050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

Insidertips Canada: 5 tips van onze reisleider

Door reisleider Stephan | 01-09-2019

Het mooiste van het reizen door Canada is dat bekende elementen worden afgewisseld met verrassende en soms zelfs vreemde aspecten. Op reis met gasten hoor ik geregeld ‘ken ik van die tv-serie’ of ‘daar heb ik wel eens wat over gehoord’. Maar vaker nog is men verbaasd over wat Canada te bieden heeft!

Want dat is veel, heel veel. Prachtige steden, overweldigende natuur, een korte maar o zo hevige historie en aardige mensen met wie u gemakkelijk contact kunt leggen. Uitgekeken raak ik hier nooit, een aangename verrassing ligt steeds op de loer. Het is werkelijk een voorrecht om met onze gasten een rondreis door Canada te maken! Al ben ik er nog zo vaak geweest, nog steeds stap ik met een glimlach in het vliegtuig naar Vancouver, Toronto of een andere plek. En die glimlach verdwijnt niet meer! Ook niet bij mijn gasten!

Tip 1: Droomplekken in Canada

Mist u aan de andere kant van de Atlantische Oceaan de Europese cultuur? Gaat u dan snel naar de provincie Québec in Canada en meer in het bijzonder naar het historisch centrum van Québec City, dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Vieux Québec is prachtig gelegen aan de Saint Lawrence rivier, ommuurd, met een boven- en benedenstad: een wonder van gratie!

De Niagara Falls liggen exact op de grens van de Verenigde Staten en Canada, maar eerlijk is eerlijk, de meest indrukwekkende waterval – de Horseshoe Falls – ligt toch echt op Canadees grondgebied. Van verre hoort u al het donderend geraas van het neerstortende water. Wie durft met de ‘Maid of the Mist’ naar de waterval te varen? Vergeet uw regenjack niet aan te doen!

Een mooiere kleine haven dan de Inner Harbour van Victoria is lastig te vinden. Aan de kopse zijde wordt die geflankeerd door het statige Empress Hotel en aan één van de lange zijden door het (provinciale) parlementsgebouw. Vertier is er in overvloed en mocht u walvissen willen gaan spotten, scheep hier dan in. Vergeet niet 's avonds terug te gaan naar deze sierlijke haven, want hij is dan prachtig verlicht.

Vancouver is zo niet de mooiste dan toch zeker de mooist gelegen stad van Canada. En van de wereld? Omgeven door water en met de bergen als ‘background’. U bent in een stad, maar ervaart de natuur, zeker in het grootse Stanley Park, waarvandaan de stad zich op zijn mooist toont. Een stad voor Nederlanders, want wat kunt u hier heerlijk fietsen!

Zonder meer het meest indrukwekkende gedeelte van heel Canada zijn de Canadese Rocky Mountains. Hoge besneeuwde toppen, majestueuze gletsjers, bergmeren waar u zo in zou willen duiken. De prachtige Icefields Parkway gaat er dwars doorheen. Kijk uit naar zwarte beren!


Tip 2: Van de gebaande paden af in Canada

Wie de Canadese bevolking echt wil doorgronden, moet zich verdiepen in de nationale sport en waar kan dat beter dan in de Hockey Hall of Fame in Toronto. Een prachtig gebouw en een mooie collectie. En natuurlijk maakt u hier kennis met de grootste spelers uit de historie. Ja, en Wayne Gretzky is de allergrootste!

Het Museum of Anthropology in Vancouver is misschien wel het beste museum over de inheemse volkeren van Noord-Amerika. Het maakt onderdeel uit van de campus van de universiteit van British Columbia. Alleen al voor het beeld ‘de raaf en de eerste mensen’ van de Haidakunstenaar Bill Reid, dat afgebeeld staat op het Canadese 20-dollar biljet, zou u ernaartoe moeten.

Een echt schiereiland is het niet, maar het Niagara Peninsula wijngebied ingeklemd tussen het Ontariomeer en het Eriemeer. Bijzonder is dat juist dit het gebied is waar de meeste en wellicht beste wijnen van Canada vandaan komen. Wijn in Canada? Jawel! Hier worden heerlijke witte en rode wijnen gemaakt. Beroemd is Canada echter om zijn fantastische ijswijnen. Een drank, even prijzig als lekker!

De Kermode beer, ook wel spirit bear genoemd, komt alleen voor aan de kust van British Columbia en op de eilanden die daar liggen. Hij behoort tot de zwarte berenfamilie, maar een kleine 500 Kermode beren zijn volledig wit en doen daarmee denken aan ijsberen. De meeste witte Kermodes leven op Gribbell Island, dus let goed op als u de veerboot neemt door de Inside Passage!


Tip 3: Dit moet u echt eten in Canada

Poutine ziet er niet zo lekker uit, maar het smaakt voortreffelijk: friet met verse kaas en jus. Doet dus denken aan ons patatje oorlog. De oorsprong ligt in de provincie Québec, maar het is Canada’s nationale gerecht.

De ahornsiroop of maple syrup uit Canada (lees: Québec) is werkelijk onovertroffen. Niet te versmaden op pannenkoeken, maar ook heerlijk in combinatie met witte bonen, spek of havermout. Smakelijk eten!

Wilde zalm is zo veel lekkerder dan de kweekzalm, hij heeft namelijk een veel pittiger smaak. De vangst is aan strenge regels gebonden. Komt voor aan de Canadese westkust. Er zijn 5 soorten. Probeer ze, als u in de gelegenheid bent, allemaal!


Tip 4: De leukste winkelplekjes in Canada

 • Gastown in Vancouver - Gastown is de plaats waar Vancouver is ontstaan. Een gezellig wijkje met de bekende stoomklok en (dure maar bijzonder fraaie) in inheemse kunst gespecialiseerde winkels.
 • Granville Island in Vancouver - Granville Island is een voormalig industriegebied dat is omgebouwd tot één van ’s werelds grootste levensmiddelenmarkten. Daarnaast zijn er talloze restaurants, galeries en ateliers. Hier kent gezelligheid geen tijd.
 • ByWard Market in Ottawa - Historische openluchtmarkt in het centrum van Ottawa. Hier zijn meer dan 250 kraampjes. Slagen is hier geen kunst.
 • Dr. Flea's Flea Market in Toronto - Immense vlooienmarkt met meer dan 400 kraampjes. Alleen op zaterdag en zondag geopend. Het kan hier heel druk zijn.
 • Robson Street in Vancouver - De winkelstraat van Vancouver! In het weekend krioelt het er van de mensen. Ordinair is het nergens. Typisch Canadees!
 • Market Square in Victoria - Piepklein winkelcentrum in een historisch gebouw in het centrum van het zo charmante Victoria.


Tip 5: Ter voorbereiding op uw vakantie in Canada!

Wat u kunt lezen

 • Stuart McLean – Welcome home: travels in smalltown Canada - Helaas is dit boek niet vertaald in het Nederlands. Wilt u meer weten over de gewone Canadees, dan is Stuart Mclean de schrijver. De toon van McLean is licht, zijn humor mild.
 • Rudy Rotthier – Het beste land van de wereld - Een verslag van een jaar lang reizen door nauwelijks bewoonde delen van Canada. U krijgt vanzelf bewondering voor de zelfredzaamheid en hardheid van de mensen die daar leven.
 • L.M. Montgomery – Anne van het groene huis - Kinderboek dat ook door volwassenen wordt verslonden. Een klassieker die zich afspeelt op Prince Edward Island, gelegen voor de oostkust en de kleinste provincie van Canada. De praatgrage en drukke Anne weet iedereen, ook de lezer, in te pakken.
 • Margaret Atwood – De blinde huurmoordenaar - Dit is misschien wel het beste boek van misschien wel de beste auteur van Canada. Bijzonder verhaal met op de achtergrond de geschiedenis van Canada.
 • National Geographic Guide to the National Historic Sites of Canada - Verschenen ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van Canada, in 2017. Laat zien dat Canada meer bijzonder fraai historisch erfgoed heeft dan menigeen denkt. Prachtige foto’s!

Wat u kunt kijken

 • One Week (2018) - Man met kanker maakt een road trip dwars door Canada, van Toronto naar Vancouver Island.
 • The Sweet Hereafter (1997) - Indrukwekkende film over de nasleep van een ernstig busongeluk in een kleine plaats in British Columbia.
 • Undiscovered Canada - Geen speelfilm, maar een bijna 3 ½ durende DVD over de wonderlijke en wonderschone natuur van Canada. Bijna zo mooi als de werkelijkheid.

En nog veel meer...

Er valt nog heel veel meer te ontdekken in Canada dan deze tips. Mijn collega's en ik verwelkomen u graag in dit fantatsische land!

Bekijk reizen naar Canada
Gratis digitale brochure Verre reizen

Download de brochure

Blader door de brochure  


Wellicht vindt u deze insidertips van onze reisleiders ook leuk om te lezen?


Meer reisverhalen

SRC-reisleider Stephan
Het is werkelijk een voorrecht om onze gasten kennis te laten maken met Canada! Al ben ik er nog zo vaak geweest, nog steeds stap ik met een glimlach in het vliegtuig!