
De 5 mooiste wildparken van Afrika
Op safari gaan in Afrika is een droom van velen. En dat was het ook voor mij, al van kleins af! Al ben ik nu meerdere keren op safari geweest in Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en Tanzania, het verveelt nooit! Iedere keer weer verbaas ik me over de pracht van het Afrikaanse continent. Als ik in de open 4-wheel drive stap, ben ik altijd een beetje gespannen. Welk wild ga ik vandaag bewonderen… Iedere safari is anders en het is altijd afwachten wat je gaat zien!
Het is zo’n uniek moment als je praktisch oog in oog staat met grote mannetjes olifant die vlak naast je jeep uit de bosjes opduikt. Sowieso is het verbazingwekkend dat zo’n kolos zich zo gemakkelijk ‘verstopt’ tussen het gebladerte van de talloze struiken. En wanneer een hele troep leeuwinnen met hun ‘grut’ op enkele meters voor de wagen oversteekt, zit je ademloos toe te kijken. Mijn mooiste ervaring? Toen ik tijdens een game drive vlak voor zonsondergang een luipaard met zijn prooi op een boomtak zag liggen. Eindelijk kon ik het schuwe luipaard van dichtbij bewonderen! Na een tijdje klom hij rustig uit de boom en verdween in het hoge gras. Maar ook van het kleinere wild als de kleurrijke vogels en de talloze antilopensoorten word ik elke keer weer stil. Ik kan er geen genoeg van krijgen!
Ik heb de mooiste wildparken van Afrika voor u op een rijtje gezet. Dus, laat uw droom werkelijkheid worden, maak een reis naar Afrika en ga ook op safari! U zult echt verrast worden!
De 5 mooiste wildparken
1. Kruger nationaal park | Zuid-Afrika
Mijn eerste safari maakte ik in een van de bekendste natuurparken ter wereld: het Krugerpark. Wat was het ’s morgens (heel) vroeg koud in de open wagen en wat was het rond het middaguur goed opgewarmd. Een enorm contrast! Het nationaal park met subtropisch klimaat werd aan het einde van de 19e eeuw gesticht door de eerste president van Zuid-Afrika, Paul Kruger. De verschillende ecosystemen en de ontelbare riviertjes en meertjes bieden een ongelooflijke verscheidenheid aan planten- en diersoorten, de grootste van het continent! Meer dan 140 verschillende zoogdieren, 500 vogelsoorten, 100 soorten reptielen en natuurlijk de bekende ‘big five’ leven hier. De regentijd begint rond september en oktober. Van december tot februari valt de meeste regen. Het park is zo groot dat een bezoek met gemak een week kan duren, maar in twee dagen is het zeker mogelijk een goed beeld te krijgen. Olifanten, nijlpaarden, apen, krokodillen, leeuwen, impala’s en nog vele andere dieren kunt u hier bewonderen. Mijn ontmoeting met een gigantische olifant vlak naast de auto is mij het meest bijgebleven. En de foto van een prachtige zebra, die indringend in mijn lens keek, prijkt nog steeds aan de muur in mijn woonkamer. Een waardevolle herinnering aan een geweldige eerste safari!Wilt u ook de big five spotten? Maak een rondreis door Zuid-Afrika.
2. Okavangodelta | Botswana
Als een fata morgana in de Kalahariwoestijn ligt in het noorden van Botswana de grootste oase ter wereld, de Okavangodelta. Deze bijzondere biotoop, met zijn moerassen, poeltjes, riet- en papyrusvelden en lagunes vol waterlelies is de habitat van vele zeldzame vogelsoorten en een rijke variatie aan wild, zoals leeuwen, cheeta’s en vele antilopensoorten. Het immense watergebied wordt gevoed door de Cubango-rivier (Kovango), die ontspringt in de hooglanden van Angola. Hier vallen in december de regens. Zes maanden en meer dan 2.400 kilometer later stromen de moerassen van de delta vol water. Alles en iedereen heeft de stille vloed verwacht. Planten en bomen bloeien en olifanten, buffels en ander wild immigreren intuïtief naar de waterrijke gebieden om te kalveren. De koning van de delta is het nijlpaard: dit log ogende dier bevolkt in grote groepen de vele kreekjes en poeltjes. Zijn aanwezigheid maakt een mokorotocht door de delta een extra spannend avontuur! Terwijl de kano zich geruisloos voortbewoog, dwars door het riet, voelde ik mij hier zo één met de verstilde natuur. Grote libellen die over het wateroppervlak scheren, krokodillen die zich in het riet verstoppen en de machtige Afrikaanse zeearend, die hoog in de lucht met zijn indringende roep de stilte doorbreekt. Ik vond het allemaal even indrukwekkend!Wilt u ook met een mokoro door de delta varen? Maak een rondreis door Botswana.
3. Etosha nationaal park | Namibië
Voor mij was het een lang gekoesterde wens een bezoek te brengen aan Etosha nationaal park. Wie kent de beelden niet van grote groepen wild, die in dit onherbergzame gebied ogenschijnlijk gebroederlijk verkoeling zoeken bij de waterplaatsen? Etosha betekent ‘grote witte vlakte van droog water’, een omschrijving die verwijst naar de enorme zoutvlakte, de zogenaamde pan, die het middelpunt van het park vormt. Door klimaatsveranderingen is de pan maar een korte periode per jaar, alleen na hevige regenval, met water gevuld. In dat geval verandert het doorgaans (kurk)droge park in een weelderige groene vlakte waarop veel wilde bloemen groeien. Het krioelt er dan van de flamingo's en pelikanen. Maar het grootste deel van het jaar is het er stoffig en kurkdroog. Natuurlijke en kunstmatig aangelegde waterdrinkplaatsen helpen de wildpopulatie te overleven in deze barre tijden. Dit zijn dan ook de beste plekken om het wild te spotten, vooral bij zonsopgang en zonsondergang. Toen het moment van mijn bezoek aan het park eindelijk daar was, heeft het al mijn verwachtingen overtroffen. Ik kan niet zeggen wat mij het meest is bijgebleven: de bedachtzame cheeta die een kudde grazende springbokken besloop, de vele groepen giraffes die gracieus over de eindeloze stoffige vlakten stapten of de nachtsafari. Leeuwen, hyena’s, neushoorns en giraffes verzamelden zich die nacht bij de waterplaats. Na aankomst van een kudde olifanten werd duidelijk wie de echte koning van Afrika is. Een hoop commotie, getrompetter en gebrul later waren alle dieren weggestoven en hadden de olifanten het rijk voor zich alleen. Wow, wat een machtsvertoon!Wilt u rond zonsondergang een game drive maken op de Etosha Pan? Maak een rondreis door Namibië.
4. Serengeti nationaal park | Tanzania en Kenia
Ietwat gespannen vertrok ik naar Tanzania. Ik heb zo veel documentaires gezien over de legendarische migratie van de gnoes en zebra’s en ik wilde daar zo graag een keer getuige van zijn! Maar de natuur laat zich niet dwingen… De Serengeti, dat in het Masaï ‘eindeloze vlaktes’ betekent, is een van de beroemdste wildparken ter wereld. In dit prachtige gebied van savannes en boslandschappen leven ongeveer 1,6 miljoen hoefdieren, die dagelijks op zoek zijn naar een vers stukje grasland. En duizenden roofdieren hebben hier door dit overweldigende aanbod voldoende te jagen. Elk jaar rond oktober migreren de kuddes vanwege de droogte van de noordelijke heuvels naar de zuidelijke vlaktes. Daarbij moeten ze met gevaar voor eigen leven de Mara-rivier oversteken, waar de krokodillen wel raad weten met de van grote hoogte in het water springende gnoes. Tijdens mijn reis was het geluk aan mijn zijde. Het hoogtepunt werd het aanschouwen van de grote kuddes. Toen ik om me heen keek en ik gnoes en zebra’s zag, zover het oog reikt, was ik werkelijk ontroerd. Het gevoel dat ik daar had kan ik probleemloos weer oproepen en het doet me terwijl ik dit schrijf weer terug verlangen naar dat indrukwekkende moment. Ik weet zeker dat ik daar nog eens terugkeer!Wilt u dit ook mee maken? Ga mee op reis naar Tanzania
5. Hluhluwe Imfolozi nationaal park | Zuid-Afrika
Hoewel het Kruger nationaal park het bekendste park van Zuid-Afrika is, wordt Hluhluwe Imfolozi in KwaZulu-Natal als het mooiste park beschouwd. Dit is ook het oudste wildpark van Afrika. Ik was onder de indruk van de landschappelijke schoonheid van het gebied, waar klassieke savannes zich in een uniek, heuvelachtig landschap bevinden. Het noordelijke gedeelte van het park (Hluhluwe) is dichter bebost. In Imfolozi wordt u betoverd door de weidsheid en openheid van het landschap. Natuurlijk vindt u hier dieren als olifanten, leeuwen, buffels, luipaarden, hyena's, koedoes en zeldzame vogels. Maar het park is vooral bekend door de bescherming van de neushoornpopulatie. Dankzij het succesvolle fokprogramma's telt het park nu ruim 1.600 witte neushoorns. Het project is zo succesvol, dat vele honderden dieren inmiddels zijn uitgewisseld met andere natuurparken binnen en buiten Zuid-Afrika. De 'encounter' in het park met de bedreigde neushoorn staat dan ook in mijn geheugen gegriefd. Hier leerde ik: kijk ook altijd wat achter je wagen gebeurt, want daar dook ineens een neushoorn uit het struikgewas op. Terwijl ik mijn adem inhield, liep dit indrukwekkende dier met een grote rust langs onze wagen, stak de weg over en verdween vervolgens weer in het groene, hoge gras. Een hele speciale ontmoeting!Wilt u ook deze bijzondere dieren spotten? Maak een rondreis door Zuid-Afrika.

Volg ons