050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

10 tips voor een vakantie in het andere Frankrijk

Door reisleider Bart | 24-05-2022

Het is onmogelijk om 'la douce France' in een paar woorden te beschrijven. Er zijn alleen al 40.000 monumenten, 10.000 kastelen, abdijen en landhuizen en 6.000 musea. Toch zullen veel mensen bij Frankrijk vooral denken aan de uitgestrekte lavendelvelden in de Provence, aan de elegante havenstadjes aan de Côte d’Azur en natuurlijk aan Parijs, de lichtstad waar op elk uur van de dag iets te beleven valt. Maar Frankrijk is zoveel meer dan dat! Op uw reis over de autoroute de soleil naar het zuiden passeert u vele prachtige steden met de mooiste musea en kunst. Die mag u als cultuurliefhebber eigenlijk echt niet overslaan!

Daarom neem ik u in deze blog mee op een reis door het andere Frankrijk. Met mijn tips laat ik u langs de autoroute uitstappen om te genieten van verrassende steden als Dijon, Lyon en Metz. Neem ik u mee naar bijzondere musea in Roubaix, Giverny en Lens en laat u ik proeven van het goede Franse leven in Reims, Beaune en langs de Loire. Na deze ‘tour de France’ zult u het beamen: er valt heel veel verrassend nieuws te ontdekken in Frankrijk! Voeg daar de bekende Franse ‘savoir vivre’ aan toe en u heeft alle ingrediënten om te leven als een God in Frankrijk. Mag ik u binnenkort verwelkomen voor een bon vacance en France?

1. Art deco-zwembad in Roubaix

Wanneer u via Antwerpen naar Frankrijk rijdt, passeert u net over de grens de Noord-Franse stad Roubaix. Wielerfans onder u zullen misschien nog even denken aan het prachtige Vélodrome waar elk voorjaar de klassieker Parijs-Roubaix eindigt, om vervolgens snel verder te rijden. En dat terwijl er in Roubaix een fraai museum is dat echt een tussenstop waard is! Musée La Piscine is, zoals de naam al doet vermoeden, gevestigd in een oud zwembad, gebouwd in de jaren ’30 van de vorige eeuw in art deco-stijl. Tegenwoordig kunt u in de oude douchecabines en badkamers en rond het vroegere zwembad genieten van een interessante collectie 19e- en 20e-eeuwse kunst met werken van Picasso, Chagall en Rodin. Een aanrader!

Nieuwsgierig naar dit prachtige art deco-zwembad? Ga mee op onze kunstreis Mooiste musea Noord-Frankrijk

2. Een Louvre in Lens en een Centre Pompidou in Metz

Wie Franse musea zegt, zegt al snel het Louvre in Parijs. Maar wist u dat er ook in het Noord-Franse Lens een Louvre is te vinden en dat Metz een eigen Centre Pompidou heeft? Deze ‘dependances’ passen binnen de Franse traditie om kunst naar de ‘buitengewesten’ te verplaatsen. Dus maak die tussenstop en route naar het zuiden en bewonder in Lens in de iconische Galerie du Temps zo’n 200 kunstwerken (van de oudheid tot nu) uit de collectie van het Louvre. Of geniet onder de spectaculaire golvende dakconstructie van het Centre Pompidou in Metz van moderne en hedendaagse kunst én van een fraai uitzicht over deze stad vanaf de bovenste verdieping!

Wilt u ook deze fraaie musea bekijken? Ga mee op onze kunstreizen Mooiste musea Noord-Frankrijk of Metz, Nancy en Straatsburg

3. Bruisend Reims

Het Noord-Franse Reims is de hoofdstad van de Champagnestreek en dat merkt u! In deze kleine, compacte stad bubbelt de champagne volop: op de gezellige pleinen vindt u talloze terrassen waar de bruisende drank geschonken wordt. Onder de stad liggen honderden ondergrondse champagnekelders, bijvoorbeeld van Veuve Clicquot. Een bezoek aan de beroemde champagnehuizen, uiteraard inclusief een proeverij, is absoluut een aanrader. Ook op kunstgebied valt in Reims genoeg te genieten. Blikvanger is de beroemde gotische Cathédrale Notre-Dame de Reims, waar u drie moderne glasvensters van de joods-Russische kunstenaar Marc Chagall kunt bewonderen: werkelijk een wonder van kleur en meesterschap!

Ook een glas champagne drinken in Reims? Ga mee op onze culturele groepsreis Proef de Champagne of maak de autovakantieTour de Champagne

Musée La Piscine in Roubaix, Frankrijk
Musée La Piscine in het art deco-zwembad
Centre Pompidou in Metz, Frankrijk
Het moderne Centre Pompidou
Reims, Champagne, Frankrijk
Dé plek voor een glaasje champagne!

4. Monet en Renoir à la campagne

De meeste impressionistische kunstenaars begonnen hun carrière in Parijs, het mekka van de kunst aan het einde van de 19e eeuw. Maar velen verruilden het drukke stadsleven zeker in de warme zomers voor het platteland, waar het licht en de kleuren zoveel beter op het doek vast te leggen waren. Claude Monet koos na verschillende omzwervingen voor Giverny, waar hij rond zijn woonhuis en atelier een prachtige tuin liet aanleggen. Zijn beroemde waterlelieschilderijen zijn hier tot stand gekomen. Zijn collega Pierre-Auguste Renoir koos voor het schilderachtige Essoyes in de Champagnestreek. Hier kunt u letterlijk in de voetsporen van de schilder wandelen langs zijn inspiratiebronnen.

Wandel in het voetspoor van Renoir of Monet. Ga mee op onze culturele groepsreis Proef de Champagne of maak de kunstreis Manet, Monet en Morisot

5. Straatsbrug – net niet Duitsland

Straatsburg (of Strasbourg zoals de Fransen zeggen, óf Straßburg zoals de Duitsers zeggen) staat nu vooral bekend als zetel van het Europees Parlement, maar de stad aan de Rijn heeft een 2.000 jaar oude geschiedenis. Dit ziet u terug in de stadsplattegrond: het Grand Île is de middeleeuwse stadskern, Neustadt is de Duitse stad uit de 19e eeuw toen Straatsburg in Duitse handen was en dan is er nog de Europese wijk aan de stadsrand. Maak een boottocht over de rivier de Ill voor een goede indruk van deze gemütliche stad! Wandel ook door de gezellige wijk La petite France, de oude leerlooiersbuurt. Hier slentert u door slingerende straatjes en over fotogenieke bruggetjes langs mooie vakwerkhuizen met bloemrijke balkons.

Ontdek de charme van gemütlich Straatsburg. Ga mee op de autovakantie naar de Elzas en de Vogezen of maak de kunstreis Metz, Nancy en Straatsburg

6. De geheimen van Chartres

De gotiek heeft zijn oorsprong in Saint-Denis, nu een voorstad van Parijs, en met de Notre-Dame en het fraaie Sainte-Chapelle in de Franse hoofdstad heeft u natuurlijk de meest beroemde voorbeelden van deze kunststijl te pakken. Maar juist buiten Parijs, op het Île-de-France, vindt u verschillende prachtige voorbeelden van de gotiek. Mijn favoriet is de fraaie vroeg-gotische kathedraal van Chartres. Het prachtige beeldhouwwerk rond de portalen en de schitterende glas-in-loodramen zijn de eyecatchers van deze kerk. Laat u rondleiden door een plaatselijke gids: hij of zij zal u zeker meer vertellen over de vele mythen en mysteries die over de kathedraal de ronde doen. Vergeet u ook niet het bijzondere labyrint op de vloer in de kerk te bekijken?

Wilt u ook de mooiste gotische kerken van Noord-Frankrijk ontdekken? Ga dan mee op de kunstreis Gotiek in Frankrijk

Tuin van Monet in Giverny, Frankrijk
De beroemde tuin van Monet
La Petit France, Straatsburg, Elzas, Frankrijk
Vakwerkhuizen in La petite France
Plafond van de kathedraal van Chartres, Frankrijk
De kleurrijke vroeg-gotische kathedraal

7. De Loirevallei – de tuin van koningen

Traag stroomt de Loire door het hart van Frankrijk, langs charmante middeleeuwse stadjes en elegante roomwitte chateaus met romantische siertuinen. Glooiende heuvels bekleed met eindeloze wijngaarden, graanvelden en zonnebloemen sieren de hellingen van het Loiredal. Niet vreemd dat de Franse koningen en edelen zich graag terugtrokken in deze tuin van Frankrijk. Ook nu geniet u hier van het goede Franse leven. In de grootse kastelen waant u zich in het verleden vol jonkvrouwen en jachtpartijen en op de gezellige pleinen van Tours, Amboise en Blois is het goed toeven. Met een glas sprankelende Loirewijn in de hand voelt u zich heel even als een koning(in) in Frankrijk!

Nieuwsgierig naar de kastelenpracht in de Loirevallei? Ga mee op onze culturele groepsreis Kastelen langs de Loire of ga Toeren langs de Loire tijdens een autovakantie.

8. Dijon – meer dan mosterd

In het elegante Dijon herleeft de tijd van het hertogdom Bourgondië, dat zich op het hoogtepunt uitstrekte tot in Nederland! Tijdens een wandeling door het aangename centrum, langs middeleeuwse vakwerkhuizen en elegante hôtels ziet u de sporen van dit roemruchte verleden. Blikvanger in de hoofdstad van de Bourgogne is het voormalige Palais des Ducs, waarin nu het Musée des Beaux-Arts is gevestigd. In de prachtige Salle des Gardes staan de praalgraven van de Bourgondische hertogen Filips de Stoute en Jan zonder Vrees, hoogtepunten van de 15e-eeuwse beeldhouwkunst! Indrukwekkend zijn de kleine beelden van de pleurants, de rouwenden, die de kisten sieren. De Haarlemmer meester Klaas Sluter gaf elke pleurant zijn eigen uitdrukking: prachtig!

Ontdek de geschiedenis van de Bourgondische hertogen. Ga mee op onze culturele groepsreis Heerlijk Bourgogne of maak de unieke themareis Bourgondisch Vlaanderen en Noord-Frankrijk

9. De mooiste wijnen uit Beaune

Wanneer u over de autoroute de soleil naar het zuiden afzakt, rijdt u ook door de Bourgogne. Er is geen betere plek om kennis te maken met deze beroemde wijnstreek dan in het charmante middeleeuwse Beaune. Het door muren omgeven stadje is hét wijncentrum van de streek. Alles ademt hier wijn! Wanneer u door de sfeervolle straatjes dwaalt, komt u verschillende wijnhuizen tegen, waar u uiteraard wijn kunt proeven en kopen. Rondom Beaune vindt u de mooiste én beroemdste wijngebieden, zoals de Côte d’Or, waar al sinds de Romeinse tijd wijnstokken staan. Het heuvellandschap is hier bezaaid met wijngaarden en kleine dorpjes, zoals Aloxe Corton, waar volgens de overlevering Karel de Grote al een wijngaard had…

Ook de wijnen van de Bourgogne proeven? Ga mee op onze culturele groepsreis Heerlijk Bourgogne of maak de autovakantie Proeven van de Bourgogne

10. Lyon – middeleeuws en supermodern

Veel mensen kennen Lyon als verkeersknooppunt op de route de soleil naar het zuiden, maar hebben nooit de moeite genomen om de stad zélf te bezoeken. Een gemiste kans, want Lyon is de grote verrassing van Frankrijk. Romeinse opgravingen worden hier afgewisseld met hypermoderne architectuur en de kunstcollecties in de musea omvatten alles van de oude Egyptenaren tot nu. De heerlijke stad, gelegen waar de rivieren de Rhône en de Saône samenvloeien, heeft bovendien een knus middeleeuwse hart met mysterieuze straatjes en doorgangen die de intieme sfeer van vervlogen tijden ademen. Elke twee jaar organiseert Lyon de Biennale de l’art contemporain en worden op verschillende locaties bijzondere exposities van eigentijdse kunst getoond. Een must see!

Château de Chambord, Loire, Frankrijk
Het sprookjesachtige Château de Chambord
Salle des Gardes in Musée des Beaux-Arts in Dijon, Frankrijk
De indrukwekkende praalgraven met de pleurants
Oude centrum Lyon, Frankrijk
Het knusse oude centrum

En nog veel meer...

Wilt u het andere Frankrijk ook ontdekken? Ga dan mee op reis naar Frankrijk. Mijn collega's en ik verwelkomen u graag!

Bekijk alle reizen naar Frankrijk

Meer reisverhalen

SRC-reisleider Bart
Met mijn tips laat ik u langs de autoroute uitstappen om te genieten van verrassende steden, bijzondere musea en het goede Franse leven.