
Ontdek de Wiener secession
Reisleider Bart:
'Gouden ornamenten, kleurrijke bloemmotieven en gestileerde vormen… de uitbundige jugendstil kunt u in Wenen overal bewonderen. Rond 1900 bruiste de stad: onder de naam Wiener secession verzamelden grote kunstenaars als Gustav Klimt, Joseph M. Olbrich en Otto Wagner zich hier. Zij verafschuwden het hergebruik van bouwstijlen uit het verleden, zoals dat volop was gedaan bij de aanleg van de beroemde Ringstrasse. Zij zochten en vonden een eigen stijl, passend bij de nieuwe tijd.
Onder het motto De tijd zijn kunst, de kunst zijn vrijheid scheidden in 1897 negentien kunstenaars en architecten zich af van de gevestigde Weense kunstenaarsvereniging, het burgerlijke Künstlerhaus, en ontwikkelden een eigen vernieuwende stijl. Hun verenigingsgebouw, de Wiener secession van Josef Olbrich bij de Karlsplatz, is hier een prachtig voorbeeld van. In het toen nog keizerlijke Wenen waren de meeste mensen geshockeerd door de nieuwe vormen. Sommige schilderijen van Klimt mochten alleen achter een gordijn tentoongesteld worden, zo aanstootgevend werden ze gevonden. Toch kregen deze architecten en kunstenaars opdrachten en werd Otto Wagner zelfs benoemd tot stadsarchitect.
Wandelend door Wenen geniet u van al die rijk gedecoreerde bouwwerken. U ziet natuurlijk de Wiener secession met spectaculaire koepel van gouden bladeren en de prachtige paviljoens van Otto Wagner op het Karlsplatz. Op het Zentralfriedhof bekijkt u de grootse jugendstilkerk en u bezoekt de villa’s van Otto Wagner en Gustav Klimt. Natuurlijk bewondert u ook het meesterwerk ‘De Kus’ van Gustav Klimt in het Belvedere, een van de vele paleizen in de stad. De prachtige exposities in het Leopold Museum en het MAK maken uw beeld van Wenen rond 1900 compleet. Kortom, deze heerlijke kunstreis is een complete onderdompeling in de Weense jugendstil. Gaat u mee?’
De reis in het kort
Reisbeschrijving
dag 1: Naar Zuid-Duitsland
Vanuit de opstapplaatsen Amersfoort en Zevenaar rijden we naar Zuid-Duitsland, waar we in de avond bij ons overnachtingsadres nabij Neurenberg aankomen. (ca. 670 km)
dag 2: Naar de Oostenrijkse hoofdstad
We verlaten Zuid-Duitsland en rijden naar Wenen. Als de tijd het toelaat maken we na aankomst een stadsrondrit door de Oostenrijkse hoofdstad. Natuurlijk rijden we over de beroemde Ringstrasse, een pronkboulevard die aan het einde van de 19e eeuw, in de tijd van het Habsburgse keizerrijk, werd gebouwd. Vrijwel elk gebouw werd in een andere stijl opgetrokken. Men hergebruikte allerlei stijlen uit het verleden zoals de gotiek en de renaissance. Tegen deze neo-stijlen kwamen kunstenaars en architecten, zoals Gustav Klimt en Otto Wagner, in verzet. Zij zochten en vonden een eigen stijl, passend bij de nieuwe tijd. Voordat we hier morgen meer over horen, genieten we vandaag eerst van de indrukwekkende gebouwen, zoals het prachtige operahuis, het klassieke parlement en het sierlijke stadhuis. Tijdens de rondrit bekijken we ook het merkwaardige kleurrijke Hundertwasserhaus. Na deze eerste kennismaking rijden we naar ons hotel in Wenen, waar we vier nachten verblijven. ’s Avonds genieten we van een gezamenlijk diner in een typisch Weens 'Heuriger' restaurant. Deze huiselijke restaurants horen helemaal bij Wenen! Ze ontstonden in de 18e eeuw toen een wet het mogelijk maakte dat wijnboeren hun eigen wijn van dat jaar rechtstreeks aan de bevolking mochten verkopen. Zo ontstonden overal in de stad gezellige restaurants die naast hun eigen wijn ook allerlei gerechten gingen serveren. (ca. 460 km)
dag 3: Wiener secession en MAK
In de ochtend maken we een stadswandeling, waarbij de architectuur van rond 1900 centraal staat. Natuurlijk zien we het verenigingsgebouw van de Wiener secession, ontworpen in 1898 door de architect Joseph Maria Olbricht. Opvallend is de gouden koepel die uit duizenden vergulde laurierbladeren en honderden laurierbessen bestaat. In de volksmond kreeg de koepel al gauw de bijnaam 'de vergulde kool'. Boven de ingang van het gebouw staat in gouden letters het motto van de secession: ‘De tijd zijn kunst, de kunst zijn vrijheid’. Van architect Otto Wagner zien we op de Karlsplatz twee beroemde jugendstilpaviljoens. Deze stations van de inmiddels door de metro vervangen Weense Stadtbahn werden eind 19e eeuw geopend en laten prachtig de symbiose tussen functie en decoratie zien. In de middag brengen we een bezoek aan het Museum für angewandte Kunst, ook wel bekend als MAK. In dit museum voor toegepaste kunst kunt u prachtige collecties bekijken rond de thema’s ‘Wenen rond 1900’ en ‘Art nouveau – 100 jaar Thonet meubels’. (ca. 20 km)
dag 4: Zentralfriedhof, villa van Klimt en Leopold Museum
Op het Zentralfriedhof, met 2,5 km2 en ruim 300.000 graven en crypten een van de grootste begraafplaatsen van Europa, bezichtigen we de imposante Friedhofskirche zum Heiligen Karl Borromäus. In de koepelkerk, die werd ontworpen door Max Hegele, een leerling van Otto Wagner, genieten we van de beeldschone jugendstildecoraties die onder andere de indrukwekkende koepel sieren. Vervolgens gaan we naar het lommerrijke Hietzing, een van de welvarendste wijken van Wenen. Hier woonde en werkte Gustav Klimt van 1911 tot aan zijn dood in 1918 aan enkele van zijn belangrijkste werken. We dwalen door de neo-barokke villa van twee verdiepingen, waar het atelier en de ontvangstkamer naar de tijd van Klimt zijn gereconstrueerd. In de middag gaan we naar het Leopold Museum in het zogenaamde MuseumsQuartier. Dit museum heeft een prachtige vaste collectie met werken van Gustav Klimt en Egon Schiele en besteedt daarnaast uitgebreid aandacht aan het thema ‘Wenen rond 1900’. (ca. 40 km)
dag 5: De 'Kus' in het Belvedere en vrije middag
Het Belvedere bestaat uit twee oogstrelende barokpaleizen tussen uitgestrekte tuinen. Het Obere Belvedere bezit met 24 schilderijen de grootste collectie van het werk van Gustav Klimt, waaronder zijn bekendste werk 'De Kus'. Daarnaast geniet u ook hier van andere werken uit de jugendstil-periode. Als u na uw bezoek voor het wat hoger gelegen museum staat, ligt Wenen letterlijk aan uw voeten. Wellicht helpt dit uitzicht u om een keuze te maken voor de rest van de dag. Wandelt u richting de Hofburg en de Stephansdom met een koffiepauze bij Hotel Sacher, kiest u voor de kleurrijke Naschmarkt of gaat u terug naar het MuseumsQuartier om daar een van de vele Weense musea te bezoeken? (ca. 10 km)
dag 6: Wagner Villa I en naar Zuid-Duitsland
Voordat we onze terugreis aanvangen brengen we een bezoek aan een villa die Otto Wagner in 1888 voor zichzelf heeft laten bouwen, toen nog buiten de stad. Het werd later een trefpunt voor de kunstenaars van de Weense secession. Inmiddels is het een museum van Ernst Fuchs, een 20e-eeuwse Weense kunstenaar. Uit respect en waardering voor Wagner heeft hij de villa grotendeels in tact gelaten dan wel in oude stijl hersteld. Na dit laatste jugendstil-bezoek verlaten we Wenen en rijden we naar ons overnachtingshotel nabij Neurenburg. (ca. 460 km)
dag 7: Naar Nederland
In de ochtend vertrekken we richting Nederland, waar we aan het einde van de middag arriveren bij de opstapplaatsen. (ca. 670 km)
Opstapplaatsen / uitstapplaatsen
De opstapplaatsen en -tijden voor deze reis zijn:
Amersfoort | vertrek 08.30 uur Station NS
Tourbushalte, hoek B.Wuytierslaan/Stationsplein
Zevenaar | vertrek 09.30 uur Station NS
Stationsplein, voorzijde station
Aankomsttijd in Nederland
Wij streven ernaar om aan het einde van de middag/begin van de avond bij de uitstapplaatsen aan te komen zodat u nog in de gelegenheid bent om met het openbaar vervoer naar huis te reizen. Wij kunnen op voorhand hier echter geen tijdstip voor geven, aangezien dit afhankelijk is van het verkeer onderweg.
Extra overnachting
U kunt op eigen gelegenheid (met de auto of het openbaar vervoer) naar uw opstapplaats reizen. Als extra service bieden wij u de mogelijkheid om een extra overnachting voor en/of na uw vakantie te reserveren in NH Hotel Amersfoort.
Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.
Vluchttoeslag
Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!
Informatie over uw vliegreis
Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.
Hotels
Hieronder vindt u informatie over het hotel in Wenen, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in een ander, gelijkwaardig hotel. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens, ook voor de overnachtingshotels in Zuid-Duitsland.

Bekijk de website van Hotel Kaiser Franz Josef

Bekijk de website van Hotel Holiday Inn Vienna South
Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

Bekijk de website van NH Hotel Amersfoort
Deze reis wordt soms uitgevoerd met een kleiner reisgezelschap van maximaal 20 deelnemers. Indien dit van toepassing is wordt dit in bovenstaand overzicht met het blauwe icoon ‘Kleine groep’ vermeld.

Volg ons