050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Litouwen

Rondreis Litouwen - Geschiedenis en mysterie

Litouwen ademt geschiedenis en mysterie. Op een rondreis door Litouwen, de zuidelijkste en de grootste van de drie Baltische staten, bewondert u charmante steden, prachtige meren en bossen, stoere kastelen, orthodoxe kerkjes en een bijzonder bedevaartsoord. Net als in de twee andere Baltische landen, Estland en Letland, zult u het gevoel hebben en dat u er al eerder bent geweest. Het voelt bekend! En dat komt doordat de geschiedenis van Litouwen meer met het noordoosten van Europa is verbonden dan met Rusland! De Hanze verbond zo veel steden langs de Oostzee, dat ze hun verleden delen!

Toch zult u tijdens een rondreis door Litouwen niet alleen sporen ontdekken van dit rijke middeleeuws verleden. Ook het Sovjet-verleden is nog altijd aanwezig. Maar ook hier laat Litouwen zien dat het verleden levend is. Zo verrijzen er in de Litouwse hoofdstad Vilnius tussen de oude communistische partijgebouwen glimmende wolkenkrabbers en bewondert u in de omgeving van het parlement een monument ter nagedachtenis aan de roerige onafhankelijkheidsstrijd van 1991. Ook resten van de barricades die door het volk waren opgeworpen tegen de Sovjettroepen, met leuzen als 'generaals horen thuis in de dierentuin' maken deel uit van het straatbeeld. Een rondreis door Litouwen heeft u dus veel verrassends te bieden!

Ontdek de pracht van Vinius op een rondreis door Litouwen

Breng tijdens uw rondreis door Litouwen zeker een bezoek aan het heuvelachtige Vilnius: het centrum van de Litouwse cultuur en een van de mooiste steden van Oost-Europa. Vilnius wordt gedomineerd door de achthoekige Gediminotoren en de prachtige Annakerk wist zelfs Napoleon te ontroeren! Hier wisselen oude, kronkelige straatjes schilderachtige binnenplaatsen en rustige parken elkaar af. Vilnius heeft op de linkeroever van de rivier de Neris een grote historische binnenstad met meer dan veertig kerken. Dit gebied staat sinds 1994 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Langs de Gedimino-boulevard vindt u belangrijke bezienswaardigheden van Litouwen, zoals het parlement, de regeringsgebouwen, de nationale bank, de nationale bibliotheek, het nationaal theater en het constitutionele hof.

Wandel tijdens uw kennismaking met Vilnius zeker door de benedenstad. Hier bewondert u de beroemde Poort der Dageraadde 16e-eeuwse universiteit, de gotische Sint Annakerk en de imposante kathedraal. Voor de kathedraal ligt de beroemde wondersteen. Hier eindigde op 23 augustus 1989 een onafgebroken menselijke keten van 600 kilometer van Tallinn naar Vilnius, waarmee de Balten demonstreerden voor hun vrijheid. Een protest dat bijdroeg aan de val van het IJzeren Gordijn in dat zelfde jaar en uiteindelijk succesvol werd in de onafhankelijkheid van Litouwen in 1991. Naast alle cultuur en historie kunt u in Vilnius ook heerlijk winkelen, slenteren door kleine straatjes, neerstrijken op een terras en genietenvan de plaatselijke culinaire hoogstandjes. Kortom, uw bezoek aan Vilnius is een hoogtepunt van uw rondreis door Litouwen.

Beleef meer op een rondreis naar Litouwen

Een indrukwekkende bezienswaardigheid tijdens uw rondreis in Litouwen is de Kruisberg bij Siauliai. De Kruisberg heeft een eeuwenoude religieuze én politieke betekenis. Op de heuvel staan honderdduizenden kruisen dicht tegen elkaar. Al zeven eeuwen lang worden er nieuwe bij geplaatst: vanklein tot groot, van rijk versierd met edelmetalen tot simpele houten kruisen of kitscherige van plastic. Het is een indrukwekkend gezicht! Zeker als u uw realiseert dat in de Sovjettijd dit symbool van verzet tegen de onderdrukking meermaals werd platgewalst: ondanks bewaking groeide de Kruisberg door.

Breng tijdens uw rondreis door Litouwen ook een bezoek aan de stad Kaunas. Deze stad ligt op ongeveer 100 kilometer afstand van de hoofdstad Vilnius en staat boordevol culturele bezienswaardigheden, waaronder een aantal musea. In het oude centrum kunt u ongestoord door de autovrije Laisves-straat wandelen. Aan de rivieroever van de stad ligt een middeleeuws kasteel dat in 2010 en 2011 zwaar gereconstrueerd is. Zo kunt u nu in de ronde toren een bezoek brengen aan een kunstgalerie.

Bij het Litouwse Galvemeer kan de natuurliefhebber zijn hart ophalen. Dit meer heeft vele eilandjes, waar u tijdens een boottocht langs vaart en een bezoek aan kunt brengen. Op een eiland in meer vlak bij het stadje Trakai ligt het prachtige middeleeuwse Trakaikasteel, een must see die u op uw rondreis door Litouwen niet mag missen. De bouw begon halverwege de 14e eeuw als verdediging tegen de erfvijand van Litouwen, de Duitse Orde. Later werd het kasteel de woonresidentie van de grootvorst van Litouwen en het zomerpaleis voor de koningen van Polen. De tijd een oorlogen hebben zeker effect gehad op de staat van het kasteel, maar na verschillende restauraties is het weer prachtig in oude glorie hersteld.

Boek uw rondreis naar Litouwen bij SRC Reizen

Al 40 jaar is SRC Reizen gespecialiseerd in het samenstellen van culturele groepsreizen. Zo’n twintig ervaren medewerkers met passie voor hun vak, voor reizen én voor hun gasten werken elke dag hard om uw vakantie te laten slagen! Die inzet wordt beloond door onze reizigers. We krijgen veel complimenten en onze gasten keren regelmatig terug voor een volgende reis. Deze tevredenheid is weer te geven in sterren. Op de onafhankelijke beoordelingssite Trustpilot krijgen we mooie beoordelingen van onze reizigers: gemiddeld 4,5 van de 5 sterren. Als onafhankelijke Groningse touroperator zijn we uiteraard ook aangesloten bij de twee belangrijkste organisaties die de rechten van de reizigers behartigen, de SGR en de ANVR. Kortom, bij SRC Reizen is uw vakantie naar Litouwen in vertrouwde handen. Dus wacht niet langer en boek een groepsreis naar Litouwen bij SRC Reizen. U zult niet teleurgesteld worden!

Bekijk alle reizen naar Litouwen