050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

Insidertips Wenen: 5 tips van onze reisleider

Door reisleidster Léonie | 22-01-2021

Wenen was eens de residentie van het grootse Habsburgse rijk. De pracht en praal van toen is in de rijkversierde vertrekken van de Hofburg en het romantische paleis Schönbrunn nog tastbaar aanwezig. Maar ook aristocratische pleinen en de prachtige Stephansdom zijn getuigen van dit roemrijke verleden. Maar Wenen is meer dan de stad van Sisi en Franz Josef!

De Oostenrijkse hoofdstad is een trendy, studentikoze stad met hippe winkels en hedendaagse architectuur. Natuurlijk mag het Hundertwasserhaus tijdens een bezoek aan Wenen niet op uw to do-lijstje ontbreken en daar horen natuurlijk ook bovenstaande highlights echt bij thuis, maar Wenen is zoveel meer! Met mijn tips verdeeld over verschillende thema’s ontdekt u hoe veelzijdig Wenen eigenlijk is. Mijn collega’s en ik laten het u graag zien op een van onze reizen!

1. Bijzondere must sees Wenen

Wenen is een keizerlijke stad en die historie ontdekt u natuurlijk in de Hofburg en in Schloss Schönbrunn, maar als u tijd heeft wandel dan ook naar de Kapuzinergruft. In de keizerlijke grafkelder liggen bijna 150 familieleden van de Habsburgers begraven in monumentale praalgraven. De kist van keizer Franz Josef I en zijn ‘Sisi’ worden het drukst bezocht. Nog bijna dagelijks worden bij het graf van Sisi bloemen neergelegd.

Wilt u dé mooiste kerk van Wenen zien? Bezoek dan de Jesuitenkirche: een en al barokke pracht met gedraaide zuilen in roze en groen marmer, vergulde versieringen en een koepel met een plafond met fresco’s die u doet duizelen. De trompe l’oeil van Andrea Pozzo, is misschien wel één van de mooiste die u zult bewonderen.

In Wenen loopt u heel wat af. Gelukkig is het ook een groene stad met talloze parken waar u even heerlijk tot rust kunt komen. Het grote park achter paleis Schönbrunn, waar de vele eekhoorns u gezelschap houden en de romantische lanen met weelderige bloementuinen van het fraaie Stadtpark zijn aanraders.

Wenen is de stad van de grote componisten: Mozart, Beethoven, Schubert, Haydn en vader en zoon Strauss hebben hier allemaal gewoond en gewerkt. In hun voormalige huizen, nu ingericht als kleine musea, komt u alles te weten over hun leven en hun werk. Bezoek bijvoorbeeld het Pasqualatihaus, waar Beethoven werkte aan zijn enige opera Fidelio of dwaal door het Schuberthaus, het Haydnhaus of de Mozartwohnung. Of bezoek het Haus der Musik en dirigeer er zelf (virtueel) de beroemde Wiener Philharmoniker.

In deze heerlijke muziekstad hoort een concertbezoek er eigenlijk wel bij. Haal bij de toeristeninfo de maandkalender met alle evenementen en tentoonstellingen want veel concerten zijn zelfs gratis te bezoeken op diverse locaties in de stad!

Wenen kent tientallen musea, van oude meesters in het Kunst Historische Museum tot moderne kunst in het Museum Albertina Modern, dus een museumbezoek hoort er bij. Een goed startpunt is het MuseumsQuartier (MQ) in en rondom de gebouwen van de voormalige koninklijke stallen van de Hofburg. Hier kunt u zonder problemen een dag zoet brengen. Naast interessante musea vindt u hier originele souvenirs in de winkeltjes en kunt u rustig bijkomen onder het genot van een hapje, een drankje en een beetje muziek.


2. Wenen, stad van de jugendstil

Wenen heeft met de Wiener secession zijn eigen variant van de jugendstil. Een kunststijl die erg geliefd was rond 1900 en nog steeds is! In Wenen kunt u dan ook de mooiste voorbeelden van deze kunststijl bewonderen.

Bekijk uiteraard het gebouw van de Wiener secession met de opvallend gouden koepel die uit duizenden vergulde laurierbladeren en honderden laurierbessen bestaat. In het verenigingsgebouw bewondert u het beroemde Beethovenfries van Gustav Klimt.

Twee andere veel gefotografeerde jugendstil-pareltjes staan vlak bij op het Karlsplatz. De paviljoens van Otto Wagner waren ontworpen als stations voor de inmiddels door de metro vervangen Weense Stadtbahn.

Aan de rand van de Burggarten niet ver van de Albertina staat het Palmenhaus. Deze overdekte botanische tuin werd in 1902 herbouwd met veel invloeden uit de jugendstil. In de kas is ook een café-restaurant gevestigd, waar u heerlijk kunt genieten van een lunch of gewoon een lekkere Wiener Melange.

Jugendstilarchitect Otto Wagner liet in 1888 voor zichzelf een villa bouwen, toen nog buiten de stad. Wagner Villa I werd later een trefpunt voor de kunstenaars van de Weense secession. Inmiddels is het een museum van Ernst Fuchs, een 20e-eeuwse Weense kunstenaar. Uit respect en waardering voor Wagner heeft hij de villa grotendeels in tact gelaten dan wel in oude stijl hersteld.

Ook in de Weense musea valt genoeg jugendstil te bewonderen. Het Belvedere met de beroemde 'Kus' van Gustav Klimt is natuurlijk een absolute must see. Maar ook het Museum für angewandte Kunst, ook wel bekend als MAK, en het Leopold Museum zijn aan te raden. Van toegepast kunst tot werken van Klimt, u bewondert het hier!


3. Culinair genieten in Wenen!

De Naschmarkt is één van de bekendste en leukste markten van Wenen. Hier slentert u langs de tientallen stalletjes met producten uit alle voormalige Kronländer, die vroeger deel uitmaakten van het enorme Habsburgse rijk. Al wandelend worden u tal van delicatessen aangeboden om te proeven. Zelf koop ik er altijd mijn kruiden voor de keuken bij één van de vele standjes, waar ze er honderden verschillende soorten verkopen. Een terrasje met een hapje en een drankje is er natuurlijk ook: een plaats waar de Weners graag nog even langsgaan vóór ze huiswaarts keren.

De Weense Kaffeehäuser (koffiehuizen), gevestigd in de meest elegante panden, zijn wereldberoemd. Waar kunt u beter van een kopje koffie genieten als hier omgeven door de pracht en praal van het interieur in de wetenschap dat vele beroemdheden als Sigmund Freud u voorgingen. Café Central is het bekendste koffiehuis van de stad!

Een bezoek aan Wenen is niet compleet zonder een Sachertorte en een Wiener Melange. De Original Sacher-Torte wordt alleen geserveerd bij het beroemdste hotel van Wenen, Hotel Sacher. Een must dus voor de liefhebber van veel chocolade. En ook al is het een duur stukje taart, het is altijd wel erg druk in Hotel Sacher.

Ook bij Hofkonditorei Demel kunt u genieten van allerlei overheerlijke zoetigheden. Alleen al de etalage is een bezichtiging waard: fraai opgemaakte taarten en lekkernijen van chocolade zoals de bekende 'kattentongen', maar ook gesuikerde viooltjes, waar keizerin Sisi verzot op was. Ook hier kunt u Sachertorte (zonder streepje) proeven. Het recept is net even anders, maar de smaak niet minder.

Slechts enkele stappen verwijderd van de Stephansplatz is Zanoni & Zanoni gevestigd, de beste Italiaanse ijssalon van Wenen. Het bedrijf heeft een geschiedenis die teruggaat tot de jaren zestig van de vorige eeuw. Hier kunt u ook Frozen Yoghurt en veganistisch ijs dus zonder dierlijke vetten en melk krijgen!

Een van de oudste en bekendste delicatessenwinkels van Wenen is Julius Meinl am Graben. Een prima adres voor een snelle lunch, een drankje in de wijnbar of even shoppen en rondneuzen in de grote keuze aan hartig en zoet broodbeleg, kazen, chocolade en natuurlijk koffie.


4. Ontspannen net buiten de stad

Het Donauinsel is een lang smal eiland tussen de Donau en het kanaal De nieuwe Donau. Het eiland is 21 kilometer lang maar slechts 2 meter op zijn breedst. Hier vindt u Copa Cagrana, een lang stuk strand langs de rivier met trendy cocktailbars. Op Copa Cagrana vindt ook ieder jaar in juni een gratis zomerfestival plaats dat drie dagen duurt en heel veel bezoekers trekt. Maar ook zonder festival is hier genoeg te doen: zandstrand, kiezelstrand en ligweides, zwembaaien, speelplaatsen, trim- en skatingpaden, boot-, fiets- en surfboardverhuur, en voldoende horeca.

Wie het stadshart wel heeft bekeken en op zoek wil naar eens iets anders kan uitstekend terecht in Boboville (Bobo). De naam werd voor het eerst gebruikt in 1977 in een Weens stadsblad en is een samentrekking van Bohemian and Bourgeoises. Boboville bevindt zich voornamelijk in District 7 Neubau tussen Mariahilferstraße en Lerchenfelderstraße. Het is een van de oudste, en tegelijkertijd meest levendige en fascinerende delen van Wenen. Een magneet voor zakenmensen, kunstenaars en creatieve geesten vol met kleine boetiekjes, kunst en designer modewinkeltjes.

Aan de noordwestkant van de stad tegen de heuvels aan gevleid ligt het wijnbouwgebied Wien. Met het openbaar vervoer reist u makkelijk naar de wijnheuvels aan de noordkant van de stad. Hier ligt ook het leuke wijnstadje Grinzing te midden van de wijngaarden. In het hoofdstraatje vindt u leuke gekleurde huisjes met allemaal wijncafe’s en restaurants, waar u kunt genieten van een heerlijk diner met huisgemaakte wijnen.

In Klosterneuburg, een paar kilometer ten noorden van Wenen aan de Donau, wordt al ruim negenhonderd jaar wijn gemaakt. Vanuit het centrum reist u zo met het openbaar vervoer naar Stift Klosterneuburg. Het klooster is een excursie waard en niet alleen om zijn steeds beter wordende wijnen, maar ook om zijn prachtige kunstcollectie van wereldniveau. Hier bewondert u het mooiste middeleeuwse meesterwerk, het Altaar van Verdun.


5. Ter voorbereiding op uw vakantie naar Wenen!

Boekentip: Rodica Doehnert – Hotel Sacher, het verhaal van verleiding
In Wenen 1892 overlijdt Eduard, de man van Anna Sacher. Anna besluit zelf de leiding over te nemen van het hotel dat ze samen met haar man leidde. Het befaamde hotel deelt zijn naam met de bekende Weense chocoladetaart Sacher Torte, een creatie van Anna’s schoonvader. De zoetigheid werkt helend bij het lijden: de rode draad door het deze roman.

Boekentip: De Habsburgers - Martyn Rady
Dit recent verschenen boek is echt een aanrader. Geen saai geschiedenisboek, maar een heerlijk leesbare, politieke en culturele geschiedenis met humorvolle anekdotes, enkele kaarten en een overzichtelijk stamboom.

Boekentip: Viktor – Judith Fanto
De roman Viktor is het debuut van Judith Fanto (2020) en is gebaseerd op de lotgevallen van de Weens-joodse familie van Fanto. Viktor heeft echt bestaan.

Filmtip – Woman in Gold
Maria Altmann is een overlevende van de Holocaust die met de Oostenrijkse overheid in gevecht is over het bezit van een kostbaar schilderij van Gustav Klimt. Het beroemde kunstwerk is namelijk op een wrede manier van haar familie afgenomen door de nazi's.

Filmtip – The Third Man
Deze Britse film noir uit 1949 van regisseur Carol Reed naar het boek van Graham Greene speelt zich af in het naoorlogse Wenen, een stad in puin, die bovendien door de geallieerde overwinnaars (Amerika, Rusland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk) in vieren is opgedeeld. De wederopbouw moet nog beginnen, alleen het beroemde reuzenrad uit 1897 draait alweer. In de stad is gebrek aan van alles, onder meer penicilline. Harry Lime heeft daarvoor een oplossing… Bent u gegrepen door de film, loop dan de themastadswandeling.

Nog veel meer te zien in Wenen

Wilt u ook dwalen door Wenen in de voetsporen van Sisi, Mozart en Klimt? Er valt namelijk nog heel veel meer te ontdekken dan deze tips. Mijn collega's en ik verwelkomen u graag in deze heerlijke stad!

Bekijk reizen naar Wenen




Gratis digitale brochure Oostenrijk

Download de brochure

Blader door de brochure  



Wellicht vindt u deze insidertips van onze reisleiders ook leuk om te lezen?

Meer reisverhalen

SRC -reisleidster Léonie
Met mijn tips verdeeld over verschillende thema’s ontdekt u hoe veelzijdig Wenen eigenlijk is. Mijn collega’s en ik laten het u graag zien op een van onze reizen!