050 - 3 123 123

Contrasten aan de Zijderoute

Reisleidster Claudia Vosman:
‘Tussen de rivieren Amur Darya en Syr Darya in Centraal Azië reden ooit de karavanen over de Zijderoute. Dit is een van de oudste handelsroutes ter wereld, die Europa verbond met de Oriënt. Hierover werden luxegoederen zoals zijde, satijn, muskus, edelstenen, parels en porselein vervoerd. Langs de legendarische route ontstonden machtige rijken en welvarende steden als Samarkand, Bukhara en Khiva. De citadellen, bazaars en pleinen herinneren nog steeds aan de economische bloei van weleer.

Tijdens deze cultuurvakantie volgen we een deel van de Zijderoute door twee bijzondere en zeer verschillende landen. In Oezbekistan bewondert u de mooiste gebouwen en steden van de hele Zijderoute. Op het Registan, het centrale plein van Samarkand, wordt u overweldigd door de schoonheid en baadt u in het gouden licht van de schitterende moskee. Het sprookjesachtige Bolo Hauz-plein in Bukhara ademt nog de sfeer van de khans, sjeiks en handelaren die hier ooit woonden. Na een trekking door de woestijn, zullen de besneeuwde bergen en groene dalen van Kirgizië u verbazen.

U ziet niet alleen de imposante koranscholen, paleizen en minaretten die prachtig bewaard zijn gebleven, maar ook de kleurrijke tradities en gebruiken. U leert het dagelijks leven van deze landen kennen vanuit de schaduwrijke theehuizen en op de plaatselijke bazaars die we bezoeken. Laat uw zintuigen prikkelen in het overweldigende Centraal Azië! Gaat u met mij mee?’

Pluspunten
vluchten Turkish Airlines
ruimbagage
vlucht Tashkent – Urgench
vlucht Tashkent – Bishkek
goede toeristenklassehotels
14x ontbijt en 13x diner
lokale gidsen
de beste SRC-reisleider
inclusief 100% CO₂-compensatie
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
Registan in Samarkand
paleizen van Khiva
levendig Bukhara
metrostations Tashkent
Sovjetverleden in Bishkek
Lyabi-Hauz-complex
Chor-bakr-necropolis
meer van Issyk-Kul
Ruh Ordo cultureel centrum
rotstekeningen Cholpon-Ata
houtarchitectuur in Karakol
SRC-reisleidster Claudia Vosman
SRC-reisleidster sinds 2001
Samarkand, lange tijd behorend tot het Perzische rijk, werd ooit veroverd door Alexander de Grote en is daarna glorieus opgebouwd. Hierdoor lijkt het een sprookjesstad.
Ontmoet onze beste reisleiders in Oezbekistan
Reisleidster Claudia Vosman
Reisleidster sinds 2001
SRC-reisleidster Domitilla Nijenhuis
Reisleidster sinds 2013
SRC-reisleider Frits van Norden
Reisleider sinds 2006
Reisleider Sven Standhardt
Reisleider sinds 1995

De reis in het kort

Vlucht Amsterdam – Tashkent
Kennismaking met Tashkent
Binnenlandse vlucht naar Urgench en kennismaking met sfeervol Khiva
Kuhna Ark en Avasta-museum in Khiva, vrije middag
Langs de karavaanroute naar Bukhara, ’s avonds een wandeling door de oude stad
Complex van Lyabi-Hauz en monumenten in Bukhara
Zomerresidentie emir en Chor-bakr-necropolis, naar Samarkand
Werelderfgoed in Samarkand
Mausoleum en Afrosiab, naar Tashkent
Metrostations in Sovjetarchitectuur en vlucht naar Bishkek
Bezoek aan Bishkek, en naar meer van Issyk-Kul
Rotstekeningen van Cholpon-Ata en Ruh Ordo cultureel centrum
Houten huizen in Karakol
Via zuidelijke route naar Bishkek
Vlucht Bishkek – Amsterdam

Reisbeschrijving

dag 1: Amsterdam – Tashkent

We vliegen via Istanbul naar Tashkent, de hoofdstad van Oezbekistan. Na aankomst op de luchthaven van Tashkent rijden we naar ons hotel, waar we twee nachten verblijven. (ca. 10 km)

dag 2: Kennismaking met Tashkent

We nemen de tijd om bij te komen van de reis en doen het deze dag rustig aan. We maken kennis met Tashkent, een stad die vooral wordt gekenmerkt door Sovjetarchitectuur. Toch krijgen we tijdens ons bezoek aan de medressa’s, de koranscholen, en aan de bazaar al een voorproefje van al het moois dat ons op deze reis te wachten staat. (ca. 10 km)

dag 3: Vlucht Tashkent – Urgench en wandeling door Khiva

We vliegen naar Urgench, bij Khiva, waar we twee nachten verblijven. Khiva ligt in de historische woestijnstreek Khorezm, die ooit werd omschreven als ‘het land van de 10.000 kastelen’. Khiva was een van de belangrijkste steden aan de Zijderoute. De stad is ook de geboortegrond van het zoroastrisme, een van de eerste wereldreligies. Achter de machtige lemen muren lijkt eeuwenlang nauwelijks iets veranderd te zijn. Al wandelend zien we de unieke gebouwen van Khiva, waaronder de Juma-moskee en verschillende minaretten. (ca. 50 km)

dag 4: De paleizen van Khiva

We bezoeken het residentiepaleis Kuhna Ark, waar we de voormalige harem en gevangenis zien. Vanaf de toren van het paleis hebben we een prachtig uitzicht op Khiva, dat hier aan onze voeten ligt. Ook bezoeken we het Tosh-Hovli-paleis en het Avasta-museum. ’s Middags kunt u heerlijk door de oude stad wandelen. U kunt bijvoorbeeld naar het indrukwekkende 19e-eeuwse Tas Hauli-paleis gaan, dat in de oude Oezbeekse stijl is gedecoreerd, of ronddwalen op de oude bazaar. Eindigt u deze dag tussen de vriendelijke Oezbeken in een levendig theehuis?

dag 5: Langs de karavaanroute naar Bukhara

We volgen de oude karavaanroute naar Bukhara, waar we twee nachten verblijven. ’s Avonds maken we onze eerste wandeling door de sfeervolle binnenstad. (ca. 480 km)

dag 6: Monumenten, theehuizen en Lyabi-Hauz-complex in Bukhara

De vele monumenten die we in Bukhara zien, tonen hoe groots deze stad was. Het hart van het levendige Bukhara wordt gevormd door het Lyabi-Hauz-complex, een waterbassin dat wordt omringd door met mozaïeken gedecoreerde koranscholen. Daarnaast bezichtigen we de Poi Kalonmoskee en het meer dan duizend jaar oude Samanid-mausoleum. Natuurlijk genieten we ook van de drukbezochte theehuizen met terrassen.

dag 7: Rondom Bukhara en naar Samarkand

Net buiten de stad bezoeken we de 19e-eeuwse zomerresidentie van de laatste emir van Bukhara. De pracht en praal die we zien, vormt een groot contrast met de veel oudere necropolis van Chor-Bakr, die we daarna bezoeken. Ten slotte zien we het mausoleum van de beroemde soefifilosoof Baha-ud-Din Naqshband, dat nu een belangrijk bedevaartsoord is. Na dit bezoek rijden we naar Samarkand, waar we twee nachten verblijven. (ca. 380 km)

dag 8: Een sprookjesachtige dag in Samarkand

Samarkand heeft een geschiedenis van duizenden jaren. De stad hoorde lange tijd bij het Perzische rijk, werd ooit door Alexander de Grote veroverd en later door Dzjengis Khan verwoest. Timoer Lenk liet in de 14e eeuw de beste ambachtslieden en architecten van heinde en verre komen om Samarkand weer glorieus op te bouwen. Daarnaast zijn er zo veel turkooiskleurige moskeeën en paleizen dat Samarkand wel een sprookjesstad lijkt. We zien de drie weelderig gedecoreerde koranscholen aan het Registanplein, het Ulug Beg-observatorium en de necropolis Shah-i-Zinda. (ca. 10 km)

dag 9: Opgravingen Afrosiab en naar Tashkent

We bezoeken in Samarkand de opgravingen van Afrosiab en de graftombe waarvan wordt gezegd dat deze toebehoort aan de profeet Daniël. Hierna rijden we terug naar Tashkent, waar we overnachten. (ca. 330 km)

dag 10: Sovjetarchitectuur in Tashkent en vlucht Tashkent – Bishkek

Voordat we naar Bishkek in Kirgizië vliegen, bewonderen we de indrukwekkende metrostations van Tashkent, voorbeelden van de bijzondere Sovjetarchitectuur. Daarna heeft u nog gelegenheid om op de bazaar uw laatste sum uit te geven. Ons hotel staat in Bishkek. (ca. 20 km)

dag 11: Verkenning Bishkek en naar het meer van Issyk-Kul

Ook in Bishkek zien we sporen van het Sovjetverleden: de wisseling van de wacht, het standbeeld van Lenin en het imposante operagebouw. De vele groene parken en de hoge bergen in de verte zijn typerend voor deze stad. In de loop van de middag verlaten we de stad en rijden naar het diepblauwe meer van Issyk-Kul. Het meer wordt omgeven door besneeuwde bergtoppen en ligt op 1.600 meter hoogte. Het is het op een na grootste bergmeer ter wereld, alleen het Titicacameer is groter. We verblijven twee nachten vlak aan het meer. (ca. 250 km)

dag 12: Rotstekeningen van Cholpon-Ata en cultureel centrum

We hebben de hele dag om te genieten van de rust en ruimte in deze prachtige omgeving. We bewonderen de rotstekeningen van Cholpon-Ata en bezoeken het bijzondere Ruh Ordo cultureel centrum. Hier wordt aan de oever van het adembenemende meer aandacht besteed aan verschillende culturen en religies. (ca. 20 km)

dag 13: Houten huizen in Karakol

We vervolgen onze weg langs het meer naar het stadje Karakol, waar we overnachten. We wandelen langs de typerende houten huizen van Karakol. Ook de Russisch-orthodoxe kerk en de moskee zijn van hout gemaakt. We bezoeken het Przewalski-museum, dat is genoemd naar de 19e-eeuwse ontdekkingsreiziger. (ca. 140 km)

dag 14: Via Burana-toren en kleine dorpjes terug naar Bishkek

We nemen de zuidelijke route terug naar Bishkek voor de laatste overnachting. Langs de oevers van het meer vinden we de 11e-eeuwse Burana-toren en de wonderlijke ‘balbals’: oude grafstenen in de vorm van een torso. Via kleine dorpjes rijden we naar Bishkek. (ca. 400 km)

dag 15: Vlucht Bishkek – Amsterdam

We worden in de ochtend naar de luchthaven van Bishkek gebracht voor de terugvlucht via Istanbul naar Amsterdam. (ca. 10 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. in de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangegeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. In dat geval betaalt u, na uw (online) reservering, de toeslag voor deze extra's via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Vluchtschema
turkish_airlines.png

Amsterdam - Istanbul11:10 - 15:50 uur
Istanbul - Tashkent18:10 - 00:40 uur
Bishkek - Istanbul06:40 - 09:35 uur
Istanbul - Amsterdam10:35 - 13:05 uur

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrek vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotels

U verblijft in toeristenklassehotels. De meeste hotels zijn kleinschalig en beschikken niet over een lift. Kofferservice is in Oezbekistan en Kirgizië meestal tegen betaling ter plaatse mogelijk. De kamers zijn voorzien van een badkamer met een bad of een douche en een toilet. In de meeste hotels is wifi aanwezig, soms tegen betaling of alleen in de openbare ruimtes. Hieronder vindt u meer informatie over de hotels die meestal op deze reis worden gebruikt. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens voor uw reis.

Arien Plaza, Oezbekistan
Hotel Arien Plaza - Tashkent
Hotel Arien Plaza ligt in een rustige buitenwijk van het hectische Tasjkent. Het hotel en de kamer zijn zeer netjes en schoon. Het personeel van dit hotel is bijzonder gastvrij en servicegericht en spreekt over het algemeen goed Engels.

Bekijk de website van hotel Arien Plaza
Lake Park in Tashkent, Oezbekistan
Hotel Lake Park - Tashkent
Het hotel ligt in een rustige wijk aan het meer in Tashkent. Het hotel beschikt over een restaurant en een terras. De kamers zijn eenvoudig ingericht maar schoon en netjes.

Bekijk de website van hotel Lake Park
Orient Star in Khiva
Hotel Orient Star - Khiva
Het fraaie hotel Orient Star bevindt zich in een oude Koranschool binnen de stadsmuren van Khiva, in het hart van de stad. De kleine, maar sfeervolle kamers, waar vroeger de studenten verbleven, liggen rondom een grote binnenplaats op de begane grond en op de eerste etage.

Bekijk de website van hotel Orient Star
Khurjin in Bukhara, Oezbekistan
Hotel Khurjin - Bukhara
Het mooie hotel Khurjin ligt in het centrum van Bukhara en is gevestigd in een prachtig gerestaureerd gebouw uit de 18e eeuw. Het hotel heeft een sfeervolle binnenplaats en een dakterras waar u heerlijk kunt zitten. De kamers zijn sfeervol ingericht.
Fatima Hotel in Bukhara, Oezbekistan
Hotel Fatima - Bukhara
Dit prachtige hotel is gebouwd in traditionele stijl. U zult hier ongetwijfeld comfortabel vertoeven. Het hotel beschikt over een restaurant en een bar en u kunt gebruikmaken van de gratis wifi. De lichte kamers zijn met hout afgewerkt en voorzien van een tv, een koelkast en een föhn.

Bekijk de website van Fatima Hotel
Hotel Arba
Hotel Arba - Samarkand
Het fraaie hotel ligt in een rustige 19e-eeuwse villawijk net buiten het centrum, tussen de katholieke en de Russisch-orthodoxe kerk in. De kamers verschillen onderling in grootte, maar zijn allemaal even stijlvol ingericht. Vlak bij het hotel is een grote boulevard, waar ’s avonds geflaneerd wordt. Bekijk de website van hotel Arba.

Bekijk de website van Hotel Arba
Majestic Palace, Ssamarkand, Oezbekistan
Hotel Majestic Palace - Samarkand
Hotel Majestic Palace ligt in een rustige wijk net buiten het centrum van Samarkand. Het hotel beschikt over een restaurant, een lounge en een terras. De kamers zijn eenvoudig maar netjes ingericht.
Garden Hotel, Kirgizië
Hotel Garden - Bishkek
Het keurige Garden Hotel ligt rustig maar centraal in Bishkek. Het hotel beschikt over een restaurant, een bar en een terras en serveert een goed ontbijt.

Bekijk de website van Garden Hotel
Kapriz in Cholpon Ata
Hotel Kapriz Issyk-Kul - Cholpon Ata
Het hotelcomplex ligt op zo’n 500 meter van het strand. Het hotel is van alle gemakken voorzien en beschikt over een zwembad, een terras en een mooie ruime tuin.

Bekijk de website van hotel Kapriz Issyk-Kul
Green Yard Hotel, Kirgizië
Hotel Green Yard - Karakol
Het moderne Green Yard Hotel ligt centraal maar rustig aan de zuidkant van Karakol, aan de voet van het Tian-Shian gebergte. Het hotel heeft verschillende prijzen gewonnen en wordt geroemd om haar gastvrijheid en uitstekende service. Het hotel beschikt over een restaurant, een sauna, een bar en een terras.

Bekijk de website van Green Yard Hotel

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

Schipholhotel A4
Hotel Van der Valk Schiphol A4 - Hoofddorp
Begin uitgerust aan uw vakantie en reserveer een overnachting voor en/of na uw vakantie, voor een aantrekkelijke prijs! Hotel Schiphol A4 is een comfortabel 4-sterrenhotel met uitstekende kamers. Het hotel ligt op slechts 10 kilometer van Schiphol. Tussen 6.00 uur en 23.40 uur gaat er een shuttlebus van en naar de luchthaven. Als u buiten deze tijden reist, kunt u gebruikmaken van de nachtshuttleservice. U kunt uw auto gratis maximaal 31 dagen parkeren bij het hotel.
NB Ter plaatse dient u 6% aan toeristenbelasting te voldoen.

Bekijk de website van Schiphol Hotel A4

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers hebben het afgelopen jaar via enquêtes, mail, Facebook en brieven hun ervaringen over deze reis gegeven. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, mail, Facebook en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.

In beide landen zijn de mensen bijzonder vriendelijk tegenover toeristen. En niet onbelangrijk: het eten is er heel erg lekker… We hebben een fantastische reis door twee zeer indrukwekkende landen gemaakt! Je raakt niet uitgekeken. Nieuwsgierig? Bekijk mijn reisverhaal over Oezbekistan en Kirgizië!
Zietse Wolters
De kwaliteit van de hotels in Oezbekistan en Kirgizië was boven verwachting goed!!!! Prima overnachting evenals ontbijt. Lunch en diner waren veel buiten het hotel op meestal prachtige locaties!!! Vaak heel verrassend.
Beoordeling reisleider: 9
Beoordeling reis: 9
Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (57 dagen voor vertrek).
Maximaal 29 deelnemers.
Direct na boeking ontvangt u van ons een mail met de bevestiging en uw factuur. U kunt tijdens uw boeking de (aan)betaling via Ideal voldoen of achteraf via de instructies die u bij de factuur ontvangt.
ANVRSGRCalamiteitenfondsiDeal
Boek uw reis bij SRC Reizen
Veilig boeken via onze beveiligde verbinding
De beste reisleiders die u méér laten zien
De CO₂-uitstoot van uw reis wordt door SRC Reizen 100% gecompenseerd
U profiteert van de SRC-prijsgarantie: als u geboekt heeft, gaat uw reissom niet meer omhoog!