050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

Wereldse recepten uit India, en een beetje uit Istanbul

Door reisleidster Claudia | 30-04-2020

Al ben ik zelf geen enorme keukenprinses, nu met deze coronacrisis ben ik ineens aan het koken geslagen. Ik ben dol op de Indiase keuken (al is India een van de weinige landen in Azië die ik nog niet bezocht heb) en heb twee lekkere recepten die ik graag wil delen. De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat die recepten niet van mijzelf komen maar van een goede vriendin die Pop-up Dinners in Istanbul organiseert. Zij heeft regelmatig de Indiase keuken op het menu staan: heerlijk!

Beide gerechten vind ik lekker om te combineren met reita, dat is een gerecht van yoghurt waar geroosterd komijnzaad, cayennepeper en gedroogde mint doorheen geroerd wordt. Dit is zowel bij de tandoori als het auberginegerecht een lekker bijgerecht. Bij de tandoori is het ook lekker om wat verse komkommer en wortel in reepjes gesneden en besprenkeld met vers citroensap te serveren. Eet smakelijk en droom weg!

Recept voor Tandoori kipvleugeltjes

Ingrediënten:

  • 1 kilo kipvleugels
  • Kopje ¾ gevuld met yoghurt
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 theelepels garam masala
  • 2 theelepels chili poeder
  • 2 theelepels fenegriek poeder (kan ook weggelaten worden)
  • ½ theeleper kurkuma poeder
  • 1 stukje gember zo groot als een duim
  • 8 stukjes knoflook
  • Een heel klein beetje rode kleurstof, dit hoeft niet perse maar geeft de rode kleur aan het gerecht.

Bereiding:

  1. Vermaal de gember en knoflook met een klein beetje water in de blender.
  2. Maak van alle ingrediënten een marinade, leg de kipvleugels er in en laat dit gerecht een nacht staan zodat de marinade goed in de kip kan trekken.
  3. Je kunt deze kip op de barbecue bakken en ook in de airfryer voor 20 minuten op stand 200. Ik bak zelf de kip in de oven op het grillrooster gedurende 30-40 minuten op een temperatuur van 180 graden. De kip zal gaan lekken dus leg een bakplaat onder het grilrooster met een folie of bakpapier er in. Laat ook een laag water in de bakplaat staan zodat de kip niet uitdroogt tijdens het garen.

Geniet van de sappige en goed gekruide kipvleugels!

Recept voor Baingan Bharta (vegetarisch gerecht)

Ingrediënten:

  • 2 grote ronde aubergines of 3 lange
  • 2 middelgrote rode uien
  • 2 tomaten
  • 5 stukjes knoflook
  • 1 stukje verse gember, zo groot als een duim
  • olie
  • 1 theelepel komijn zaad
  • ½ theelepel koriander poeder
  • ½ theelepel komijn poeder
  • ½ theelepel garam masala
  • chilipoeder
  • verse koriander

Bereiding:

  1. Was de aubergines en grill ze in de oven totdat de schil donker is en de aubergine in de schil gegaard is.
  2. Leg de tomaten even in heet water zodat ze schrikken en haal de schil er vanaf. Snij ze vervolgens in kleine stukjes.
  3. Snij de uien klein.
  4. Maal de knoflook en de gember in de blender, doe er een klein beetje water bij om de smaak en geur beter naar boven te laten komen.
  5. Doe de olie in de pan en voeg de komijnzaad toe. Bak het totdat de geur van de komijn vrij komt. Voeg de uien toe en bak ze totdat ze zacht zijn, maar bak ze niet te lang door.
  6. Voeg de knoflook en gember toe en bak dit een paar minuten door.
  7. Voeg vervolgens alle kruiden toe en bak dit weer allemaal een paar minuten door.
  8. Voeg de tomaten toe totdat ze zacht gebakken zijn.
  9. Schep tot slot de aubergines leeg uit hun schil en voeg de aubergine pulp toe aan het gerecht en laat dit nog 2 minuten doorbakken en schep vervolgens de verse koriander er doorheen.

Eet smakelijk en droom weg!

Bekijk reizen naar India

Zin in meer culinaire inspiratie? Bekijk alle recepten van de SRC-reisleiders.
Meer reisverhalen

SRC-reisleidster Claudia
Al ben ik zelf geen enorme keukenprinses, nu met deze coronacrises ben ik ineens aan het koken geslagen en ik ben dol op de Indiase keuken!