050 - 3 123 123
U bent hier: Home | Onze partners

Drents Museum

Het Drents Museum toont de bezoeker in prachtige wisselende tentoonstellingen én in de vaste collectie een blik op de wereld en biedt de wereld een blik op Drenthe. Met verhalen over archeologie, kunst en geschiedenis inspireert het museum jong en oud. In 2011 werd het museum uitgebreid met een nieuwe museumvleugel naar ontwerp van de internationaal gerenommeerde architect Erick van Egeraat. Sinds de heropening staat het Drents Museum bekend als een van de belangrijkste trekpleisters van het noorden van Nederland.

iran-bakermat-van-de-beschaving.jpg
Drents Museum
Te zien t/m 28 november 2018
Iran - Bakermat van de beschaving
Een unieke expositie waarin u het spoor volgt van een van de oudste en meest bijzondere culturen ter wereld.

Reispartner van Drents Museum

SRC werkt sinds 2008 samen met het Drents Museum en organiseert speciaal bij de wisselende tentoonstellingen reizen naar bestemmingen die aansluiten bij de getoonde kunstwerken. Deze Drents Museum-reizen geven u een uniek kijkje achter de schermen van de bijzondere tentoonstellingen. Daarnaast organiseren wij ook alle persreizen en de reizen voor de Vrienden en de Business Club van het museum.

Iran - Bakermat van de beschaving

In deze grote archeologische tentoonstelling staat u vanaf 17 juni oog in oog met circa 200 unieke topstukken uit Iran. U volgt het spoor van de geschiedenis van een van de oudste en meest bijzondere culturen ter wereld, vanaf van 7000 v. Chr. tot 1700 na Chr., van de opkomst van landbouw en veeteelt, de beschaving van de Elamieten, het Perzische rijk tot en met de islamitische periode. Uit deze uiteenlopende periodes toont het Drents Museum objecten die afkomstig zijn van verschillende vindplaatsen uit Iran.

Op reis door de Iraanse cultuurgeschiedenis
De objecten in de tentoonstelling – kleitabletten met spijkerschrift, gouden drinkbekers en sieraden, bronzen wapens en prachtig beschilderd aardewerk – laten de hoogontwikkelde cultuur, het raffinement en de rijkdom van de verschillende opeenvolgende Iraanse koninkrijken zien. Het machtige Perzische Rijk (559-330 v. Chr.), dat groter was dan het Romeinse Rijk ooit is geweest, krijgt een prominente plek in de expositie. Het symbool hiervoor is het enorme overwinningsreliëf dat koning Darius I rond circa 520 v. Chr. liet aanbrengen op een 100 meter hoge rots in Bisotun, vlak bij de oude karavaanroute van Babylon naar Centraal-Azië. Met de inscripties in drie talen (Elamitisch, oud-Perzisch en Babylonisch) is het een bijzondere vastlegging van de stichting van het nieuwe Perzische rijk. In de tentoonstelling is dit reliëf van 15 x 6 meter 1:1 nagemaakt. Erg bijzonder om te zien!

Verborgen schatten geopenbaard
Al deze schatten die u vanaf 17 juni in het Drents Museum kunt bewonderen, zijn lang voor de westerse wereld verborgen gebleven. Een groot deel is nooit eerder in Nederland getoond en zelfs nog nooit eerder buiten Iran te zien geweest. De tentoonstelling past in de traditie van grote internationale archeologische tentoonstellingen waarmee het Drents Museum zich profileert. Een unieke tentoonstelling om naar toe te gaan, dus! Wilt u deze tentoonstelling met korting bezoeken? Download dan de kortingsbon.

Korting voor vrienden

Vrienden van het Drents Museum ontvangen 5% korting op de reizen van SRC, met een maximumbedrag van € 105,- per persoon. Vraag ernaar bij uw telefonische boeking.