050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
U reist in goed gezelschap
Veel tevreden reizigers

Ontdek de Wiener secession

Reisleider Bart:
'Gouden ornamenten, kleurrijke bloemmotieven en gestileerde vormen… de uitbundige jugendstil kunt u in Wenen overal bewonderen. Rond 1900 bruiste de stad: onder de naam Wiener secession verzamelden grote kunstenaars als Gustav Klimt, Joseph M. Olbrich en Otto Wagner zich hier. Zij verafschuwden het hergebruik van bouwstijlen uit het verleden, zoals dat volop was gedaan bij de aanleg van de beroemde Ringstrasse. Zij zochten en vonden een eigen stijl, passend bij de nieuwe tijd.

Onder het motto De tijd zijn kunst, de kunst zijn vrijheid scheidden in 1897 negentien kunstenaars en architecten zich af van de gevestigde Weense kunstenaarsvereniging, het burgerlijke Künstlerhaus, en ontwikkelden een eigen vernieuwende stijl. Hun verenigingsgebouw, de Wiener secession van Josef Olbrich bij de Karlsplatz, is hier een prachtig voorbeeld van. In het toen nog keizerlijke Wenen waren de meeste mensen geshockeerd door de nieuwe vormen. Sommige schilderijen van Klimt mochten alleen achter een gordijn tentoongesteld worden, zo aanstootgevend werden ze gevonden. Toch kregen deze architecten en kunstenaars opdrachten en werd Otto Wagner zelfs benoemd tot stadsarchitect.

Wandelend door Wenen geniet u van al die rijk gedecoreerde bouwwerken. U ziet natuurlijk de Wiener secession met spectaculaire koepel van gouden bladeren en de prachtige paviljoens van Otto Wagner op het Karlsplatz. Op het Zentralfriedhof bekijkt u de grootse jugendstilkerk en u bezoekt de villa’s van Otto Wagner en Gustav Klimt. Natuurlijk bewondert u ook het meesterwerk ‘De Kus’ van Gustav Klimt in het Belvedere, een van de vele paleizen in de stad. De prachtige exposities in het Leopold Museum en het MAK maken uw beeld van Wenen rond 1900 compleet. Kortom, deze heerlijke kunstreis is een complete onderdompeling in de Weense jugendstil. Gaat u mee?’

Pluspunten
vervoer in comfort class-touringcar
toeristenklassehotel in Zuid-Duitsland
centraal gelegen hotel in Wenen
6x ontbijt en 3x diner
e-book 70 tips voor Wenen
audiosysteem
de beste SRC-reisleider
inclusief 100% CO₂-compensatie
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
‘De Kus’ van Gustav Klimt in Belvedere
Wiener secession en Karlsplatz
Wagner Villa I en villa van Klimt
Leopold Museum en Mak-museum
Zentralfriedhof met jugendstilkerk
Linke Wienzeile
SRC-reisleider Bart
SRC-reisleider sinds 2006
Gouden ornamenten, kleurrijke bloemmotieven en gestileerde vormen… Tijdens deze reis verkent u met mij de Jugendstil in Wenen!
Ontmoet onze beste reisleiders in Oostenrijk
SRC-reisleidster Wendy
Reisleidster sinds 2008
SRC-reisleider Bart
Reisleider sinds 2006
SRC-reisleidster Léonie
Reisleidster sinds 2002
SRC-reisleider Theo
Reisleider sinds 2007
Reisleider Frans
Reisleider sinds 2019

De reis in het kort

Naar het hotel in of nabij Velburg, Zuid-Duitsland
Naar de Oostenrijkse hoofdstad en stadsrondrit door Wenen
Jugendstilwandeling met Wiener secession en Karlsplatz en bezoek MAK-museum
Zentralfriedhof, villa van Klimt en Leopold Museum
De 'Kus' in het Belvedere en vrije middag
Wagner Villa I en naar Velburg in Zuid-Duitsland
Terug naar Nederland

Reisbeschrijving

dag 1: Naar Zuid-Duitsland

Vanuit de opstapplaatsen Amersfoort en Zevenaar rijden we naar Zuid-Duitsland, waar we in de avond bij ons overnachtingsadres in of nabij Velburg aankomen. (ca. 670 km)

dag 2: Naar de Oostenrijkse hoofdstad

We verlaten Zuid-Duitsland en rijden naar Wenen. Als de tijd het toelaat maken we na aankomst een stadsrondrit door de Oostenrijkse hoofdstad. Natuurlijk rijden we over de beroemde Ringstrasse, een pronkboulevard die aan het einde van de 19e eeuw, in de tijd van het Habsburgse keizerrijk, werd gebouwd. Vrijwel elk gebouw werd in een andere stijl opgetrokken. Men hergebruikte allerlei stijlen uit het verleden zoals de gotiek en de renaissance. Tegen deze neo-stijlen kwamen kunstenaars en architecten, zoals Gustav Klimt en Otto Wagner, in verzet. Zij zochten en vonden een eigen stijl, passend bij de nieuwe tijd. Voordat we hier morgen meer over horen, genieten we vandaag eerst van de indrukwekkende gebouwen, zoals het prachtige operahuis, het klassieke parlement en het sierlijke stadhuis. Tijdens de rondrit bekijken we ook het merkwaardige kleurrijke Hundertwasserhaus. Na deze eerste kennismaking rijden we naar ons hotel in Wenen, waar we vier nachten verblijven. ’s Avonds genieten we van een gezamenlijk diner. (ca. 460 km)

dag 3: Wiener secession en MAK

In de ochtend maken we een stadswandeling, waarbij de architectuur van rond 1900 centraal staat. Natuurlijk zien we het verenigingsgebouw van de Wiener secession, ontworpen in 1898 door de architect Joseph Maria Olbricht. Opvallend is de gouden koepel die uit duizenden vergulde laurierbladeren en honderden laurierbessen bestaat. In de volksmond kreeg de koepel al gauw de bijnaam 'de vergulde kool'. Boven de ingang van het gebouw staat in gouden letters het motto van de secession: ‘De tijd zijn kunst, de kunst zijn vrijheid’. Van architect Otto Wagner zien we op de Karlsplatz twee beroemde jugendstilpaviljoens. Deze stations van de inmiddels door de metro vervangen Weense Stadtbahn werden eind 19e eeuw geopend en laten prachtig de symbiose tussen functie en decoratie zien. In de middag brengen we een bezoek aan het Museum für angewandte Kunst, ook wel bekend als MAK. In dit museum voor toegepaste kunst kunt u prachtige collecties bekijken rond de thema’s ‘Wenen rond 1900’ en ‘Art nouveau – 100 jaar Thonet meubels’. (ca. 20 km)

dag 4: Zentralfriedhof, villa van Klimt en Leopold Museum

Op het Zentralfriedhof, met 2,5 km2 en ruim 300.000 graven en crypten een van de grootste begraafplaatsen van Europa, bezichtigen we de imposante Friedhofskirche zum Heiligen Karl Borromäus. In de koepelkerk, die werd ontworpen door Max Hegele, een leerling van Otto Wagner, genieten we van de beeldschone jugendstildecoraties die onder andere de indrukwekkende koepel sieren. Vervolgens gaan we naar het lommerrijke Hietzing, een van de welvarendste wijken van Wenen. Hier woonde en werkte Gustav Klimt van 1911 tot aan zijn dood in 1918 aan enkele van zijn belangrijkste werken. We dwalen door de neo-barokke villa van twee verdiepingen, waar het atelier en de ontvangstkamer naar de tijd van Klimt zijn gereconstrueerd. In de middag gaan we naar het Leopold Museum in het zogenaamde MuseumsQuartier. Dit museum heeft een prachtige vaste collectie met werken van Gustav Klimt en Egon Schiele en besteedt daarnaast uitgebreid aandacht aan het thema ‘Wenen rond 1900’. (ca. 40 km)

dag 5: De 'Kus' in het Belvedere en vrije middag

Het Belvedere bestaat uit twee oogstrelende barokpaleizen tussen uitgestrekte tuinen. Het Obere Belvedere bezit met 24 schilderijen de grootste collectie van het werk van Gustav Klimt, waaronder zijn bekendste werk 'De Kus'. Daarnaast geniet u ook hier van andere werken uit de jugendstil-periode. Als u na uw bezoek voor het wat hoger gelegen museum staat, ligt Wenen letterlijk aan uw voeten. Wellicht helpt dit uitzicht u om een keuze te maken voor de rest van de dag. Wandelt u richting de Hofburg en de Stephansdom met een koffiepauze bij Hotel Sacher, kiest u voor de kleurrijke Naschmarkt of gaat u terug naar het MuseumsQuartier om daar een van de vele Weense musea te bezoeken? (ca. 10 km)

NB. Van 3 februari tot 29 mei 2023 is de tentoonstelling 'Klimt. Inspired by Van Gogh, Rodin, Matisse...' te bewonderen in het Belvedere. De samenwerking tussen het Van Gogh Museum in Amsterdam en het Weense Belvedere laat zien hoe Gustav Klimt geïnspireerd werd door onder anderen Vincent van Gogh.

dag 6: Wagner Villa I en naar Zuid-Duitsland

Voordat we onze terugreis aanvangen brengen we een bezoek aan een villa die Otto Wagner in 1888 voor zichzelf heeft laten bouwen, toen nog buiten de stad. Het werd later een trefpunt voor de kunstenaars van de Weense secession. Inmiddels is het een museum van Ernst Fuchs, een 20e-eeuwse Weense kunstenaar. Uit respect en waardering voor Wagner heeft hij de villa grotendeels in tact gelaten dan wel in oude stijl hersteld. Na dit laatste jugendstil-bezoek verlaten we Wenen en rijden we naar ons overnachtingshotel in of nabij Velburg. (ca. 460 km)

dag 7: Naar Nederland

In de ochtend vertrekken we richting Nederland, waar we aan het einde van de middag arriveren bij de opstapplaatsen. (ca. 670 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. In de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt echter dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. Het kan dan zijn dat u de kosten voor de excursie direct na uw (online) reservering via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen dient te betalen. In andere gevallen betaalt u ter plaatse aan de reisleider. Per excursie staat vermeld welke werkwijze gevolgd wordt.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Opstapplaatsen

De opstapplaatsen voor deze reis zijn:
Amersfoort | vertrek 08.30 uur Station NS
Tourbushalte, hoek B.Wuytierslaan/Stationsplein
Zevenaar | vertrek 09.30 uur Station NS
Stationsplein, voorzijde station

U kunt op eigen gelegenheid (met de auto of het openbaar vervoer) naar uw opstapplaats reizen. Als extra service bieden wij u de mogelijkheid om een extra overnachting voor en/of na uw vakantie te reserveren in een hotel nabij de opstapplaats. Hieronder vindt u meer informatie over dit hotel.

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrekt vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotels

Hieronder vindt u informatie over het hotel, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in een ander, gelijkwaardig hotel. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Hotel Schuster
Hotel Schuster - Greding
Hotel Schuster ligt in Greding, op 30 minuten rijden van Neurenberg en Ingolstadt. Er zijn verschillende bars en restaurants op loopafstand van het hotel. Het hotel beschikt over gratis parkeergelegenheid, een lift, een restaurant, een terras, een spa en gratis wifi. Alle kamers beschikken over een tv en een badkamer met een toilet, een bad en/of een douche en een föhn.

Bekijk de website van Hotel Schuster
Simm's Hotel Wien in Wenen, Oostenrijk
Hotel Simm's Vienna - Wenen
Het moderne, met een architectuurprijs bekroonde, Simm’s Hotel Wien ligt op 4.800 meter van de Stephansdom. Op 80 meter van het hotel is een metrostation vanwaar u in 12 minuten, zonder overstap, de Stephansplatz in het centrum bereikt. Met de tram die tegenover het hotel stopt, reist u in 15 minuten naar het Belvedere-paleis. In de directe omgeving van het hotel vindt u een aantal bars, restaurants en winkels. Het hotel zelf beschikt over een bar, een 24-uurs receptie en een lift. In het hele hotel kunt u gratis gebruikmaken van wifi. De comfortabele airconditioned kamers hebben een kluisje, een minibar, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een toilet en een bad of een douche.

Bekijk de website van Simm's Hotel Wien
Novina Hotel Südwestpark in Nürnberg, Duitsland
Hotel Novina Südwestpark - Nürnberg
Dit hotel ligt in het groene zakenpark van Nürnberg, op 20 minuten rijden van het centrum van de stad. Het hotel beschikt over een restaurant, een sauna en een fitnesscentrum. Er is een lift aanwezig en u kunt gratis gebruikmaken van wifi. De hotelkamers zijn voorzien van airconditioning, een bureau, een koelkast, een tv en een badkamer met een douche en een toilet.

Bekijk de website van Novina Hotel Südwestpark

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

NH Hotel Amersfoort
Hotel NH Amersfoort - Amersfoort
NH Hotel Amersfoort ligt op 5 minuten loopafstand van zowel het stadscentrum als het station. Het hotel beschikt over een restaurant, een bar, een terras, een 24-uurs receptie, een lift, wifi in de openbare ruimtes, een kluis, een wekservice en parkeergelegenheid (tegen betaling). De kamers zijn voorzien van een tv, airconditioning, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een bad of een douche, een toilet en een föhn. Het ontbijt wordt van maandag t/m vrijdag geserveerd van 7.00 - 10.00 uur, op zaterdag van 8.00 - 11.00 uur en op zondag en feestdagen van 8.00 - 12.00 uur.

Bekijk de website van NH Hotel Amersfoort

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers delen via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven regelmatig hun ervaringen met ons over deze reis. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.

Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (30 dagen voor vertrek)
Maximaal 34 deelnemers.

Deze reis wordt soms uitgevoerd met een kleiner reisgezelschap van maximaal 20 deelnemers. Indien dit van toepassing is wordt dit in bovenstaand overzicht met het blauwe icoon ‘Kleine groep’ vermeld.
Direct na boeking ontvangt u van ons een e-mail met de bevestiging en het boekingsnummer. Vervolgens ontvangt u binnen een werkdag de factuur. U kunt tijdens uw boeking de (aan)betaling via Ideal voldoen of achteraf via de instructies die u bij de factuur ontvangt.
ANVRSGRCalamiteitenfondsiDeal
Boek uw reis bij SRC Reizen
Veilig boeken via onze beveiligde verbinding
De CO₂-uitstoot van uw reis wordt door SRC Reizen 100% gecompenseerd
Reis veilig met het SRC-coronaprotocol