Historisch en gastvrij Oezbekistan
''Zonder overdrijven zijn de historische steden van Oezbekistan zeer de moeite waard. Samarkand is waarschijnlijk de bekendste stad met het Registanplein, maar Khiva en Bugara doen daar zeker niet voor onder, met de huizen, moskeeën van leem en baksteen, de blauwe koepels, de tegels met allerlei patronen die de gebouwen sieren, de typische houten pilaren. Je blijft fotograferen (wij in ieder geval). Het lekkere weer is na ons natte voorjaar ook een welkome afwisseling. De vriendelijke, fotogenieke bevolking laat zich makkelijk fotograferen, soms gaan ze er zelfs speciaal nog eens goed voor zitten. En ze willen ook wel met ons op de foto. Ze zijn in groepjes op reis in eigen land, of komen uit een buurland, bijvoorbeeld uit Kazachstan, en zijn ook nieuwsgierig waar wij vandaan komen.
En dan hebben we ook nog het lekkere eten, met name de salades die aan elke maaltijd vooraf gaan. Tomaten-uisalade, wortelsalade, rode bietsalade en men is ruimhartig met de knoflook. De gefrituurde aubergine in zoet-pittige saus wordt een vaste klant. En de grote Chorsu bazaar in Tashkent niet te vergeten, daar kun je wel een halve dag blijven dwalen langs de ovens waar brood wordt gebakken, de fruit-, noten- en gedroogd fruit-kramen, het keukendeel waar je aan kunt schuiven om te eten.
En dan hebben we ook nog het lekkere eten, met name de salades die aan elke maaltijd vooraf gaan. Tomaten-uisalade, wortelsalade, rode bietsalade en men is ruimhartig met de knoflook. De gefrituurde aubergine in zoet-pittige saus wordt een vaste klant. En de grote Chorsu bazaar in Tashkent niet te vergeten, daar kun je wel een halve dag blijven dwalen langs de ovens waar brood wordt gebakken, de fruit-, noten- en gedroogd fruit-kramen, het keukendeel waar je aan kunt schuiven om te eten.