050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

Edouard Manet en de tuin van de Tuilerieën

Door reisleidster Adriënne | 21-05-2021

Het leuke van stadsparken is dat je er zowel toeristen als de inwoners van de stad kunt zien langskomen. Jongeren met rugzakken, ouderen genietend van een ijsje, moeders met kinderwagens, innig gearmde stelletjes… Een park nodigt je uit om even op een bankje neer te strijken. Om het leven en de mensen voorbij te zien gaan, of om even na te genieten van bijvoorbeeld een verrassend museumbezoek of een fijne stadswandeling. In welk seizoen je een park ook bezoekt, je bent er nooit alleen. Een park heeft nu eenmaal haar eigen aantrekkelijkheid.

In de zomer bijvoorbeeld, wanneer het aangenaam koel is onder de schaduwrijke bomen. Of in de herfst onder diezelfde bomen, die nu voorzien zijn van een veelkleurig bladerdak. In het winters zonnetje of wandelend door het ontluikend groen, een park biedt elk seizoen een prachtig decor. Het komen en gaan van mensen is een kleurrijk schouwspel dat nooit verveelt. Veel Europese steden hebben prachtige parken, ik kan u er vele aanbevelen. Bijvoorbeeld in de hoofdstad van Frankrijk, waar het flaneren welhaast werd uitgevonden. Parijs, de Lichtstad, waar je kunt constateren dat de Fransen het hebben; joie de vivre…

Jardin des Tuileries

Midden in Parijs ligt het oudste park van de stad, Jardin des Tuileries. Ooit behoorde dit groen bij het Palais des Tuileries, in 1564 gebouwd in opdracht van koningin Catharina de’ Medici. Zij was de echtgenote van de Franse koning Hendrik II. Jardin des Tuileries wordt nu aan de ene zijde begrensd door het druk bezochte Musée du Louvre. Een grote kunsttempel, ook voor kunstenaars. Velen van hen bestudeerden en kopieerden daar de oude meesters, hopende zo de geheimen van de schilderkunst te doorgronden. Aan de andere zijde van het park vormen Galerie nationale du Jeu de Paume en Musée de l’Orangerie de begrenzing. Jardin des Tuileries wordt ook wel tuin van de Tuilerieën genoemd. Het park ligt langgerekt dichtbij de oever van de rivier de Seine, de levensader van Parijs. Aan de overzijde van de kalm stromende Seine ligt nóg een museum, Musée d’Orsay.

La Musique aux Tuileries

Nu gaan mijn gedachten naar de schilder Edouard Manet (1832-1883). Het Louvre bezocht hij vele malen om er werken van de oude meesters te bestuderen. In de Jardin des Tuileries kwam hij graag. Hij bestudeerde er de mensen en maakte kleine schetsen die hij dan later verder uitwerkte. De levendigheid van het park heeft hij zelfs op een schilderij vastgelegd: ‘La Musique aux Tuileries’. Hij schilderde het doek in 1862, een jaar voordat hij trouwde met de Nederlandse Suzanne Leenhof. Edouard had haar in Parijs leren kennen toen zij pianolerares was van zijn twee jongere broers. Op het schilderij ‘Muziek in de Tuilerieën’ zien we een bont gezelschap van mensen, maar muzikanten zien we niet. Wel Manet, die zichzelf heeft geschilderd, met onder andere een aantal van zijn beroemde vrienden en een van zijn broers. Het is een ontspannen tafereel, een schilderij dat verandering ademt.

Edouard Manet schildert hier de gegoede klasse die geniet van haar vrije tijd, een nieuw thema. Met zijn vernieuwende onderwerpen en wat lossere penseeltoets geeft hij de aanzet tot een vernieuwing in de schilderkunst. Hoewel niet zo bedoeld werd hij hiermee een voorbeeld voor andere jonge schilders, de latere impressionisten, waaronder Degas, Renoir en Monet. In Musée d’Orsay kunt u naast een indrukwekkende collectie impressionisten ook vele beroemde werken van Edouard Manet bewonderen. Het is fascinerend om de schilderijen van Manet van zo dichtbij te kunnen zien. Mocht u na het zien van al die prachtige kunst nog even willen nagenieten? Jardin des Tuileries ligt aan de overzijde van de Seine, via een loopbrug over het water gemakkelijk te bereiken. Misschien strijkt u daar dan wel even neer…. om vervolgens de mooie stad Parijs verder te verkennen.

Reis mee in het voetspoor van Manet naar Parijs

Wilt u ook genieten van de heerlijke Franse lichtstad en de fraaie kunst van Edouard Manet? Ga mee op de kunstreis Manet, Monet en Morisot. Of laat u inspireren door onze andere reizen naar Frankrijk!

Meer reisverhalen

SRC -reisleidster Adriënne
In welk seizoen je een park ook bezoekt, je bent er nooit alleen. Een park heeft nu eenmaal haar eigen aantrekkelijkheid.