050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

Tortilla Española (met recept)

Door oud-SRC-reisleidster Marlies | 14-05-2020

Van alle tapas in Spanje is de tortilla ongetwijfeld één van de meest bekende en geliefde tapa in het land. In vrijwel elk café in Spanje staat er zo’n dikke aardappel-ui-omelet op de bar. Bestelt u een tapa tortilla dan wordt een puntje afgesneden en met wat brood geserveerd op een klein schaaltje. Vroeger zette men het schaaltje (de tapa) óp uw glas als bescherming tegen vliegen.

Ook thuis in de Spaanse huishoudens bakt men er stevig op los en worden ook kleinere tortillas gebakken en heeft ieder zijn eigen favoriet. De meest pure vorm is met aardappel, ui en ei. Maar ook een tortilla met spinazie of doperwten en paprika of met klein gesneden chorizo komt u tegen. In het boek Culinaire avonturen in Spanje van Keith Floyd noemt hij de tortilla “…een ogenschijnlijk simpel gerecht en toch één van de moeilijkste om te bereiden. Dit is geen gerecht om mee te rommelen of grappen over te maken.”

Met onderstaand recept in 9 eenvoudige stappen (ook als video te bekijken) gaat het u echter zeker lukken! Bakt u mee?

Recept voor Tortilla Española

Ingrediënten:

  • 3 medium aardappelen (vastkokende)
  • 1 grote ui
  • zout en peper
  • 4 grote eetlepels olijfolie
  • 4 eieren L

Voor de variatie kunt u ook wat uitgeknepen gekookte verse spinazie, gekookte diepvries doperwtjes en kleine stukjes rode paprika of gebakken kleine stukjes chorizo toevoegen.

Verder nodig: koekenpan 18 cm, schaal, snijplank, garde, schilmesje, houten lepel

Bereiding

Stap 1: Leg alle ingrediënten klaar.

Stap 2: Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes, verhit 2 eetlepels olijfolie in een kleine koekenpan (18 cm)en laat de aardappelen op laag vuur garen, bak ze niet bruin maar glazig, neem ze uit de pan en doe ze in een (beslag)kom.

Stap 3: Snijd de ui in dunne slierten en laat deze in dezelfde pan met olijfolie (voeg wat extra olie toe), langzaam glazig worden, doe ze daarna bij de aardappelen in de kom.

Stap 4: Breek de eieren in een schaal en klop de eieren los met wat zout en peper

Stap 5: Doe het aardappel-uimengsel in de schaal bij de geklutste eieren, roer alles goed door en laat 20 minuten in de schaal rusten

Stap 6: Veeg de pan goed schoon, doe nog een beetje olie in de pan en giet het mengsel in de pan en bak de tortilla zachtjes ongeveer 20 minuten op laag vuur tot de bovenkant bijna droog is.

Stap 7: Laat de tortilla voorzichtig uit de pan op een snijplank glijden

Stap 8: leg de pan omgekeerd op de tortilla en keer hem voorzichtig om: de licht bruine gebakken kant is nu boven, bak de tortilla op laag vuur nog zo’n 4 minuten af.

Stap 9: De tortilla is klaar ! laat de tortilla na het bakken een half uurtje rusten, lauw warm is ze het lekkerste. snijd de tortilla in puntjes.

Buen proveche! Eet smakelijk!

Geen keukenprins(es)? Proef dan de heerlijke tortilla in Spanje!

Bekijk reizen naar Spanje

Zin in meer culinaire inspiratie? Bekijk alle recepten van de SRC-reisleiders.
Meer reisverhalen

oud-SRC-reisleidster Marlies
Met dit recept in 9 eenvoudige stappen (ook als video te bekijken) gaat het u zeker lukken om een tortilla Española te maken! Bakt u mee?