050 - 3 123 123

Ontdek de Weense jugendstil

Reisleider Bart van Mierlo:
'Gouden ornamenten, kleurrijke bloemmotieven en gestileerde vormen… de uitbundige jugendstil kunt u in Wenen overal bewonderen. Rond 1900 bruiste de stad: onder de naam Wiener secession verzamelden grote kunstenaars zich hier. Zij verafschuwden het hergebruik van de bouwstijlen uit het verleden en ontwikkelde met succes een nieuwe stijl.

In Wenen had men bij de aanleg van Ringstrasse volop gebouwd in de stijl van bijvoorbeeld de renaissance en de gotiek. Gustav Klimt en zijn tijdgenoten vonden dit vreselijk. Zij zochten en vonden een eigen stijl, passend bij de nieuwe tijd. In het toen nog keizerlijke Wenen waren de meeste mensen hierdoor geshockeerd, maar toch kregen deze architecten opdrachten en werd Otto Wagner zelfs benoemd tot stadsarchitect.

Wandelend door Wenen geniet u van al die rijk gedecoreerde bouwwerken. Het verenigingsgebouw van de secession heeft bijvoorbeeld een spectaculaire koepel van gouden bladeren. Natuurlijk bewondert u ook het meesterwerk ‘De Kus’ van Gustav Klimt in het Belvedere, een van de vele paleizen in de stad.

Dit jaar ontdekt u naast de bekende Weense highlights nog veel meer jugendstil. 1918 was namelijk het jaar dat twee van grootste kunstenaars van de Weense jugendstil stierven: Klimt en Wagner. Wenen heeft de secession inmiddels in het hart gesloten en herdenkt hen in 2018 vol trots met speciale tentoonstellingen. U bezoekt deze in het Leopoldmuseum, het Wienmuseum en in de villa waar het atelier van Klimt was gevestigd. Dit is dus hét moment om u onder te dompelen in de Weense jugendstil!'

Pluspunten
rechtstreekse vluchten KLM
centraal gelegen hotel
4x ontbijt en 1x diner
optioneel dinerpakket
audiosysteem
de beste SRC-reisleider
inclusief 100% CO₂-compensatie
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
Kirche am Steinhof
‘De Kus’ in Belvedere
Wiener secession
Leopoldmuseum
Zentralfriedhof
Linke Wienzeile
Wagner Villa II
villa van Klimt
Wienmuseum
Karlsplatz
Reisleider Bart van Mierlo
SRC-reisleider sinds 2006
Favoriete plek: Villa Wagner II
Gouden ornamenten, kleurrijke bloemmotieven en gestileerde vormen… Tijdens deze reis verkent u met mij de Jugendstil in Wenen!
Ontmoet onze beste reisleiders in Oostenrijk
Reisleidster Wendy Fossen
Reisleidster sinds 2008
Reisleidster Léonie Wisse-De Waal
Reisleidster sinds 2002
Reisleider Theo Gerrits
Reisleider sinds 2007

De reis in het kort

Vlucht Amsterdam – Wenen
Stadsrondrit, jugendstilwandeling en Otto Wagner-tentoonstelling in het Wienmuseum
Zentralfriedhof en tentoonstellingen Klimt en Schiele in het Leopoldmuseum
Belvedere en vrije middag
Kirche am Steinhof en de villa's van Wagner en Klimt en terugvlucht

Reisbeschrijving

dag 1: Amsterdam – Wenen

We vliegen naar de Oostenrijkse hoofdstad. Na aankomst rijden we naar ons hotel nabij het bruisende centrum van Wenen voor een laat diner. (ca. 30 km)

dag 2: Secession in Wenen

Tijdens een uitgebreide stadsrondrit maken we kennis met de stad en zien we de beroemde Ringstrasse. Deze pronkboulevard werd aan het einde van de 19e eeuw gebouwd, in de tijd van het Habsburgse keizerrijk. Vrijwel elk gebouw werd in een andere stijl opgetrokken. Men hergebruikte allerlei stijlen uit het verleden zoals de gotiek en de renaissance. Hiertegen kwamen kunstenaars en architecten, zoals Gustav Klimt en Otto Wagner, in verzet. Zij zochten en vonden een eigen stijl, passend bij de nieuwe tijd. In het toen nog keizerlijke Wenen waren de meeste mensen hierdoor geshockeerd, maar toch kregen deze architecten opdrachten en werd Otto Wagner zelfs benoemd tot stadsarchitect. We maken een stadswandeling, waarbij de architectuur van rond 1900 centraal staat. Natuurlijk zien we het verenigingsgebouw van de secession, ontworpen door Olbricht, met de bijzondere gouden koepel. Van Otto Wagner zien we de beroemde jugendstilpanden aan de Linke Wienzeile en de paviljoens op de Karlsplatz. Hierna bezoeken we de tentoonstelling over het werk van Otto Wagner in het Wienmuseum. (ca. 20 km)

dag 3: Zentralfriedhof en tentoonstellingen Klimt en Schiele

Op het Zentralfriedhof, een van de grootste begraafplaatsen van Europa, bezichtigen we de imposante jugendstilkerk. De kerk werd ontworpen door Max Hegele, een leerling van Otto Wagner. Vervolgens gaan we naar het Leopoldmuseum, waar dit jaar een speciale Klimt-tentoonstelling is. Zijn ontwikkeling als kunstenaar wordt hier prachtig weergegeven: ook Klimt hergebruikte aanvankelijk historische stijlen, maar eindigde als belangrijkste vertegenwoordiger van de Weense jugendstil. Er is speciale aandacht voor zijn laatste meesterwerk ‘De bruid’. De schetsen voor dit werk laten zien dat Klimt uiteindelijk ook beïnvloed werd door het expressionisme. Dit zorgt voor een prachtige overgang naar de tweede tentoonstelling die in het Leopoldmuseum te zien is: het is namelijk ook 100 jaar geleden dat Egon Schiele, een van de belangrijkste expressionisten, stierf.

dag 4: De 'Kus' in het Belvedere en vrije middag

Het Belvedere bestaat uit twee oogstrelende barokpaleizen tussen uitgestrekte tuinen. Het Obere Belverdere bezit de grootste collectie van het werk van Gustav Klimt, waaronder zijn bekendste werk 'De Kus'. Als u na uw bezoek voor het wat hoger gelegen museum staat, ligt Wenen letterlijk aan uw voeten. Wellicht helpt dit uitzicht u om een keuze te maken voor de rest van de dag. Wandelt u richting de Stefansdom met een koffiepauze bij Sacher, kiest u voor de verschillende stadsparken in fraaie herfstkleuren, of bekijkt u nog een prachtige tentoonstelling over Wagner en zijn tijdgenoten in het Hofmobiliendepot?

dag 5: Kirche am Steinhof en de villa's van Wagner en Klimt

Vandaag gaan we met een touringcar op pad naar een aantal bijzondere jugendstilwerken die net buiten het centrum van Wenen liggen. De Kirche am Steinhof is een uitbundige jugendstilkerk gebouwd naar de ontwerpen van Otto Wagner op het terrein van een psychiatrische inrichting. Vervolgens bezoeken we een villa die Otto Wagner in 1888 voor zichzelf heeft laten bouwen, toen nog buiten de stad. Het werd later een trefpunt voor de kunstenaars van de Weense secession. Inmiddels is het een museum van Ernst Fuchs, een 20e-eeuwse Weense kunstenaar. Uit respect en waardering voor Wagner heeft hij de villa grotendeels in tact gelaten dan wel in oude stijl hersteld. We besluiten deze kleurrijke kunstreis met een bezoek aan de Villa van Klimt, met het atelier waar hij de laatste zeven jaar van zijn leven heeft gewerkt. Aan het einde van de middag worden we naar de luchthaven gebracht voor de terugvlucht naar Amsterdam. (ca. 40 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. in de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangegeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. In dat geval betaalt u, na uw (online) reservering, de toeslag voor deze extra's via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Klassiek concert in Wenen
Klassiek concert in Wenen
Genieten van prachtige muziek
Duur: gemiddeld 1½ tot 2 uur
Prijs: € 39,- tot € 89,- per persoon (exclusief de reis per openbaar vervoer)
Deelname opgeven bij boeking
Wenen: muziekstad bij uitstek! Een bezoek aan een concert kan hier dan ook zeker niet ontbreken. De exacte invulling van de excursie is afhankelijk van het aanbod. Meestal is het een bezoek aan een licht klassiek concert. De prijs is afhankelijk van het aanbod en de locatie.

Vluchtschema
klm.png

Amsterdam - Wenen17:15 - 19:05 uur
Wenen - Amsterdam19:55 - 21:45 uur

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrek vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotel

Hieronder vindt u informatie over het hotel, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in een ander, gelijkwaardig hotel. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Hotel Amedia in Wenen, Oostenrijk
Hotel Amedia - Wenen
Op slechts 4 metrohaltes van het bruisende centrum van Wenen ligt Hotel Amedia. In de directe omgeving van het hotels zijn verschillende winkels en restaurants te vinden. Het hotel beschikt onder andere over een 24-uursreceptie, een lift, een lobby en een bar. Tegen betaling kunt u gebruik maken van de spa. De kamers zijn voorzien van airconditioning, koffie- en theefaciliteiten, een tv en een badkamer met een bad of een douche, een toilet en een föhn. Als u alleen reist, dan verblijft u in een 2-persoonskamer voor alleengebruik.

Bekijk de website van Best Western Plus Hotel Amedia

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

Schipholhotel A4
Hotel Van der Valk Schiphol A4 - Hoofddorp
Begin uitgerust aan uw vakantie en reserveer een overnachting voor en/of na uw vakantie, voor een aantrekkelijke prijs! Hotel Schiphol A4 is een comfortabel 4-sterrenhotel met uitstekende kamers. Het hotel ligt op slechts 10 kilometer van Schiphol. Tussen 6.00 uur en 23.40 uur gaat er een shuttlebus van en naar de luchthaven. Als u buiten deze tijden reist, kunt u gebruikmaken van de nachtshuttleservice. U kunt uw auto gratis maximaal 31 dagen parkeren bij het hotel.
NB Ter plaatse dient u 6% aan toeristenbelasting te voldoen.

Bekijk de website van Schiphol Hotel A4

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers hebben het afgelopen jaar via enquêtes, mail, Facebook en brieven hun ervaringen over deze reis gegeven. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, mail, Facebook en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.
Reisverhalen van reizigers
Wilt u meer weten over uw vakantiebestemming? Lees dan de prachtige reisverhalen van onze reizigers. Zij schrijven over hun ervaringen en belevenissen tijdens een SRC-reis.
Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (57 dagen voor vertrek).
Maximaal 34 deelnemers.