050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Indonesië

Door reisleider Frits | 23-07-2019

Misschien zal het voor u even wennen zijn als u na aankomst in Medan het gekrioel van de brommers, auto´s en vooral mensen ziet. Maar eigenlijk voelt iedereen zich thuis in Indonesië bij het zien van de klok in de Grote Moskee, geschonken door koningin Wilhelmina, en de voorgevel van een gebouw waarop 'Kantor Pos' staat. En als iemand in Indonesië u vraagt waar u vandaan komt en u antwoordt Belanda (Nederland), dan hoeft u geen boos gezicht te verwachten, maar mag u zeker rekenen op een vriendelijk woord van welkom.

Naast de vriendelijke bevolking heeft Indonesië nog ontzettend veel ander moois te bieden. Van overweldigende natuur met uitgestrekte rijstvelden en de jungle, bewoond door orang-oetans, tot de immense boeddhabeelden van Borobodur en natuurlijk de heerlijke keuken. Ik geef u tien tips voor de mooiste bezienswaardigheden in Indonesië die u écht niet mag missen tijdens een rondreis door Indonesië!

Mijn favoriete bezienswaardigheden in Indonesië

1. Orang-oetans spotten in Bukit Lawang

Garantie op het zien van een orang-oetan in het wild kan ik natuurlijk niet geven, hoewel ik ze van de 5 bezoeken toch 4 keer heb gezien. Maar als u voor de eerste keer een orang-oetan van dichtbij ziet dan voelt u iets overweldigends. Uw camera blijft foto’s schieten en diep van binnen is uw bezoek aan Indonesië al voor de helft geslaagd.

2. Het Tobameer

Na een paar dagen in de touringcar te hebben gezeten is het heerlijk om vervolgens op onze eigen boot te stappen en tochtjes te maken op het Tobameer. En als u, genietend van het panorama dat aan u voorbij trekt, beseft dat u eigenlijk vaart in een krater van vulkaan dan wordt de beleving nog grootser!

3. Samosir-eiland

Gelegen in het Tobameer is het eiland Samosir een waar paradijs, waar u zittend op uw balkon met uitzicht op het meer nog even alle verhalen over de cultuur van de Batakkers de revue kunt laten passeren. Wanneer u verderop in uw reis op het drukbevolkte Java aankomt, is de kans groot dat u op een bepaald moment heel even terugverlangt naar de serene rust die hier nog heerst.

4. De natuur van Sumatra

De busritten op Sumatra zijn op sommige dagen lang, maar wat is de natuur er overweldigend! De bergen en ontelbare rijstvelden vervelen geen moment, na iedere bocht is er weer iets anders te zien dat u zal boeien. Een echte aanrader!

5. De bevolking

Bent u onderweg en heeft u de mogelijkheid om ergens een tussenstop te maken? Stop dan ergens, in welk dorp dan ook, en maak er een wandeling. Misschien kijkt de bevolking eerst nog even de kat uit de boom, zo´n witte neus hebben ze meestal nog niet van dichtbij kunnen bekijken, maar als u een glimlach toont en hen gedag zegt dan wordt u gegarandeerd zeer warm onthaald en willen velen waarschijnlijk met u op de foto.

6. Padang eten

De Minangkabauers hebben niet alleen prachtige huizen gebouwd, zij hebben ook hun eigen keuken gecreëerd: de keuken van Padang. In een restaurant worden naast de warme witte rijst circa 15 schotels met koude gerechten geserveerd. Kip, vis, vegetarisch en mijn favoriet rendang, soms een beetje aan de pittige kant maar samen met de neutraliserende rijst een maaltijd om je vingers bij af te likken. Zo lekker!

7. Jakarta

Natuurlijk mag een bezoek aan de hoofdstad van Indonesië niet ontbreken. Jakarta is absoluut een drukke stad, maar boordevol geschiedenis die we allemaal vast nog wel kennen en die anders hier weer helemaal tot leven komt. Een extra tip: proef de sfeer in Sunda Kelapa, de oude haven waar nu nog de houten schepen uitvaren naar havens in de Indonesische archipel, maar die vroeger zo belangrijk was voor de VOC.

8. Angklung muziekschool

In Bandung bestaat de mogelijkheid om deze muziekschool te bezoeken, waar kinderen opgeleid worden om de angklung (een muziekinstrument gemaakt van houten kokers) te bespelen. U bent daar niet alleen getuige van een magistraal optreden, maar u mag ook samen met iedereen in het publiek meespelen onder de bezielende leiding van de dirigent.

9. Borobudur

Alleen de naam al doet vermoeden dat hier iets gebouwd is dat iedereen zal raken. Bij de Borobudur loopt u langs de talloze boeddhabeelden en voelt u duidelijk waarom de monniken hier in vroegere tijden naar toe gingen om te mediteren.

10. Rijstterrasvelden van Bali

Natuurlijk is het heel goed toeven aan de prachtige stranden van Bali, maar wat veel meer indruk zal maken is een bezoek aan de groener dan groene rijstterrasvelden van Bali. Tijdens een tocht door de rijstterrasvelden bent u even helemaal weg van het toerisme en zult u nogmaals de schoonheid van dit prachtige land ervaren.

11. Nog zo veel meer!

Tja, tien bezienswaardigheden noemen is gewoon te weinig voor zo’n prachtig land als Indonesië! Ik heb het nog niet eens kunnen hebben over de boeiende treinreizen, het genot van de warmwaterbronnen van Ciater, de mystieke sfeer bij de Bromovulkaan en nog veel meer. Wanneer u met mij of een van mijn collega's een rondreis door Indonesië maakt, zult u het allemaal beleven. Gaat u mee?



Gratis digitale brochure verre reizen

Download de brochure

Blader door de brochure  


Wellicht vindt u deze artikelen van onze reisleiders ook leuk om te lezen?


Meer reisverhalen

Reisleider Frits
Slechts tien mooiste bezienswaardigheden noemen is eigenlijk veel te weinig voor zo’n prachtig land als Indonesië!