuig gestuurd. Zo kunt u ook de rij voor het afgeven van bagage vermijden!

Inchecken op Schiphol

Natuurlijk kunt u ook inchecken op Schiphol. Dit kunt u op twee manieren doen: aan de balie of bij een selfservice kiosk. Bij de check-in balie print de baliemedewerker uw boardingspas en checkt ook meteen uw bagage in. Op de schermen in de vertrekhal ziet u bij welke balies u kunt inchecken. Toch liever zelf inchecken? Voer dan uw paspoortgegevens en boekingsnummer in bij een selfservice kiosk om in te checken en uw boardingspas te printen. De blauwe kiosken zijn van KLM/Skyteam, de gele kiosken voor andere vliegmaatschappijen. Lever u bagage af bij de bagage drop off en u kunt meteen doorlopen naar de security check.

Op onze websitepagina Alles over uw vliegreis vindt u meer informatie over diverse aspecten van uw vliegreis, hier kunt u ook controleren of u bij uw vliegmaatschappij online in kunt checken.

Snel door de security check

Om snel door de security check te komen, is het belangrijk om uw handbagage volgens de regels in te pakken. Tijdens de check wordt uw handbagage en kleding gecontroleerd op verboden voorwerpen. Wanneer u onderstaande stappenplan volgt, bent u voor u het weet aan de andere kant van de douane:

1. Reist u alleen met handbagage? Haal het zakje met vloeistoffen van maximaal 1 liter alvast uit uw koffer, zodat u deze meteen in de bak kunt leggen.
2. Haal uw elektronica, zoals laptops, tablets en oplaadsnoeren uit uw koffer en leg ze apart en onbedekt in de bak.
3. Zorg ervoor dat al uw zakken leeg zijn.
4. Trek uw jas of colbert uit en ook uw schoenen als deze hoger zijn dan uw enkel.
5. Volg de aanwijzingen van de security medewerker goed op.

Het enige wat u nu hoeft te doen is met uw handen omhoog door de securityscanner stappen. Als de scanner nog voorwerpen detecteert, wordt u na de scan gefouilleerd. Na de check kunt u uw spullen weer inpakken en uw weg vervolgen naar de gate.

Plattegrond Schiphol

Om snel uw te vinden naar de juiste vertrekhal op Schiphol kunt u van tevoren de plattegrond van Schiphol bekijken of uitprinten.

Reistips

Vakantie is heerlijk genieten van de mooiste bezienswaardigheden, het lekkere weer en de lokale culinaire specialiteiten. Stress voordat u op reis gaat is dan het laatste wat u wilt! Met onze reistips helpen wij u graag op weg naar een ontspannen start van uw reis: van het juist inpakken van uw koffer tot het voorkomen van een jetlag. Als u de praktische zaken goed geregeld heeft, kunt u straks optimaal genieten van uw vakantie!

Uw reisleider

Als u een groepsreis van SRC maakt, dan viert u vakantie met de beste reisleiders. Maar… waar ontmoet u die eigenlijk? We zetten de mogelijkheden hieronder op een rijtje!

reistips-reisleider.jpg
Als u de reisleider niet kunt vinden, blijf dan in de aankomsthal staan. De reisleider komt u daar zoeken!

Busreizen

Als u een busreis vanuit Nederland maakt, dan ziet u onze reisleider bij een van de twee opstapplekken. Mocht de reisleider op de eerste opstapplek niet aanwezig zijn, dan verzorgt de chauffeur de administratie. Onze touringcars hebben een duidelijk zichtbaar SRC-uiterlijk, u hoeft niet bang te zijn dat u met de verkeerde bus meerijdt!

Vliegreizen

Maakt u een vliegreis? Dan zijn de mogelijkheden uitgebreider. Wij werken met reisleiders die zowel in Nederland als in het land van bestemming wonen. Mocht de reisleider met u meereizen vanuit Nederland, dan zou het kunnen dat u voor de vlucht vertrekt al kennis hebt gemaakt met de reisleider.

Is dat niet het geval? Geen nood, dan is de reisleider waarschijnlijk aanwezig bij de bagageband op de luchthaven van bestemming. U ziet hem dan al van verre staan, met een klembord met daarop het SRC-logo. Let ook goed op of u een groepje reizigers ziet staan: grote kans dat het uw groep is! Ziet u bij de bagageband geen reisleider of een groepje reizigers dat uw groepsgenoten zouden kunnen zijn? Dan vindt u ze waarschijnlijk vlak buiten de douane, in de aankomsthal, uw reisleider is ook daar te herkennen aan een klembord met het SRC-logo erop.

Het kan natuurlijk gebeuren dat u de reisleider niet ziet staan. De reisleider is in dat geval op zoek naar u en het is daarom belangrijk dat u in dit geval niet zelf op zoek gaat naar de reisleider. Verlaat de aankomsthal dus niet! Als u niet aan de wandel gaat en in de aankomsthal blijft wachten komt alles goed. Mocht u er toch niet op vertrouwen of de reisleider u vindt, dan kunt u in de aankomsthal bellen met ons telefoonnummer dat dag en nacht te bereiken is: 0031 50 - 3 123 123.

Reistips

Vakantie is heerlijk genieten van de mooiste bezienswaardigheden, het lekkere weer en de lokale culinaire specialiteiten. Stress voordat u op reis gaat is dan het laatste wat u wilt! Met onze reistips helpen wij u graag op weg naar een ontspannen start van uw reis: van het juist inpakken van uw koffer tot het voorkomen van een jetlag. Als u de praktische zaken goed geregeld heeft, kunt u straks optimaal genieten van uw vakantie!

Jetlag

Vermoeidheid, sufheid, slapeloosheid en maagklachten: een jetlag is niet fijn. Maar wanneer u op vakantie gaat naar Azië of Amerika dan hoort het erbij. Wat kunt u doen om een jetlag te voorkomen? Zijn er tips om de symptomen die horen bij een jetlag tegen te gaan?

Wanneer krijgt u een jetlag?

Een jetlag ontstaat als u tijdens een vlucht meerdere tijdzones doorkruist. Uw lichaam is niet in staat om zich meteen aan te passen aan een tijdzone die meer dan twee uur verschilt met die van ons. Het gevolg hiervan is dat lichaamsprocessen zich nog gedragen naar de tijdzone waar u vandaan vloog. Dit resulteert vaak in vermoeidheid en andere ongemakken. Geen prettig begin van de vakantie! Maar gelukkig kunt u zelf maatregelen nemen om een jetlag tegen te gaan. Van veel water drinken tot rondjes lopen in het vliegtuig, wij hebben de meest voorkomende tips voor u op een rijtje gezet!

Uw slaapritme aanpassen

Een veel gehoorde tip is het aanpassen van het slaapritme. Reist u naar het oosten? Ga dan vanaf vier dagen voor uw reis ongeveer twee uur eerder naar bed dan normaal en sta ook eerder op. Als u naar het westen reist, kunt u het beste een uur later naar bed gaan dan normaal. Op deze manier heeft u al een paar uur van het tijdsverschil overbrugd.

Ontspannen vertrekken

Het is altijd een goed idee om zo ontspannen mogelijk te vertrekken, dat scheelt stress en ook meteen vermoeidheid! Wilt u weten hoe u zo ontspannen mogelijk op vakantie kunt gaan? Wij hebben veel tips voor uw op een rijtje gezet: van het inpakken van uw koffer tot het plannen van uw reis naar Schiphol.

Uw horloge verzetten

Verzet uw horloge alvast naar de tijd van uw vakantiebestemming, op deze manier kunt u alvast wennen aan de lokale tijd. Wat daarbij natuurlijk belangrijk is: houd u ook aan de tijd die uw horloge aangeeft! Wanneer u overdag actief blijft en pas gaat slapen als het op uw vakantiebestemming avond is, raakt u het snelst gewend aan de nieuwe tijd.

Veel drinken tijdens de vlucht

Natuurlijk is het altijd belangrijk om genoeg te water drinken, maar dit geldt dubbel en dwars in het vliegtuig. De lucht in het vliegtuig zorgt ervoor dat u sneller uitdroogt dan normaal, wat kan zorgen voor vermoeidheid: met weinig drinken werkt u een jetlag dus al in de hand. Alcoholhoudende dranken kunt u tijdens de vlucht beter vermijden.

Blijf bewegen

Blijf tijdens uw vlucht bewegen. Het lange zitten zorgt er namelijk voor dat de circulatie van uw bloed langzamer gaat, waardoor er zogenaamde ‘vliegtuigtrombose’ kan ontstaan. U kunt uw bloedsomloop stimuleren door af en toe een rondje te lopen door het vliegtuig of door wat oefeningen te doen op uw stoel. In het magazine van de luchtvaartmaatschappij staan bijna altijd tips voor deze oefeningen.

Wennen aan uw vakantiebestemming

En dan komt u aan op uw bestemming, de vakantie kan beginnen! Zorg er meteen voor dat u meedraait in het ritme van uw vakantieland. Ga dus vooral niet op bed liggen in uw hotelkamer als het midden op de dag is. Een heerlijke manier om wakker te blijven is het te voet verkennen van de omgeving, waar u onderweg de nodige pauzes kunt nemen op een terrasje. Voor u het weet is het ook op uw vakantieadres avond en kunt u genieten van een welverdiende nachtrust!

Reistips

Vakantie is heerlijk genieten van de mooiste bezienswaardigheden, het lekkere weer en de lokale culinaire specialiteiten. Stress voordat u op reis gaat is dan het laatste wat u wilt! Met onze reistips helpen wij u graag op weg naar een ontspannen start van uw reis: van het juist inpakken van uw koffer tot het voorkomen van een jetlag. Als u de praktische zaken goed geregeld heeft, kunt u straks optimaal genieten van uw vakantie!

Reisverzekering

U moet er natuurlijk niet aan denken, maar ook op vakantie kunt u voor onverwachte situaties komen te staan. Een verstuikte enkel, een zonnesteek of diefstal van uw portemonnee met paspoort; het kan u helaas ook tijdens uw vakantie overkomen. Dan is het belangrijk om te weten dat u goed verzekerd bent!

reistips-reisverzekering.jpg
Het is bij SRC verplicht om een reisverzekering af te sluiten

Een reisverzekering verplicht

Als u met SRC Reizen op vakantie gaat, dan is een reisverzekering verplicht. Heeft u dat niet? Geen zorgen, bij ons kunt u eenvoudig tijdens het (online) boekingsproces een reisverzekering, kortlopend of doorlopend, afsluiten. Heeft u uw reis al geboekt? Dan kunt u ons gewoon bellen en alsnog die (kortlopende) reisverzekering afsluiten. Want of u nu wilt of niet: een reisverzekering is bij ons, en overigens ook bij andere reisorganisaties, verplicht. SRC Reizen heeft een samenwerkingsovereenkomst met Unigarant Verzekeringen, een specialist in verzekeringen voor reis en recreatie. Zo weet u zeker dat als u bij ons een verzekering boekt, u goed verzekerd op pad gaat!

Waarom een reisverzekering?

Als u in Nederland op vakantie gaat, dan dekken de verzekeringen die u hier heeft, de kosten bij een eventueel ongeluk, diefstal of doktersbezoek. Voor het buitenland is dat anders: als er bij u bijvoorbeeld wat gestolen wordt, dan dekt de reisverzekering de kosten. Zorg wel dat u in dit geval een kopie van de aangifte krijgt! Of mocht uw koffer zoek raken: zorg er dan voor dat u een kopie van het vermissingsrapport van de luchthaven krijgt. Voor een dokters- of ziekenhuisbezoek geldt dat de medische kosten door uw zorgverzekering worden vergoed volgens Nederlandse standaarden: de eventuele meerkosten bijvoorbeeld voor de vervroegde reis naar Nederland kunt u verhalen op uw reisverzekering.

Het belangrijkste argument voor het afsluiten van een reisverzekering: het geeft u een gerust gevoel dat mocht er iets misgaan, u niet hoeft na te denken over eventuele vervelende financiële gevolgen.

Verzekeringsbewijs meenemen

Vergeet niet om het bewijs van uw reisverzekering meet te nemen. Stel dat er iets gestolen wordt, of u moet om andere redenen laten zien dat u verzekerd bent, dan is een verzekeringspasje of een kopie van het polisblad waarop staat dat u verzekerd bent, noodzakelijk. Het is ook een goed idee om van uw polisblad of reisverzekeringspasje een foto te maken met uw telefoon: zo heeft u het bewijs om handen dat u nodig heeft!