050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Portugal

Door reisleider Joen | 06-03-2022

Van het groene noorden tot het warmbloedige zuiden: Portugal heeft heel veel te bieden! In het noorden: wijngaarden zover het oog reikt, pittoreske dorpjes, prachtige groene natuurgebieden en verrassende steden als Porto en Guimarães. Via het charmante midden met de bruisende studentenstad Coimbra, de levendige hoofdstad Lissabon en de echo’s van het kloosterleven in Batalha reist u naar het warme zuiden met eindeloze zandstranden, verstilde dorpjes en verlaten Moorse kastelen. En vergeet ook het heerlijke bloemeneiland Madeira niet!

Hieronder vindt u de tien mooiste bezienswaardigheden die u echt moet bezoeken op uw rondreis door Portugal. Ga mee!

Noord-Portugal

1. Guimarães, de wieg van Portugal

Sierlijke smeedijzeren balkons, granieten afdakjes, rijke herenhuizen, bogen die smalle straatjes verbinden, door de jaren uitgesleten straatstenen, kloosters en fraaie pleinen: in Guimarães waant u zich soms in de middeleeuwen. Vergeet niet op uw omzwervingen door de stad ook het kasteel te bezoeken! Hier werd Afonso Henriques, de eerste koning van Portugal, geboren.

2. Port in Porto

Aan de kade van de Douro vindt u de mooiste terrassen van Porto. Onder het genot van een glaasje port of een ‘fino’, een Portugees tapbiertje, heeft u een prachtig uitzicht op de gietijzeren brug die de oevers van de rivier met elkaar verbindt. Op de andere oever liggen de portkelders van de bekende porthuizen en op de rivier dobberen de voormalige portschepen. Betoverend!

3. Studentenstad Coimbra

Coimbra is sinds de komst van de Velha Universidade dé universiteitsstad van Portugal. En dat ervaart u niet alleen op het universiteitsterrein met de weelderige barokke bibliotheek en de fraaie ceremoniekamer. In de levendige binnenstad wordt u regelmatig getrakteerd op een studentenserenade, waarbij studenten in zwarte capes met veel emotie de Fado de Coimbra zingen.


Plein in Guimarães, Portugal
Charmant stadje waar Portugal is gesticht
Portschepen, Porto, Portugal
De portschepen liggen aan de kade
Coimbra, Portugal
De oudste universiteit van Portugal

Midden-Portugal

4. Klooster van Batalha

Het oogstrelende klooster van Batalha werd door koning João I gesticht na zijn beslissende overwinning op het Castiliaanse leger. Hij droeg het klooster op aan de Heilige Maagd, die hij aangeroepen had om te helpen bij de overwinning, waardoor Portugal weer onafhankelijk werd. Hoewel de bouw in 1517 werd gestaakt door geldgebrek is het een van de fraaiste gotische bouwwerken van Europa.

5. Santuário de Fátima

Fátima is één van bekendste Mariavereringslocaties: gelovigen uit de hele wereld komen naar dit bedevaartsoord om de verschijning van Maria te herdenken. Drie herderskinderen, Jacinta, Francisco en Lúcia, waren hier in tussen mei en oktober 1917 in een veld buiten het stadje getuige van verschillende verschijningen van de Heilige Maagd Maria.

6. Zeevaarders geëerd in Lissabon

In de wijk Belém aan de waterkant bij de Taag, waar zeevaarders als Bartelomeus Díaz en Vasco da Gama vertrokken, staan drie monumenten die herinneren aan de tijd dat Portugal de wereldzeeën beheerste. De Torre de Belém en het klooster van São Jerónimo werden al in de 16e eeuw gebouwd om de ontdekkingsreizen te herdenken. Het monument van de ontdekkingsreizigers werd daar in 1960 ter ere van de 500e sterfdag van Hendrik de Zeevaarder aan toegevoegd.


Het niet voltooide 14e-eeuwse klooster van Batalha, Portugal
Een zeer fraai gotisch klooster
Fatima, Portugal
beeld van de Heilige Maagd Maria
Monument van de Ontdekkingsreizigers, Lissabon, Portugal
Monument van de Zeevaarders

Zuid-Portugal

7. Romeins verleden in Évora

Tijdens uw wandeling door Évora ziet u overal sporen uit haar rijke verleden. Van een Romeinse tempel gewijd aan de godin Diane tot een standbeeld van Vasco da Gama. Dwaal door de Moorse steegjes langs de witgekalkte huizen met mooie tuinen en betegelde patio’s en eindig de dag op een gezellig terras op een prachtig plein ingelegd met blokjes wit en zwart marmer.

8. De Alentejo

Portugal is de grootste producent van kurk ter wereld en de meeste kurkeiken staan in het stille en warmbloedige Alentejo. Velden vol kurkeiken, heuvels en wijnvelden wisselen elkaar af. Als een kurkeik ongeveer 15 jaar oud is, kan de schors van de stam worden verwijderd. Als de stam eenmaal ontdaan is van de kurk, kleurt die prachtig roodbruin. Een prachtig gezicht!

9. Algarve

In het zuiden van Portugal vindt u okerkleurige kliffen, door water en wind gevormde rotsen en de mooiste zandstranden. Maar de Algarve heeft méér! Tussen prachtige sinaasappelboomgaarden ligt Silves met overblijfselen uit het Arabische verleden en aan de kust in Lagos, waar ooit de slaven werden verhandeld, herleeft u in het 17e-eeuwse fort de tijd van de ontdekkingsreizen.

10. Eeuwige lente op Madeira

Madeira, in het midden van de Atlantische Oceaan, is een prachtig toevluchtsoord met een kleurrijke natuur. Tussen het blauw van de zee en het smaragdgroen van de vegetatie vallen de bontgekleurde exotische bloemen op. Door de aangename temperaturen, het hele jaar rond, is het eiland van de eeuwige lente een perfecte vakantiebestemming!

Wilt u ook de authentieke schoonheid van Portugal ontdekken en bovenstaande prachtige bezienswaardigheden bewonderen? Maak dan een groepsreis of een fly drive van SRC Reizen en zie méér van uw vakantieland! Bekijk onze reizen naar Portugal.

Évora, Portugal
Woningen in het Romeinse aquaduct
Cabo da Roca, Portugal
Machtige rotskusten bij Cabo da Roca
Funchul, Madeira, Portugal
Zicht op de hoofdstad Funchal



Gratis digitale brochure Portugal

Download de brochure

Blader door de brochure  


Wellicht vindt u deze artikelen van onze reisleiders ook leuk om te lezen?

Meer reisverhalen

SRC-reisleider Joen
Ontdek het land van vinho verde, azulejos en de fado, en laat u meevoeren door het fantastische Portugal!