
De heerlijkste hapjes op een zonnig terras
Een dagje cultuur snuiven maakt hongerig. Gelukkig bieden al die heerlijke landen rond de Middellandse Zee ook een keur aan verrukkelijke hapjes en snacks die zo lekker smaken bij een lokale wijn of cocktail. Kiest u voor de Spaanse tapas, de Italiaanse bruschetta of de Cypriotische meze? Gezeten op een terras in een zalig namiddagzonnetje geniet u zo na van al het moois dat u gezien heeft.
De heerlijkste hapjes en snacks
- Tortilla Española
- Jamón Ibérico
- Spaanse salmorejo
- Overheerlijke pizza’s
- Bruschetta, op kolen geroosterd
- Siciliaanse olijven
- L’Aïoli: toveren met kruiden en groenten
- Mezédes of meze
- Pastizzi op Malta
Spaanse lekkernijen
Tortilla Española
Van alle tapas in Spanje is de tortilla ongetwijfeld één van de meest bekende en geliefde tapa in het land. In vrijwel elk café in Spanje staat er zo’n dikke aardappel-ui-omelet op de bar. Bestelt u een tapa tortilla dan wordt een puntje afgesneden en met wat brood geserveerd op een klein schaaltje. Vroeger zette men het schaaltje (de tapa) óp uw glas als bescherming tegen vliegen. Ook thuis in de Spaanse huishoudens bakt men er stevig op los en worden ook kleinere tortillas gebakken en heeft ieder zijn eigen favoriet. De meest pure vorm is met aardappel, ui en ei. Maar ook een tortilla met spinazie of doperwten en paprika of met klein gesneden chorizo komt u tegen. Zelf tortilla maken? Reisleidster Marlies heeft een uitgebreid recept voor u!Jamón Ibérico
De lekkerste ham ter wereld is afkomstig uit de Spaanse bergen van Andalusië en Extremadura. De Jamón Ibérico wordt gemaakt van het Iberische varken dat in de winter vrij rondloopt in de enorme eikenbossen op de Andalusische berghellingen. Hier doet het zich te goed aan eikels, die uiteindelijk de ham zijn kenmerkende ietwat zoete smaak geven. Bovendien maakt het gescharrel door de bossen de varkens gespierd. Ook na de slacht speelt de berglucht nog een voorname rol. Zodra de hammen gepekeld zijn en gewassen met beekwater, hangen zij in de overdekte galerijen in de open lucht te drogen. Na anderhalf tot twee jaar rijping in speciale kelders kan de Jamón gegeten worden; heerlijk als tapa met een glaasje sherry of wijn.Spaanse salmorejo
Combineer gepelde tomaten, knoflook, oud brood en olijfolie en je hebt de Andalusische koude soep salmorejo. Dit onbekendere broertje van de Spaanse gazpacho komt uit Córdoba, wordt geserveerd met hardgekookt ei en serranoham en is een uitstekende keuze voor een verfrissend tussendoortje. De soep schijnt al in de Romeinse tijd te zijn ontstaan, toen boeren restjes oud brood en tomaat samenvoegden om weer aan te sterken. U zult de rest van de dag dus ook zeker geen last meer hebben van een rommelende maag!Italiaanse heerlijkheden
Overheerlijke pizza’s
Raffaele Esposito creëerde in 1889 de pizza Margherita als eerbetoon aan koningin Margherita di Savoia in de kleuren van de Italiaanse vlag: tomaat (rood), mozzarella (wit) en basilicum (groen). De enige echte pizza Margherita eet u in Napels bij de familie Michele. Maar wilt u iets bijzonders? Neem dan een pizza fritta: deze pizza wordt gemaakt op de manier zoals u gewend bent, maar wordt vervolgens dubbel gevouwen en gaat dan even in de kokendhete frituur. Daarna is uw pizza fritta klaar om gegeten te worden! Wilt u flaneren en ‘snacken’ te gelijk? Neem dan een pizza portafoglio. De pizza wordt hierbij twee keer dubbelgevouwen waardoor het veel weg heeft van een portefeuille (portafoglio). Als streetfood eet u deze pizza al wandelend langs de boulevard eenvoudig op. Meer lezen over de pizza en andere Napolitaanse lekkernijen? Reisleidster Leny heeft haar tips voor u op een rijtje gezet!Bruschetta, op kolen geroosterd
Bruschetta was ooit een ‘armeluismaaltijd’ van boeren in Midden-Italië om af te raken van het oude brood, maar inmiddels heeft bijna elke Italiaanse regio wel zijn eigen bruschetta-recept. Om het brood langer te bewaren werd de plakken gegrild (bruscare betekent op kolen roosteren). Ingewreven met knoflook en besprenkeld met extra vierge olijfolie en zeezout werd het zo een heerlijk tussendoortje. Tegenwoordig worden de gegrilde sneden brood aangekleed met een heerlijk prutje van verse tomaat met basilicum en knoflook, een prutje van kippenlever, ansjovis of gegrilde groenten. Zo geserveerd zijn bruschetta een heerlijke snack bij het aperitief of als voorafje aan de maaltijd.Siciliaanse olijven
Het Italiaanse eiland Sicilië leent zich goed voor de productie van olijven en het is dan ook geen verrassing dat je er heerlijke gerechten met olijven kunt eten. De typisch Siciliaanse caponata is bijvoorbeeld een smaakvolle antipasto, die gemaakt wordt van gefrituurde groenten, gemengd met olijven, kappertjes en selderie. Een goede keus voor de reizende vegetariër die op vakantie gaat naar Sicilië! En voor iedereen die van een fris tussendoortje houdt!Mediterraan genieten
L’Aïoli: toveren met kruiden en groenten
De Provence staat bekend als moestuin van Frankrijk. Groenten en kruiden als asperges, artisjokken, sjalotten, tijm, rozemarijn en knoflook zijn vanwege het milde klimaat al vroeg in het seizoen verkrijgbaar en van uitmuntende kwaliteit. Een typisch Provençaals gerecht waarin vele heerlijkheden samenkomen, is L’Aïoli: een soort mayonaise op basis van eidooier, (véél!) knoflook, olijfolie, citroensap, peper en zout. De saus wordt bereid in een vijzel en begeleidt een schotel met allerlei soorten rauwe groenten, in vieren gesneden hardgekookte eieren en soms vis, die vervolgens naar hartenlust in de Aïoli gedoopt mogen worden.Mezédes of meze – proeverij van hapjes
Wilt u de Griekse en Turkse keuken in als haar verscheidenheid ontdekken? Bestel dan in Griekenland mezédes of in Turkije en op Cyprus meze: heerlijke kleine hapjes en voorgerechten waarin alle smaken en variëteiten aan bod komen. Zo hoeft u niet te kiezen! Alle heerlijke kleine warme en koude hapjes worden tegelijk geserveerd en iedereen neemt waar hij zin in heeft. Geniet van auberginepuree, yoghurt met komkommer en knoflook, kippasteitjes met noten, wijnbladeren met vlees en rijst of börek, bladerdeeg gevuld met feta, peterselie en ei. Of proef op Cyprus koupepia, in rode wijn gemarineerde en gerookte worstjes, barbouni, zeebarbeel, en de groentegerechten met bloemkool, bieten en kolokasi: een zoet aardappelachtig gewas. Het zijn kleine hapjes, maar samen vormen ze een traditionele en veelzijdige maaltijd!Pastizzi op Malta
De Maltese keuken is een echte mediterrane keuken, waarin de invloeden van vroegere overheersers en de opbrengst van de omringende zee duidelijk terug te vinden zijn. Het meest populaire gerecht van Malta is pastizz (meervoud: pastizzi), een klein ovaal of ruitvormig bladerdeeggebakje met een zoete of hartige vulling van ricotta of kikkererwten die dag en nacht uit het vuistje wordt gegeten. Deze snack wordt verkocht in de vele bakkerijen, kraampjes en pastizzerias die Malta rijk is. Iedereen heeft zijn eigen recept voor de vulling, waardoor dit straateten bijna nooit hetzelfde smaak. Het is een stevig tussendoortje dat de honger zeker stilt! Pastizzi zijn volgens de Maltezers zelf het lekkerste als ze net uit de oven komen en dus kraakvers en nog warm zijn.Boek een reis naar de Middellandse Zee
Op locatie genieten van deze heerlijke drankjes?
Meer reisverhalen
Een heerlijk Spaanse tapa, een klein Cypriotisch hapje of een Maltezer snack: allemaal even verrukkelijk!
Volg ons