Bedwelmende bloementuin
Dit heerlijke Portugese eiland heeft één van de weinige luchthavens in Europa waar je nog via een trap uit het vliegtuig mag afdalen, en dat vind ik een fijn begin van een reis. De natuurlijke geur van dit heerlijke eiland is er een om nooit te vergeten. Het is een mix van talloze bloeiende planten en bloemen in een subtropisch klimaat, en is in ieder jaargetijde aanwezig...
Madeira is rijk aan tuinen: er zijn bijvoorbeeld een botanische, tropische, Engelse, orchideeën- en een rozentuin. Een feest voor het oog maar ook voor je neus, die je soms diep in de bloemen zou willen steken om je te laten bedwelmen.... In april bereikt dat alles een hoogtepunt tijdens het jaarlijks gehouden bloemenfestival. Fraai versierde praalwagens, begeleid door verklede dansende meisjes en jongens, gaan dan de straten in een prachtige bloemenparade. Bloemmozaïeken die zijn ingelegd met echte bloemblaadjes liggen langs de straten en op pleinen. Ieder hotel heeft zijn ingang versierd met bloemstukken.
Maar de zintuigen worden tijdens een verblijf nog verder geprikkeld. Eenmaal wandelend langs de boulevard reageert ook mijn maag direct als er een vleugje bolo de caco in mijn neus kruipt. Dit overheerlijke brood, gemaakt van onder meer zoete aardappelen en bloem, dat rijk is besmeerd met kruidenboter met peterselie en veel knoflook, staat absoluut in mijn top vijf van meest geliefde gerechten. Het smaakt prima bij de ‘espada’ (zwarte degenvis) of de ‘espetada’ (gekruide rundvleesspies op speciale wijze geroosterd), die eveneens specialiteiten van Madeira zijn.
Madeira is rijk aan tuinen: er zijn bijvoorbeeld een botanische, tropische, Engelse, orchideeën- en een rozentuin. Een feest voor het oog maar ook voor je neus, die je soms diep in de bloemen zou willen steken om je te laten bedwelmen.... In april bereikt dat alles een hoogtepunt tijdens het jaarlijks gehouden bloemenfestival. Fraai versierde praalwagens, begeleid door verklede dansende meisjes en jongens, gaan dan de straten in een prachtige bloemenparade. Bloemmozaïeken die zijn ingelegd met echte bloemblaadjes liggen langs de straten en op pleinen. Ieder hotel heeft zijn ingang versierd met bloemstukken.
Maar de zintuigen worden tijdens een verblijf nog verder geprikkeld. Eenmaal wandelend langs de boulevard reageert ook mijn maag direct als er een vleugje bolo de caco in mijn neus kruipt. Dit overheerlijke brood, gemaakt van onder meer zoete aardappelen en bloem, dat rijk is besmeerd met kruidenboter met peterselie en veel knoflook, staat absoluut in mijn top vijf van meest geliefde gerechten. Het smaakt prima bij de ‘espada’ (zwarte degenvis) of de ‘espetada’ (gekruide rundvleesspies op speciale wijze geroosterd), die eveneens specialiteiten van Madeira zijn.