Klipvis of stokvis
Bacalhau wordt gemaakt van ‘klippfisk’, een kabeljauw of koolvis die gedroogd (en vaak gezouten) is. Stokvis daarentegen is uitsluitend gedroogde kabeljauw en niet gezouten. Beide gerechten zijn gebaseerd op een traditionele methode voor het drogen van vis, die eeuwen geleden door de Noren is uitgevonden. Het drogen is zelfs de oudste manier om vis te conserveren: de vis wordt in de wintermaanden aan houten rekken of stokken te drogen gehangen. Die vis kennen we als stokvis, afhankelijk van hoe koel en droog de vis bewaard wordt, kan de houdbaarheid oplopen tot 1 jaar.
Klipvis, gemaakt van kabeljauw maar ook wel van leng, lom, schelvis of koolvis, was al aan het einde van de middeleeuwen in Spanje en Portugal bekend. Basken voeren naar Newfoundland om daar in de wateren te vissen. Die vis werd gezouten zodat deze op de terugreis niet zou bederven. Jappe Ippes, een Fries van geboorte wiens vader werkte als koopman in Trondheim, maakte op Newfoundland kennis met deze methode en begon in een klein plaatsje (nu Kristiansund) met de productie van klipvis. Hij was een uitstekend handelaar die gebruik maakte van de grote vraag in Europa naar klipvis. Bovendien hielp de Noorse natuur goed mee met kale, platte rotsen aan de kust als ideale plekken om de vis te drogen daarbij geholpen door de ijskoude noordenwind in het voorjaar.
Klipvis, gemaakt van kabeljauw maar ook wel van leng, lom, schelvis of koolvis, was al aan het einde van de middeleeuwen in Spanje en Portugal bekend. Basken voeren naar Newfoundland om daar in de wateren te vissen. Die vis werd gezouten zodat deze op de terugreis niet zou bederven. Jappe Ippes, een Fries van geboorte wiens vader werkte als koopman in Trondheim, maakte op Newfoundland kennis met deze methode en begon in een klein plaatsje (nu Kristiansund) met de productie van klipvis. Hij was een uitstekend handelaar die gebruik maakte van de grote vraag in Europa naar klipvis. Bovendien hielp de Noorse natuur goed mee met kale, platte rotsen aan de kust als ideale plekken om de vis te drogen daarbij geholpen door de ijskoude noordenwind in het voorjaar.