050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

Insidertips Malta: 5 tips van onze reisleider

Door reisleidster Mireille | 05-04-2021

Malta is met een heerlijk klimaat, veel prachtige cultuur en een smaakvolle mediterrane keuken een super vakantiebestemming! De liefde heeft me hier naartoe gebracht, en inmiddels ben ik ook verliefd op deze kleine archipel. Op het hoofdeiland, Malta, en de twee kleinere buren, Gozo en Comino, gaan de prachtige natuur en de boeiende cultuur hand in hand. In een afwisselend landschap van heuvels, groene dalen, hoge kliffen en kusten met natuurlijke havens en zandbaaien vindt u herinneringen aan sterke tempelbouwers, heldhaftige ridders en de vele andere kolonisten die Malta gevormd hebben.

Malta heeft zo veel moois dat ik bijna geen keuze kan maken: het mooie Mdina, het pittoreske vissersplaatsje Marsaxlokk met zijn kleurrijke vissersbootjes en de levendige hoofdstad Valletta, u moet het echt gaan zien! Maar wist u dat Malta ook bijzondere prehistorische vindplaatsen heeft en dat de apostel Paulus enkele maanden op het eiland heeft gewoond? En dan de dromerige vergezichten over de azuurblauwe zee: betoverend, zeker bij zonsondergang! Als u een heerlijk dag vol mooie excursies afsluit met een uitstekend mediterraan diner, dan heeft u het recept voor een heerlijk ontspannen vakantie in handen. Wanneer mag ik u op Malta verwelkomen?

1. Droomplekken op Malta

Het levendige Valletta is de kleine charmante hoofdstad van de eilandengroep Malta. Doordat de stad door de beroemde ridders van Malta in slechts 15 jaar als vestingstad werd gebouwd is, ademt Valletta historie. Waar u ook wandelt in de smalle straatjes langs paleizen, kerken, binnenplaatsen en tuinen die de ridders lieten aanleggen, de geschiedenis is alom aanwezig. Zo bijzonder!

Bezoek voor een panoramisch uitzicht op Valletta en de Grand Harbour de beroemde Baraccatuinen. Bovenop de vestingmuren van Sint Pieter en Sint Paulus kunt u zich ontspannen op één van de bankjes tussen het groen, of als het wat winderig is, tussen de bogen. Deze laatste bieden in ieder geval het beste uitzicht.

Voordat de ridders kwamen was Mdina, ook wel de Stille Stad genoemd, de hoofdstad van Malta. De sfeer in het historische centrum met zijn kerken en paleizen is werkelijk uniek. Bovendien is de schilderachtige citadel met haar verstilde straten zeer fotogeniek. Vanaf de geweldige vestingmuren heeft u een adembenemend uitzicht over het hele eiland. Bij goed weer kunt u zelfs Sicilië zien liggen!

De ommuurde nederzettingen van Vittoriosa, Cospicua en Senglea worden ook wel de Drie Steden genoemd. Deze stadjes waren de eerste thuisbasis van de ridders van de johannieterorde op Malta. Doordat toeristen deze Drie Steden nog weinig bezoeken krijgt u hier tijdens een wandeling door de charmante straatjes een fascinerend inkijkje in het authentieke Maltese leven.

Op een klein halfuurthe varen van Malta ligt het kleinere eiland Gozo. Dit eiland heeft een prettige dorpse sfeer en overtreft Malta qua natuurschoon. Bezoek tijdens een dagexcursie zeker de citadel van Victoria, het heiligdom Ta Pinu en het pittoreske havenplaatsje Xlendi!

Het schilderachtige vissersdorpje Marsaxlokk is een verplichte stop tijdens uw bezoek aan Malta. In het kleine haventje liggen tientallen luzzu voor anker. Deze traditionele vissersbootjes zijn met hun bonte kleuren een feest voor het oog en een geliefd onderwerp voor iedere fotograaf. De boeg van iedere luzzu wordt gesierd door een opvallend paar ogen. Dit oog van de Egyptische god Osiris beschermt de vissers tegen kwade geesten van de zee.


2. Ontdek Malta vanaf het water

De eilandenarchipel Malta wordt omringd door het azuurblauwe water van de Middellandse Zee. Er is dan ook geen betere plek om Malta, Gozo en Comino te ontdekken dan rond het water.

Wat u zeker niet mag missen zijn de natuurlijke havens van Marsamxett en Grand Harbour: twee van de mooiste havens van Europa. De hoge vestingmuren langs de zee die Valletta aan drie kanten beschermen, zorgden ervoor dat de stad in de late 17e eeuw weerbaar was. Vanaf het water heeft u een goed zicht op de indrukwekkende barokke vestingwerken waarmee de havens in roerige tijden werden verdedigd.

Ook erg populair is de Blauwe Grot in het uiterste zuiden van Malta. Eigenlijk is dit niet een grot maar een reeks van natuurlijke inhammen op zeeniveau. Iedere dag is hier van zonsopkomst tot rond het middaguur een uniek fenomeen te zien: door de ligging van de grot in combinatie met het zonlicht krijgt het water er vele uiteenlopende kleuren blauw: van felblauw, waardoor alles onder water fluorescent lijkt, tot een diep donkerblauwe kleur. U kunt de grotten alleen bij kalme zee met kleine vissersbootjes bereiken.

Op het eilandje Gozo is de betoverende rotskust bij Dwejra een bekende trekpleister. Ondanks dat de beroemde rotsdoorgang het Azurenvenster enkele jaren geleden in zee is gestort, is deze kust nog steeds een bezoek waard. De vrijwel parallelle, verticale rotsen rijzen prachtig op uit het azuurblauwe water.De lokale bevolking komt regelmatig bij deze betoverende rotskust genieten van een prachtige zonsondergang.

Ook langs de zuidkust van Malta in de omgeving van Rabat heeft de natuur voor een spectaculair decor gezorgd. De Dingli Cliffs vormen een twaalf kilometer lange natuurlijke muur van rotsen, die in het verleden een natuurlijke bescherming tegen vijanden boden. De indrukwekkende kliffen bieden een magnifiek uitzicht over de zee. Het is bijvoorbeeld mogelijk om vanaf de kliffen het onbewoonde eilandje Filfla te zien liggen.

Op Comino kunt u genieten van de beroemde Blue Lagoon. Het omvat meerdere ondiepe baaien die liggen tussen rotspartijen, met ongekend helder water dat opvallend blauwgroen kleurt. Perfect om te zwemmen, te snorkelen en te duiken.


3. Van de gebaande paden af op Malta

Door alle paleizen, vestingen en kerken van de ridders zou u bijna denken dat de geschiedenis van Malta start met de johannieterridders. Niets is minder waar, de historie van het eiland gaat ver terug. In Ghar Dalam, de grot der duisternis, is het oudste bewijs voor de bewoning van Malta aangetroffen. Al zo'n 7.000 jaar geleden werd deze grot bewoond. Bijzonder is dat er ook een grote hoeveelheid gefossiliseerde beenderen gevonden is van olifanten en nijlpaarden, die tijdens de ijstijd naar Malta migreerden.

De prehistorische tempels van Hagar Qim en Mnajdra zijn door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. De megalithische tempels zijn uit enorme stenen opgebouwd en hebben een schitterende ligging, vlak bij zee. De architectonische meesterwerken vormen, net als de vondsten in Ghar Dalam, het bewijs dat Malta al zeer vroeg werd bewoond door een georganiseerde gemeenschap.

Volgens de bijbel verbleef de apostel Paulus in het jaar 60 na een schipbreuk enkele maanden op het eiland Malta. Hij verkoos te leven in een grot nabij Rabat. Vanaf die plek bekeerde hij mensen tot het christendom. Nabij deze grot van Paulus bevinden zich de catacomben van Sint Paulus, oude Romeinse begraafplaatsen uit de eerste eeuwen na Christus. In de ondergrondse ruimten werden lichamen begraven en gecremeerde resten in potten bijgezet.

Het sierlijke Palazzo Parisio is een onwaarschijnlijk, goed verscholen sprookjespaleis in Naxxar. Vooral het prachtige interieur van dit 18e-eeuwse paleis spreekt tot de verbeelding. In de weelderige tuinen kunt u op een terras genieten van een lekker kopje koffie of thee met een goed stuk taart.

De botanische tuinen van San Anton, die bekend zijn om de fraaie fonteinen en de fleurige bloembedden, werden door grootmeester Antoine de Paul aangelegd als park voor zijn zomerverblijf, het San Anton-paleis. De geometrische tuin is een lusthof met volgroeide bomen, oude stenen urnen, fonteinen, vijvers, bloembedden en een groot aantal bloemen en planten zoals palissander, Norfolk-den, bougainville en rozen.


4. Leuke (eet)adresjes op Malta

Drink een kopje koffie in hét authentieke koffiehuis van Valletta, Caffe Cordina. U kunt genieten op het terras of binnen in het elegante gebouw dat sinds 1837 de ontmoetingsplek is voor de lokale bevolking en ook onder de toeristen zeer in trek is.

Al jaren op rij wordt Is-Serkin Crystal Palace Bar in Rabat unaniem verkozen tot de beste pastizzeria van Malta. Hier proeft u de lekkerste pastizzi: een hartige versnapering van bladerdeeg gevuld met ricotta of kikkererwten. Dé snack van Malta.

Een leuke plek om te lunchen in Valetta is The Artisan Baker. Deze vroegere bakkerij is inmiddels uitgegroeid tot een begrip in Malta. De originele bakkerij is omgetoverd tot restaurant, waar u de typisch Malteser pizza kan eten. Ftira is een soort focaccia, waarbij u zelf het beleg kunt kiezen. Een leuk plekje en erg lekker eten.

Als u moe bent van het struinen door de prachtige straatjes van Mdini, dan kunt u bij Fontanella Tea Garden neerstrijken voor een geweldig uitzicht over Malta én voor hele lekkere Maltese taartjes. Fontanella is een absolute hotspot! Eet er een casatella; een soort taartje met ricotta, maar dan zoet, of de typisch Maltese pastizzi. En dat met een uitzicht waar u u tegen zegt. Een absolute aanrader!

Als er één drankje is dat u zeker moet proberen als u op Malta bent dan is het een Kinnie. Het recept is geheim, maar doet denken aan een kruidige sinaasappelsmaak. Lekker verfrissend tijdens de lunch bij de pastizzi.

Wilt u het nachtleven van Malta verkennen? Bezoek dan Strada Stretta in Valletta. Ooit was deze kilometerlange straat van de haven naar het centrum de buurt voor de dames van lichte zeden, nu is het de place to be van het eiland. Hier vindt u trendy cafés, terrasjes en restaurants waar locals en toeristen ‘s avonds komen eten. Dit is ook een perfecte plek om een Bajtra, de lokale likeur van cactusvijgen, te proeven.


5. Beroemde filmlocaties op Malta

In de afgelopen jaren is Malta uitgegroeid tot een van Europa's populairste film- en televisielocaties. Door de London Times wordt het zelfs "het mediterrane mini-Hollywood" genoemd! Zonder dat u het wellicht in de gaten heeft, heeft u al een aantal bekende plekken op Malta op tv of in de bioscoop zien langskomen.

Hieronder enkele films en series die Malta als decor hebben:

Game of thrones – Tijdens het eerste seizoen van deze populaire HBO-serie is op verschillende locaties op Malta gefilmd. Zo werden de smalle, gebogen straatjes van Mdina gebruikt als decor voor King's Landing en is op Malta’s zustereiland Gozo de trouwdag van Daenerys en Khal Drogo gefilmd.
Troy – Ook dit mythologische spektakel stuk is deels gefilmd op Malta. Zo meerden de schepen van Agamemnon en Achilles aan op de kust bij het prachtige Ghajn Tuffieha Bay en is de scène waarin Achilles met zijn moeder praat opgenomen bij de Blue Lagoon op Malta’s zustereiland Comino.
The Count of Monte Cristo – Ook deze film die zich afspeelt in Marseille, Parijs en Rome is deels opgenomen op Malta. De Grand Harbour is gebruikt als de haven van Marseille en het plein voor de kerk van Mdina was in de film het decor voor een carnavalfeest in Rome.
Murder on the Orient Express – De eerste scènes van deze film die plaatsvonden in Jerusalem zijn gefilmd in Valletta bij fort Lascaris aan de voet van de Baraccatuinen.

En nog veel meer...

Er valt nog veel meer te ontdekken op Malta. Ik laat u graag de schoonheid van mijn eiland zien. Gaat u mee?

Bekijk onze reizen naar Malta




Gratis digitale brochure Griekenland

Download de brochure

Blader door de brochure  


Wellicht vindt u deze insidertips van onze reisleiders ook leuk om te lezen?


Meer reisverhalen

SRC-reisleidster Mireille
Met een heerlijk klimaat, veel prachtige cultuur en een smaakvolle mediterrane keuken is Malta de perfecte vakantiebestemming. De liefde heeft me hier naartoe gebracht, en inmiddels ben ik ook verliefd op deze kleine archipel!