050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Neem nou Wiesbaden

Neem nou Wiesbaden

Door reisleidster Adriënne | 01-03-2021

Neem bijvoorbeeld de hoofdstad Berlijn, het mooie zuidelijke München, het fraaie Dresden, de bruisende havenstad Hamburg… Duitsland kent tal van prachtige beroemde steden die absoluut een bezoek waard zijn. Duitsland telt ook vele steden die weliswaar minder bekend zijn, maar die zeker óók een bezoek waard zijn!

Neem nou bijvoorbeeld Wiesbaden, de levendige hoofdstad van de Duitse deelstaat Hessen, gelegen in de nabijheid van het veel grotere Frankfurt am Main. Een aantal jaar geleden bezocht ik Wiesbaden op mijn terugreis naar huis. Wandelend door het oude centrum werd ik aangenaam verrast door de ontspannen sfeer en de oude grandeur in deze historische stad aan de oever van de Rijn. Sindsdien kom ik er graag.

De mooie oude kuurstad Wiesbaden

Wiesbaden ontstond lang geleden bij thermische bronnen. De heilzame werking van het warme water uit die bronnen was al bij de Romeinen bekend. In de 19e eeuw ontwikkelde Wiesbaden zich tot een voornaam internationaal kuuroord. De stad werd een geliefde woonplaats voor welgestelden. Veel Europese adel kwam om er te baden en zich te vermaken. Wiesbaden groeide snel en werd verfraaid met prachtige gebouwen, waaronder het grootse Kurhaus en het indrukwekkende Staatstheater. Beroemde gasten logeerden in de chique hotels en flaneerden door de straten, in het park en langs de ‘Bowling Green’. Dit groen voor het Kurhaus werd begrensd door twee zuilengalerijen, waarvan de oude Kurhaus Kolonnade met haar 129 meter zelfs de langste van Europa was.

Jugendstil en expressionisme in Museum Wiesbaden

Vandaag de dag kunt u in Wiesbaden nog steeds heerlijk flaneren in het oude centrum en genieten van het heilzame water. Een bezoek aan Museum Wiesbaden mag tijdens uw verblijf in Wiesbaden zeker niet ontbreken. In het statige museumgebouw is een interessante collectie natuurhistorische zaken te zien. Ook kunt u er een wonderschone jugendstilcollectie bekijken. Zelden heb ik zo’n kleurrijke verzameling jugendstil zo mooi gepresenteerd gezien, echt een aanrader.

En dan is er ook nog een gevarieerde kunstverzameling. Het museum bezit onder andere een bijzondere collectie schilderijen van expressionisten, waaronder een prachtige verzameling werken van Alexej von Jawlensky (1864 – 1941). Deze Russische schilder, lid van Der Blaue Reiter, woonde van 1921 tot aan zijn dood in Wiesbaden. Zijn kleurrijke en vernieuwende schilderijen spreken velen aan. Mijn persoonlijke favorieten? Dat zijn Jawlensky’s kleurige portretten met de voor hem zo kenmerkende grote, sprekende ogen.

Wiesbaden is eigenlijk een verborgen pareltje als u het mij vraagt. Een fijne stad om te vertoeven, met veel onvermoede kunst en cultuur om van te genieten. Gaat u mee?

Reis mee naar Wiesbaden in Hessen

Wilt u net als ik ook genieten van de heerlijke kuurstad Wiesbaden en dwalen door de jugendstil-expositie in Museum Wiesbaden? Laat u inspireren door onze reizen naar Midden-Duitsland!

Meer reisverhalen

SRC -reisleidster Adriënne
Wandelend door het oude centrum van Wiesbaden werd ik aangenaam verrast door de ontspannen sfeer en de oude grandeur...