050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

10 bezienswaardigheden voor uw roadtrip naar de Loire

Door reisleidster Wendy | 28-04-2021

Traag stroomt de Loire door het hart van Frankrijk langs witte zandbanken en kleine eilandjes. Glooiende heuvels bekleed met eindeloze wijngaarden, graanvelden en zonnebloemen sieren de hellingen van het Loiredal, samen met tallozen kastelen en intieme lusthoven. De Franse koningen en edelen trokken zich graag terug in de tuin van Frankrijk. Ze hielden grootse jachtpartijen in de uitgestrekte bossen en legden romantische siertuinen aan bij de elegante chateaus. Niet vreemd dat de Loirevallei nog altijd populair is. Hier ontdekt u tijdens een roadtrip de mooiste bezienswaardigheden en geniet u van het goede Franse leven!

Toer langs de Loire en bewonder roomwitte sprookjeskastelen die weerspiegelen in de dromerige rivier of fier uitsteken boven charmante middeleeuwse stadjes. Slenter in sfeervolle stadjes als Tours en Saumur door geplaveide steegjes met oude vakwerkhuizen naar genoeglijke pleintjes. Een roadtrip in de Loirestreek is ook genieten van la douce France. Met een glas sprankelende Loirewijn in de hand voelt u zich heel even als een koning(in) in Frankrijk! Gaat u mee de bezienswaardigheden van de Loire ontdekken?

10 bezienswaardigheden in de Loirevallei

1. Koninklijke allure in Chambord

Het meest iconische chateau van het Loiredal is Chambord. Dit geesteskind van koning Frans I werd gebouwd als een luxueus jachtslot om indruk te maken op het hof. Neem uw tijd om met een mini-gidsje of een tablet met 3D-animaties (beide in het Nederlands verkrijgbaar) de verschillende appartementen, de kapel en de keukens te bekijken. Fameus is de dubbele trap, die mogelijk is gebaseerd op een ontwerp van Leonardo da Vinci. Bezoek ook de dakterrassen vanwaar u een prachtig uitzicht heeft op de recent gerenoveerde tuinen en de talloze schoorstenen van het kasteel. Het kasteel is gesitueerd in een schitterend en uitgestrekt landgoed, het vroegere jachtterrein van de koning. Er zijn tal van mogelijkheden om dit grootste ommuurde park van Europa te verkennen: te voet, op de fiets, te paard, met een huifkar en zelfs in een 4-wheel drive.

2. Amboise, koninklijk met een vleugje Italië

Het pittoreske Amboise is een van de leukste stadjes in de Loirestreek. Amboise doet enigszins Italiaans aan, wat niet vreemd is, want er wordt wel gesteld dat hier de Franse renaissance is begonnen. Het is heerlijk slenteren door de verleidelijke middeleeuwse straatjes met gezellige terrasjes, waar u zo voor de lunch kunt aanschuiven. Het vermaarde Château d’Amboise dat majestueus oprijst aan de Loire kunt u onmogelijk missen. Door haar fraaie ligging geniet u hier van een prachtig uitzicht over de rivier. Het koninklijke kasteel dateert uit de tijd van Karel VIII, die na een veldtocht tegen Napels Italiaanse kunstenaars mee naar Frankrijk nam om aan dit schitterende kasteel te werken.

3. Manoir du Clos Lucé in Amboise

Ook koning Frans I bracht veel tijd in Amboise door en het was deze koning die Leonardo da Vinci overtuigde om Italië voor Frankrijk te verruilen. De grote renaissancekunstenaar ligt begraven bij het kasteel van Amboise, in de gotische Chapelle Saint-Hubert met z’n prachtige glas-in-lood ramen. De laatste drie jaar van zijn leven woonde en werkte Da Vinci in Manoir du Clos Lucé. Dit intieme kasteeltje is nu ingericht als een museum. Hier dwaalt u door zijn woonvertrekken en bekijkt u het atelier, waar de kunstenaar misschien nog aan de Mona Lisa heeft gewerkt. In de tuin van het museum kunt u verschillende uitvindingen van zijn hand bewonderen. Zo krijgt u een goed beeld van het vooruitstrevende werk van deze uomo universalis.


Château de Chambord, Loire, Frankrijk
De vele schoortstenen springen in het oog
Château d’Amboise, Loire, Frankrijk
Het kasteel ligt prachtig aan de Loire
Manoir du Clos Lucé, Amboise, Loire, Frankrijk
Het atelier van Leonardo da Vinci

4. Château de Chenonceau, de koningin der kastelen

Het meest gefotografeerde kasteeltje van de Loire staat aan de rivier de Cher. Het intieme Château de Chenonceau was ooit de twistappel tussen twee koninklijke dames: Diane de Poitiers, minnares van koning Hendrik II die het kasteeltje van haar minnaar had gekregen, en Catherina de Medici, zijn vrouw. Na de dood van de koning eiste Catharina het kasteeltje van de gehate minnares op. Niets in Chenonceau mocht ooit nog herinneren aan de aanwezigheid van Diane. Catherine verfraaide het paleisje met een brug voorzien van twee boven elkaar geplaatste galerijen die Chenonceau verbond met de andere oever van de Cher. De feestelijke opening van la Grande Galerie maakte Chenonceau tot het middelpunt van het Franse hofleven, van waaruit Catherine Frankrijk met strakke hand regeerde.

5. Blois, meer dan een kasteel

Al van verre ziet u het Château Royal de Blois fier boven het historisch centrum uitstijgen. Doordat de bouw van het kasteel bijna vier eeuwen duurde kunt u hier tal van bouwstijlen bewonderen, van gotisch tot classicistisch. In totaal zijn er nu 564 kamers (!) en maar liefst 75 trappen in het kasteel. Vergeet na uw bezoek aan het chateau niet het centrum van Blois te verkennen. De gezellige winkelstraten, de oude straatjes en pleintjes aan de voet van het kasteel en de omgeving van de Cathédrale Saint Louis zijn meer dan de moeite waard. Het VVV heeft met bronzen plaatjes in het plaveisel verschillende rondwandelingen uitgezet. Maak sowieso een fotostop bij de Escalier Denis-Papin: kleurrijke moderne kunst sieren het straatbeeld.

6. Kastelen en tuinen

Er zijn in de Loirevallei talloze kastelen te bewonderen. Zoveel dat u echt een keuze moet maken die past bij uw interesses. Bent u een liefhebber van Kuifje dan is een bezoek aan Château de Cheverny een aanrader. Dit kasteel uit de 17e eeuw heeft model gestaan voor kasteel Molensloot uit de stripboeken. Houdt u van tuinen dan is het vlak bij Amboise gelegen Château Chaumont-sur-Loire een must see. Dit even robuuste als sierlijke kasteel is ieder jaar het toneel van een fameus internationale tuinenfestival. De tuinen van het kasteel zijn dan ook vermaard! Ook ten westen van Tours vindt u verschillende fraaie kastelen: het sierlijke Château d’Azay-le-Rideau was een van de eerste renaissancekastelen in Frankrijk en bij Château Villandry raakt u onder de indruk van de prachtig gereconstrueerde renaissancetuinen.


Château de Chenonceau, Loire, Frankrijk
Prachtig staat het kasteeltje in de Cher
Château de Blois, Frankrijk
Lodewijk XII boven de ingang van het kasteel
Kasteel Villandry in Frankrijk
De fantastische tuinen zijn befaamd

7. Slenteren in Tours

Het middeleeuwse Tours ligt strategisch daar waar de Loire en de Cher samenkomen. Het oude centrum rond het Place Plumereau is echt een aanrader. Omringd door pittoreske vakwerkhuisjes vindt u hier tal van gezellige terrasjes voor een kopje koffie met een stukje Nougat de Tours. Meer lokale specialiteiten vindt u in de overdekte markthal Les Halles en op de ochtendmarkten in de straten van Tours. Slenter ook door de mooie Rue Colbert vol met winkels en restaurants in prachtige oude panden. Naast de indrukwekkende gotische kathedraal Saint-Gatien met fraaie glasvensters heeft de basiliek van San Martin al eeuwen een grote aantrekkingskracht op bezoekers van de stad. De middeleeuwse kerk die op het graf van Sint Maarten was gebouwd, is tijdens de Franse revolutie afgebroken, maar sinds 1925 zijn de relieken van de heilige te bewonderen in een neo-Byzantijnse kerk.

8. Saumur, kasteel en wijn

In het hart van de wijnstreek Anjou omgeven door talloze wijngaarden ligt het middeleeuwse Saumur. Het indrukwekkende hertogelijke kasteel springt direct in het oog: het sierlijke silhouet en de met leisteen bedekte torentjes zijn al van ver te bewonderen. Vanaf het hooggelegen kasteel geniet u een prachtig uitzicht over de Loire. Slenter ook door de steegjes van de middeleeuwse stad die aan de voet van het kasteel ligt. Rond het Place Saint-Pierre vindt u enkele oude vakwerkhuizen, de mooie 17e-eeuwse Église Saint-Pierre en verschillende leuke restaurants met gezellige terrasjes. Onder de stad, op een verbazingwekkende diepte van 12 meter, liggen verschillende wijnkelders. Hier kunt u uitleg krijgen over de mousserende wijnen die rond Saumur gemaakt worden en natuurlijk mag u ook de wijnen proeven.

9. Varen op de Loire

Wanneer u op vakantie bent rond de Loire dan hoort een verkenning vanaf het water er ook bij! Op verschillende plekken kunt een boottocht op de rivier maken, bijvoorbeeld bij Saumur. Hier vaart u tussen de zandbanken en de wilde eilanden om de flora en fauna van te rivier te observeren. Natuurlijk biedt de cruise u ook de mogelijkheid om Saumur en het chateau vanaf het water te bewonderen. Of trekt u de natuur in met een kano? Voor beginnelingen, sportievelingen en families is de kano de perfecte manier om op verkenning te gaan. Op de bewegwijzerde route ‘Eco PatriLoire’ tussen Saint-Laurent-Nouan en Saint-Dyé¬sur-Loire bij Chambord kunt u flora, fauna en het erfgoed aan de Loire in alle stilte verkennen. Betoverend!

10. Natuurpark Loire-Anjou-Touraine

Tussen alle koninklijke pracht en praal van de Loirekastelen mag de prachtige natuur van de streek zeker niet ontbreken. Het wondermooie natuurpark Loire-Anjou-Touraine, ten oosten van Saumur, wordt geroemd als een plek van duizend landschappen. Te voet of op de fiets kunt u de bossen, wijngaarden, grotten en karakteristieke dorpjes verkennen. Onderweg wordt u getrakteerd op prachtige vergezichten op de Loire. Wandel bijvoorbeeld bij het dorpje Turquant naar de grotwoningen die in het zachte tufsteen zijn uitgehakt of dwaal door de wijngaarden rond Chinon. Een bezoek aan de serene 12e-eeuwse abdij van Fontevraud behoort ook tot de mogelijkheden.

Place Plumereau in Tours, Loire, Frankrijk
Het gezellige Place Plumereau
Saumur, Loire, Frankrijk
Fier steekt het kasteel boven de Loire uit
Loire, Frankrijk
De brede rivier is ideaal om te kanoën

Op reis naar de Loirevallei

Wilt u ook toeren langs deelegante Loire en de fraaie kastelen en middeleeuwse stadjes ontdekken? Reis mee naar de Loire:
Toeren langs de Loire - 8 dagen | autovakantie
Kastelen langs de Loire - 7 dagen | culturele groepsreis

Meer reisverhalen

SRC-reisleider Wendy
Met een glas sprankelende Loirewijn in de hand leeft u heel even als een koning(in) in Frankrijk! Gaat u mee naar de Loire?