050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

10 stijlvolle koffiehuizen om heerlijk koffie te drinken

Door reisexpert Mireille | 24-06-2020

Het nieuws over het zwarte hete water dat werd getrokken van een boon die ‘kahvé’ heette, bereikte Venetië in 1585. In eerste instantie was koffie alleen als medicinale drank te koop in de apotheken, maar al snel leerden men de stimulerende werking van koffie waarderen. Overal in Italië werden speciale koffiehuizen geopend. Een nieuwe traditie was geboren!

Niet alleen in Italië kunt u stijlvol koffiedrinken, maar er zijn nog veel meer bijzondere plekken voor een heerlijk kopje koffie met iets lekkers!

Italiaanse grandeur

1. Caffè Florian | Venetië

Caffè Florian op Piazza San Marco in Venetië is het oudste en bekendste café van Italië. De bar onder de zuilengalerijen van het Piazza San Marco opende zijn deuren in 1720, onder de naam Caffè alla Venezia Trionfante. De huidige naam is een eerbetoon aan de eerste eigenaar, Floriano Francesconi. Door de eeuwen heen bezochten Charles Dickens, Henry James, Lord Byron, Goethe, Marcel Proust, Casanova en talloze andere beroemdheden het café en het is dan ook altijd een favoriete plek geweest van beroemdheden. De historie is in elk detail te zien: talloze fresco’s en spiegels en mooi gestoffeerde stoelen rond de marmeren tafeltjes. Prachtig gedecoreerd dus en met een grootse uitstraling en ook nog eens uitstekende koffie! De prijzen zijn hoog, maar dan wordt uw koffie wel geserveerd op een zilveren dienblad.

2. Antico Caffè Greco | Rome

Het Antico Caffè Greco is het oudste café van Rome en de tweede oudste van Italië, na Caffè Florian in Venetië. Al sinds de opening in 1760 is het café gevestigd in de Via dei Condotti, tegenwoordig een chique winkelstraat vlak bij de Spaanse Trappen. Op deze plek kwam een keur aan persoonlijkheden en literaire figuren voorbij. Goethe, Schopenhauer, Stendhal, Keats, Lord Byron, Henrik Ibsen, Hans Christian Andersen en Richard Wagner, om maar enkele te noemen, dronken hier hun kopje koffie. Volgens de overlevering vond hier ook de geboorte van de espresso plaats. Toen rond 1800 de prijs van koffie enorm steeg, besloot de barman van het café de heerlijke drank voortaan in veel kleinere kopjes te schenken.

3. Caffè Gambrinus | Napels

Als u in Napels bent dan is Caffè Gambrinus aan de Via Chiaia dé plek om in goed gezelschap stijlvol koffie te drinken. Dit beroemde literaire café uit 1860 is door de tweede eigenaar Mario Vacca in 1890 geheel ingericht in de liberty-stijl (art nouveau). De muren zijn gedecoreerd door vooraanstaande schilders uit die tijd. Het café werd na opening al snel het trefpunt van politici, kunstenaars en schrijvers, onder wie Gabriele D'Annunzio, Filippo Tommaso Marinetti, Guy de Paupassant en Oscar Wilde, en de plaatselijke componisten Roberto Murolo en Giovanni Bovio. Toen dit literaire café steeds vaker werd bezocht door tegenstanders van het fascistische regime, moest het sluiten. Hierop volgde een lange periode van verval en verwaarlozing. Gelukkig is het overdadige 'belle époques'-decor gerestaureerd en wordt het café weer veel bezocht. Zo dronken paus Franciscus en vele andere beroemdheden hier hun koffie.


Literaire koffiehuizen

4. Café Gerbeaud | Boedapest

Een bezoek aan Boedapest kan niet voorbijgaan zonder dat u een koffiehuis bezocht heeft. De stad telt meerdere legendarische koffiehuizen, en een daarvan is Gerbeaud. Behalve een sociale en culinaire rol hebben de koffiehuizen ook aan de wieg gestaan van menig boek, lied of toneelstuk. Schrijvers zaten hele dagen in de koffiehuizen om te schrijven. In 1858 opende koffiehuis Gerbeaud haar deuren aan Vörösmarty tér 7-8. Wie Gerbeaud bezoekt die mag zich welkom heten in een prachtige klassieke inrichting. U waant je meteen terug in de 19e eeuw. Bij goed weer kiezen de meeste gasten er overigens voor om buiten op het terras te zitten. Op die manier kunt u meegenieten van het levendige plein Vörösmarty tér.

5. Café Slavia | Praag

Koffie drinken bij ‘Café Slavia’, in de volksmond ‘Kavárna Slavia’ in Praag is een feestje: in een stijlvolle art deco-omgeving geniet u van een adembenemend uitzicht op de Praagse Burcht. Kavarna Slavia is niet zomaar een café. Sinds eind 19e eeuw is het een favoriete literaire salon voor schrijvers, dichters, kunstenaars, politici en filosofen. Een plek waar ideeën gedeeld werden. Dit was ook de plaats waar in de beginjaren van de 20e eeuw de Tsjechische avant-garde elkaar ontmoette en waar tijdens het communistische regime de dissidenten bijeenkwamen. Het café beschikt ook over een goed arsenaal aan anekdotes over de filosoof en schrijver Franz Kafka, wiens werk als een van de meest invloedrijke in de wereldliteratuur wordt beschouwd.

6. Grand Café | Oslo

Het Grand Café zit al sinds 1874 op de Karl Johansstraat in Oslo en was vanaf het begin het ontmoetingspunt voor de intellectuelen van Noorwegen. Hier dineerde regelmatig de Noorse toneelschrijver Henrik Ibsen en zelfs William Shakespeare. Volgens de verhalen las Ibsen aan de elegante tafels de dagbladen en bedacht hier de personages voor zijn werken geïnspireerd op cafébezoekers. Ook de expressionistische schilder Edvard Munch bracht graag tijd door in het Grand Café. Hij schilderde zelfs een portret van Ibsen in deze entourage. Het budget van Munch was overigens wel iets krapper dan dat van Ibsen. Ze zeggen dat Munch zijn diners probeerde te betalen met enkele van zijn kunstwerken wat nu niet meer nodig zou zijn…

7. Café A Brasileira | Lissabon

Voor een heerlijk kopje Braziliaanse koffie kunt u terecht in het Café A Brasileira, een van de oudste cafés van Lissabon. Hier kwamen de Portugese schrijvers Fernando Pessoa, Aquilino Ribeiro en Alfredo Pimenta van gedachten wisselen en inspiratie op doen. Fernando Pessoa zit nog altijd buiten op het terras, in brons gegoten, klaar voor een bica (espresso). A Brasileira was het eerste café in Lissabon dat een bica verkocht. Het wondermooie interieur in art deco-stijl met talloze kandelaars en veel glas is nog altijd uitnodigend. De stijlvolle aankleding en de rijke historie zorgen ervoor dat het er altijd druk is.



Koffie en meer

8. Café Drechsler | Wenen

De geschiedenis van Drechsler gaat terug tot 1919 toen Engelbert Drechsler op een geweldige locatie direct naast de Naschmarkt en Theater an der Wien een koffiehuis opende. Drie generaties Drechsler bleven hier actief waarbij Engelbert III zich een legendarische reputatie verwierf door ’s morgens om 04.00 te openen om nachtbrakers de gelegenheid te geven hier de nieuwe dag te beginnen met een heerlijk ontbijt. Naast Kaffee mit Kuchen, of in dit geval een Wiener Mélange met een Sachertorte kunt u hier ook genieten van traditionele Weense gerechten.

9. Café Niederegger | Lübeck

Of u nu wel of niet een liefhebber van marsepein bent: als u in Lübeck bent, dan moet u echt koffie drinken bij Café Niederegger! Op deze plek, vlak achter het beroemde raadhuis, bevindt zich een waar marsepeinparadijs. Niederegger, een familiebedrijf dat in het begin van de 19e eeuw is opgericht, is een van de beste marsepeinproducenten ter wereld. Loop helemaal door de winkel heen en achter en boven is een café waar u heerlijk kunt zitten met een kopje koffie en een lekker taartje met marsepein. Geen zoetekauw? Op de tweede verdieping van het pand bevindt zich een marsepeinmuseum: ook voor de niet-liefhebbers een ontzettend leuke plek om te bezoeken!

10. The Elephant House | Edinburgh

Een wat jonger café is The Elephant House in het centrum van Edinburgh op de 21 de George IV Bridge. Deze plek heeft een cultstatus voor de diehard ‘Potterheads’, omdat in dit theehuis de nu megaberoemde schrijfster J.K. Rowling een groot deel van de succesvolle Harry Potter boeken schreef. Als haar baby, na een fikse wandeling door de straten van Edinburgh eindelijk in slaap was gevallen, ging ze naar dit café om aan haar boek te werken. Niet alleen Rowling schreef in hier, ook Ian Rankin, schrijver van de boeken over inspecteur John Rebus en Alexander McCall Smith, bekend van Het beste damesdetectivebureau deden hier inspiratie op.


Reis naar de mooiste koffiehuizen in de mooiste Europese steden

In een van deze koffiehuizen genieten van een heerlijke koffie?

Bekijk onze reizen

Meer reisverhalen

Niet alleen in Italië kunt u stijlvol koffiedrinken, maar er zijn nog veel meer bijzondere plekken voor een heerlijk kopje koffie met iets lekkers!