Het geheime recept
Begin 19e eeuw stond er in Belém naast het bekende Mosteiro dos Jerónimus gesticht door koning Manuel I rond 1502, een suikerraffinaderij met een winkeltje voor de verkoop. Toen in 1834 onder invloed van het liberalisme alle kloosters en geestelijken werden verdreven, hebben de monniken vanuit het klooster geprobeerd toch wat geld binnen te halen door verkoop van zoete kloostergebakjes in de winkel van deze suikerraffinaderij. Al snel waren deze gebakjes een succes en kregen de naam “pastéis de Belém” . In 1837 is “Fábrica dos pastéis de Belém” officieel begonnen met het produceren van deze gebakjes in het gebouw van de raffinaderij.
Inmiddels is deze zaak al vijf generaties lang in handen van dezelfde familie en zijn alleen de eigenaar en de twee keukenchefs in het bezit van het geheime recept. Iedere ochtend bereiden zij in het geheim meer dan 10.000 taartjes – volledig met de hand – die haast letterlijk als zoete broodjes over de toonbank gaan. Als u ooit zelf deze pastéis heeft geproefd, dan weet u waarom!
Inmiddels is deze zaak al vijf generaties lang in handen van dezelfde familie en zijn alleen de eigenaar en de twee keukenchefs in het bezit van het geheime recept. Iedere ochtend bereiden zij in het geheim meer dan 10.000 taartjes – volledig met de hand – die haast letterlijk als zoete broodjes over de toonbank gaan. Als u ooit zelf deze pastéis heeft geproefd, dan weet u waarom!