050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Zuid-Korea
bol.com
Bestel uw reisboeken voor Zuid-Korea online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
Zuid-Korea

Praktische informatie Zuid-Korea

Algemene informatie Zuid-Korea

HoofdstadSeoul
StaatsvormRepubliek
Oppervlakte100.188 km²
Aantal inwonersca. 51.835.110
Bevolkingsdichtheidca. 517,4 per km²
Officiële taalKoreaans
Religiesprotestants (19,7%), katholiek (7,9%), boeddhisme (15,5%), islam (0,2%), niet religieus (56,1%)[


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Zuid-Korea verblijft u voornamelijk in goede middenklassehotels. Deze hotels kunnen per stad en streek, en onderling verschillen. In de belangrijkste steden vindt u met name grote, zakenhotels met veel faciliteiten. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. Tijdens de reis naar Zuid-Korea verblijft u ook in een tempel. Een tempelovernachting is een bijzondere ervaring doordat u de rust en spiritualiteit van het monnikenleven kunt ervaren. In de tempel verblijft u in eenvoudige kamers met eenvoudig sanitair. Bij elke reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens uw vakantie meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Bagage

Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Zuid-Korea is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er moet tijdens de Zuid-Korea-reizen veel gewandeld worden en geregeld zitten er ook trappen bij of hellende, ongelijke straatjes. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit in Zuid-Korea

De netspanning in Zuid-Korea bedraagt 220 volt. Adapters zijn overbodig en de stekkers die wij in Nederland en België gebruiken passen in de stopcontacten in Zuid-Korea.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over.

Eten en drinken in Zuid-Korea

De Koreaanse keuken is rijk aan vis, vlees en tofu. Een maaltijd in Zuid-Korea bestaat uit rijst, soep, kimchi, een hoofdgerecht en enkele bijgerechten. Het aantal bijgerechten, genaamd banchan, kan variëren van 3 tot wel 20 per maaltijd. Voorbeelden hiervan zijn rijst, soep, zeewier, groenten en 'kimchi' (gefermenteerde Chinese kool met chili en knoflook), het nationale gerecht van Korea. Als gevolg staat de tafel vol met bakjes en schaaltjes. In de Koreaanse keuken worden verschillende smaakmakers gebruikt, waaronder sesamolie, sojapasta, sojasaus, zout, knoflook, gember en, als belangrijkste ingrediënt, chilipepers, die de kenmerkende pittige smaak geven.

De Koreaanse keuken staat bekend om haar gezonde eigenschappen, met gerechten die weinig calorieën bevatten en rijk zijn aan groenten. Een fundamenteel principe van de Koreaanse keuken is de verbinding tussen geest en lichaam. Dit komt tot uiting in de traditioneel gedekte Koreaanse tafel, die minimaal 5 gerechten of garnituren in verschillende kleuren bevat. Dit streven naar diversiteit dient niet alleen de visuele aantrekkelijkheid, maar vertegenwoordigt ook de 'schijf van vijf' en het streven naar een gebalanceerde maaltijd. Koreanen eten graag en veel buiten de deur, dus aan restaurants is geen gebrek.

Drinken:
De meeste Zuid-Koreaanse restaurants serveren niet veel meer dan het lokale bier, soju (de lichtere Koreaanse variant van wodka), cola en water. Daarnaast wordt er veel thee gedronken, met name groene thee. Maar ook bloesemthee’s en de zoetzure bessenthee (omija-cha) zijn populair. Traditionele thee wint sowieso aan populariteit in Korea vanwege de talloze gezondheidsvoordelen die het biedt.

Feestdagen in Zuid-Korea

Zuid-Korea hanteerde vroeger een jaartelling gebaseerd op de maankalender, maar tegenwoordig is deze gebaseerd op de zonkalender. Desondanks worden sommige feestdagen nog steeds afgestemd op de maankalender. Hier zijn de gevierde feestdagen voor het jaar 2025:
• 1 januari: Nieuwjaarsdag
• 7 januari: verlichting van Boeddha
• 28 t/m 30 januari: Koreaans Nieuwjaar
• 1 maart: Dag van de 1 maart beweging
• 1 mei: Dag van de Arbeid
• 5 mei: Dag van de Kinderen
• 5 mei: Geboortedag Boeddha
• 6 juni: Herdenkingsdag
• 15 augustus: Onafhankelijkheidsdag
• 3 oktober: Dag van de Oprichting van Zuid-Korea
• 9 oktober: Dag van het Koreaanse alfabet, Hangeul-dag
• 25 december: Kerstmis

Fooien

Het geven van fooi is niet gebruikelijk in Zuid-Korea. Een vriendelijke en goede service wordt als vanzelfsprekend beschouwd. De service is bij de prijs inbegrepen. Er zijn echter enkele uitzonderingen op deze regel, waaronder taxichauffeurs, westerse restaurants en plaatsen waar een fooienpot duidelijk zichtbaar aanwezig is. In hotels kan het personeel wel een kleine fooi accepteren. Mocht u toch een fooi willen geven, dan kunt u voor de gids KRW 29800 - 44700 aanhouden en voor de chauffeur KRW 74500 - 149000. Voor de kofferdragers wordt er vaak tussen de KRW 13400 - 29800 gegeven. Uiteraard zijn deze bedragen ter indicatie en afhankelijk van uw tevredenheid t.a.v. geleverde diensten.

Fotograferen

De Koreanen zijn vertrouwd met foto- en filmcamera’s. Ze hebben er zelf allemaal wel een, bij voorkeur het nieuwste van het nieuwste en met een professionele uitstraling. Van fotograferende toeristen kijken ze dan ook niet op. Vraag wel altijd toestemming aan de personen die u wilt fotograferen, inclusief uw gids. Toon in tempels respect voor de rust en privacy van mensen. Schakel in elk geval de flits uit. Wees voorzichtig bij het fotograferen van standbeelden van belangrijke personen in Zuid-Korea; het wordt als beledigend beschouwd om ze van achteren of gedeeltelijk te fotograferen. Fotograferen van militaire objecten, bruggen en controleposten is niet toegestaan.

Geldzaken / valuta in Zuid-Korea

De lokale munteenheid in Zuid-Korea is de Won (KRW). Ondanks alle moderne technologieën is Zuid-Korea nog altijd zeer georiënteerd op contant geld. Zorg dan ook dat u altijd contant geld op zak heeft. In de grote steden zijn doorgaans voldoende pinautomaten aanwezig waar u geld kunt opnemen. Het is wel noodzakelijk om uw betaalpas op ‘wereld’ te zetten wanneer u afreist naar Zuid-Korea. Op sommige pinautomaten is de instructie alleen in het Koreaans, maar de automaten van Korea Exchange Bank (KEB), Shinhan Bank en Citibank tonen instructies altijd in het Engels op het scherm. Betalen met creditcard is redelijk gangbaar in Zuid-Korea in hotels, restaurants en de grotere winkels. Vertrouw echter nooit volledig op het betalen met creditcard en reis altijd met meerdere betaalmiddelen (cash, bankpas en meerdere creditcards). De meest geaccepteerde creditcards zijn o.a. Visa, Mastercard en American Express.

Kledingadvies voor Zuid-Korea

Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. Zuid-Korea heeft vier seizoenen, net als in Nederland. In het voorjaar, de zomer en herfst zijn lichte katoenen kleren gewenst, en een warmer kledingstuk voor in de avond. In de zomer kan een paraplu of regenkleding handig zijn, wanneer het regenseizoen is begonnen. Ook in Zuid-Korea moet u er rekening mee houden dat het ’s nachts af kan koelen en dat de dagen fris kunnen beginnen.

Koreanen zijn meestal netjes gekleed en korte broeken en rokken of blote schouders zijn dan ook bij zowel mannen als vrouwen een zeldzaamheid. Het is goed om hier rekening mee te houden en uw kleding hierop aan te passen tijdens uw reis. Zeker bij bezoeken aan tempels worden korte broeken of rokken en hemdjes niet op prijs gesteld. Daarnaast wordt er bij enkele gelegenheden (zoals bij het DMZ bezoek) gevraagd om nette kleding. Dit houdt in slippers hier niet geaccepteerd worden maar nette gymschoenen wel.

In Zuid-Korea is het uittrekken van de schoenen de normaalste zaak van de wereld wanneer u ergens binnen komt. Bezoekt u een tempel, dan dient u uw schoenen uit te doen. Ook in Koreaanse (niet-Westerse) hotels en andere etablissementen is dit het geval. In deze hotels staan dan altijd slippers klaar.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Zuid-Korea en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Zuid-Korea. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Omgangsvormen in Zuid-Korea

In Zuid-Korea wordt veel waarde gehecht aan gebruiken en handelen volgens etiquette, veel meer dan in Westerse landen. De meeste gebruiken en ongeschreven regels komen voort uit de confucianistische leer. Die benadrukt vooral de eerbied voor ouderen en meerderen (bijvoorbeeld de baas). Die toont u bijvoorbeeld door op te staan in de bus of metro, en door op het trottoir aan de kant te gaan. Koreanen schudden bij een ontmoeting meestal niet de hand. Een buiging is gebruikelijker. Hoe dieper de buiging, hoe meer respect.

Afdingen
In tegenstelling tot veel landen in Azië, is het in Zuid-Korea ongebruikelijk om af te dingen in reguliere winkels, supermarkten en winkelcentra. Prijzen zijn meestal vastgesteld, vooral in grotere commerciële vestigingen. Traditionele markten en sommige kleinere winkels, met name in toeristische gebieden, kunnen echter wel ruimte bieden voor onderhandelingen over prijzen. Vooral bij de aankoop van souvenirs of lokale ambachtelijke producten. Blijft echter altijd beleefd en toon respect bij dit soort onderhandelingen.

Openingstijden

De openingstijden in Zuid-Korea variëren nogal. De meeste winkels zijn geopend tussen 9.00 en 20.00 uur, maar in de shoppingcentra zoals Myeongdong willen de winkels nog wel eens later de deuren openen, maar ook pas laat in de avond sluiten, of zelfs pas diep in de nacht (Dongdaemun om 5.00 uur dicht). Zuid-Koreanen shoppen in principe zeven dagen in de week, maar sommige winkels sluiten op zon- en feestdagen. De kleine gemakswinkels zijn, zeker in de grote steden, alle dagen van de week, 24 uur per dag geopend. Postkantoren zijn open van 9.00 tot 18.00 uur en banken van 9.30 tot 16.30 uur. In de weekenden en op feestdagen zijn ze gesloten.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Zuid-Korea moet u in het bezit zijn van geldige grensdocumenten. Welke documenten vereist zijn kunt u hier bekijken.

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten maar er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders/gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

De individuele reizen worden soms begeleid door één of meerdere lokale gidsen en een privéchauffeur. Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de chauffeur, gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.

Roken

Roken is volgens de Koreaanse wet verboden in de meeste openbare binnenruimtes, waaronder restaurants, cafés en bars. Op bepaalde locaties zijn rookruimtes beschikbaar. Uiteraard is het verboden om te roken in onze touringcars.

Sanitair

Bij bezienswaardigheden, in musea en in winkelcentra vindt u vrijwel altijd openbare toiletten. Deze zijn veel al gratis en worden over het algemeen goed schoongehouden.

Souvenirs

Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.

Taal

In Zuid-Korea is de officiële taal het Koreaans. Binnen het land zijn er verschillende dialecten welke wat van elkaar verschillen in toon. Het Koreaanse schrift heet Hangul is een van de modernste schriften ter wereld. Hoewel op school al vele jaren volop aandacht is voor andere, internationale talen, durven slechts enkelen Engels te spreken. Over het algemeen spreekt de jongere generatie beter Engels dan de oudere generatie. In hotels en restaurants kunt u vaak prima terecht met Engels.

Telefoon en internet

In een hightech-land als Zuid-Korea is communicatie met het thuisfront geen probleem. Zuid-Korea heeft de grootste internet dichtheid ter wereld. Op vrijwel elke straathoek is wel een internetcafé (PC bang) te vinden. De meeste hotels bieden gratis wifi aan. De mobiele telefoon is hét communicatiemiddel in Korea.

Tijdverschil

In Zuid-Korea kent men geen zomer- en wintertijd. In Zuid-Korea is het gedurende de zomer 7 uur en in de winter 8 uur later dan in Nederland.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Zuid-Korea is er geen verhoogd risico op (sub)tropische ziekte(s). Neemt u voor de zekerheid toch contact op met uw huisarts of de plaatselijke GGD. Wilt u een compleet overzicht van de gebieden en beschermende maatregelen? Kijk dan op gezondopreisl.nl of lcr.nl.

Vervoer / wegen

We stellen ook in Zuid-Korea hoge eisen aan de touringcars, minibussen, huurauto’s en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. Het wegennet in Zuid-Korea is goed te noemen, tussen de grote steden liggen goede snelwegen. Het land beschikt ook over uitgebreide en snelle busverbindingen die frequent en punctueel opereren. Alle grote steden zijn bereikbaar via het (hogesnelheids)treinsysteem, dat een van de snelste manieren van reizen is. Seoul herbergt een van 's werelds grootste en drukste metrosystemen, dat bekendstaat om zijn efficiëntie.

Water (drinkwater)

Het kraanwater in Zuid-Korea is overal goed drinkbaar. Het is wellicht niet het lekkerste kraanwater en kan - zeker in en om de grote steden - wat naar chloor smaken, maar u kunt het gewoon drinken.