050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

Geschiedenis van SRC Reizen

De opkomst van SRC Reizen begon in 1981, gedreven door het verlangen van Wibo Anema naar een vakantie in Spanje, maar met beperkte financiële middelen. Zijn vindingrijkheid leidde tot het huren van een bus waarin hij vrienden en (mede)studenten tegen betaling verwelkomde, waardoor hij zelf van een voordelige vakantie aan de Costa Brava kon genieten. Dit initiatief groeide snel uit tot een succesvolle onderneming.

Sinds 15 november 1983

In oktober 1983 lanceerde Anema zijn eerste wintersportreis naar Hotel Römerhof in Oostenrijk, met succesvolle werving vanuit zijn studentenkamer. De StudentenReisClub was een feit en op 15 november 1983 schreef Wibo zijn reisorganisatie in bij de Kamer van Koophandel. In de loop van de jaren 80 groeide de Studentenreisclub uit tot een geduchte concurrent van de NBBS, het reisbureau dat tot die tijd vrijwel de enige aanbieder was van wintersportreizen voor jongeren en studenten. In deze jaren organiseerden we ook een heel scala aan zomervakanties voor jongeren: campingvakanties met ingerichte bungalowtenten, vliegvakanties naar de zon, paardrijvakanties, culturele zwerfvakanties, kanovakanties en fietsvakanties. Op een bepaald moment waren we zelfs de grootste aanbieder van fietsbusvervoer door Europa.Van jongerenreizen naar Speciale Reizen Centrale

In het voorjaar van 1984 ontmoette Wibo Anema Gabriella Szigetvari in Boedapest. Ze had, als dochter van een Hongaarse diplomaat, in Den Haag de Nederlandse taal geleerd. Met haar organiseerde Wibo de eerste stedenreis naar Boedapest. Na Boedapest volgden ook nachtbusreizen naar Praag, Florence en Rome. Omdat allang niet meer alleen jongeren onze bussen bevolkten, veranderden we de naam Studentenreisclub in 1987 in ‘SRC-Reizen’, wat jaren later de Speciale Reizen Centrale werd. De Berlijnse Muur viel kort nadat wij de telex voor de fax hadden omgeruild en onze Olivetti-computer voor een netwerk, zodat iedere medewerker over een eigen pc kon beschikken.

En dat was maar goed ook: de val van de Muur en de Fluwelen Revolutie in Praag zorgden voor een enorme toename van de belangstelling voor deze prachtige stad en voor onze andere reisbestemmingen achter het IJzeren Gordijn. SRC was in die jaren marktleider op deze landen en bracht elke week honderden gasten naar het prachtige Praag. In 1992 opende Wibo een eigen hotel in deze stad. Wat we in Oost-Europa deden, kon natuurlijk ook in andere landen. Italië, China, Rusland, Egypte en Cyprus werden aan ons aanbod toegevoegd.Van SRC-Cultuurvakanties naar SRC Reizen

1992 was een topjaar waarin onze omzet verdubbelde. Ook verhuisden we in dit jaar naar de Oude Boteringestraat 37-39, naar een pand dat voor ons grondig werd verbouwd. Om ons verder te specialiseren in de steeds meer concurrerende reismarkt, bedachten we in 1995 het woord 'cultuurvakanties' als titel voor ons reisconcept. We besloten in het verlengde hiervan ook verder te gaan onder de naam SRC-Cultuurvakanties. In de jaren die volgden werd onze reisorganisatie verder geprofessionaliseerd en uitgebouwd tot een uitzonderlijk kwaliteitslabel.

In die jaren verkocht Wibo in delen zijn aandelen aan de OAD Groep. We hadden voor onze vliegreizen een grote partner nodig om voordeliger vliegtickets te kunnen inkopen en ook voor onze busreizen was de samenwerking met Oad een logische keuze. Op 1 november 2002 werd SRC 100% dochter van de OAD Groep. Helaas ging OAD in september 2013 failliet en sleurde ons mee in het grootste faillissement uit de reisbranche. Als gezond onderdeel van de holding kon SRC gelukkig binnen enkele dagen een doorstart maken onder de oude eigenaar, Wibo Anema. Ons 30-jarig jubileum hebben we in december 2013 uitgebreid gevierd met een nieuw logo en de opening van ons eigen SRC-Reiscafé.

De 10 jaar die volgden waren niet altijd even makkelijk. SRC bleek niet zo'n winstgevend bedrijf als de OAD-cijfers deden vermoeden. In 2015 was een reorganisatie onvermijdelijk. Maar we gingen door. De naam werd gewijzigd naar SRC Reizen en naast de groepsreizen gingen we ook individuele reizen aanbieden. Aan de kwaliteit van de reizen werd niets gewijzigd. Nadat Wibo enkele jaren de dagelijkse leiding over het bedrijf had, is sinds halverwege 2018 Sietske van der Maat onze algemeen directeur. Met haar aan het roer hebben we de moeilijke corona-jaren doorstaan en kunnen we in december 2023 ons 40-jarig jubileum vieren.SRC-brochures door de jaren heen

In de afgelopen 40 jaar zijn er talloze kleurrijke SRC-reisbrochures gemaakt. Wij maakten een verzameling van bijna alle brochure-omslagen van 1987 tot en met 2020. Bekijk de collectie van 69 brochures en waan u even in de vroegere jaren van SRC Reizen!


De logo's van SRC Reizen
Het logo van SRC Reizen door de jaren heen