050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
U reist in goed gezelschap
Veel tevreden reizigers
U bent hier: Home | Geschiedenis van SRC

Geschiedenis van SRC

Wilt u wat meer weten over de historie van dit bedrijf, dat inmiddels meer dan 39 jaar bestaat? Hieronder beschrijven we enkele momenten uit onze geschiedenis.

Sinds 15 november 1983

Nadat Wibo Anema, oprichter van SRC, in februari 1981 een eerste reis naar de Costa Brava voor vrienden en studenten met succes had georganiseerd en ook enkele wintersportreizen vanuit zijn studentenkamer ontwikkelde, schreef hij op 15 november 1983 de StudentenReisClub in bij de Kamer van Koophandel. In de loop van de jaren 80 groeide de Studentenreisclub uit tot een geduchte concurrent van de NBBS, het reisbureau dat tot die tijd vrijwel de enige aanbieder was van wintersportreizen voor jongeren en studenten.

In deze jaren organiseerden we ook een heel scala aan zomervakanties voor jongeren: campingvakanties met ingerichte bungalowtenten, vliegvakanties naar de zon, paardrijvakanties, culturele zwerfvakanties, kanovakanties en fietsvakanties. Op een bepaald moment waren we zelfs de grootste aanbieder van fietsbusvervoer door Europa.

In het voorjaar van 1984 ontmoette Wibo Anema Gabriella Szigetvari in Boedapest. Ze had, als dochter van een Hongaarse diplomaat, in Den Haag de Nederlandse taal geleerd. Met haar organiseerde SRC de eerste stedenreis naar Boedapest. Na Boedapest volgden ook nachtbusreizen naar Praag, Florence en Rome. De Berlijnse Muur viel kort nadat wij de telex voor de fax hadden omgeruild enn onze Olivetti-computer voor een netwerk, zodat iedere medewerker over een eigen pc kon beschikken. En dat was maar goed ook: de val van de Muur en de Fluwelen Revolutie in Praag zorgden voor een enorme toename van de belangstelling voor deze prachtige stad en voor onze andere reisbestemmingen achter het IJzeren Gordijn.

Groei van SRC Reizen

Omdat allang niet meer alleen jongeren onze bussen bevolkten, veranderden we de naam Studentenreisclub in 1987 in ‘SRC-Reizen’, wat jaren later de Speciale Reizen Centrale werd. Wat we in Oost-Europa deden, kon natuurlijk ook in andere landen. Italië, Egypte, Rusland en Cyprus werden aan ons aanbod toegevoegd.

1992 was een topjaar waarin onze omzet verdubbelde. Ook verhuisden we in dit jaar naar de Oude Boteringestraat 37-39, naar een pand dat voor ons grondig werd verbouwd. Om ons verder te specialiseren in de steeds meer concurrerende reismarkt, bedachten we in 1995 het woord 'cultuurvakanties' als titel voor ons reisconcept. We besloten in het verlengde hiervan ook verder te gaan onder de naam SRC-Cultuurvakanties. In de jaren die volgden werd onze reisorganisatie verder geprofessionaliseerd en uitgebouwd tot een uitzonderlijk kwaliteitslabel.

Inmiddels was SRC 100% dochter geworden van OAD. We hadden voor onze vliegreizen een grote partner nodig om voordeliger vliegtickets te kunnen inkopen. Helaas ging OAD in september 2013 failliet. Als gezond onderdeel van de holding kon SRC binnen enkele dagen een doorstart maken onder de oude eigenaar, Wibo. De naam werd gewijzigd naar SRC Reizen, aan de kwaliteit van de reizen werd niets gewijzigd. Nadat hij enkele jaren de dagelijkse leiding over het bedrijf had, is sinds halverwege 2018 Sietske onze algemeen directeur.

Brochures door de jaren heen
Onze prachtige brochures door de jaren heen