050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

Insidertips Oman: 5 tips van onze reisleiders

Door reisleidsters Willy en Claudia | 04-12-2020

Wie al eens in Oman is geweest zal het gevoel herkennen zich in een sprookjeswereld te begeven in dit land. De gastvrije bevolking wandelt hier rond in traditionele, vaak fraai versierde kleding en de oosterse architectuur die u in Oman ziet is schitterend, figuurlijk maar ook letterlijk, door het vele gebruik van goud. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de betoverende natuur die Oman rijk is. Met wonderbaarlijke berglandschappen en een grote woestijn met prachtige wadi’s, waar u bedoeïenen met hun dromedarissen tegenkomt.

Het zal u niet verbazen: wij zijn betoverd door Oman! Wilt u ook de bijzondere cultuur, de vriendelijke Omani en de unieke natuur van dit geweldige land ontdekken? Wij vertellen u onze allerbeste tips voor een reis door Oman, zodat u het land op zijn best kunt ervaren.

Tip 1: Droomplekken in Oman

Een groot deel van Oman bestaat uit indrukwekkende zandduinen. Voor avonturiers is dune bashen een uitstekende manier om de woestijn te ontdekken. U wordt dan in een 4-wheel drive op hoge snelheid door de zandduinen gereden (en flink door elkaar geschud!). Liever op een wat rustigere, meer romantische manier het betoverende landschap ervaren? Breng een nacht door in de woestijn, ‘luister’ naar de stilte en geniet van een sterrenhemel zoals u die nooit eerder heeft gezien.

Een absolute droomplek in Oman is Wadi Bani Khalid. In dit land vol woestijnlandschap is deze wadi een heerlijk tropische verrassing. De wadi is een paradijselijke oase, met prachtig blauw, kristalhelder water en omgeven door zwierende dadelpalmen en groene akkertjes. Neem zeker een verfrissende duik in het water: heerlijk als u bezweet en vermoeid de woestijn uit komt!

De kustlijn van Oman is prachtig! Geniet ervan tijdens een dhowtocht over de zee bij Muscat en Muttrah. Het is al een heerlijke ervaring op zich om te varen in een traditionele dhow, een Arabisch zeilschip. Het mooie uitzicht over de kust van Muscat en Muttrah maakt het helemaal af.


Tip 2: Bijzondere must sees in Oman

Het operagebouw van Muscat is zeer indrukwekkend en zeker een bezoek waard. Bij de bouw is gebruikgemaakt van kostbare materialen uit Oman en het buitenland. Let vooral op de diverse bijzondere details en de mix van moderne en traditionele elementen. Als u de mogelijkheid heeft, probeer dan een voorstelling bij te wonen in het indrukwekkende operagebouw.

Breng een bezoek aan museum Bait Al Zubair. In dit bijzondere voormalige koopmanshuis ziet u het rijke erfgoed van Oman en krijgt u een kijkje in de geschiedenis van de familie Al Zubair. De collectie omvat onder andere oude foto's, prachtige zilveren sieraden, kleding en meubilair en geeft u een goed beeld van de geschiedenis van Oman. Toe aan een pauze? Drink een kopje 'qahwa' met verrukkelijke dadels in de tuin van het museum.

Wandel in Nizwa door de authentieke steegjes en breng een bezoek aan het fort van Nizwa. Dit indrukwekkende fort is het grootste van Oman! Een klimtocht naar boven loont: vanaf het fort heeft u een schitterend uitzicht over de stad, de bergen en de oase.

De Vismarkt in Barqa is gelegen langs het strand waar de vissersboten uit de zee het strand op worden getrokken. De verse vis wordt direct vanuit de boten een paar meter verder op de markt te koop aangeboden. De vriendelijke bevolking prijst zijn waren glimlachend aan terwijl u over de markt loopt, onderwijl genietend van de warme zilte zeewind.

In de oase van Nakhal aan de voet van het kasteel van Nakhal, kunt u heerlijk afkoelen met uw voeten in het heldere water. Misschien wordt u wel getrakteerd op een gratis schoonheidsbehandeling, want er zwemmen visjes die graag aan voeten knabbelen. Een natuurlijke manier om eelt te laten verwijderen.


Tip 3: Wat u echt moet eten in Oman

Halawa wordt gemaakt van zetmeel, geklaarde boter, eieren, suiker, water, saffraan, kardemom, noten en rozenwater. Proef het in de soek van Nizwa bij Al-Saifi vooraan in de groente- en fruithal, de beste halawa in Oman!

Overal waar u komt in Oman krijgt u Arabische koffie met dadels aangeboden. Koffiedrinken is hier een hele ceremonie. Geen zaak wordt beklonken, geen probleem wordt opgelost, zonder koffie. Gasten drinken minstens drie kopjes om hun gastheer niet te beledigen. Wilt u niet meer, dan schudt u beleefd het kopje heen en weer.

Recept om zelf thuis Arabische koffie te maken

  Benodigdheden
 • 3/4 dl water
 • eventueel suiker naar smaak
 • 2 volle theelepels donker gebrande koffie
 • heel fijn gemalen kardemom
 • eventueel rozenwater
  Bereiding
 1. Schenk alle ingrediënten in een Arabisch koffiekannetje en roer dit goed door elkaar.
 2. Zet het koffiekannetje op het vuur.
 3. Als het schuim op de koffie naar boven komt, het kannetje van het vuur nemen en in een kopje schenken. Het schuim brengt geluk!
 4. Serveren met een schaaltje dadels.

Tip 4: De leukste winkels in Oman

De Muttrah Soek in Muscat is een van de oudste marktplaatsen in de Arabische Wereld, strategisch gelegen op de route naar China en India. Het is hier toeristisch, maar ook lokalen komen hier hun inkopen doen. U kunt in de soek terecht voor frankincense, kleding en stoffen. Ook is er een goudmarkt. Altijd belangrijk: vergeet niet om af te dingen! Sluit af met een bezoek aan de Muttrah Corniche en neem plaats op een van de gezellige terrassen om te genieten van een lekker sapje.

De levendige veemarkt in Nizwa is van de oudste markten in Nizwa en trekt wekelijks lokale bevolking van heinde en verre aan. Het resultaat is een kleurrijk tafereel. Op de markt wordt van alles verkocht: fruit, vlees, aardewerk, sieraden, souvenirs, specerijen, antiek... noem maar op!

Ook op de authentieke soek van Nizwa vindt u een verscheidenheid aan producten, van specerijen tot huishoudartikelen en leuke souvenirs. Het is heerlijk om op de soek rond te dwalen en op zoek te gaan naar kuma (Omanitisch hoofdddeksel), dishdasha (Omanitische kledij voor mannen), authentiek parfum met wierook of Amouage parfum. Het laatste is hét parfum van Oman en is in opdracht van de sultan ontwikkeld. Welk land heeft nou zijn eigen parfum?

Een tip vlak bij de veemarkt in Nizwa is de dadelspeciaalzaak. Probeer hier een aantal van de vele dadelsoorten! Onze persoonlijke aanraders zijn de Khalas- en de Fardh-dadel. In het winkeltje is ook dadeljam met of zonder noten, en dadelsiroop te koop.


Tip 5: Leestips ter voorbereiding op uw reis in Oman

 • Herinneringen van een Arabische Prinses door Emily Ruete - De boeiende autobiografie van de Omaanse prinses Salma (1844-1924) die uit het paleis in Zanzibar wegvluchtte om met een Duitse koopman te trouwen. In het nieuwe National Museum zijn sieraden, kleding en andere persoonlijke bezittingen van de prinses te zien.
 • Arabian Sands door Wilfred Thesiger - Thesiger reisde van 1945 tot 1950 door The Empty Quarter. Voor hem had nog niemand door dit gebied gereisd, behalve uiteraard de bewoners zelf. Hij geeft in zijn boek een beschrijving van het toenmalige land, leven, de cultuur, geschiedenis en (tribale) oorlogen.
 • Schipbreak in Oman door Klaas Doornbos - In 1763 overleefden dertig zeelieden de schipbreuk van het VOC-schip Amstelveen op de zuidkust van Oman. Zij legden een loodzware voettocht door de woestijn van Oman af. Dit boek is gebaseerd op het journaal van de derde stuurman, Cornelis Eyks, dat in 1997 werd teruggevonden.


 • En nog veel meer...

  Dit was slechts een kleine greep uit al onze tips, want er valt nog zoveel meer te zien, te proeven en te beleven in Oman! Op een reis door Oman laten mijn collega's en ik u graag nóg meer zien van dit betoverende land. Mogen we u binnenkort verwelkomen?

  Bekijk reizen naar Oman
  Gratis digitale brochure Verre reizen

  Download de brochure

  Blader door de brochure  


  Wellicht vindt u deze insidertips van onze reisleiders ook leuk om te lezen?


  Meer reisverhalen

  Reisleidsters Willy en Claudia
  Wij vertellen u graag onze allerbeste tips voor een reis door Oman, zodat u het land op zijn best kunt ervaren.