050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Roemenië

Door reisleidster Crístina | 24-09-2022

Bij Roemenië denken veel mensen aan een arm Oost-Europees land; des te verrassender is de culturele rijkdom die mijn land te bieden heeft. U vindt in Roemenië de mooiste bezienswaardigheden, kerken en kloosters en fraaie steden, en bijzondere tradities worden door mijn landgenoten volop in ere gehouden.

Gelooft u mij niet? Bekijk dan mijn absolute aanraders voor een reis in Roemenië! U zult verrast zijn door de pracht. Ik weet zeker dat u dan ook een keer een rondreis door Roemenië wilt maken. Wanneer mag ik u in mijn mooie land verwelkomen?

Mijn favoriete bezienswaardigheden in Roemenië

1. De paleizen Peles en Pelisor in Sinaia

Dit waren de vroegere zomerresidenties van de koninklijke families van Roemenië. Het 19e-eeuwse Pelespaleis is gebouwd in Duits-renaissancestijl en was het eerste paleis in Europa met een lift, een centrale stofzuiginstallatie en een centrale verwarming. De open haarden in het gebouw zijn uitsluitend decoratief en niet functioneel. Gustav Klimt en Frantz Matsch hebben de schilderijen in de theaterzaal geschilderd. Het Pelisorpaleis is gebouwd in de jugendstil en heeft uniek houtsnijwerk en stucwerk. Op het terras in het park van beide paleizen heeft u bijzonder mooie uitzicht op de Karpaten en kunt u lekker cappuccino drinken met een "savarina" (taart met slagroom).

2. Sighisoara

De oude Duitse vestingstad Sighisoara, UNESCO werelderfgoed, is een echte sprookjesstad, met zijn klokkentoren, het Venetiaanse huis, het Huis met de hertenkop en de Scholierentrap die naar de Bergkerk loopt. Overal in de stad vindt u heel vrolijk kleurrijke gebouwen. Op het Vestingplein kunt u lekker ‘home made’ appelsap drinken en allerlei fruittaarten eten.

3. Boekovinastreek

In de Boekovina vindt u talloze prachtige kloosters met muren vol kleurrijke fresco’s. De mooiste vind ik het klooster van Sucevita met fresco's aan de binnenkant én aan de buitenkant in een combinatie van allerlei nuances groen-blauw-turquoise. Het klooster ligt in een schitterende omgeving, waar u kunt wandelen, fietsen of paardrijden. Dit is ook de streek waar u een ‘afinata’ (bosbessenlikeur) kunt drinken en paddenstoelen met roomsaus en polenta kunt eten: heerlijk!

4. Klooster van Moldovita

Ook bij het klooster van Moldovita kunt u uw ogen uitkijken, het klooster is vanbuiten volledig beschilderd met kleurrijke fresco’s. De uitzonderlijke fresco’s vertellen stuk voor stuk een boeiend verhaal: een prentenboek voor de toen vaak nog ongeletterde kerkgangers. En misschien wel het bijzonderste is, is dat u tijdens uw bezoek wordt rondgeleid door een van de oude nonnetjes die nog in het klooster leeft.

5. De houtenkerken in de Maramures

De regio Maramures is bekend om de bijzondere authentieke volkscultuur. Vooral hier ziet u nog ossen- en paardenwagens in het straatbeeld. De bewoners, soms nog gekleed in klederdracht, zijn ware meesters in de houtsnijkunst. In de streek staan veel houten kerken waarvan de binnenmuren direct op het hout beschilderd zijn. Het uitzonderlijke houten klooster van Barsana is zo een droomplek. Dit complex van verschillende houtengebouwen staat boven op een heuvel in een indrukwekkend mooie tuin: een echte paradijs in de zomer.

6. Het vrolijke kerkhof in Sapinta

Het Roemeense bergdorp Sapinta is met 1.500 zielen niet veel meer dan een gehucht. Toch is het dorp zeker een bezoek waard, dankzij de Cimitirul Vesel: het vrolijke kerkhof. Dit kerkhof staat vol met houten kruizen, beschilderd in vrolijke kleuren, voorzien van allerlei spreuken en verhalen over de personen die in de graven liggen. Ook dragen de kruizen een beschilderd houtsnijwerkje waarop de overledene staat afgebeeld, vaak in de uitoefening van zijn beroep: boeren met hun tractors, vrouwen die garen spinnen, de herder met zijn schapen en een leraar achter zijn bureau.

7. De ogen van Sibiu

In het historische centrum van het pittoreske Sibiu worden de huizen gesierd met vele kleine grappige dakkapelletjes, de zogenaamde ogen van Sibiu. Maar ook de prachtige gotische en Weens-barokke huizen vragen uw aandacht in de binnenstad van het voormalig Duitse Hermannstadt. De Duitse invloed is ook nog zichtbaar door de aanwezigheid van de Duitse evangelische kerk, met het fraaie ingangsportaal, het monumentale orgel uit 1674 en, helemaal achter in de kerk, de grafsteen van de zoon van Dracula! Heef t u nog puf, beklim dan de klokkentoren. Vanaf boven heeft u een prachtig uitzicht over het stadje.

8. Pasen in Roemenië

Pasen is een van de belangrijkste feesten in het orthodox-christelijke geloof. Een hele bijzondere periode om Roemenië te leren kennen! Juist in deze dagen kunt u ervaren hoezeer de oorspronkelijke tradities nog altijd leven. Zo ziet u het beschilderen van eieren, dat hier zo kunstzinnig gebeurt dat beschilderde eieren als een van de meest typische souvenirs van Roemenië wordt beschouwd. Wilt u het echte Roemenië leren kennen met zijn authentieke dorpen en oude kloosters, maar ook de tradities en gebruiken? Vier dan orthodox Pasen met ons mee!

9. Het kasteel van Dracula

Vlak bij Bran in de zuidelijke Karpaten ligt het kasteel van Dracula, een sprookjesachtig hooggelegen slot uit de 14e eeuw. Het kasteel van Bran, zoals de echte naam is, met typerende spitse rode torens, is een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van het land. Hoewel er geen connectie is met de fictieve Dracula noch met de historische figuur spreekt het kasteel nog steeds enorm tot de verbeelding.

10. Casa Poporului in Boekarest

Bij een bezoek aan het centrum Boekarest kan je er letterlijk niet om heen: het Casa Poporului, het kolossale onvoltooide volkspaleis dat de Roemeense dictator Nicolae Ceauşescu liet bouwen. In 1984 gaf hij de opdracht voor dit immense bouwwerk, waarvoor wel een complete woonwijk, een stadion en historische kerken en gebouwen moesten worden platgegooid. Ceauşescu bracht met de bouw van het paleis zijn eigen land op de rand van de financiële afgrond. De immense omvang en de luxe van het gebouw laten uw mond openvallen van verbazing… Heeft u tijd over tijdens uw bezoek, ga dan naar het dak van het paleis voor een schitterend uitzicht over de stad.



Gratis digitale brochure Dutisland en Centraal-Europa


Download de brochure

Blader door de brochure  


Wellicht vindt u deze artikelen van onze reisleiders ook leuk om te lezen?

Meer reisverhalen

Reisleidster Crístina
Mijn land is verrassend kleurrijk! Ik hoop dat ik u met deze must sees kan overtuigen!