050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

Insidertips Amerika: 5 tips van onze reisleider

Door reisleider Noël | 01-03-2019

Uitgekeken raak ik in Amerika nooit. Een verrassing ligt steeds op de loer! Misschien is dat wel de belangrijkste reden dat ik mijn hart aan Amerika heb verloren. Het is echt het land van uitersten, van de onbegrensde mogelijkheden. Hier vindt u de mooiste steden, zoals New York, San Francisco, Wasinghton en Los Angeles, en de indrukwekkendste natuur, zoals in Joshua Tree, Bryce Canyon en Grand Canyon National Park. Maar ook iedere kunstliefhebber kan hier in de grootse musea zijn hart ophalen en voor de liefhebber van moderne architectuur zijn steden als New York en Chicago een must!

Het was dan ook niet makkelijk om mijn droomplekken en mijn tips voor minder bekende uitstapjes op een rijtje te zetten. Het zijn er zo veel, dat het beperken tot een overzichtelijk lijstje lastig was. Maar het is gelukt! Ik hoop dat u zich met mijn tips laat verleiden voor een prachtige rondreis door Amerika.

1. Droomplekken in Amerika

De eerste blik op het fenomenale natuurwonder van de Grand Canyon is een moment dat u altijd zal bijblijven. U ervaart de ouderdom van de aarde, de kracht van de natuur en de nietigheid van de mens. Hier ziet u beter dan waar ook wat een prachtige planeet de aarde is.

San Francisco is de kleine grote stad van tolerantie, liefde en vrijheid. Een stad ook die iedereen snel voor zich weet te winnen. Europees en Amerikaans. Prachtig gelegen aan de Grote Oceaan en de baai van San Francisco. De onvergetelijke geluiden van zeeleeuwen en de bel van de cable car. Ook in de mist een wonderschone plek.

Het Getty Center in Los Angeles is in alle opzichten de indrukwekkende nalatenschap van één van de eerste echte miljardairs. Een geweldige locatie, een prachtig gebouw ontworpen door Richard Meier, de architect van het Haagse ‘IJspaleis’ en een overweldigende kunstcollectie in één. Schilderijen, fotografie, tekeningen en veel meer. Teveel voor een mensenleven, tenzij je Jean Paul Getty heet.

In New York City’s Lower Manhattan waant u zich in het centrum van de wereld. Of misschien bent u daar wel. Een mix van ultramodern en voor Amerikaanse begrippen oud. Ook bijzonder vanwege de Nederlandse oorsprong en historie. ‘What if’ de Engelsen het gebied niet in handen hadden gekregen?

The National Mall is waarlijk de groene long van de fantastische stad Washington DC! Hier huist de politieke macht van de VS (en van de wereld?). Maar er is zo veel meer: de talrijke musea, het ene nog fraaier dan het andere en waarvan er vele gratis bezocht kunnen worden en de gedenktekens voor oorlogen en belangrijke Amerikanen. Alleen hier kunt u zich al dagen verpozen!


2. Van de gebaande paden af in Amerika

Tussen 1769 en 1823 zijn door franciscanermonniken maar liefst 21 missieposten gesticht in wat nu de staat Californië is. En die ‘missions’ bestaan nog allemaal en kunnen worden bezocht! De weg tussen deze missieposten heette en heet nog steeds El Camino Real (de koninklijke weg) en wordt gemarkeerd met een zogeheten bell-marker, een gebogen paal met daaraan een bel.

Na de aardbeving van 1989 heeft men in San Francisco aan de oostkant van het schiereiland de mooie Embarcadero, een promenade, aangelegd, die loopt van het AT & T Park naar de werven. U gaat onder de indrukwekkende Bay Bridge door, passeert het historische Ferry Building en eindigt bij de oergezellige Fisherman’s Wharf. Vooral bij zonsopgang is deze ongeveer 5 kilometer lange wandeling een echte aanrader.

Heeft u even genoeg van Manhattan, bent u een sportliefhebber en wilt u een echte Amerikaanse ervaring opdoen, bezoek dan het Yankee Stadium voor een wedstrijd van de wereldberoemde honkbalclub The New York Yankees. Dit kan tussen april en oktober, dat is namelijk het honkbalseizoen. Kaartjes zijn gemakkelijk online te bestellen en hoeven geen vermogen te kosten. Het stadion is gemakkelijk bereikbaar met de metro.

Bent u de overweldigende ‘hustle & bustle’ van Manhattan even zat en is kunst meer uw ding dan sport, gaat u dan naar het fantastische Brooklyn Museum. Na het Metropolitan is dit het grootste museum van New York. Het ligt aan de noordkant van het fraaie Prospect Park. Hier kunt u zich vergapen aan schilderijen van onder andere Rembrandt, Cezanne, Monet en vele Amerikaanse kunstenaars.

Ten noordwesten van het centrum ligt de fantastische Church of Saint Peter and Saint Paul, de Washington National Cathedral. Het is één van de grootste kathedralen van de wereld, in de 20e eeuw gebouwd in neogotische stijl. Vooral het hoogaltaar is fantastisch.


3. Dit moet u echt eten in Amerika

American Pancakes
Om de dag mee te starten. Dikker en lekkerder dan onze pannenkoeken.
Waldorfsalade
Zeker bedacht in 1893 maar door wie precies? Ja, het zou best wel eens de maître van het Waldorf-Astoria Hotel in New York City geweest kunnen zijn, Oscar Tschirky.
Mac ’n Cheese
Eigenlijk niets anders dan macaroni met kaas, maar dan wel op Amerikaanse wijze. Goddelijk mits goed gemaakt; bijna oneetbaar als de kok het gerecht niet in de vingers heeft.
Baked Beans
Bij het maken en eten van dit gerecht waan je je op de Amerikaanse prairie. Echt cowboyvoer!
Pastrami Sandwich
Oorspronkelijk een joods koosjer gerecht. De deli’s in New York zijn er in gespecialiseerd. U moet wel van vlees houden!
Clam Chowder
Een must do wanneer je in San Francisco bent. Dit is een overheerlijke soep van schelpdieren die in plaats van in een kom wordt geserveerd in een zuurdesembol.


4. Bijzondere winkels in Amerika

Macy’s New York City
Dit is één van de grootste warenhuizen van de hele wereld. Deze aan de 34e straat gelegen kolos staat op de monumentenlijst. Kijken niet kopen!
Street/Flea Markets New York City
Is niet typisch New York City, maar daar heb je wel hele leuke. Van goedkope maar goede souvenirs tot antiquiteiten.
Old Post Office Washington DC
In het vroegere postkantoor van Washington vindt u tal van winkels en restaurants. Het wordt ook wel ‘The Pavilion’ genoemd. Vooral heel gezellig en druk rond het middaguur.
Los Angeles Rodeo Drive
Op zoek naar de meest luxe spullen en de bekendste merken? Gaat u dan snel naar het gedeelte van Rodeo Drive bij Wilshire Boulevard. Wel graag een dikke portemonnee meenemen!
San Francisco (rondom) Union Square
Gezellig plein waaraan enkele grote warenhuizen liggen zoals Macy’s en Saks Fifth Avenue. Het is heerlijk zitten op het plein, waar altijd wel iets bijzonders gebeurt.


5. Ter voorbereiding op uw vakantie in Amerika!

Wat u kunt lezen:

• John Muir – In de wildernis
Reis met deze van oorsprong Schotse 19e-eeuwse natuurvorser en ontdekkingsreiziger mee door het toen nog onbekende Amerikaanse westen.
• Edward Rutherford – New York
Een even omvangrijke als indrukwekkende roman over de geschiedenis van misschien wel de meest interessante stad op aarde. Zeer meeslepend!
• John Steinbeck – De druiven der gramschap
Is dit ‘the great American novel’? Het is in ieder geval een onvergetelijke roman over het harde leven tijdens de Grote Depressie, volgend op de beurskrach van 1929.
• Geert Mak – Reizen zonder John
Geert Mak doet de reis die John Steinbeck in de jaren zestig ondernam over en komt met verrassende bevindingen over de huidige Amerikaanse maatschappij.
• Russell Shorto – Nieuw Amsterdam
Wie echt alles wil weten van de Nederlandse oorsprong van New York City leest dit boek! Deze geschiedschrijving is spannender dan menig thriller.

Wat u kunt kijken:

The Great Gatsby
Meerdere keren verfilmd boek (laatstelijk in 2013) van F. Scott Fitzgerald over (de keerzijde van) het verwerven van rijkdom en macht. The American Dream is niet zaligmakend!
Easy Rider (1969)
Iconische film over het nastreven van vrijheid en geluk in de vorm van een klassieke ‘road trip’. Extra interessant voor motorliefhebbers!
Stagecoach (1939)
In het prachtige Monument Valley Tribal Park zijn veel filmopnames gemaakt. Ook deze western van John Ford, met in de hoofdrol John Wayne, is deels opgenomen in dit beroemde gebied.
The Godfather
Alle drie de films zijn verplichte kost voor de liefhebber van New York City. Inderdaad, met een onvergetelijke Marlon Brando.
Viva Las Vegas (1964)
De beste film met Elvis, opgenomen in de vreemdste stad op aarde. Elvis laat zien dat hij meer kan dan zingen.

En nog veel meer...

Er valt nog heel veel meer te ontdekken in Amerika dan deze tips. Mijn collega's en ik verwelkomen u graag in dit land van uitersten!

Bekijk reizen naar Amerikadigitale brochure verre reizen 2021

Gratis digitale brochure Verre reizen

Download de brochure

Blader door de brochure  


Wellicht vindt u deze insidertips van onze reisleiders ook leuk om te lezen?


Meer reisverhalen

SRC-reisleider Noël
Het was niet makkelijk om mijn droomplekken en mijn tips op een rijtje te zetten. Maar het is gelukt! Ik hoop dat u zich laat verleiden tot een prachtige vakantie in Amerika!