050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

Oezbekistan, wat kan ik verwachten?

Door reisleidster Claudia | 18-03-2019

Mensen zullen vaak verbaasd reageren als u zegt dat u naar Oezbekistan op reis gaat. “Wat ga je daar nou doen? Is het er niet gevaarlijk? Waar ligt dat land?” Wees gerust, u hoeft zich niets aan te trekken van de onzekerheid van anderen, want Oezbekistan is een prachtig land, met een bijzonder vriendelijke bevolking en een interessante geschiedenis.

Bent u benieuwd wat u kunt verwachten als u een reis door Oezbekistan gaat maken? Ik vertel het u in deze blog.

Het eten in Oezbekistan

In reisgidsen zult u lezen dat het eten in Oezbekistan vrij vet is, maar tijdens onze reis letten we erop dat we in goede restaurants eten waar u verse maaltijden voorgeschoteld krijgt. Veelal bestaan deze uit verse salades (gewassen in schoon water), noedelsoepen, grote gevulde ravioli en natuurlijk het nationale gerecht: plov. Plov is gemaakt van rijst met schapenvlees, uien, wortels en rozijnen. De Oezbeekse keuken lijkt op de Turkse keuken, omdat de Oezbeken een Turks volk zijn en er dus veel overeenkomsten zijn tussen beide culturen.

Lunchen onderweg
Onderweg zijn er niet altijd geschikte restaurants voor de lunch voorhanden en daarom kan het voorkomen dat we een eenvoudige lunch, bestaande uit broodjes en wat fruit, van tevoren inkopen. Voor de koffie nemen we vaak zelf thermoskannen mee en hebben we onze eigen thee, koffie en koekjes.

Dineren bij Oezbeken thuis
Voor het diner eten we ofwel in restaurants ofwel bij mensen thuis. Veel Oezbeken stellen hun huis open voor toeristen. De meeste van deze huizen hebben een binnenplaats waar de gastheer en gastvrouw tafels dekken met de meest heerlijke specerijen. Naast het verorberen van een smakelijke maaltijd is dit ook een leuke manier om in contact te komen met de Oezbeekse bevolking.

Hotels vol historie

De hotels in Oezbekistan zijn van een zeer redelijke kwaliteit, uiteraard met eigen douche en toilet op de kamer. Het hotel waar we in Khiva overnachten is een omgebouwde medresse, een historische Koranschool. De vroegere slaapruimtes zijn omgebouwd tot comfortabele kamers met eigen sanitair. De geschiedenis van dit gebouw en het oude stadscentrum van Khiva zullen u het gevoel geven in een sprookje van 1.001-nachten terecht te zijn gekomen.

Reizen in Oezbekistan

De wegen in Oezbekistan zijn niet allemaal van zeer goede kwaliteit, waardoor we vaak geen hoge snelheid kunnen maken. De temperatuursverschillen in zomer en winter zijn zo groot dat het asfalt hier ernstig onder lijdt en elk jaar opnieuw gerepareerd moet worden. Het is interessant te bedenken dat deze wegen ooit ontstaan zijn door de karavanen die via de Zijderoute hun goederen van oost naar west brachten. De toiletten onderweg zijn soms zeer eenvoudig en in de meeste gevallen zijn dit hurk-toiletten.

Uniek land met vriendelijke bevolking

Oezbekistan is misschien niet de eerste reisbestemming waar u aan denkt, maar ontzettend de moeite waard. De boeiende geschiedenis, de prachtige cultuur en de vriendelijke bevolking maken een reis naar Oezbekistan een ervaring om nooit te vergeten!

Stoffen, Oezbekistan
De vriendelijke bevolking
Uitzicht over Khiva, Oezbekistan
Uitzicht over Khiva
Detail Bukhara, Oezbekistan
Bukhara
Meer reisverhalen

SRC-reisleidster Claudia
"Oezbekistan is een prachtig land, met een bijzonder vriendelijke bevolking en een interessante geschiedenis."