050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

Sauerkraut im Sommer, geht das?

Door reisleider Theo | 24-02-2021

Zuurkool is winterkost bij ons, maar in Duitsland staat (Sauer)Kraut het hele jaar door op tafel. Dus ook in de zomer. Dat is even wennen als je uit een land komt dat zuurkool voornamelijk in de wintermaanden tot zich neemt. Warm gegeten wel te verstaan met gepureerde aardappelen, rookworst, stukjes spek en eventueel de jus van de runderstoof van een paar dagen ervoor…

Helemaal niets mis mee en lekker zelfs, indien met zorg bereid. Maar het kan dus ook anders en ook lekker. Bij onze Oosterburen en voor een deel ook bij de Elzassers en de Oostenrijkers kunt u een aantal varianten tegen komen waarbij de winterkost als bij toverslag zomerkost wordt.

Een frisse zomerse krautsalat

Een voorbeeld...
Fijn, zeer dun gesneden witte kool (= de basis voor zuurkool!), knapperig, niet gefermenteerd en aangemaakt met wijnazijn (en daardoor al een beetje lijkend op zuurkool!) met een fractie goede, maar neutrale olie. Eventueel wat kummel en een paar snippertjes appel toevoegen en de zomerse variant is al klaar. Minder kan niet, maar meer hoeft niet…

Deze krautsalat kan prima dienen als bijgerecht bij een klassieke kalfsschnitzel. De schnitzel gaarne een kleine, fijne in plaats van ééntje van het formaat ‘deurmat’. Deze deurmat staat dan wel als rustiek in de boeken, maar ligt ook op de maag als een boek. Is niet nodig, want er volgt nog een klein dessert aan het einde met een fijne Obstler, inclusief een kopje koffie… Degusteren is kunst & kunde!

Het Duitse spreekwoord ‘In der Beschränkung zeigt sich der Meister’ is van toepassing op de bereiding van de krautsalat. Niet te veel ingrediënten en zeker geen virtuoze toebereidingen. Met een paar eenvoudige toetsen wordt hier de essentie al benaderd.

Drinksuggestie bij de kalfsschnitzel met krautsalat: een droge riesling type spätlese of een weizenbier. Licht verteerbaar beide en dat is belangrijk, want u gaat na de lunch weer op pad met de reisleider voor een stadswandeling, nietwaar!

Mahlzeit und schönen Gruss,
Reiseleiter Theodor

Reizen naar Duitsland

Wilt u ook in Duitsland of Oostenrijk genieten van een frisse Krautsalat? Laat u inspireren door onze reizen naar Duitsland of onze reizen naar Oostenrijk.

Meer reisverhalen

SRC-reisleider Theo
Niet te veel ingrediënten en zeker geen virtuoze toebereidingen. Met een paar eenvoudige toetsen wordt hier de essentie al benaderd...