050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Bosnië-Herzegovina

Praktische informatie Bosnië-Herzegovina

Algemene informatie Bosnië-Herzegovina

HoofdstadSarajevo
StaatsvormFederatie presidentiële republiek
Oppervlakte51.209 km²
Aantal inwonersca. 3.835.586
Bevolkingsdichtheidca. 74,9 per km²
Officiële taalBosnisch, Servisch en Kroatisch
ReligiesIslam 50,7%, orthodox-christelijk 30,7%, katholiek 15,2%, overige 3,4%


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Bosnië en Herzegovina verblijft u meestal in toeristenklassehotels of middenklassehotels. Deze hotels kunnen per streek en stad, en onderling verschillen. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. Bij elke reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens uw vakantie meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Audiosysteem

Op onze groepsreizen naar Bosnië en Herzegovina wordt meestal het audiosysteem gebruikt. Bij dit systeem heeft elke reiziger een koptelefoon en een klein zenderkastje, en de reisleider en/of gids een microfoontje. Daardoor kunt u de reisleider tijdens stadswandelingen en rondleidingen uitstekend horen, ook bij geluidsoverlast door bijvoorbeeld passerend verkeer en in het openbaar vervoer. Ook heeft u de vrijheid om een stukje af te dwalen, bijvoorbeeld om foto’s te maken. Kortom: het audiosysteem biedt u comfort en persoonlijke vrijheid.

Bagage

Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Bosnië-Herzegovina is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er moet tijdens de Bosnië-Herzegovina-reizen veel gewandeld worden en geregeld zitten er ook trappen bij of hellende en ongelijke straatjes. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit in Bosnië en Herzegovina

De netspanning in Bosnië en Herzegovina is 230 volt. Een wereldstekker is niet nodig.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. Bij de meeste bezienswaardigheden kent men geen groepskortingen of seniorenkorting.

Eten en drinken in Bosnië en Herzegovina

Het gemiddelde prijspeil in Bosnië en Herzegovina is lager dan in Nederland, soms wel meer dan 50% goedkoper. Echter, in de belangrijke toeristische gebieden liggen prijzen voor dranken en voedsel wat hoger. De basis van de Bosnische keuken is Slavisch met verschillende invloeden uit de omringende landen die hun hebben sporen nagelaten, in de vorm van (vaak stevige) vleesgerechten en in mindere mate visgerechten. Nagerechten zijn vaak machtig en zoet.

Bij het eten wordt vaak lokale wijn, likeur of water gedronken. Zowel witte als rode wijnen van de Balkan zijn algemeen verkrijgbaar. Populair zijn de sterke dranken, gestookt van verschillende soorten fruit, zoals šljivovica (pruimenbrandewijn) en pelinkovac (kruidenlikeur). Zowel lokale biermerken als buitenlandse bieren zijn volop verkrijgbaar. Koffie ('kava', vaak sterk, in kleine kopjes en te vergelijken met espresso), thee en frisdrank zijn algemeen verkrijgbaar. Filterkoffie is buiten de hotels niet of nauwelijks te vinden.

Feestdagen in Bosnië en Herzegovina

• 1 januari: nieuwjaar
• 7/8 januari: Servisch-orthodox Kerstmis
• 9 januari: dag van de republiek (Servische Republiek)
• 14 januari: Servisch-orthodox nieuwjaar
• 1 maart : onafhankelijkheidsdag
• maart/april: (Servisch Orthodox) Pasen
• 1 en 2 mei: dagen van de arbeid
• 9 mei: dag van de Overwinning (Servische Republiek)
• 21 november: dag van het verdrag van Dayton
• 25 november: dag van de republiek
• 25 en 26 december: Kerstmis (overige Christelijke geloven)

In afgelegen gebieden zijn op deze feestdagen winkels, restaurants, openbare instellingen, et cetera over het algemeen gesloten. In grote(re) steden en toeristencentra zijn winkels en restaurants meestal wel geopend, maar dit kan per plaats verschillen!

Fooien

In Bosnië en Herzegovina is het geven van fooien aan bedienend personeel geen verplichting, maar wordt natuurlijk altijd gewaardeerd. Leidraad hierbij is het te betalen bedrag naar boven afronden naar een rond getal. Een fooi van 5-10% van het bedrag is een gemiddelde. Uw reisleider zal tijdens de reizen in Bosnië en Herzegovina geen fooienpot hanteren. U kunt zelf bepalen of u lokale gidsen met een fooi wilt bedanken voor hun werk.

Fotograferen

Niet iedereen stelt het op prijs gefotografeerd te worden. Het maken van foto's van luchthavens, militaire installaties, grensovergangen en andere veiligheidsgevoelige objecten is ten strengste verboden. Het fotograferen in kerken en musea is meestal toegestaan, tenzij anders staat aangegeven. Onderdelen voor digitale camera's, zoals accu’s, oplaadapparatuur, geheugenkaartjes et cetera zijn in Bosnië en Herzegovina algemeen verkrijgbaar.

Geldzaken / valuta in Bosnië en Herzegovina

De munteenheid in Bosnië en Herzegovina is de geconverteerde mark (BAM), onderverdeeld in 100 fening. Pinautomaten zijn in voldoende mate te vinden, maar zijn soms alleen te benutten met een lokale bankpas en niet voorzien van de bekende logo's. In sommige grote winkels kunt u met uw pinpas met Maestro-logo betalen. Creditcards worden algemeen geaccepteerd. In het zuidelijke deel van Herzegovina kan ook met euro worden betaald. U kunt geld wisselen op de luchthaven, bij banken/wisselkantoren en in veel hotels. De wisselkoersen bij banken zijn het gunstigst. Het is niet noodzakelijk om, voor vertrek, in Nederland al geld te wisselen. Aan het einde van de reis dient u uw restant aan Bosnische marken ter plaatste terug te wisselen omdat Nederlandse banken de Bosnische mark niet accepteren.

Kledingadvies voor Bosnië en Herzegovina

Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. Omdat in de Balkanlanden soms van het ene op het andere moment kan regenen is het goed om altijd een eenvoudig regenjasje of paraplu bij de hand te hebben. De airconditioning in touringcars vraagt soms om een extra vest of sjaal.

In Bosnië en Herzegovina is het ongepast om met blote schouders en blote knieën een kerk te betreden. Bij het binnengaan van de gebedsruimte van een moskee, dienen soms de schoenen uitgedaan te worden en worden dames soms verzocht het hoofd te bedekken met een sjaal of hoofddeksel.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Bosnië en Herzegovina en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Bosnië en Herzegovina. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Omgangsvormen in Bosnië en Herzegovina

Houdt er als reiziger rekening mee dat de verschillende bevolkingsgroepen die in Bosnië en Herzegovina wonen (Serviërs, Kroaten en Bosniërs) niet altijd goed met elkaar overweg kunnen en soms zelfs vijandig tegenover elkaar staan.

Openingstijden

Winkels
Winkels zijn doorgaans geopend van maandag tot en met zaterdag van 007:00 / 8.00 uur tot 19.00 uur / 20.00 uur. Sommige winkels zijn soms ook op zondag (enige uren) geopend.

Banken
Banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 19.00 uur. Op zaterdag zijn sommige banken in de ochtend enige uren geopend.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Bosnië en Herzegovina heeft u geldige grensdocumenten nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken. Denkt u hierbij ook aan eventuele doorreislanden!

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

De individuele reizen worden soms begeleid door één of meerdere lokale gidsen en soms een privéchauffeur. Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de chauffeur, gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.

Roken

In Bosnië en Herzegovina is het in openbare ruimtes zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels verboden te roken. In cafés en restaurants is het over het algemeen toegestaan om te roken. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.

Sanitair

Openbare toiletten worden helaas niet altijd goed schoon gehouden en zijn slechts beperkt beschikbaar. In het binnenland van Bosnië en Herzegovina komt men bij een sanitaire stop vaak nog hurktoiletten tegen.

Souvenirs

Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl. Gebruikelijke souvenirs kunnen vrij uitgevoerd worden. Voor het naar Nederland meenemen van kunst en archeologische of historische voorwerpen is een vergunning nodig van de Bosnische autoriteiten. Op bepaalde markten in Bosnië en Herzegovina (bijvoorbeeld in Mostar) worden levensechte namaakwapens (speelgoed), maar ook echte bajonetten aangeboden. Het is verboden om dergelijke artikelen in Nederland in te voeren!

Taal

In het voormalige Joegoslavië was het Servo-Kroatisch de officiële taal. Nu zijn het Bosnisch, Kroatisch en het Servisch de drie officiële talen in Bosnië en Herzegovina. De verschillen tussen deze drie talen zijn niet groot: er is geen taalbarrière tussen de sprekers ervan. In de toeristische gebieden in Bosnië en Herzegovina spreekt het bedienend personeel in restaurants over het algemeen redelijk of een beetje Engels of Duits. Winkelpersoneel spreekt vaak alleen Bosnisch. Buiten de toeristische gebieden kan de taal een probleem opleveren.

Telefoon, internet en post

Het internationaal toegangsnummer voor Bosnië en Herzegovina is +387. Telefoonkosten bij gebruik in het hotel kunnen hoog zijn! Houd rekening met roamingkosten bij gebruik van een smartphone. De meeste hotels beschikken over (soms gratis) wifi. Een brief naar Nederland sturen duurt circa een week; postzegels zijn verkrijgbaar op het postkantoor en soms in souvenirwinkels, indien men er een ansichtkaart bij koopt.

Tijdverschil

In Bosnië en Herzegovina is geen tijdverschil met Nederland, zowel zomer- als wintertijd.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Bosnië en Herzegovina zijn geen vaccinaties of inentingen nodig.

Vervoer / wegen

We stellen ook in Bosnië en Herzegovina hoge eisen aan de touringcars, minibussen en huurauto’s die we inzetten op onze reizen. Bosnische touringcars zijn van redelijke kwaliteit, maar kunnen eenvoudiger zijn dan de Nederlandse touringcars. De infrastructuur in Bosnië en Herzegovina is redelijk te noemen, ofschoon er nog veel aan wegverbetering en ontsluiting van gebieden moet worden gedaan; in sommige delen van het land is het wegennet beperkt. Aan verbeteringen wordt hard gewerkt! De verkeersregels worden soms wat losser geïnterpreteerd dan in Nederland. Trottoirs en voetpaden kunnen soms van slechte kwaliteit zijn. Bosnië en Herzegovina kent geen tolwegen.

Water (drinkwater)

Het leidingwater in Bosnië en Herzegovina is van redelijke kwaliteit, maar niet altijd even betrouwbaar vanwege de staat van de waterleidingen. In grote steden als Sarajevo, Banja Luka en Mostar is het leidingwater drinkbaar; op andere plaatsen in het land verdient water uit flessen de voorkeur. Flessen mineraalwater zijn algemeen verkrijgbaar in supermarkten en kiosken. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee.