050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Bosnië-Herzegovina

Bezienwaardigheden Bosnië-Herzegovina

Stari Most Mostar, Bosnië-Herzegovina
Mostar
Tijdens de oorlogen in voormalig Joegoslavië is de historische binnenstad van Mostar flink verwoest. Maar gelukkig is deze ondertussen weer helemaal hersteld en hiermee is Mostar uitgegroeid tot één van de populairste toeristische bestemmingen in Bosnië en Herzegovina. De stad werd gesticht in de 13e eeuw ten tijde van de Osmaanse overheersing in dit deel van Europa. Die Turkse oorsprong proeft u nog altijd bij de oude bazaar in de stad. Door de strategische ligging was Mostar eeuwenlang een belangrijk handelsknooppunt. Na de overheersing van de Ottomanen kwam Mostar net als veel andere steden in deze regio in handen van het Oostenrijks-Hongaarse Dubbelmonarchie. In deze periode werd er onder andere een spoorlijn naar de stad aangelegd.
Brug van Mostar, Bosnië-Herzegovina
De brug van Mostar
Symbool van het Bosnische Mostar is de ‘oude brug’, oorspronkelijk gebouwd in de 16e eeuw. De Stari Most staat voor veel mensen symbool voor de vernielingen die tijdens de Bosnische Burgeroorlog zijn gepleegd. Gelukkig is de oude brug in de 21e eeuw met behulp van UNESCO weer helemaal herbouwd. Al eeuwenlang springen mannen van deze brug in de rivier Neretva. Jaarlijks, op de laatste zondag in juli tonen met name jongelui hun durf om de sprong te wagen. Maar ook op een zonnige doordeweekse dag laten jongemannen vaak hun springkunst aan het publiek zien.
Zicht op oude stad Sarajevo, Bosnië-Herzegovina
Sarajevo
De hoofdstad van Bosnië-Herzegovina is in de loop der eeuwen uitgegroeid tot een stad met allure. Hoogtepunt in haar moderne geschiedenis was ongetwijfeld de Olympische Winterspelen van 1984, terwijl het dieptepunt zich acht jaar later aandiende met een jarenlange belegering tijdens de oorlog. De bevolking is deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis grotendeels te boven gekomen en na een lange periode van wederopbouw bruist de stad weer als vanouds. Sarajevo is het bewijs dat, ondanks vaak tegenstrijdige belangen van de verschillende bevolkingsgroepen, samen bouwen aan de toekomst mogelijk is. Een bezoek aan het levendige centrum van Sarajevo is een onvergetelijke belevenis!
Baščaršija in Sarajevo, Bosnië-Herzegovina
Bašcaršija in Sarajevo
De Baščaršija bestaat al sinds de 15e eeuw en is de belangrijkste bazaar van de Bosnische hoofdstad Sarajevo. De bazaar ontwikkelde zich tot een van de belangrijkste handels- en ambacht centra op de Balkan. Op het hoogtepunt waren hier 80 verschillende ambachten en rond de 1200 winkeltjes en werkplaatsjes te vinden. Hoewel door modernisering een groot deel hiervan verloren is gegaan, kunt u hier nog steeds de sfeer van vroegere tijden proeven. Het meest markante punt van het plein van de Baščaršija is de publieke waterbron, of ‘sebilj’, die aan het einde van de 19e eeuw in een pseudo-Moorse stijl werd gebouwd. Men zei dat als je van het water van de sebilj had gedronken, je ooit naar Sarajevo zou terugkeren! Tegenwoordig is het een ontmoetingspunt voor duiven en voor de inwoners, die hier de laatste nieuwtjes uitwisselen. Bent u in de Servische hoofdstad Belgrado, dan kunt u aan de rand van de wijk Skadarlija een replica zien van de sebilj. Deze replica was in 1989 een cadeau van de stad Sarajevo aan de toenmalige Joegoslavische hoofdstad.
Trebinje, Bosnië-Herzegovina
Trebinje
Trebinje is de zuidelijkste stad van Bosnië en Herzegovina en heeft een mediterraan karakter met een mild klimaat. Dit mooie, oude marktplaatsje heeft gelukkig weinig te lijden gehad tijdens de oorlogen in voormalig Joegoslavië, waardoor u nog heerlijk kunt struinen door het intacte oude en grotendeels autovrije centrum. Op de pleinen en langs de lanen staan oude platanen, die schaduw geven op de talloze terrasjes. De oude stad, ook wel Kaštel genoemd, ligt op de westoever van de Trebišnica. Binnen de 18e-eeuwse muren kunt u de onlangs herbouwde Osman-paša moskee bekijken en huizen in laat-Osmaanse stijl bewonderen. Hier proeft u de sfeer van de Oriënt. Het bekendste monument van Trebinje is de Perovica-brug. De constructie is uniek vanwege de gestapelde bogen aan de zijkanten en de grote bogen in het midden.