050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

Egyptische kushari (met recept)

Door reisleidster Willy | 18-05-2021

Een van de dingen die ik mis als ik niet in Egypte ben is kushari! Kushari is wel het nationale gerecht van Egypte te noemen. Dit zeer populaire streetfood is in het hele land te koop in eenvoudige kushari-restaurantjes. Het gerecht is vegetarisch, goedkoop en vullend. Dit van oorsprong 'armeluisgerecht' is zeer verrassend van smaak en rijk aan ingrediënten.

Elke familie heeft zijn eigen versie van de kushari en de saus: er kan gevarieerd worden met specerijen, de hoeveelheid knoflook en de soorten pasta. Ik geef u een van mijn favoriete recepten!

Recept voor Egyptische Kushari

Ingrediënten:

  • 2 uien, in dunne halve ringen gesneden (of gebruik eventueel kant en klare gedroogde uitjes)
  • 1 theelepel zout
  • 200 gram witte rijst
  • 200 gram bruine linzen
  • 170 gram elleboogmacaroni of andere kleine pasta
  • 150 gram kikkererwten (1 nacht geweekt)
  • extra vierge olijfolie

Voor de saus:
  • 450 gram gepelde tomaten uit blik
  • 1 eetlepel extra vierge olijfolie
  • knoflooktenen, geperst
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad

Kushari | Foto: reisleidster Willy
Foto: reisleidster Willy
Kushari-restaurantje in Egypte | Foto: reisleidster Willy
Foto: reisleidster Willy
Kushari | Foto: reisleidster Willy
Foto: reisleidster Willy

Bereiding:

  1. Dep de uienringen droog met keukenpapier. Verhit olijfolie in een grote koekenpan boven matig vuur. Fruit de uienringen in porties onder voortdurend omscheppen, tot ze goudbruin en knapperig zijn (in ongeveer 10 minuten). Verwijder de uienringen met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  2. Breng de linzen met 350 ml water aan de kook boven matig vuur. Voeg 1 theelepel zout toe, doe de deksel op de pan en zet het vuur laag. Laat het geheel 10 tot 15 minuten zachtjes doorkoken tot de linzen gaar zijn.
  3. Breng in een andere pan 350 ml water aan de kook. Voeg de rijst toe en 1 theelepel zout. Zet de warmtebron laag en laat de rijst langzaam gaar koken, in ongeveer 20 minuten.
  4. Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing op het verpakking. Laat de pasta vervolgens uitlekken, spoel de pasta af met koud water.
  5. Kook de kikkererwten in ruim water in ongeveer 45 minuten gaar. Giet de kikkererwten af.
  6. Verhit voor de saus de olijfolie in een grote koekenpan boven matig vuur. Voeg de komijn, het zout en de geperste knoflook toe. Voeg na een tijdje de gepelde tomaten toe en breng het geheel aan de kook. Kook de saus ongeveer 10 minuten in op laag vuur. Voor een eventuele dunnere saus kan wat water toegevoegd worden.
  7. Serveer de pasta gemengd met de rijst, kikkererwten en linzen op een bord. Bestrooi met de uienringen. Serveer de warme tomatensaus er apart bij.

Eet smakelijk!

Bekijk reizen naar Egypte

Zin in meer culinaire inspiratie? Bekijk alle recepten van de SRC-reisleiders.
Meer reisverhalen

SRC-reisleidster Willy
Kushari, van oorsprong een 'armeluisgerecht', is zeer verrassend van smaak en rijk aan ingrediënten!