phone

050 - 3 123 123

U kunt ons telefonisch bereiken op:

  • Maandag: 10:00 tot 17:00
  • Dinsdag: 10:00 tot 17:00
  • Woensdag: 10:00 tot 17:00
  • Donderdag: 10:00 tot 17:00
  • Vrijdag: 10:00 tot 17:00
  • Zaterdag, zondag en feestdagen: Gesloten
Opgeslagen reizen
  • De beste reisleiders laten u méér zien
  • De mooiste reisprogramma's
  • Veel tevreden reizigers
  • Al ruim 40 jaar betrouwbaar

De heerlijkste hapjes op een zonnig terras

Door reisexpert Mireille

11-06-2020

Een dagje cultuur snuiven maakt hongerig. Gelukkig bieden al die heerlijke landen rond de Middellandse Zee ook een keur aan verrukkelijke hapjes en snacks die zo lekker smaken bij een lokale wijn of cocktail. Kiest u voor de Spaanse tapas, de Italiaanse bruschetta of de Cypriotische meze? Gezeten op een terras in een zalig namiddagzonnetje geniet u zo na van al het moois dat u gezien heeft.

Spaanse lekkernijen

Tortilla Española

Van alle tapas in Spanje is de tortilla ongetwijfeld één van de meest bekende en geliefde tapa in het land. In vrijwel elk café in Spanje staat er zo’n dikke aardappel-ui-omelet op de bar. Bestelt u een tapa tortilla dan wordt een puntje afgesneden en met wat brood geserveerd op een klein schaaltje. Vroeger zette men het schaaltje (de tapa) óp uw glas als bescherming tegen vliegen. Ook thuis in de Spaanse huishoudens bakt men er stevig op los en worden ook kleinere tortillas gebakken en heeft ieder zijn eigen favoriet. De meest pure vorm is met aardappel, ui en ei. Maar ook een tortilla met spinazie of doperwten en paprika of met klein gesneden chorizo komt u tegen. Zelf tortilla maken? Reisleidster Marlies heeft een uitgebreid recept voor u!

Jamón Ibérico

De lekkerste ham ter wereld is afkomstig uit de Spaanse bergen van Andalusië en Extremadura. De Jamón Ibérico wordt gemaakt van het Iberische varken dat in de winter vrij rondloopt in de enorme eikenbossen op de Andalusische berghellingen. Hier doet het zich te goed aan eikels, die uiteindelijk de ham zijn kenmerkende ietwat zoete smaak geven. Bovendien maakt het gescharrel door de bossen de varkens gespierd. Ook na de slacht speelt de berglucht nog een voorname rol. Zodra de hammen gepekeld zijn en gewassen met beekwater, hangen zij in de overdekte galerijen in de open lucht te drogen. Na anderhalf tot twee jaar rijping in speciale kelders kan de Jamón gegeten worden; heerlijk als tapa met een glaasje sherry of wijn.

Spaanse salmorejo

Combineer gepelde tomaten, knoflook, oud brood en olijfolie en je hebt de Andalusische koude soep salmorejo. Dit onbekendere broertje van de Spaanse gazpacho komt uit Córdoba, wordt geserveerd met hardgekookt ei en serranoham en is een uitstekende keuze voor een verfrissend tussendoortje. De soep schijnt al in de Romeinse tijd te zijn ontstaan, toen boeren restjes oud brood en tomaat samenvoegden om weer aan te sterken. U zult de rest van de dag dus ook zeker geen last meer hebben van een rommelende maag!


Tortilla Española

Tortilla Española

Jamón Ibérico

Jamón Ibérico

Spaanse salmorejo

Spaanse salmorejo

pizza Margherita

Pizza Margherita

Bruschetta

Bruschetta

Siciliaanse caponata

Siciliaanse caponata

L’Aïoli uit de Provence

L’Aïoli uit de Provence

Cypriotische mezze

Cypriotische mezze

Pastizzi uit Malta

Pastizzi uit Malta

Boek een reis naar de Middellandse Zee

Op locatie genieten van deze heerlijke drankjes?

Bekijk onze reizen

Een heerlijk Spaanse tapa, een klein Cypriotisch hapje of een Maltezer snack: allemaal even verrukkelijk!
Lees meer blogs