- De beste reisleiders laten u méér zien
- De mooiste reisprogramma's
- Veel tevreden reizigers
- Al ruim 40 jaar betrouwbaar
De heerlijkste drankjes voor op een zonnig terras
Na een dag struinen door een stad, een bezoek aan een museum of een excursie naar opgraving is het heerlijk nagenieten op een terras. En wat is dan leuker dan een lokale alcoholische specialiteit te proeven in een zwoel namiddagzonnetje? Kiest u voor bubbels, een hippe cocktail of een bijzondere likeur? Rond de Middellandse Zee is er genoeg te kiezen!
Drank van de goden
Bubbels: cava, spumante of champagne
Wie tegenwoordig een beetje hip is, drinkt op het terras geen rosé, maar ‘bubbels’! Naast echte champagnes van bekende merken als Moët & Chandon, Pommery en Veuve Clicquot, die uitsluitend in de Franse champagnestreek worden geproduceerd, zijn er tegenwoordig ook veel andere én goedkopere mousserende wijnen te bestellen. Deze wijnen doen kwalitatief zeker niet onder voor hun Franse evenknie. Zo kent de Spaanse regio Catalonië de cava, een heerlijke mousserende wijnspecialiteit. De naam ‘cava’ betekent ‘kelder’ in het Catalaans, en verwijst naar de vroegere verouderingsmethode. Cava wordt vooral geproduceerd in de Penedèsstreek, ten zuiden van Barcelona. De Italianen genieten liever van een prosecco, hun mousserende wijn. Deze kan als ‘vino frizzante’ of als ‘spumante’ worden besteld. Het verschil zit in de hoeveelheid bubbels. Wilt u helemaal hip zijn dan mixt u de prosecco met bronwater en aperol: het resultaat is de beroemde Spritz Aperol! Welke van deze bubbels u ook kiest, gekoeld en op een zonovergoten terras smaken ze allemaal heerlijk!Sherry, port of madera
Jerez de la Frontera heeft een rijke wijngeschiedenis en -traditie. Al sinds de late middeleeuwen genieten wijnliefhebbers van wijnen uit deze Spaanse plaats. Deze bijzondere wijn, bij ons bekend onder de naam ‘sherry’, heeft met een hoger alcoholgehalte dan gewone wijn. Al in de 15e eeuw exporteerden Engelse en Nederlandse wijnhandelaren jerez-wijnen naar Noord-Europa. In de eeuwen die volgden, was jerez een populaire drank aan de Europese hoven. De Engelsen waren sowieso dol op wijn, maar omdat ze regelmatig in oorlog waren met Frankrijk, waren ze vaak verstoken van deze godendrank. Een handelsverdrag met Portugal bood uitkomst: de heerlijk wijnen die langs de Douro werden gemaakt vonden hun weg naar het Engels hof. Helaas werd de wijn uit Porto onderweg naar Engeland zuur. Door tegen het einde van het fermentatieproces van de druiven brandewijn toe te voegen bleef de wijn (port) langer goed. Nog altijd vindt u in Porto langs de rivier de kelders van de bekende porthuizen met Engelse namen, zoals Sandeman en Grahams.Ook die andere versterkte wijn, madera, vindt zijn oorsprong in toeval. In de 16e eeuw voeren avontuurlijke Europese zeevaarders over verre oceanen. Op het eiland Madeira maakten ze een laatste proviandstop voordat ze de grote oversteek maakten. Fusten wijn werden hier op het dek gelegd. Zeevaarders kwamen er uiteindelijk achter dat de wijn aan het einde van de reis, na maanden in de tropen, veel beter smaakte. De zon en de warmte hadden de wijn een intense, zacht-zoete smaak gegeven. De madera was ontdekt! Tegenwoordig bootsen wijnmakers dit proces exact na, zodat het unieke karakter van deze wijn behouden blijft.
Cava uit Spanje
Portscheepjes op de Douro in Porto
Sherry uit Jerez, Spanje
Limoncello uit Sorrento, Italië
Barilla met sidra uit Asturië, Spanje
Ouzo uit Griekenland
Martini uit Italië
Brandy sour uit Cyprus
Cactusvijg op Malta
Boek een reis naar de Middellandse Zee
Op locatie genieten van deze heerlijke drankjes?
Kiest u voor bubbels, een hippe cocktail of een bijzondere likeur? Rond de Middellandse Zee is er genoeg te kiezen!
Lees meer blogs