050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

10 tips voor modern Kopenhagen

Door reisleider Johan | 21-04-2022

Bij Kopenhagen denkt u vast direct aan het schattige beeldje van de Kleine Zeemeermin, de kleurrijke pakhuizen in het 17e-eeuwse havenkwartier Nyhavn en de attracties in een van ’s werelds oudste pretparken, Tivoli. Het mooie historische centrum van de vriendelijke Deense hoofdstad met het raadhuisplein, de oude markt, de ooievaarsfontein en de domkerk is ook echt een heerlijke stad om te verkennen. Maar wat velen niet weten is dat sinds de eeuwwisseling Kopenhagen op architectuurgebied ontzettend in ontwikkeling is. Hier worden de mooiste, opvallendste en spannendste objecten gebouwd!

Zo zijn langs de waterkant de laatste jaren prachtige nieuwe gebouwen verrezen, zoals de opera, het nieuwe koninklijke theater en de koninklijke bibliotheek met haar moderne uitbreiding. Maar er is meer: neem de futuristische wijk Ørestad, waar grootheden als BIG, Jean Nouvel en Daniel Libeskind hun naam aan hebben verbonden. Dit is dé plek om hedendaagse architectuurontwikkelingen te ontdekken. En ook in de voormalige havengebieden, zoals Nordhavn, wordt industrieel erfgoed omgebouwd tot moderne wooncomplexen. Kopenhagen is echt een hotspot voor moderne architectuur die u niet mag missen! Ik geef u graag 10 tips voor de mooiste moderne architectuur in Kopenhagen, maar nog liever laat ik het u zelf zien! Gaat u mee op ontdekkingstocht in de Deense hoofdstad?

10 tips voor moderne architectuur in Kopenhagen

1. Het operahuis

De nationale opera van Denemarken is sinds 2005 hét moderne herkenningspunt van Kopenhagen en staat symbool voor het rijke culturele leven van de Deense hoofdstad. Een kleine halve eeuw nadat de Deen Jørn Utzon het Sydney Opera House had ontworpen, kreeg ook Kopenhagen een modern operagebouw. Het aansprekende gebouw van de hand van Henning Larsen is één van de modernste opera’s ter wereld. Het wordt bijna volledig omgeven door water, net als de opera van Sydney. De breed uitgemeten luifel en de gebogen, volledig uit glas opgetrokken gevel van de foyer zijn adembenemend. Zeker wanneer het straalt in het avondlicht.

2. Det Kongelige Teaters Skuespilhus

De 35 meter hoge, met koper bedekte toneeltoren is de blikvanger van koninklijke speelhuis dat gedeeltelijk op palen in de haven is gebouwd. Het theater heeft drie podia met een totale capaciteit van 1.000 zitplaatsen. Ook als u geen kaartje voor een voorstelling heeft, is een bezoek een aanrader. Neem gerust een kijkje in de prachtige foyer of wandel langs de eikenhouten loopplank die het theater omringt en verbindt met de promenade aan het water. Hier vindt u ook Café Playhouse en Restaurant Ofelia, twee heerlijke plekken om een paar uurtjes te vertoeven. Het uitzicht over de haven is een genot!

3. De Zwarte Diamant

Det Kongelige Bibliotek (de Koninklijke Bibliotheek) is met een collectie van ongeveer 6 miljoen boeken de grootste bibliotheek van Noord-Europa. De hoofdvestiging op het eiland Slotsholmen kreeg in 1999 een moderne uitbouw, die bekendstaat als de Zwarte Diamant. Deze quasi-officiële bijnaam is een verwijzing naar de gepolijste zwarte granieten bekleding gecombineerd met de onregelmatige hoeken. Het hart van het gebouw wordt gevormd door een van bovenaf verlicht atrium dat in het gebouw snijdt met een enorme glazen pui die uitkijkt op de haven. De Zwarte Diamant huisvest naast een leeszaal ook verschillende expositieruimtes, een auditorium en een café.

Opera, Kopenhagen, Denemarken
Het operahuis
Royal Danish Playhouse Kopenhagen Denemarken
Het koninklijke theater
De Zwarte Diamant in Kopenhagen, Denemarken
De Zwarte Diamant

4. Cirkelbroen

Dit moderne stukje architectuur trekt ongetwijfeld de aandacht. De Cirkelbroen (ook wel The Circle Bridge) werd in augustus 2015 geopend en verbindt de gebieden rond de haven van Kopenhagen, zodat de fietsende pendelaars zich sneller kunnen verplaatsen. De brug bestaat uit vijf cirkelvormige platforms van verschillende grootte met elk een eigen mast, wat de naam van de brug verklaart. Het prachtige ontwerp, dat met de vijf masten lijkt op een zeilschip aan de kade, is ook een mooie verwijzing naar de scheepvaartgeschiedenis van Kopenhagen.

5. Ambitieus Ørestad

Ørestad is dé plek in Kopenhagen om nieuwe opvallende architectuur te ontdekken. Het ligt op het eiland Amager, ten zuiden van het centrum aan de rand van een uitgestrekte natuurgebied. De futuristische wijk is gloednieuw en gebouwd naar aanleiding van de aanleg van de Sontbrug. Architectuurgrootheden als BIG, Jean Nouvel en Daniel Libeskind hebben hun naam aan Ørestad verbonden. Hier staan bekroonde woongebouwen als VM Mountain en 8House, ontworpen door architect Bjarke Ingels (BIG), en het DR Koncerthuset van architect Jean Nouvel. De vooruitstrevende duurzaamheid en het gebruik van hout, glas en andere typisch Scandinavische materialen zijn indrukwekkend.

6. CopenHill - futuristische skipiste

In 2019 opende het Deense architectenbureau BIG CopenHill, ’s werelds schoonste energiecentrale. CopenHill, ook bekend als Amager Bakke, wekt groene energie op door de verbranding van afval en maakt deel uit van het plan om Kopenhagen de eerste CO2-neutrale stad ter wereld te maken in 2025. Het gebouw is in staat om jaarlijks 440.000 ton afval om te zetten in energie. Op het grotendeels schuine dak van de energiecentrale is een skipiste, een park en een rooftop bar aangelegd. De skipiste is met een afdaling van in totaal 400 meter de langste kunstmatige skipiste ter wereld!

Crikelbroen, Kopenhagen, Denemarken
Cirkelbroen
8 Tallet Ørestad Kopenhagen Denemarken
8House in Ørestad
CopenHill | Amager Bakke, Kopenhagen, Denemarken
CopenHill - futuristische skipiste

7. The Silo

Ook het oude industriële havengebied Nordhavn is een wijk in opkomst. Voormalige industriële gebouwen worden hier omgebouwd tot moderne architectonische hoogstandjes. The Silo is – zoals u vast al vermoedde – een voormalige graansilo die vlak bij de waterkant van Nordhavn ligt. De oude betonnen container is door de Deense architecten van COBE verbouwd tot een eersteklas woongebouw. Van buitenaf heeft The Silo een avantgarde aanblik en het met ruw staal bedekte oppervlak zou zo in Gotham City passen. Binnen zijn de originele betonconstructies zo rauw mogelijk bewaard gebleven. Op de 17e verdieping vindt u Restaurant Silo, dat een 360-graden uitzicht biedt door de kamerhoge ramen.

8. Den Blå Planet

Ook als u normaal gesproken nooit een aquarium bezoekt is Den Blå Planet een aanrader. De opvallende architectuur met schubbendak is een bezoek waard. Den Blå Planet (de blauwe planeet) is in maart 2013 voor het publiek geopend en is het grootste aquarium van Noord-Europa. De op draaikolken geïnspireerde architectuur bevat 5 verschillende secties, die een breed scala aan diersoorten en habitats vertegenwoordigen. Hoogtepunt is de Ocean Tank, het grootste aquarium dat 4.000.000 liter water bevat. Hier zwemmen majestueuze hamerhaaien en elegante roggen en u kunt direct onder de oppervlakte komen in de onderwatertunnel.

9. Architectonische musea

Kopenhagen barst van de musea en sommige hebben hun collectie ook in een architectonisch hoogstaand jasje gestoken. Zo heeft architect Søren Robert Lund het even buiten de stad gelegen Museum Arken een opvallend ontwerp in de vorm van een ark gegeven. De toonaangevende architecten Zaha Hadid en Snøhetta tekenden voor de twee moderne uitbreidingen van Museum Ordrupgaard. En in Blox, een gebouw ontworpen door het bureau OMA, opgericht door de Nederlandse architect Rem Koolhaas, bevindt zicht het Deens nationaal centrum voor architectuur en stedelijke ontwikkeling dat wisselende tentoonstellingen, rondleidingen en evenementen verzorgt. Dus ook qua musea valt er genoeg te genieten!

The Silo in Kopenhagen, Denemarken
The Silo
Den Bla Planet, Denemarken
Den Blå Planet
Arken museum, Denemarken
Museum Arken

10. Via de Sontbrug naar de Turning Torso

Over de fenomenale Øresundbrug, een architectonisch kunststukje dat in 2000 werd geopend, rijdt u tegenwoordig in een uurtje naar de Zweedse stad Malmö. In het Västra Hamnen-havengebied, dat volgens duurzame principes is aangelegd, is de imposante wolkenkrabber Turning Torso niet te missen. Architect Santiago Calatrava tekende voor het ontwerp van de spectaculaire 190 meter hoge woontoren die zo'n 90 graden draait, van onder naar boven. Het slanke bouwwerk is sinds de voltooiing in 2005 het symbool voor Malmö. Van welke kant u de stad ook nadert, overal ziet u dit icoon al van ver staan.

Nog meer hippe tips:

Øksnehallen, gebouwd in 1891 naar ontwerp van Ludvig Fenger, is een tentoonstellingslocatie vlak bij Halmtorvet in de wijk Vesterbro. In de gigantische witte hallen werd honderd jaar geleden vee verzameld voor de slacht. Tegenwoordig wordt het gebouw ingezet voor een breed scala aan evenementen, van feesten tot beurzen en kunsttentoonstellingen.

• De Scandinavische tegenhanger van het New Yorkse Meatpacking District heet Kødbyen en ligt in de wijk Vesterbro. Kødbyen (‘vleesstad’) werd aan het eind van de 19e eeuw gebouwd voor de omvangrijke vleesindustrie. Het oudste deel van Kødbyen wordt gekenmerkt door bruine bakstenen architectuur en heet Brune Kødby. Uitbreiding volgde met grijze bebouwing en in de jaren dertig met modernistische witte panden. Sinds 2000 is hier een bonte verzameling restaurants, galeries en clubs neergestreken.

• Het eiland Amager is met bruggen over de haven met het centrum verbonden. Op slechts 15 minuten van de binnenstad kunt u ontspannen op het strand. Houdt u van zwemmen? Het fraai vormgegeven zeebad Kastrup is een aanrader. Deze architecturale parel, vormgegeven als een slak, is een magische plek met goede zwemmogelijkheden die bescherming biedt tegen de wind. Het prachtige uitzicht op Zweden is een extra cadeautje.

• Op Papirøen, papiereiland, stonden de opslagloodsen voor papier. Nu bevinden zich in de loodsen 35 streetfood-trucks van over de hele wereld. Zowel binnen als buiten aan de bar, op eenvoudige houten bankjes of op een relaxte strandstoel kunt u genieten van Aziatisch, Mexicaans, Colombiaans, Italiaans, Duits en Deens eten.

Uitzicht op Turning Torso in Malmö, Zweden, vanuit Denemarken
Turning Torso van Calatrava
Kunsthal De Øksnehallen Kopenhagen (Foto: Louise Ten Have © Columbus Travel)
Kunsthal De Øksnehallen (Foto: Louise Ten Have © Columbus Travel)
Zeebad Kastrup, Kopenhagen, Denemarken
Zeebad Kastrup op het eiland Amager

Ook moderne architectuur in Kopenhagen ontdekken?

Wilt u ook in de Deense hoofdstad de spannende ontwikkelingen op architectuurgebied ontdekken? Ga dan mee op de unieke kunstreis Moderne architectuur in Kopenhagen of laat u inspireren door onze reizen naar Kopenhagen.

Bekijk alle reizen naar Kopenhagen

Meer reisverhalen

SRC-reisleider Johan
Ik laat u graag de mooiste moderne architectuur in Kopenhagen zien. Gaat u mee op ontdekkingstocht in de Deense hoofdstad?