050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

12 bezienswaardigheden voor uw roadtrip naar de Bourgogne

Door reisleidster Adriënne | 08-06-2021

Het Bourgondische leven, leven als een Bourgondiër: hoe komt het toch dat deze streek in Frankrijk zijn naam heeft gegeven aan een manier van leven, waarbij het genieten van heerlijk eten centraal staat? Dat hebben we te danken aan de hertogen van Bourgondië die met grootse banketten getooid met onovertroffen spijzen en wijnen wisten hoe ze een feestje moesten vieren. En nog altijd leeft u in de Bourgogne als een god in Frankrijk. Hier geniet u van de mooiste bourgognewijnen en tongstrelende gerechten. Wie wil nu niet op vakantie naar de Bourgogne!

Maar het is niet alleen de inwendige mens die hier wordt getrakteerd op heel veel ‘lekkers’. Ook de cultuurliefhebber komt tijdens een roadtrip in de Bourgogne volop aan zijn trekken. Prachtige middeleeuwse basilieken, serene kloosters, lieflijke wijndorpjes en grootse steden: er zijn talloze bezienswaardigheden om in de Bourgogne te ontdekken. En al die must sees liggen in een prachtig decor van fraaie natuurparken met weidse meren en glooiende wijnheuvels waar de druivenstokken fier op een rij staan. Ja, een vakantie in de Bourgogne is echt genieten! Gaat u mee op een roadtrip om deze fraaie Franse streek te ontdekken?

12 bezienswaardigheden in de Bourgogne

1. Wijnstadje Beaune

Er is geen betere plek om uw kennismaking met de Bourgogne te starten dan in het charmante middeleeuwse Beaune. Het door muren omgeven stadje is hét wijncentrum van de streek. Alles ademt hier wijn! Wanneer u door de sfeervolle straatjes dwaalt, komt u verschillende wijnhuizen tegen, waar u wijn kunt proeven en kopen. Een wijnmuseum kan natuurlijk niet ontbreken. Hier leert u alles over wijn: de geschiedenis van de wijnstok, de wijnbouw, het maken van de kuipen en de beroemde tastevins (proefnapjes). En natuurlijk zijn er ook tal van wijnhuizen waar u de heerlijke bourgognewijnen kunt proeven!

2. Hospices de Beaune

En toch is het niet de wijn waarvoor velen Beaune bezoeken. De highlight van de stad is het 15e-eeuwse Hospices de Beaune of Hôtel-Dieu, dat meer dan 500 jaar diende als gastenhuis voor armen en zieken. Het werd in 1443 opgericht door Nicolas Rolin, kanselier van de hertog van Bourgondië. Het veelkleurige flamboyante dak van geglazuurde pannen in rood, groen, geel en zwart is adembenemend en de armenslaapzaal (chambre des pauvres) met de kleine bedden langs de wanden is erg bijzonder. Nog elk jaar wordt hier in november een belangrijke wijnveiling gehouden voor het goede doel.

3. Côte d’Or

Rondom Beaune vindt u de mooiste én beroemdste wijngebieden, zoals de Côte d’Or waar al sinds de Romeinse tijd wijnstokken staan. Het heuvellandschap is hier bezaaid met wijngaarden en kleine dorpjes, zoals Aloxe Corton, waar volgens de overlevering Karel de Grote al een wijngaard had. Ook Nuits-Saint-Georges, waar al 1.000 jaar wijn wordt geproduceerd, is een aanrader. De gelijknamige rode wijn is beroemd sinds de lijfarts van Lodewijk XIV de koning een dagelijks glas voorschreef. Eindig uw toer door het wijngebied bij het fameuze Bourgondische château van Clos-de-Vougeot. In deze sfeervolle entourage krijgt u tijdens een rondleiding een goed beeld van het proces dat uiteindelijk leidt tot de fijnste grand crus van Frankrijk.


Wijnmuseum in Beaune. Frankrijk
Natuurlijk vindt u in dit stadje een wijnmuseum
Hôtel-Dieu in Beaune, Frankrijk
Het fraaie Hôtel-Dieu was opgericht in 1443 door Nicolas Rolin
Aloxe Corton, Bourgogne, Frankrijk
In Aloxe Corton had volgens de overlevering Karel de Grote een wijngaard

4. Côte de Beaune

Ten zuiden van Beaune liggen de prachtige wijnvelden van de Côte de Beaune, land van de Chardonnay, de bekendste droge witte wijnen van de wereld. In de glooiende heuvels vindt u weelderige dorpjes en particuliere wijnhuizen gescheiden van elkaar door strakke rijen wijnranken. Volg de D973 van Pommard via Volnay, Meursault en Saint-Aubin tot aan Santenay en geniet van de typische wijnarchitectuur met mooie kalkstenen huizen, robuuste kastelen en middeleeuwse kerkjes. Maak regelmatig een fotostop om de betoverende vergezichten vast te leggen; hier vindt u de fraaiste plaatjes van de Bourgogne!

5. Basilique de la Madelaine in Vézelay

Maar in de Bourgogne valt ook voor de niet-wijnliefhebber veel te genieten. Zo is de beroemde basilique de la Madelaine in Vézelay al sinds de middeleeuwen een trekpleister. Toen voor grote schare pelgrims nu voor vele toeristen. Al van verre ziet u de magnifieke kloosterkerk, waar in de middeleeuwen de beenderen van Maria Magdalena werden vereerd, op een rots liggen. Door de steile straatjes van het schilderachtige dorpje langs winkeltjes, galerietjes en cafés wandelt u omhoog naar de romaanse abdijkerk. Neem uitgebreid de tijd om deze te bewonderen, het is voor velen een hoogtepunt van de vakantie. Loop ook naar de achterzijde voor een prachtig uitzicht over de omgeving.

6. Abbaye de Fontenay

Ten noordwesten van Beaune ligt de Abbaye de Fontenay, een van de oudste én fraaiste cisterciënzerkloosters in heel Europa! De abdij werd in 1118 gesticht door de heilige Bernardus en is een afspiegeling van de geest van de kloosterorde. De sobere romaanse kerk, de fraaie kloostergangen en het eenvoudige kapittelhuis geven een prachtig beeld van het leven in een middeleeuws klooster.


Côte de Beaune, Meursault, Frankrijk
De wijnvelden rond het wijndorpje Meursault
Basilique de la Madelaine, Vézelay, Frankrijk
Zicht op het dorpje en de beroemde abdijkerk, de basilique de la Madelaine
Abbaye de Fontenay
De abdij is een goed voorbeeld van de 12e-eeuwse cisterciënzerbouwkunst

7. Semur-en-Auxois

Onderweg naar de abdij van Fontenay kunt u een leuke stop maken in het pittoreske Semur-en-Auxois, dat hoog boven op een rots ligt. Het vestingstadje wordt omgeven door de rivier Armançon, waardoor het een idyllisch karakter heeft. Wandel het historisch centrum binnen via een van de oude stadspoorten en dwaal door sfeervolle straatjes over fraaie pleinen en langs vakwerkhuizen en stadspaleizen.

8. Flavigny-sur-Ozerain

Een van de ‘mooiste dorp van Frankrijk’ is het charmant kleine Flavigny-sur-Ozerain. Een 400 inwoners zal het hebben, meer niet. Flavigny, fraai gelegen op een heuvel, is echt zo'n rondstruindorpje: het lijkt wel alsof de tijd er al eeuwen stil staat. Wandel door de schilderachtige straatjes en stop op het Place de l’Église voor een kop koffie of een glas wijn. Bezoek ook de oude abdij, waar als sinds de 16e eeuw de in Frankrijk beroemde anijssnoepjes Anis de Flavigny worden gemaakt. Een leuke souvenir voor de thuisblijvers! Wat zou Johnny Depp, die hier is geweest in verband met de opnamen voor de film ‘Chocolat’, van Flavigny vinden?

9. Romeins Autun

Autun is een van de oudste Bourgondische steden. De Porte d’Arroux uit de 1e eeuw na Christus herinnert aan de Romeinse oorsprong van deze stad. Vanaf het Place Champ du Mars wandelt u zo het oude centrum in naar de 12e-eeuwse kathedraal Saint-Lazare. In de gezellige straatjes met vakwerkhuizen rondom de kathedraal vindt u cafés, winkeltjes en antiekzaakjes. Een prima plek om te vertoeven!


Semur-en-Auxois, Frankrijk
Het pittoreske ommuurde vestingstadje ligt hoog boven op een rots
Flavigny-sur-Ozerain, Frankrijk
Dit is een van de mooiste dorpjes van Frankrijk
Ruïne van romeinse poort in Autun, Bourgogne, Frankrijk
Een ruïne van een Romeinse poort herinnert aan de Romeinse oorsprong van de stad

10. Natuurpark Morvan

Tussen Vézelay en Autun ligt het schilderachtige landschap van de Morvan. Dit beschermde natuurgebied is een ideale omgeving voor een picknick of een wandeling. Al van verre ziet u de granietrotsen van de Morvan op doemen met erachter dichte bossen en talloze meren. Mede daarom wordt het wel liefkozend de ‘groene Bourgogne’ genoemd. In dit gebied kunt u heerlijk wandelen. In totaal is er zo'n 1.500 kilometer aan wandelpaden. Ook fietsen kan hier ideaal.

11. Dijon, méér dan mosterd

De hoofdstad van de Bourgogne mag natuurlijk niet ontbreken op uw ontdekking van deze Franse streek. In het elegante Dijon herleeft de tijd van het hertogdom Bourgondië, dat zich op het hoogtepunt uitstrekte tot in Nederland! Tijdens een wandeling door het aangename centrum ziet u de sporen van dit roemruchte verleden. In de Rue Verrerie, een straatje in de oude koopmanswijk, bewondert u vele middeleeuwse vakwerkhuizen en ook de verschillende hôtels, particulierhuizen van rijke inwoners, vragen uw aandacht. Wilt u niets missen? Volg dan het ‘Parcours de la Chouette’, de route van de uil van het VVV van Dijon die u langs 22 bezienswaardigheden voert!

12. Musée des Beaux-Arts in Dijon

Centraal in het hart van de stad ligt het voormalige paleis van de hertogen van Bourgondië, het Palais des Ducs, waaraan onder ander Filips de Goede en Karel de Stoute hebben gebouwd. Nu is hierin, sinds 1787, het Musée des Beaux-Arts gevestigd. In de prachtige Salle des Gardes staan de praalgraven van Filips de Stoute en Jan zonder Vrees, hoogtepunten van de 15e-eeuwse beeldhouwkunst! Indrukwekkend zijn de kleine beelden van de pleurants, de rouwenden, die de kisten sieren. De Haarlemmer meester Klaas Sluter gaf elke pleurant zijn eigen uitdrukking: prachtig!

Natuurpark Morvan, Frankrijk
Dit natuurgebied wordt wel de ‘groene Bourgogne’ genoemd
Binnenstad van Dijon, Frankrijk, met zicht op de Église de Notre-Dame de Dijon
Het oude centrum van de Bourgondische hoofdstad
Palais de Ducs in Dijon, Frankrijk
Het Palais des Ducs waarin nu het Musée des Beaux-Arts gevestigd is

Op reis naar de Bourgogne

Wilt u ook toeren door de wijngaarden van de mooiste grand crus en charmante middeleeuwse stadjes ontdekken? Reis mee naar de Bourgogne:
Proeven van de Bourgogne - 8 dagen | autovakantie
Bourgogne - 6 dagen | culturele groepsreis
De Bourgondiërs in De Lage Landen - 8 dagen | culturele groepsreis

Meer reisverhalen

SRC -reisleidster Adriënne
Leven als een god in Frankrijk, wie wil dat nu niet? In de Bourgogne kán het!